راه هایی ساده برای تقویت حافظه
- مجموعه: برای زندگی بهتر
روی چیزهایی که مطالعه می کنید، تمرکز کنید
تمرکز، یکی از مولفههای اصلیِ حافظه است. برای اینکه اطلاعات از حافظهی کوتاهمدت به حافظهی بلندمدت شما منتقل شوند، باید به صورت فعّال و مستمر به این اطلاعات توجه کنید. سعی کنید مطالب جدید را در شرایطی یاد بگیرید که هیچ عاملی (مثل تلویزیون، موسیقی و …) تمرکز شما را به هم نمیزند.
اگر هماتاقیهای شلوغ یا بچّههای پر سروصدایی دارید، احتمالا به این سادگیها نمیتوانید از شرِ حواسپرتی خلاص شوید. در این شرایط میتوانید زمانی را برای تنهاییهای خود، کنار بگذارید. از هماتاقیهایتان بخواهید، کمی تنهایتان بگذارند و از همسرتان خواهش کنید یک ساعتی از بچّهها مراقبت کند تا بتوانید روی کارتان تمرکز کنید.
یادگیری یک مهارت جدید
بدیهی است که هرچه بیشتر از مغزتان کار بکشید، عملکرد مغز بهبود مییابد. مثلا یادگیری یک ساز جدید موجب خواهد شد در تبدیل اطلاعات دیداری (نُت موسیقی) به یک کار عملی (نواختن ساز) مهارت بیشتری پیدا کنید. یا مثلا یادگیری یک زبان جدید، مغزتان را با طرز تفکری متفاوت مواجه خواهد کرد و ناگزیرتان میکند خودتان را به شیوهی دیگری ابراز کنید.
حتی میتوانید یک قدمِ بلندتر بردارید و به یادگیری رقص اقدام کنید. مطالعات نشان داده است یادگیری رقص در سالخوردگان به پیشگیری از آلزایمر کمک میکند.
تکرار
اگر از مطالعه گروهی لذت می برید، مطمئن شوید که درست بعد از کلاس این کار را انجام می دهید. تکرار فوری، خواندن و بحث در مورد اطلاعاتی که آموخته اید، باعث می شود بسیار آسان تر، مفاهیم را در حافظه بلندمدت خود تثبیت کنید. با انجام تمرین ساده تکرار مطالب، می توانید از یکی از قدرتمندترین روش های به خاطرسپاری بهره ببرید.
علاوه بر این، هر فردی، برداشت متفاوتی از شنیدن و درک مفاهیم دارد، بنابراین شنیدن تحلیل های مختلف از یک مطلب باعث می شود درک کامل تری از آن ایجاد شود.
تفکر و تعمق کنید تا حافظه فعالتان بهتر شود
حافظه کاری یا حافظه فعال تقریبا شبیه دفترچه یادداشت مغز شماست، جایی که اطلاعات جدید موقتا نگهداری می شوند. هنگامی که نام کسی یا آدرسی که می خواهید بروید را می شنوید این اطلاعات را در حافظه فعالتان نگه می دارید تا اینکه کارتان با این اطلاعات تمام شود. اگر این اطلاعات بیشتر از این برایتان استفاده ای نداشته باشد مغزتان اجازه می دهد به کل پاک شوند. اما اگر استفاده داشته باشند، به حافظه بلند مدت سپرده می شوند. آنجا می توانند تقویت شده و بعدا به یاد آورده شوند.
حافظه فعال چیزی است که هر روز استفاده می کنیم، پس اگر قویتر باشد، زندگی روزانه ما را خیلی راحت تر می کند. در اکثر بالغین این حافظه در حدود حداکثر 7 مورد را می تواند در خود نگه دارد. اگر شما از ظرفیت حداکثری حافظه تان استفاده نمی کنید مدیتیشن می تواند شما را در تقویت حافظه یاری دهد.
تحقیقات نشان داده شرکت کنندگانی که قبلا هیچ تجربه ای در مدیتیشن نداشتند، تنها در 8 هفته توانستند حافظه فعالشان را بهبود ببخشند. مدیتیشن با قدرت خود به ما کمک می کند تمرکز کنیم، همچنین پس از 2 هفته اثرات مثبت اثبات شده ای روی نمرات آزمون های استاندارد و حافظه فعال داشته است.
چرا مدیتیشین برای حافظه مفید است؟ درطول مدیتیشن مغز شما در پردازش اطلاعات مانند حالت عادی فعال نیست.
بنابر این در این زمان استراحت کوتاهی به مغز شما داده می شود که ذهن خود را خالی کنید. در این حالت نه تنها استرس کمتری را احساس خواهید کرد بلکه چیزهای بیشتری هم به یاد می آورید.
برای بهبود بازیابی حافظه ورزش کنید
مطالعه روی مغز موش ها و انسان ها نشان داده است که تمرینات منظم می توانند بازیابی حافظه را بهبود ببخشند. ثابت شده است که تناسب اندام در افراد مسن به کند شدن روند کاهش حافظه کمک می کند آن هم بدون ورزش های ممتد و منظم. مطالعات نشان می دهند که ورزش منظم به طور خاص می تواند حافظه مکانی را بهبود ببخشد، بنابراین شاید برای همه ی انواع بازیابی های حافظه مفید نباشد.
البته فواید ورزش بی شمار هستند، در مورد مغز اثبات شده است که ورزش منظم منجر به بهبود توانایی های شناختی در کنار حافظه می شود. پس اگر به دنبال راهی برای داشتن ذهنی تیز هستید، باید بگوییم که قدم زدن پاسخ شماست.
برای تقویت حافظه در زندگیتان تنوع ایجاد کنید
انجام اموری مثل رفتن به فضاهای سبز و ورزش کردن برای ایجاد تنوع بسیار تاثیر گذار و موجب تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز میشود . اما انجام فعالیت های ساده نیز می تواند باعث ایجاد تنوع در ذهنتان گردد.
انجام فعالیت با دست مخالف
این روش بسیار ساده و جالب است کافی است تنها اموری که هرروزه انجام میدهید را با دست مخالفتان انجام دهید. به طور مثال:
از این پس با دست مخالف مسواک بزنید
باتلفن همراهتان برای مدتی در طول روز با دست مخالفتان کار کنید
با دست مخالفتان روزانه چند خط بنویسید
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته