آشنایی با جواز کسب و صدور جواز کسب



پروانه کسب مجوزی برای شروع و ادامه کسب‌ و کار است

 

پروانه کسب مجوزی است برای شروع و ادامه کسب‌ و کار یا حرفه که برای آغاز کار در محل مشخص یا جواز کسب معین، به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی اهدا می ‌شود.

پروانه کسب چیست؟

کشورمان ایران جزء کشورهایی است که دارای ترکیب جمعیتی، جوانی است و هر روزه به تعداد جوانان و افراد آماده به فعالیت در جامعه افزوده می شود و این خود لازمه آماده سازی بستری مناسب این افزایش نیروی کار از سوی جامعه می باشد.

 

بنابراین قانون گذار قوانینی جهت شروع فعالیت افراد در نظر گرفته تا این فعالیت ها در چهار چوب قانون انجام پذیرد. آشنایی با این اصول و قوانین برای تمامی افرادی که مایل به فعالیت اقتصادی در جامعه می باشند ضروری است.

 

یکی از مهترین این قوانین جهت راه اندازی کسب و پیشه در مرحله نخست اخذ پرونده کسب و کار می باشد این پروانه در واقع مجوزی است برای دایر کردن یک واحد صنفی و بدون دریافت آن فعالیت اقتصادی شما غیر قانونی محسوب می شود، طبق ماده12 قانون نظام صنفی افراد قبل از راه اندازی کسب و کار موظف به اخذ پروانه فعالیت از واحد صنفی مربوطه می باشند.

 

پروانه کسب مجوزی است برای شروع و ادامه کسب‌ و کار یا حرفه که برای آغاز کار در محل مشخص یا جواز کسب معین، به صورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی اهدا می ‌شود. پروانه کسب موقت تنها برای یک ‌بار صادر می شود. مدت اعتبار پروانه کسب موقت یک‌ سال و پروانه کسب دائم پنج‌ سال است.

 

ثبت نام پروانه کسب:

با مراجعه به سامانه صدور پروانه کسب و اسکن مدارک لازم شما با داشتن کد رهگیری می توانید سایر فعالیت های خود را پیگیری کنید. و کارشناسان نیز در این زمینه وظیفه دارند تا راهنمایی لازم را انجام دهند طی دوره ۱۵ روزه بعد از اقدام به ثبت نام شما می توانید جواز کسب شما صادر خواهد شد و از طریق پست الکترونیکی برای فرد ارسال می گردد.

 

پروانه کسب موقت تنها برای یک ‌بار صادر می شود

 

شرایط اخذ پروانه کسب

آئین نامه اجرائی تبصره 1 ماده 12 قانون نظام صنفی

ماده یک: هر فردی که بخواهد واحد صنفی ایجاد کند قبل از سپردن هر گونه تعهد اجاره و یا خرید محل

باید جهت اخذ مجوز لازم به اتحادیه صنف مربوطه مراجعه و در خواست کتبی خود را تسلیم کند.

 

ماده دو: اتحادیه موظف است در خواست های رسیده برای اخذ پروانه کسب را به ترتیب شماره و تاریخ در دفتر مخصوص ثبت و رسید آن رابه متقاضی تسلیم نماید.

 

ماده سه: شرایط و مدارک لازم جهت دریافت پروانه کسب

 

1- تابعیت جمهوری اسلامی ایران. در مورد اتباع بیگانه داشتن پروانه کار معتبر از وزارت کار و امور اجتماعی و پروانه اقامت معتبر از وزارت کشور.

 

2- ارائه سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی و یا عادی و یا مبایعه نامه و یا ارائه قراردادهای منعقده فی مابین متقاضی پروانه کسب با ادارات و سازمان های دولتی نهادها شهرداری ها شرکت های تعاونی مسکن و شرکت های خاص صنفی تحت پوشش سازمان های دولتی و نهادها.

 

تبصره: دریافت تعهد محضری از دارنگان اجاره نامه عادی مبنی بر پذیرش مسئولیت حقوقی ناشی از آن.

 

3- گواهی پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم و یا ارائه گواهی معتبر مبنی بر داشتن معافیت تحصیلی یا پزشکی وهمچنین دارندگان دفترچه آماده به خدمت بدون مهر غیبت و در مدت اعتبار آن وطبق بند 6 ماده 10 قانون نظام وظیفه و بندهای (ج) و (د) و (ی) ماده 50 آئین تا مهاجرائی قانون مذبور.

 

تبصره: حداقل سن جهت خانم ها به منظور دریافت پروانه کسب 18 سال می باشد.

 

4- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه.

 

5- ارائه آخرین مدرک تحصیلی یا حداقل گواهی پایان تحصیلات ابتدائی یا سوادخواندن و نوشتن متقاضیانی که سن آنها از 50 سال به بالا باشد.

 

6- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر از وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی

 

7- ارائه پایان کار تجاری اداری ویا کارگاهی محل واحد صنفیویا کارگاهی محل واحد صنفی ویا ارائه گواهی شهرداری مبنی بر بلامانع بودن صدور پروانه کسب.

 

تبصره: برای دارندگان اجاره نامه های اسناد عادی هر گونه مدرکی دال بر تشکیل پرونده در شهر داری کفایت می کند.

 

8- ارائه کارت معاینه پزشکی وگاهی صلاحیت بهداشتی از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای صنوفی که مشمول قانون اصلاح ماده 13 قانون مواد خوردنی آشامیدنی بهداشتی می باشند.

 

9- ارائه هر گونه مدرک مبنی بر تشکیل پرونده ویا ارائه هر یک از اوراق پرداخت مالیاتی.

 

10- مدارک لازم دال بر دارا بودن صلاحیت فنی برای مشاقل خاص بر اساس آئین نامه مربوطه.

 

تبصره: اگر متقاضی واجد شروط لازم برای اخذ پروانه تخصصی وفنی نباشد حضور یک نفر شاغل دارنده پروانه تخصصی وفنی در واحد صنفی برای صدور پروانه کسب مشروط به نام متقاضی کافی است.

 

11- موافقت اداره نظارت بر اماکن عمومی نیروی انتظامی

12- عکس جدید 12 قطعه

13- فتوکپی شناسنامه عکس دار دو برگ ودر مورد اتباع بیگانه فتوکپی گذرنامه

 

«مراحل گرفتن جواز کسب (تصویری)»

مراحل گرفتن پروانه کسب

 

وسایل مورد نیاز برای اخذ پروانه کسب به شرح زیر می باشد:

سند مالکیت و اجاره نامه که نشان دهنده وجود مکان مورد نظر برای راه اندازی کار است. همچنین در صورت نیاز می توانید از عقدنامه نیز استفاده کنید.

 در صورت داشتن اجاره نامه که از اسناد عادی محسوب می شود باید تعهد نامه مبنی بر مسئولیت شغلی و حقوقی را ارائه نمایید.

 

 داشتن مجوز کسب بلا مانع

 پرداختن بدهی مالیاتی

 در صورت نیاز داشتن مدرک آموزشی مرتبط با حرفه

 در دست داشتن مدارک شخصی برای احراز هویت مانند شناسنامه، کارت ملی، عکس، معاینه پزشکی، کارت پایان خدمت، عدم سوء پیشینه، مدارک فنی و پرداخت هزینه دریافت سند

 

پروانه کسب چگونه دریافت می شود

با ارائه این مدارک پرونده شما برای بررسی های لازم توسط رئیس اتحادیه قرار می گیرد و در صورت تکمیل بودن مدارک و اجاره نامه و سند مالکیت، پرونده کسب پروانه کسب صادر می شود و شما می توانید جواز کسب خود را دریافت نمایید.

 

در صورتی که شما قصد راه اندازی یک موسسه با نیاز آموزشی دارید باید مدرک آموزشی و تحصیلی لازم را در این زمینه داشته باشید و هزینه جواز کسب را نیز واریز کنید.

 

انتقال پروانه کسب

در صورتی که دارنده پروانه کسب بخواهد پروانه اش را به دیگری واگذار کند، باید درخواست کتبی خود را به اتحادیه تسلیم کند. اگر فرد معرفی شده واجد‌ شروط قانونی باشد، اتحادیه با رعایت سایر مقررات، پروانه کسب متقاضی را ‌باطل و پروانه جدیدی به نام فرد معرفی شده صادر می کند.

 

اگر دارنده پروانه کسب محجور شود، قیّم می تواند با رعایت غبطه محجور و طبق مقررات این قانون، برای اداره یا انتقال واحد صنفی اقدام کند.

درصورت فوت صاحب پروانه کسب، حقوق متعارف ناشی از واحد‌ صنفی متعلق به ورثه است. اگر ورثه یا نماینده قانونی آنها مایل باشند، در صورت دارا‌ بودن شروط فردی، می توانند ظرف مدت ۲ سال، با رعایت مقررات برای اخذ پروانه کسب اقدام کنند. پس از انقضای مهلت مقرر، پروانه متوفی از درجه اعتبار ساقط است.

 

چند نکته مهم برای کسب پروانه کسب

اینکه یک فرد صنفی برای فعالیت خود پروانه کسب بگیرد و کار خود را در محل ثابت یا سیار راه اندازی کند یک واحد اقتصادی را تشکیل می دهد که به آن واحد صنفی می‌گویند. اتحادیه صنفی مکلف است با انقضای مدت اعتبار پروانه کسب‌، اخطاریه یک ‌ماهه برای تبدیل پروانه موقت به پروانه دائم یا تمدید پروانه دائم صادر کند و در صورت عدم تبدیل یا تمدید پروانه، واحد صنفی در حکم واحد بدون پروانه تلقی می شود.

 

ماده ۱۲ قانون نظام صنفی می گوید که افراد صنفی موظفند قبل از تأسیس هر نوع واحدد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه، نسبت به اخذ پروانه کسب اقدام کنند. ماده ۱۹ قانون نظام صنفی حتی برای صاحبان پروانه‌ای که خودشان صلاحیت تصمیم گیری درباره مسایل مالی شان را ندارند به فکر بوده و مقرر داشته در صورتی که دارنده پروانه کسب محجور شود، قیم می‌تواند با رعایت غبطه محجور و طبق مقررات این قانون نسبت به اداره یا انتقال واحد صنفی اقدام کند.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------