زندگینامه جعفر پسر امام هادی (جعفر کذاب)



زندگینامه جعفر پسر امام هادی, زندگینامه جعفر کذاب, بیوگرافی جعفر کذاب

زندگینامه جعفر پسر امام هادی (جعفر کذاب)

 

آشنایی با جعفر پسر امام هادی ( جعفر کذاب):

جعفر پسر امام هادی (ع) و برادر امام حسن عسکری (ع) است. او به جعفر کذاب (دروغگو) معروف است زیرا پس از شهادت امام حسن عسکری (ع) ادعای امامت کرده است.

چکیده ای از زندگی نامه جعفر بن امام هادی (ع):

نام : جعفر بن الامام الهادی جعفر پسر امام هادی (ع) از مدعیان امامت

لقب/کنیه : ابوعبدالله

معروف به : جعفر کذاب

طایفه : بنی هاشم

اقوام معروف : امام هادی (ع) (پدر)، امام عسکری (ع) (برادر)

تولد : 226/841

محل تولد : مدینه

محل های اقامت : مدینه، سامرا

مرگ/شهادت : 271/884

محل دفن : سامرا حرم عسکریین

عصر : سلسله عباسی

فعالیت ها : انکار ولادت امام زمان (عج) و ادعای امامت پس از شهادت امام عسکری (ع)

مرتبز : فرقه جعفریه

 

زندگینامه جعفر پسر امام هادی (ع) (جعفر کذاب):

جعفر بن علی بن محمد ( 226 / 841- 271 / 884) (عربی: جعفر بن علی بن محمد ) معروف به جعفر الکذاب، جعفر دروغگو، فرزند امام هادی (ع) بود. و برادر امام حسن عسکری علیه السلام بود. جعفر پس از شهادت شاگردش، ادعای امامت کرد و مدتی گروهی از شیعیان را به خود جذب کرد. پیروانش معتقد بودند که امام حسن عسکری (ع) فرزندی از خود بر جای نگذاشته است. پس برادرش بعد از شهادت جانشین او می شود. بنابر برخی روایات، جعفر در واقع خود را جانشین پدرش امام هادی (علیه السلام) می دانست و پیش از شهادت برادرش امام عسکری (ع) ادعای امامت کرده بود. پیروان او را « جعفریه » می نامند.

 

لقب، نسب و نام مستعار:

جعفر فرزند امام هادی (ع) در سال 226/841 به دنیا آمد . نام خانوادگی او ابوعبدالله بود. جعفر به دلیل ادعای نادرست امامت پس از شهادت برادرش و نفی فرزند برای امام عسکری (ع) به «کذاب» ملقب شد. پیروان و فرزندانش از او با لقب «زکی» یاد می کردند. پس از چند نسل، تعداد فرزندان او به 120 نفر رسید و از این رو «ابوکراین» (پدر فرزندان متعدد) لقب دیگر او شد. جعفر در سال 271/884 درگذشت و در سامرا به خاک سپرده شد.

 

مشخصات جعفر پسر امام هادی (جعفر کذاب):

• جعفر به عنوان جنایتکار و بدکار که امیال دنیوی داشت ظاهر شد. در روایتی از امام سجاد علیه السلام آمده است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله درباره جعفر و اعمال او پیشگویی کرده بود. علاوه بر این، امام هادی (ع) از ولادت آن حضرت خوشحال نشد و فرمود که بسیاری از مردم را گمراه خواهد کرد.

 

• نقل شده است که امام عسکری علیه السلام از جعفر جدا شد و از همراهی با او اجتناب کرد.

 

• در داستان فارس بن حاتم که امام هادی (ع) فارس را لعن کرده و از آن جدا شده بود، جعفر طرفدار فارس شد.

 

• او را به شرابخواری نیز متهم کردند، تا جایی که به او لقب «زُقُّ الخَمْر (ظرف‌ و مشک شراب‌)» دادند.

 

• برخی احتمال داده اند که این اتهام خاص توسط دشمنان جعفر، یعنی شیعیان دوازده امامی، تبلیغ شده باشد. مانند آنچه پیروان جعفر به امام عسکری (ع) و یارانش کنیه ها و اعمال ناشایست نسبت می دادند.

 

• در روایتی از امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) آمده است که امام به نامه یکی از شیعیان درباره جعفر بن علی، او را فردی معرفی می کنند که نمی تواند حلال را از حرام (عدم علم دینی) تشخیص دهد و همچنین نشانه های سرپیچی او از احکام الهی نمایان است. بر اساس همین روایت، جعفر چهل روز نماز واجب را ترک کرده بود تا قدرت جادویی به دست آورد.

 

• همچنین در یک توقیع (نامه ای از امام مهدی (عج)) جعفر به برادران حضرت یوسف (ع) تشبیه شده است. برخی این قیاس را چنین تفسیر کرده اند که جعفر نیز مانند آنچه برادران یوسف توبه کردند، از کارهای نادرست خود توبه کرد و از این رو به او لقب «تواب» دادند. اما با استناد به نامه مذکور تنها به نظر می رسد که امام می خواهد بگوید این گونه اعمال نادرست در میان برخی از فرزندان پیامبران الهی یا جانشینان آنان سبقت تاریخی دارد.

 

بیوگرافی جعفر پسر امام هادی, مشخصات جعفر پسر امام هادی (جعفر کذاب), نسبت شیعه به جعفر کذاب

زندگینامه جعفر پسر امام هادی

 

ادعای امامت :

گفته اند جعفر برای تصدی امامت سختی کشید. پس از شهادت امام حسن عسکری (ع) در حالی که مادر امام عسکری(ع) در قید حیات بود، ادعا کرد که تنها وارث اموالش است. زمان تفتیش منزل امام عسکری علیه السلام در جست و جوی فرزندش و با کمک او کنیز دستگیر شد و مدتی تحت مراقبت شدید قرار گرفت. علاوه بر این، جعفر پذیرفت که برای تأیید ادعای امامت خود، به یکی از مقامات عباسی، سالانه بیست هزار دینار رشوه بدهد.

 

پس از شهادت امام عسکری (ع)، جعفر می خواست نماز میت را بخواند (که دلالت بر جانشینی ایشان می کرد)، اما امام مهدی (عج) کودک خردسالی بود. در این هنگام او را کنار زد و خودش نماز خواند.

 

نسبت شیعه به جعفر :

بر اساس روایاتی که فتحیه را رد کرده است، جامعه شیعه به امامت دو برادر جز در مورد امام حسن (ع) و امام حسین (علیه السلام) اعتقادی ندارند. علاوه بر این، جامعه شیعه به دلیل اعمال نادرست جعفر در گذشته، دیدگاهی منفی نسبت به او داشتند. پس او را شایستگی امامت نمی دانستند. پس از شهادت امام عسکری (ع) و شروع به امامت جعفر، شیعیان او را به طرق مختلف مورد آزمایش قرار دادند و بی کفایتی او بیشتر تأیید شد.

 

فرقه جعفریه :

از نظر تاریخی، پیروان جعفر بن علی به جعفریه معروف هستند. آنها در مورد ماهیت جانشینی او اختلاف نظر داشتند. برخی او را جانشین بلافصل امام علی (ع) می دانستند. محمد الهادی (ع) (پدر جعفر)، برخی معتقد بودند جعفر جانشین سید محمد برادرش شد که در حالی که پدرش در قید حیات بود از دنیا رفت. و برخی او را وارث امام حسن عسکری علیه السلام برادر جعفر دانستند. نحوه انتقال امامت به جعفر نیز در میان پیروان او مورد اختلاف بود که این اختلاف موجب اختلافات بیشتر شد. همچنین فتاحیه - که با امامت دو برادر مشکلی نداشت - از جعفر پیروی کرد  و ابن بابیه جعفر را رهبر موج دوم فتحیه نامید.

 

فرزندان جعفر پسر امام هادی (ع) :

فرزندان جعفر به دلیل نسبتی که با امام رضا (ع) به عنوان جد بزرگوارشان دارند، به بنی الرضا (از اولاد رضا) یا رضویون شهرت دارند. در میان شیعیان اثنی عشری به تهینیه معروف بودند، صفتی که از «علی الطاحن» رئیس پیروان جعفر در کوفه برگرفته شده بود. هنگامی که جعفر درگذشت، برخی از پیروانش از پسرش ابوالحسن علی، رئیس نقیب السادات در بغداد پیروی کردند. برخی معتقد بودند که امامت بین پسر و دخترش فاطمه (س) یکسان بوده و پس از آنها به بقیه فرزندانش رسیده است.

 

معلوم نیست چه مدت پیروان جعفر به عنوان یک فرقه مستقل در جامعه بزرگتر شیعه باقی ماندند. شيخ مفيد و شيخ طوسی گفته اند كه در حال تأليف كتاب های خويش هيچ نسل زنده ای از جعفر را كه در فرقه او باقی مانده باشد، پيدا نكردند. سعد بن عبدالله اشعری در رد عقاید این فرقه کتابی با عنوان کتاب الدیه فی الرد علاء محمدیه و الجعفریه تألیف کرده است.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------