آشنایی با بازار کار، دروس و ادامه تحصیل در رشته منطق
- مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی
معرفی جامع و تخصصی رشته فلسفه منطق
رشته منطق معمولا به مطالعه مسائل کلی راجع به هستی و آگاهی انسان می پردازد، از جمله مسائلی که فلسفه به آن می پردازد، می توان عرفان اسطوره و دین تکیه بر عوامل عقلانی و منطقی نام برد. فلسفه ریشه یونانی دارد که به معنای دوست داشتن حکمت است.
در مقطع کارشناسی دانشجویان بر روی مبحث های زیادی مطالعه می کنند. یکی از آن ها تاریخ فلسفه غرب است. البته، بررسی هایی مربوط به تاریخ فلسفه یونان و تاریخ فلسفه اسلامی نیز می پردازند. همچنین با تلاش و بررسی، به سوال ها و جواب های بنیادین به مفاهیم فلسفه اسلامی دست پیدا می کنند.
بد نیست بدانید، مباحث دیگری هم وجود دارد ،که دانشجویان بر روی آن ها مطالعاتی انجام می دهند مانند: فلسفه دین، فلسفه اخلاق، فلسفه علم و معرفت شناسی و باقی زمینهها. قابل توجه است که دانشجوهایی که علاقه به گرایش فلسفه غرب دارند، باید زبان انگلیسی قوی داشته باشند، همچنین دانشجو هایی که گرایش به فلسفه و حکمت اسلامی دارندف باید به زبان عربی مسلط باشند.
توانایی های مورد نیاز و قابل توسعه در منطق فلسفه
لازم به ذکر است بدانید ، اگر کسی بخواهد در رشته فلسفه ادامه تحصیل بدهد، نیاز است توانایی های خاصی داشته باشد. یکی از این توانایی های، داشتن تسلط بر علم ریاضی است. همان طورکه گفتیم قوی بودن پایه ریاضی می تواند پلی باشد برای رسیدن به رشته فلسفه. همچنین فرد باید توانایی جسمی سالمی داشته باشد.
یکی دیگر از راه های موفق شدن در این رشته، علاقه داشتن به فلسفه می باشد.
در زمان های قدیم، افلاطون، بر دَر مکانی که فلسفه اموزش می داد نوشته بود (اگر ریاضیات یا هندسه را نمی دانید وارد نشوید) زیرا ریاضیات هم مانند فلسفه با تمام مسائل ذهنی سرو کار دارد. به همین دلیل گفته شده برای موفق بودن در فلسفه نیاز است که پایه ریاضی قوی داشته باشید.
رتبه لازم برای قبولی در رشته فلسفه
همان طور که در مقدمه ذکر کردیم، این رشته جزوی از شاخه های علوم انسانی می باشد. همچنین در تعدادی از دانشگاه ها این رشته را بدون کنکور پذیرش می کنند. اما برای قبول شدن در دانشگاه های معتبر باید رتبه مورد نظر حداقل تا حدود 30 هزار باشد تا بتواند در کنکور سراسری پذیرفته شود.
رشته منطق در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
دانشجویان رشته منطق فلسفه در مقطع کارشناسی ،134 واحد را بگذرانند که از این 134 واحد، 20 واحد برای دروس عمومی، 18 واحد برای دروس پایه، 86 واحد برای دروس اصلی و تخصصی، 10 درصد برای دروس اختیاری در نظر گرفته شده است.
پس از گذراندن مقطع کارشناسی برای رشته ی منطق فلسفه، تنوع خیلی زیادی از گرایش های مختلف در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد که دانشجو می تواند بر اساس علایق خود، گرایش مورد نظر خود را برا ادامه ی تحصیل در این رشته انتخاب کند. این گرایش های تخصصی شامل: فلسفه، فلسفه تطبیغی، منطق، فلسفه دین، فلسفه فهم دین، اخلاق (با 2 گرایش) می باشد.
پس از اتمام دوره ی کارشناسی ارشد در یکی از زیر شاخه های مربوط به منطق فلسفه ، دانشجو می تواند بین هشت تخصص دکتری عمومی؛ فلسفه دین، فلسفه هنر، فلسفه منطق، فلسفه اخلاق، فلسفه علم وفناوری، فلسفه، فلسفه فیزیک، فلسفه علوم اجتماعی یک گزینه را انتخاب کرده و دوره ی تخصصی نهایی خود را در رشته ی مورد علاقه اش به پایان برساند و نهایتا از تز دکتری خود دفاع کند.
دروس اصلی و تخصصی رشته منطق فلسفه
دروسی که دانشجویان در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری در طول تحصیل با آن ها آشنا می شوند عبارتند از:
1_ منطق قدیم 2- منطق جدید 3_ منتخب متون كلامي و فلسفي
4_ تاريخفلسفهاسلامي 5_علم كلام 6_ فلسفه اسلامي
7_ فلسفه اخلاق در تفكر غربي 8_ اخلاق در تفكر اسلامي 9_ عرفان نظري
10_ تاريخ فلسفه يونان 11_ تاريخ فلسفه قرون وسطي تا رنسانس 12_ تاريخ فلسفه از "بيكن" تا "هيوم"
13_تاريخ فلسفه از "كانت" تا نيمه دوم قرن نوزدهم 14_ تاريخ فلسفه جديد و معاصر 15_فلسفه معاصر و مكاتب جديد قرن بيستم 16_ متون فلسفي به زبان خارجي
17_ متون فلسفي به زبان عربي 18_ متافيزيك در غرب 19_فلسفه علوم.
دانشگاه هایی که در رشته منطق فلسفه دانشجو می پذیرند
رشته فلسفه، یکی از زیر مجموعه های کنکور انسانی می باشد. پذیرش رشته فلسفه در دانشگاه هایی همچون: دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان، دانشگاه با هنر کرمان، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تبریز، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشگاه غیر انتفاعی مفید– قم می باشد.
بازار کار رشته منطق فلسفه
طبیعتا بیشترین فضایی که بعد از تحصیل، در رشته فلسفه می توان انتظار داشت، فضاهای استادی یا معلمی فلسفه است. همچنین می تواند در مراکز پژوهشی علوم انسانی یا دایره المعارف به کار مشغول شوند. بد نیست بدانید که مراکز تخصصی معمولا از افرادی که مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد فلسفه و دکترا فلسفه دارند، استقبال می کنند.
اغلب کسانی که دارای مدرک کارشناسی در رشته فلسفه هستند، به عنوان دستیار پژوهشگر مشغول به کار شوند. البته فارغ التحصیلان رشته کارشناسی فلسفه میتوانند در سازمان های دیگری نیز مشغول به کار شوند مانند: نویسنده، سردبیر، سازمان صدا و سیما و سازمان فرهنگ.
جالب است بدانید، با این که این رشته، یکی از رشته های مهم کشور ما به حساب می آید ولی بی توجهی مسئولین به این رشته و بازار کار آن باعث شده که فارغ التحصیلان رشته فلسفه به مشکل بر بخورند.
همانطور که گفتیم فارغ التحصیلان رشته فلسفه، با مشکل کار و درآمد مواجه شده اند و نمی توانند شغلی که مربوط به رشته خود، منطق فلسفه، مشغول به کار شوند به همین دلیل مجبورند در عرصه شغلی که به رشته آن ها مربوط نیست پا بگذارند.
گردآوری : بخش علمی بیتوته