آشنایی با زندگینامه علی بن جعفر الصادق



علی بن جعفر الصادق, زندگینامه علی بن جعفر الصادق, آشنایی با زندگینامه علی بن جعفر الصادق

زندگینامه علی بن جعفر الصادق

 

زندگی نامه علی بن جعفر الصادق:

على بن جعفر الصادق، فرزند امام جعفر صادق (علیه السلام)، برادر كوچک امام موسی کاظم (علیه السلام) و از اصحاب و یاران امام موسى كاظم (ع)، امام رضا (ع)، امام جواد (ع) و امام هادی (ع) و از علما و راویان قرن دوم هجرى بود.

چکیده ای از زندگینامه علی بن جعفر الصادق:

نام : علی بن جعفر الصادق (علی العریضی بن جعفر الصادق)

کنیه : ابوالحسن

تولد : مدینه، زمان خلافت عباسی

درگذشت : 210 یا 220 یا 250 قمری

مدفن : قم یا مدینه یا سمنان

لقب : عریضی

پدر : امام جعفر صادق (ع)

فرزندان : 13 پسر و هفت دختر

 

زندگینامه علی العریضی بن جعفر الصادق :

علی بن جعفر الصادق، مشهور به علی عُرَیضی کوچک ترین فرزند امام صادق (ع) است. او از برادرش، امام موسی بن جعفر (ع) و امام رضا (ع) روایاتی نقل کرده است. او پرسش های خود و پاسخ های امام کاظم (ع) را در مسائل علی بن جعفر روایت کرده است.

 

او را با عنوان العریضی می شناختند، زیرا در منطقه ای به نام اورائض زندگی می کرد که در حدود 4 مایلی (یا ۶٫۴ کیلومتری) مدینه بود. او را با کنیه ابوالحسن (یعنی پدر حسن) نیز می شناختند. او یک عالم بزرگ مسلمان بود.

 

زندگی علی بن جعفر الصادق:

علی العریضی در مدینه به دنیا آمد و بزرگ شد. او کوچکترین فرزند امام جعفر صادق (ع) بود، پس از مرگ پدرش در حالی که او هنوز کودکی بود، مدینه را به شهر العریض ترک کرد و در آنجا اقامت گزید و شیخ همه بنی هاشم و نقیب (بخشدار) از اولاد محمد  شد.

 

او عابدی کوشا، سخاوتمند و عالمی بزرگ بود.

 

او تقریباً 100 سال عمر کرد، تا زمان برادرش امام موسی کاظم (ع)، علی الهادی (868-828) و در العریض درگذشت و در همان جا مدفون شد.

 

فرزندان علی بن جعفر الصادق :

شیخ عباس قمی، فاطمه دختر محمد بن عبدالله باهر را همسر وی معرفی کرده است. فرزندان و اولاد علی العریضی به عریضیون معروف شدند. آنها در بسیاری از مناطق از جمله عُرَیض، کوفه و قم سکونت داشتند. 13 پسر و هفت دختر برای علی بن جعفر ثبت شده است پسران او عبارت بودند از:

 

حسن

عبدالله - که اولاد او در مدینه، مصر، عراق و سایر کشورها سکونت داشتند.

احمد شعرانی

جعفر اصغر

حسین

جعفر اکبر

محمد النقیب در مدینه به دنیا آمد. پس از رحلت پدرش عازم بصره شد و در آنجا نقیب اهل بیت (ع) شد. او مردی دانا بود که گوشه گیری را ترجیح می داد و به زهد معروف بود.

عیسی الرومی - او عالمی بزرگ و عارف (استاد روحانی) بود. او نقیب اهل بیت در بصره بود.

احمد المهاجر (820-924)- که در بصره به دنیا آمد. طبری، عالم و مورخ مشهور، او را بسیار ارج می نهاد و به او احترام بی نظیری قائل بوده است. او از جمله شرکت بشرالحافی را بر عهده داشت. پس از ادای حج در سال 318 هجری قمری در همان سال به حضرموت هجرت کرد و در آنجا ساکن شد. از حضرموت مردم را به سوی خدا دعوت کرد. او لقب المهاجر (مهاجر) را در درجه اول به خاطر پیمودن راه الی الله و ثانیاً به خاطر هجرت از عراق به حضرموت به او داده اند. از حضرموت اولاد او سادات برجسته علوی شدند و بیشتر سید و حبیب در اندونزی و آسیای جنوب شرقی ساکن بودند. از نسل او هستند.

قاسم

علوی (علی) - که امام بزرگوار شد. از نام اوست که نام قبیله بنی علوی از او گرفته شده است. بنابراین بنی علوی اشرف سادات (از اولاد بزرگوار) محمد هستند. علاوه بر این، بسیاری از خانواده ها در حضرموت ، هند، حجاز ، آفریقا، اندونزی ، مالزی ، سنگاپور ، میانمار و سایر نقاط جهان از نوادگان امام علوی بن عبیدالله هستند.

محمد اصغر

محسن

 

کلثوم، علیه، ملیکه، خدیجه، حمدونه، زینب و فاطمه نیز دختران او بودند.

 

بیوگرافی علی بن جعفر الصادق, زندگی نامه علی بن جعفر الصادق, آشنایی با فرزندان علی بن جعفر الصادق

بقعه علی بن جعفر الصادق در شهر قم

 

جهاد و مبارزه‌ علی بن جعفر الصادق :

على بن جعفر در سال 203 هجرى همراه برادرش محمد بن جعفر (عليه السلام) در قيام «طالبیین» شركت كرد و جنگ سختى ميان آنان و هارون بن مسیب، حاكم عباسى در گرفت.

 

معرفت دینی

علی العریضی مردی با دانش بود. او ناقل حديث بود و از او در تعداد زيادی از كتب كه توسط علمای معروف عصر خود و بعد از آن نوشته شده است، نقل شده است.

 

او دانش را از :

امام جعفر صادق (ع) - پدرش.

امام موسی کاظم (ع) برادرش.

حسن بن زید بن علی - پسر عمویش.

زید بن علی عموی بزرگش.

 

آموخته بود.

 

بسیاری از مردم احادیث علی العریضی را نقل کرده اند، از جمله:

 

احمد و محمد دو پسرش.

عبدالله بن حسن - نوه اش.

اسماعیل بن محمد بن اسحاق بن جعفر الصادق، نوه برادرش اسحاق.

امام البزی/البزی.

 

درمورد علی بن جعفر الصادق, زندگی علی بن جعفر الصادق, مرقد علی بن جعفر الصادق

بقعه علی بن جعفر صادق در سمنان

 

آرای علمای مسلمان

• ذهبی محدث و مورخ شافعی در کتاب المیزان می گوید: «علی بن جعفر صادق از پدرش و نیز از برادرش (امام موسی کاظم) و نیز از او حدیث نقل کرده است. سفیان ثوری، ترمذی نیز در کتاب خود این حدیث را از او نقل کرده است.

 

• ابن حجر عسقلانی یکی دیگر از محدثان شافعی در کتاب التقریب می گوید: «علی بن جعفر بن محمد بن علی بن حسین از بزرگان بود...».

 

• احمد بن حنبل در مسند خود از علی العریضی روایت کرده است.

 

آثار علی بن جعفر الصادق :

احمد بن علی نجاشی برای علی بن جعفر کتابی در موضوع مسائل حلال و حرام ثبت کرده است. همچنین شیخ طوسی از دو کتاب برای وی با نام «المناسک» و «مسائل لاخیه موسی الکاظم» (مسائلی را از امام کاظم (ع) پرسیده) نام برده است.

 

وفات‌ علی بن جعفر الصادق :

على بن جعفر چهار امام را درک كرده و با توجه به شهادت امام جعفر صادق (عليه‌السلام) كه سال 148 ق است و امامت امام هادى (علیه السلام) كه 220 قمری است او بايد بيش از 80 سال عمر كرده باشد.

 

بقعه علی بن جعفر الصادق :

برای علی بن جعفر(ع) سه بقعه در عریض، قم و سمنان ذکر شده است :

 

• عریض:‌ محدث نوری (1254-1320ق)، در خاتمه کتاب مستدرک الوسائل مرقد علی بن جعفر را در عریض در نزدیکی مدینه دانسته است که داری بقعه بوده است. این بقعه در سال 1381 توسط حکومت سعودی تخریب شد.

 

• قم: محمدتقی مجلسی (1003-1070ق) از علمای شیعه، وی را مدفون در باغ بهشت قم دانسته است به گفته او علی بن جعفر به دعوت مردم قم به این شهر هجرت کرده است. مدرسی یزدی هم او را مدفون در قم دانسته است. محدث نوری احتمال داده است مرقد منسوب به وی در قم، قبر یکی از نوادگان وی یا نوادگان جعفر کذاب باشد.

 

• سمنان: در شهر سمنان در ایران نیز بقعه و بارگاهی به نام علی بن جعفر وجود دارد.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------