تازه های اعمال مستحبی

دعای آخر ماه مبارک رمضان

دعای وداع ماه مبارک رمضان

دعای وداع ماه مبارک رمضان شیخ کلینی رضوان الله علیه در کتاب کافی روایت کرده از ابو بصیر از حضرت…

بررسی اهمیت و مفاهیم دعای یا دائم الفضل



دعای یا دائم الفضل

بررسی اهمیت و مفاهیم دعای یا دائم الفضل

 

دعای یا دائم الفضل: تجلی صفات الهی و خواسته های بندگان :

دعای یا دائم الفضل یکی از معروف ترین ادعیه ی شیعیان است که به شرح صفات خداوند و خواسته های بندگانش پرداخته است. در این مقاله از بیتوته، به بررسی این دعا، مفاهیم و اهمیت آن پرداخته می شود.

دعای یا دائم الفضل علی البریة:

دعای یا دائمَ الفَضْلِ عَلَی الْبَریَّة از دعاهای غیرمأثور که در شب جمعه خوانده می شود. کفعمی از عالمان شیعه، در کتاب المصباح در باب اعمال شب جمعه آورده که این دعا ده مرتبه خوانده شود. شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان، خواندن این دعا را برای شب عید قربان،شب عید فطر و ماه شوال نیز وارد دانسته است.

 

ابن حجر هیثمی، یکی از علمای شافعی در قرن دهم قمری، در کتاب اَلدُّرُ الْمَنضود و در بخش اعمال جمعه، با خواندن دعای "یا دائمَ الفَضْلِ عَلَی الْبَریَّة" در شب جمعه و به تعداد ده مرتبه مخالفت کرده و آن را دروغ و جعلی خوانده است.

 

به علت اختلاف عقاید و مذاهب در بین علمای اسلام، بعضی از علمای مذاهب دیگر، مانند شافعیان، به خواندن برخی از دعاهایی که در مذاهب دیگر مورد تایید قرار می گیرند، معترض هستند و این موضوع در کتب و رساله های شافعی منتشر شده است.

 

فضیلت دعای یا دائم الفضل علی البریة :

هر كه در شب جمعه ده مرتبه اين دعا را بخواند در نامه عمل او هزار هزار حسنه نوشته شود و هزار هزار سيئه محو شود و در بهشت براى او هزار هزار درجه و جنات احديت بلند شود. خداوند سه مرتبه فرمايد كه : نيستم خداى او اگر او را نيامرزم و در درجه حضرت ابراهيم خليل عليه السلام باشد.

 

دعای معروفی در دعای کمیل وجود دارد که به دعای استغفار معروف است و خوانده می شود. این دعا مستحب است که در قنوت نمازهای مغرب و عشا خوانده می شود و بیشتر مضمون آن استغفار است. و آن دعا، دعای یا دائم الفضل می باشد.

 

ترجمه دعای یا دائم الفضل

متن دعای یا دائم الفضل به همراه ترجمه

 

متن و ترجمه دعای یا دائم الفضل :

يَا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِيَّةِ يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالْعَطِيَّةِ يَا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِيَّةِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَيْرِ الْوَرَى سَجِيَّةً وَ اغْفِرْ لَنَا يَا ذَا الْعُلَى فِي هَذِهِ الْعَشِيَّةِ.

 

ای خدایی که فضل و کرم تو بر خلق همیشگی است، ای که دو دست عطا و بخشش تو به جانب بندگان دراز است ، ای صاحب بخشش های بزرگ! درود بفرست بر محمد و آلش که در اصل خلقت و فطرت بهترین خلق اند ، ای خدای بلندمرتبه، در همین شب گناه ما را ببخش.

 

در دعای "یا دائمَ الفَضْلِ عَلَی الْبَریَّة"، اشاره به این نکته مهم دارد که فضل و کرم خداوند دائمی است و او با صفت "دائم الفضل" شناخته می شود. در ادامه دعا، با یادآوری صفت "باسِطَ الیَدَینِ بِالعَطِیَّة"، به گشاده دستی خداوند در ارزانی داشتن عطاها، نشان داده می شود. این صفت بیان گر رحمانیت و مهربانی فراگیر خداوند نسبت به بندگانش است.

 

به طور کلی، دعاهایی مانند "یا دائمَ الفَضْلِ عَلَی الْبَریَّة"، با بیان صفات و خصوصیات خداوند، به بیان تعظیم و تمجید از پروردگار و به دست آوردن برکت و رحمت از او کمک می کند. این دعاها به عنوان یکی از راه های برقراری ارتباط با خداوند و درخواست کمک و رحمت از او، مورد استفاده قرار می گیرند.

 

صفت "صاحِبَ المَواهِبَ السَّنیَّة" که در دعای "یا دائمَ الفَضْلِ عَلَی الْبَریَّة" آمده است، به معنای صاحب موهبت های بزرگ و عظیم خداوند است. این صفت بیانگر ارزشمندی و اهمیت بی نهایت موهبت های الهی است که تنها به دلیل فضل و رحمت خداوند به بشریت اعطا شده اند.

 

به طور کلی، این دعا به ما یادآوری می کند که همه موهبت های الهی، از جمله سلامتی، عقل، خلاقیت، ثروت و غیره، ارزشمند هستند و ما به دلیل این موهبت ها، باید شاکر و قدردان خداوند باشیم. همچنین، این دعا به ما یادآوری می کند که تنها با الطاف و موهبت های الهی، می توانیم به رشد و پیشرفت در زندگی برسیم و باید سعی کنیم تا این موهبت ها را به بهترین شکل ممکن به کار بگیریم.

 

در دعای "یا دائمَ الفَضْلِ عَلَی الْبَریَّة"، پس از نامیدن خداوند با صفات زیبا و عظیمش، به رسول خدا و خاندان پاکش درود فرستاده می شود. سپس، در شب جمعه که شبی بسیار ارزشمند است، از خداوند بخشندگار آمرزش خواسته می شود. در این بخش از دعا، با گفتن "صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِه خَیر الوَری سَجیَّة"، به رسول خدا و خاندان پاکش درود فرستاده می شود. در ادامه، با گفتن "اغفِر لنا یا ذا العُلی فی هذه العَشیَّة"، از خداوند بخشنده و آمرزش برای خطاهایی که ما مرتکب شده ایم، خواستاریم.

 

در کل، این دعا با نامیدن خداوند و رسول خدا، به تعظیم و تمجید پروردگار و ارتباط با معصومان پاک، خداوند را به خود نزدیک می کند و از او بخشندگی و آمرزش خواستاری می کند. همچنین، شب جمعه، شبی بسیار مقدس در دین اسلام است و این دعا از برکت و بخشندگی این شب استفاده می کند.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------