دروس ، گرایشات و بازار کار رشته مهندسی ایمنی



دروس مهندسی ایمنی و بازرس فنی در کنکور ارشد, مهندسی ایمنی صنعتی چیست, مهندسی ایمنی و بازرسی فنی

معرفی رشته مهندسی ایمنی

 

معرفی رشته مهندسی ایمنی + درآمد و بازار کار این شغل

رشته مهندسی ایمنی یک رشته ی میان رشته ای است چرا که تلفیقی از رشته های بهداشت حرفه ای، مدیریت صنعتی و مهندسی صنایع می باشد. البته این رشته گرایش بیشتری سمت رشته ی مهندسی صنایع است به همین دلیل عموما آن را شاخه ای از مهندسی صنایع می دانند.

در حال حاضر، این رشته یکی از رشته های پرطرفدار بین کنکوری ها است. اما سوالی که در این بین بسیار مطرح می شود این است که آیا این رشته در ایران، بازار کار دارد؟

پاسخ این سوال را می توان اینگونه داد تمام صنایعی که امروزه مشغول به کار هستند توجه خاصی به رعایت نکات ایمنی خاص خود دارند. از جمله ی این صنایع می توان به صنایع نفت و پتروشیمی اشاره کرد که در آن ها همیشه رعایت نکات ایمنی، حائز اهمیت است و دستگاه ها و تجهیزاتشان، نیازمند تعمیر و نگهداری هستند. 

 

علاوه بر این، سایر صنایع کشور هم که در آن ها انواع دستگاه های صنعتی وجود دارد نیازمند این نگهداری و تعمیرات هستند که تمام این عوامل نشان می دهد رشته ی مهندسی ایمنی یکی از رشته های مورد نیاز کشور است که طبیعتا با رونق یافتن صنایع مختلف، نیاز به این مهندسین، بیشتر احساس می شود.

 

حال اگر شما هم علاقه مند تحصیل در رشته مهندسی ایمنی هستید و می خواهید اطلاعات خود را در مورد آینده ی شغلی و دروس تحصیلی این رشته افزایش دهید می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.

 

رشته مهندسی ایمنی, معرفی مهندسی ایمنی, مهندسی ایمنی چیست

رشته مهندسی ایمنی یک رشته ی میان رشته ای است

 

رشته مهندسی ایمنی چگونه رشته ای است؟

فارغ التحصیلان این رشته، مجموعه ای دانش ها و تدابیر را می آموزند تا ایمنی ماشین آلات و تجهیزات صنعتی را در صنایع مختلف، تامین کنند. در واقع مهندسان این رشته به صنایع مختلف این اطمینان را می دهند که دستگاه ها و سیستم های مهندسی آن ها از سطح ایمنی قابل قبولی برخوردار هستند. از جمله وظایفی که بر عهده ی مهندسان ایمنی است می توان به کاهش سطح تصادفات و پیشگیری کردن از خطرات ناشی از خطاهای انسانی اشاره نمود.

 

به طور کلی، هدف از ایجاد این رشته، کنترل کردن خطر و یا از بین بردن کامل آن است. از آنجایی که امروزه اغلب صنایع، مکانیزه شدن لذا رعایت استانداردها و ایمنی بسیار اهمیت دارد و اگر این استانداردها معرفی و مشخص شوند همه باید طبق آن، عمل کنند. اگر علاقه مند ورود به این رشته و ادامه ی تحصیل در آن هستید باید در دوران متوسطه، رشته ی ریاضی – فیزیک را انتخاب نمایید.

 

فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی باید دارای چه توانایی های باشند؟

با وجود مکانیزه شدن محیط های صنعتی، عوامل خطرناک زیادی در این محیط ها به وجود آمده است که هم سبب آسیب ها و ضررهای مالی و هم انسانی می شود. طبیعتا وجود چنین خطرهایی، نیازمند رعایت نکات ایمنی و بهداشتی است تا از میزان آن ها بکاهد.

 

لذا یکی از مهم ترین توانایی هایی که یک مهندس ایمنی باید داشته باشد ایجاد یک محیط امن و همچنین دارای استانداردهای انسانی است تا در آن محیط، کارکنان با امنیت مشغول به کار شوند و محیط کاری عاری از هر نوع خطری داشته باشند.

 

از جمله کارهایی که او می تواند انجام دهد تا سطح این امنیت را افزایش دهد می توان به پوشش دادن ابزارهای الکتریکی و تجهیزات صنعتی اشاره نمود که با این کار، هم ایمنی تاسیسات و هم انسان ها را تامین می کند.

 

رشته مهندسی ایمنی, دانشگاه های دارای رشته مهندسی ایمنی, مهندسی ایمنی

رشته مهندسی ایمنی چگونه رشته ای است؟

 

وظایف مهندس ایمنی چیست؟

با توجه به توانایی هایی که فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی به دست می آورند وظایف مختلفی بر عهده ی آن ها است که از جمله ی آن ها می توان به مشخص کردن خطرات احتمالی و پیش بینی و ارزیابی شرایط خطر هم برای ماشین آلات و هم انسان ها اشاره نمود.

 

اگر مهندسی ایمنی خطری را پیش بینی و یا تشخیص داد باید به دنبال راه حلی برای کنترل خطر باشد. او ابدا چندین روش کنترل خطر را بررسی می کند و با ارزیابی کردن برنامه های کنترل خطر یکی از روش ها را انتخاب و در سیستم های مدیریتی ایمنی، پیاده سازی می کند.

 

فارغ التحصیلان این رشته دارای تخصص های مختلفی هستند که شامل طراحی سیستم های ایمنی، طراحی سیستم هایی برای جلوگیری از آلودگی آب و هوا، طراحی سیستم هایی برای آتش نشانی و اعلام حریق، آشنایی با استانداردهای لازم در حوزه های محیط زیست و آلودگی آب و هوا، توانایی برآورد و تخمین اقتصادی روش های ایمنی مختلف و انتخاب بهترین روش، می باشد.

 

رشته مهندسی ایمنی, معرفی مهندسی ایمنی, مهندسی ایمنی چیست

وظایف مهندس ایمنی 

 

دروس مقطع کارشناسی رشته مهندسی ایمنی

این رشته نیز مانند سایر رشته های تحصیلی دارای چندین دروس عمومی و پایه و تخصصی می باشد که از جمله دروس اصلی این رشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• مبانی مهندسی برق 1و2 و ﺁزمایشگاه

• نقشه کشی صنعتی

• بررسی سیستم های قدرت و حفاظت

• ترمودینامیک

• مقاومت مصالح

• استاتیک

• مکانیک سیالات و آزمایشگاه

• آشنایی با محاسبات ظروف و لوله های تحت فشار

• انتقال حرارت و آزمایشگاه

• خواص مواد

• شیمی فیزیک

• انتقال جرم

• عملیات واحد صنعتی و آزمایشگاه

• و ...

این رشته علاوه بر دروس اصلی، دارای برخی دروس تخصصی است که عبارتند از:

• اصول حفاظت محیط زیست

• ایمنی در صنایع

• روش های پیشگیری از خوردگی

• تکنولوژی فرآیندهای پتروشیمی

• الکتروشیمی و آزمایشگاه

• متالورژی فیزیکی و آزمایشگاه

• شناخت دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی

• آزمایشگاه خوردگی و حفاظت

• متالورژی جوشکاری و عملیات حرارتی

• و ...

از دروس اختیاری مقطع کارشناسی رشته مهندسی ایمنی می توان به سینتیک و طراحی راکتور، مدیریت خوردگی و استاندارد، مدیریت صنعتی 1و 2، تصفیه آب های صنعتی، شیمی نفت و زبان تخصصی اشاره کرد.

 

رشته مهندسی ایمنی, معرفی مهندسی ایمنی, مهندسی ایمنی چیست

دروس مقطع کارشناسی رشته مهندسی ایمنی

 

چه افرادی مناسب تحصیل در رشته مهندسی ایمنی هستند؟

افرادی که توانایی انجام کارهای فنی دارند، در زمان انجام کارهای نظارتی از دقت و تمرکز بالایی برخوردار هستند و همچنین توانایی و استعداد مدیریت بحران را در خود می بینند مناسب تحصیل در این رشته هستند.

 

گرایش های رشته مهندسی ایمنی

این رشته در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش حفاظت فنی و بازرسی فنی می باشد.

همچنین در مقطع کارشناسی ارشد، فقط دارای یک گرایش آن هم مهندسی ایمنی و بازرسی فنی می باشد. همچنین امکان ادامه ی تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا در دانشگاه های داخلی امکان پذیر است.

 

وضعیت کار و استخدام رشته مهندسی ایمنی

همان طور که اشاره نمودیم وضعیت صنعت کشور ما روز به روز در حال پیشرفت است و طبیعتا چنین پیشرفت هایی نیازمند ایمنی است. در واقع کیفیت تولید با ایمنی رابطه ی مستقیم دارد بنابراین حضور مهندسین ایمنی در تمام صنایع احساس می شود.

 

بنابراین اگر فارغ التحصیلان این رشته هم از دانش و هم مهارت کافی برخوردار باشند آینده ی شغلی ایده آلی در انتظار آن ها است. از جمله مشاغلی که به طور مستقیم به این رشته مرتبط است مهندسی ایمنی، کارشناس کنترل کیفیت و بهداشت حرفه ای می باشد.

 

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در حوزه های مختلفی مشغول به کار شوند. یکی از مهم ترین این حوزه ها تمام شرکت های اصلی و فرعی مربوط به وزارت نفت اعم از شرکت های پتروشیمی، پالایشگاه های نفت و گاز، شرکت های مربوط به پخش فرآورده های نفتی و ... می باشند. 

 

از دیگر صنایعی که این مهندسین می توانند در آن مشغول به کار شوند: صنایع آلومینیوم سازی، ذوب آهن، هواپیمایی، مترو، فولاد، شرکت های خودروسازی، وزارت نیرو و تمام شرکت های تولیدی می باشند.

 

 مهندسی ایمنی چیست, رشته مهندسی ایمنی, رشته مهندسی ایمنی

افراد مناسب برای تحصیل در رشته مهندسی ایمنی

 

دانشگاه های برتر ارائه دهنده ی رشته مهندسی ایمنی

دانشگاه هایی که دانشجوهای این رشته را جذب می کنند نسبت به سایر رشته ها بسیار محدودتر می باشند. به همین دلیل است که در هر ساله، رقابت زیادی بین داوطلبان کنکوری برای قبولی در این رشته وجود دارد. از جمله دانشگاه هایی که در مقطع کارشناسی مهندسی ایمنی، اقدام به جذب دانشجو می کنند عبارتند از:

• دانشگاه صنعت نفت

• دانشگاه هرمزگان

• مرکز آموزش عالی لامرد

 

گردآوری : بخش علمی بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------