چگونه به ترکیه مهاجرت کنیم؟ (راهنمای مهاجرت به ترکیه)
- مجموعه: دانستنی های سفر
مهاجرت به ترکیه/ واقعیت ها و شرایطی که باید بدانید!
آشنایی کلی با کشور ترکیه
کشور ترکیه به دلیل مجاورت با دریاها و گستردگی جغرافیایی همانند ایران تنوع آب و هوایی بالایی دارد. در میان تمام فصل ها، فصل بهار و پاییز از لحاظ آب و هوایی مناسب ترین زمان برای بازدید گردشگران است. این کشور در منطقه اوراسیا واقع شده و دارای مساحت ۷۶۹۶۳۰ کیلومتر مربع است. جمعیت این کشور حدود ۸۵ میلیون نفر تخمین زده شده.
کشور ترکیه از سه طرف به وسیله دریای سیاه (مرز شمالی)، مدیترانه (مرز جنوبی) و اژه ( مرز غربی) احاطه شده است. متاسفانه از لحاظ اقتصادی این کشور شرایط راکدی را تجربه می کند و دارای نرخ بیکاری 13 درصد است.
با این حال ترکیه یکی از کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) بوده و از لحاظ سیستم مالیاتی شرایط رضایت بخشی دارد. این کشور از میان 37 کشور عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی توانسته رتبه 17 را بدست آورد.
واحد پول ترکیه لیر با نماد TL است. شهروندان این کشور اغلب به مشاغلی مانند: کشاورزی، صادرات و واردات، گردشگری و ساخت و ساز مشغول هستند. زبان رسمی کشور ترکیه زبان ترکی استانبولی است اما در دانشگاه ها به زبان انگلیسی نیز تدریس می شود.
همچنین در مناطقی از این کشور به زبان های ترکی آذری نیز صحبت می شود. الفبا و خط مردم ترکیه الفبای سیریلیک است. از لحاظ مذهبی آیین رسمی ترکیه اسلام است اما شهروندان آن مشروط بر رعایت قوانین می توانند سایر باورهای مذهبی را نیز داشته باشند.
کشور ترکیه دارای 81 استان است که از لحاظ شرایط اقتصادی، رتبه بندی دانشگاه ها و آداب و رسوم با یکدیگر متفاوت هستند. بهترین و پرطرفداترین شهرهایی که مهاجران به عنوان مقصد خود انتخاب می کنند شهرهای ازمیر، استانبول، آنکارا، اسکی شهیر و آنالیا است.
شرایط سیاسی و اقتصادی ترکیه
کشور ترکیه جز کشورهایی است که نظام آن بر پایه جمهوری بنا شده است. نظام سیاسی فعلی این کشور توسعه یافته، در سال 1923 به رهبری شخصی به نام آتاتورک پایه گذاری شده. پایتخت ترکیه شهر آنکارا است که از لحاظ موقعیت جغرافیایی در مرکز ترکیه قرار دارد. نماد و یا پرچم این کشور به شکل هلال و یک ستاره سفید است که در مرکز پرچم قرمز رنگ آن وجود دارد.
سیستم مالیاتی ترکیه به گونه ای است که تنها افرادی ملزم به پرداخت آن هستند که بیش از شش ماه از مدت اقامتشان گذشته باشد؛ اما اگر کسی در آنجا صاحب ملک باشد باید حتی در صورت عدم اقامت، مالیات خود را بپردازد. البته در بسیاری از موارد قوانین برای افرادی که به علت فرصت های تحصیلی یا شغلی باید نهایتا تا یکسال در ترکیه اقامت داشته باشند، تخفیف قائل شده و آنها را مشمول قوانین مالیات در نظر نمی گیرد.
همچنین مالیات بر درآمد زمانی اعمال می شود که به درآمد اشخاص از هر طریق (کار، سرمایه گذاری، دریافت اجاره و ...) سود تعلق می گیرد. نرخ مالیات از 15 تا 35 درصد متغیر است. برای مثال نرخ مالیاتی برای خرید ملک حداکثر تا 40 درصد و مالیات حاصل از سرمایه گذاری تا حداکثر 35 درصد محاسبه می شود.
وضعیت کار و سرمایه گذاری
اگر قصد مهاجرت کاری به ترکیه را دارید لازم است با شرایط اقتصادی و سرمایه گذاری این کشور آشنا باشید. در کشور ترکیه ساعات کاری حداقل 9 ساعت است. یعنی افراد شاغل ملزم هستند هفته ای 45 ساعت کار کنند. بدون احتساب روزهای تعطیل، در ماه 24 روز کاری وجود دارد.
در کشور ترکیه امکان دریافت ویزای کار فراهم است. برای استفاده از این نوع ویزا لازم است به سایت های کاریابی ترکیه مراجعه کرده و پس از پر کردن اطلاعات خود برای مصاحبه آماده شوید. اگر با استخدام شما موافقت شود، ویزا کاری حداکثر تا شش ماه پس از اقدام به دریافت آن آماده می شود.
مهم ترین و پرطرفدارترین نوع کسب و کار در کشور ترکیه صنعت گردشگری است. البته سایر صنایع مانند: پوشاک، ساخت و ساز، کشاورزی و ماشین آلات نیز در این کشور پیشرفت زیادی داشته اند. پردرآمد ترین مشاغل ترکیه به ترتیب شامل: پزشکی، قضاوت و دادرسی، بانکداری، مدیریت اجرایی، بازاریابی و خلبانی است.
آموزش عالی و دانشگاهی
برای افرادی که قصد دارند به منظور ادامه تحصیل به ترکیه مهاجرت دارند کسب اطلاعات کامل در خصوص رنک (رتبه جهانی) دانشگاه، زبان هایی که دروس دانشگاهی تدریس می شود و رتبه مورد نیاز برای پذیرش در رشته های مختلف ضروری است.
در این کشور نیز مشابه ایران لازم است متقاضیان برای ورود به دانشگاه در آزمون های سراسری شرکت کنند. بهترین دانشگاه های ترکیه شامل دانشگاه: cankaya، sabanci، bilkent، hacettepe، koc و bogazici است.
توصیه می کنیم حدالامکان در مقاطع تحصیلات تکمیلی برای مهاجرت به این کشور اقدام کنید؛ زیرا متوسط هزینه برای زندگی در این کشور در ماه حدود 3000 لیر برآورد می شود. با توجه به ارزش کم ریال نسبت به لیر و قوانین سختگیرانه کار همراه با تحصیل در ترکیه، بهترین راه حل اخذ فاند است تا حداقل بخشی از هزینه های زندگی توسط دانشگاه تامین شود. برای اخذ فاند لازم است رزومه تحصیلی عالی داشته باشید و به زبان ترکی استانبولی و انگلیسی مسلط باشید.
آشنایی با آداب و رسوم، ادیان و فرهنگ ترکیه
جالب است که بدانید فرهنگ و آداب و رسوم مردم ترکیه به علت نزدیکی جغرافیایی و آیین رسمی یکسان با ایران اشتراکات زیادی دارد. شهروندان ترکیه بسیار مهمان نواز و میهن پرست هستند. از لحاظ مذهبی طبق آمارهای اعلام شده دین رسمی حدود 99.8 درصد از افراد اسلام است. از این تعداد 75 تا 80 درصد جز مسلمان اهل سنت و حدود 15 تا 20 مسلمان اهل تشیع هستند.
از لحاظ نژادی ترکیه دارای 8 نژاد مستقل و متشکل از اقلیت کرد، ترک، عرب، آذری، گرجی، لاز و زازاکی است. افراد کرد زبان به زبان کردی صحبت می کنند و این افراد 18 درصد از جمعیت کشور را تشکیل داده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی هم مرز با کشورهای سوریه و عراق هستند. اقلیت کرد نشین (از لحاظ امکانات) جز قشر نسبتا محروم ترکیه محسوب می شوند.
یکی از مهم ترین و ملموس ترین فرهنگ هایی که در ترکیه وجود دارد، فرهنگ احترام به حقوق حیوانات است. اگر تا به حال به ترکیه سفر کرده باشید احتمالا متوجه علاقه زیاد مردم این کشور به حیوانات شده اید. از جمله اقدامات شهرداری ها در ترکیه برای محافظت از حیوانات شامل: واکسیناسیون، حفاظت، شماره گذاری و درست کردن پناهگاه برای حیوانات است.
همچنین فرهنگ احترام به سالمندان جز فرهنگ های جا افتاده و دارای اهمیت این کشور است. سالانه درصد زیادی از بودجه این کشور صرف خدمات پزشکی و مراقبتی از سالمندان می شود. جالب است که بدانید افراد جوان تر در مواجهه با سالمندان از کلمه برادر بزرگتر و خواهر بزرگتر استفاده می کنند و دست بوسی جز روش های رایج برای احترام به سالمندان در این کشور است.
از لحاظ فرهنگ ازدواج ترکیه بسیار شبیه ایران است. تنها تفاوت ملموس که وجود دارد این است که بعد از ازدواج زنان نام خانوادگی شوهر را به جای نام خانوادگی خود به کار می برند. جالب است که بدانید تا سال 1934 در ترکیه استفاده از نام خانوادگی مرسوم نبود و مشابه با فرهنگ اعراب، مردم این کشور از عنوان اوغلو (فرزند) و نام پدر برای معرفی خود استفاده می کرد (مانند احمد اوغلو علی). از سال 1934 استفاده از نام خانوادگی در این کشور الزامی شد. در حال حاضر نام خانوادگی ایلماز به عنوان رایج ترین نام خانوادگی در ترکیه شناخته می شود.
البته در تمام فرهنگ ها کاستی ها و نقاط ضعفی وجود دارد. در ترکیه متاسفانه آمار سرانه مطالعه و تعداد فارغ التحصیلان تحصیلات تکمیلی بسیار پایین است. همچنین در این کشور تعداد کودکان کار و افراد متکدی بسیار بالا است.
آشنایی با غذاهای ترکیه
فرهنگ و سلیقه ی غذایی مردم ترکیه با سلیقه ایرانی اشتراکات زیادی دارد. بیشتر غذاهای این کشور غذاهای گوشتی است. البته در نواحی غربی بیشتر غذاها از مواد اولیه گیاهی تهیه می شود. جالب است که بدانید برخلاف ایران، در ترکیه مهم ترین وعده غذایی صبحانه است و این وعده بیشتر از موادی مانند گوشت و ادویه تهیه می شود.
توجه زیاد به وعده صبحانه باعث شده که در بعضی از فرهنگ ها وعده ناهار حذف شده و به جای آن عصرانه میل شود. بنابراین اگر به ترکیه مهاجرت کردید از رستوران های خلوت این کشور در زمان سرو ناهار تعجب نکنید!
محبوب ترین غذا در کشور ترکیه سوپ است. مردم این کشور علاقه ی زیادی به مصرف سوپ دارند. حتی در بسیاری از نقاط قبل از شروع هر وعده ی غذایی مانند صبحانه سوپ میل می کنند. توصیه می کنیم در زمان اقامت تان در ترکیه حتما انواع سوپ هایی که مخصوص هر فصل سرو می شود را امتحان کنید.
در خصوص نوشیدنی ها نیز محبوب ترین نوشیدنی در ترکیه چای است. چایی میوه ای جز نوشیدنی هایی است که مردم این کشور برای مهمانان ویژه خود سرو می کنند. سبک غذاهای ترکیه بیشتر به غذاهای ترکی ایران شبیه است. اگر شما یا اقوام نزدیک تان ساکن تبریز باشید با این نوع غذاهای آشنایی زیادی دارید.
روزهای کاری و تعطیلات ترکیه
برخلاف کشور ایران روزهای کاری در ترکیه از دوشنبه تا جمعه است. یعنی شنبه و یکشنبه جز روزهای تعطیل حساب می شوند. تعطیلات مناسبی در این کشور به سه دسته تعطیلات مذهبی، ملی و رسمی تقسیم می شود. تعداد این تعطیلات در سال 14 روز است. که شامل مناسبت های زیر می شود.
نوع مناسبت | تعداد روزهای تعطیل | تاریخ میلادی/ قمری |
جشن سال نو میلادی | 1 | 1 ژانویه |
سالروز تاسیس مجلس ملی | 1 | 23 آوریل |
روز کار و همبستگی | 1 | 1 می |
بزرگداشت آتاتورک | 1 | 19 می |
عید فطر | 3 | آخرین روز ماه رمضان |
روز اتحاد ملی | 1 | 15 جولای |
عید قربان | 4 | 10 ذی الحجه |
روز پیروزی ترکیه | 1 | 30 آگوست |
روز جمهوری ترکیه | 1 | 29 اکتبر |
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته