راهنمای نگهداری و پرورش گل شیپوری
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
نحوه پرورش و نگهداری گل شیپوری
گل شیپوری (Calla lily)، با نام علمی Zantedeschia aethiopica، گیاهی چندساله از خانواده گلشیپوریان است که بومی جنوب آفریقا است، جایی که در علفزارهای باتلاقی رشد می کند. این گیاه دارای شکل برگ های بزرگ، پهن و پیکانی به رنگ سبز تیره است. شکل گل های شیپوری در رنگ های سفید، زرد، صورتی و نارنجی دیده می شود و در بالای یک ساقه بلند قرار دارند. گل شیپوری یکی از گیاهان محبوب برای پرورش در خانه و باغ است.
آشنایی با شرایط نگهداری گل شیپوری :
رشد گل شیپوری :
گل شیپوری تا حدود 31.5 اینچ قد رشد می کند و دارای ریشه های گوشتی و شلغم مانند (ریزوم) است. زنبق با افزایش سن می تواند به ارتفاعات باشکوهی برسد و به همین دلیل برای ظروف بزرگ مناسب است. احتیاط: مانند همه گیاهان از خانواده Araceae، قسمت های گیاهی Zantedeschia حاوی مایع سمی هستند. این باعث تحریک غشای مخاطی و واکنش های پوستی در هنگام تماس می شود.
برگ ها :
گل شیپوری برگ های آبدار، سبز تا سبز تیره، پهن یا تند تشکیل می دهد. این به صورت عمودی از ساقه های کوتاه رشد می کند. تیغه برگ نیز تا حدی خالدار است.
گل های گل شیپوری :
مانند بسیاری از Araceae، Zantedeschia نیز دارای یک براکت سفید خالص در شکل اصلی خود است. این گل آذین را می پوشاند که اسپادیکس مایل به زردی است که با گل های ریز زیادی پوشیده شده است. دوره گلدهی گل شیپوری در این منطقه از اوایل بهار آغاز می شود. گل های آن سه تا هشت هفته روی گیاه باقی می مانند.
گل آذین از بالای برگها بیرون زده و تا 3.3 فوت ارتفاع دارد. گل ها به عنوان شاحه گل در گلدان محبوب هستند. طیف رنگی براکت جذاب شیپوری بسته به نژاد متفاوت است. از سفید و کرم گرفته تا زرد و نارنجی، درست تا صورتی پر جنب و جوش، بنفش و قرمز، و تقریبا سیاه: هر رنگی نشان داده شده است.
میوه های گل شیپوری :
گل شیپوری پس از گرده افشانی میوه های کروی رنگ سبز یا نارنجی شبیه توت ها را تشکیل می دهد. دانه ها در اینها وجود دارند. از آنجایی که گل شیپوری عمدتاً به عنوان یک گیاه آپارتمانی در عرض های جغرافیایی ما کشت می شود، عموماً گرده افشانی نشده است.
دمای مناسب برای گل شیپوری :
در داخل خانه، مکانی آفتابی تا نیمه سایه با دمای حدود 20 درجه سانتیگراد برای گل شیپوری بهترین است. در تابستان می توان آن را در بالکن یا پاسیو در یک مکان به خوبی محافظت کرد. فصل مناسب برای نگهداری گل شیپوری در رشد (بهار و تابستان) 18 تا 25 درجه سانتیگراد است. در زمستان، گل شیپوری را باید در یک اتاق روشن و خنک با دمای 10 تا 15 درجه سانتیگراد قرار داد. به تدریج با افزایش دما در بهار سازگار می شود.
نور مناسب برای گل شیپوری :
گل شیپوری به نور زیاد و مستقیم خورشید نیاز دارد. البته در فصل تابستان، از قرار دادن گیاه در معرض نور مستقیم آفتاب به مدت طولانی خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث سوختگی برگ ها شود.
خاک مناسب برای گل شیپوری :
خاک گلدان غنی از هوموس بستر مناسبی برای گل شیپوری است. گل شیپوری همچنین می تواند در مخلوط خاک و ماسه کاشته شود. نکته: گل های شیپوری در هیدروپونیک نیز رشد می کنند. در کل خاک مناسب برای کاشت گل شیپوری، خاکی است که زهکشی خوبی داشته باشد. مخلوط خاک باغچه با پیت موس و پرلیت، خاک مناسبی برای کاشت این گیاه است.
نحوه کود دهی به گل شیپوری :
شما باید از بهار هر دو هفته یک بار یک کود استاندارد گل به گل شیپوری بدهید، زمانی که افزایش دما گل شیپوری را بیدار می کند. گل شیپوری برای رشد و گلدهی خود به این مواد مغذی اضافی نیاز دارد. این ریتم را باید تا پایان دوره گلدهی حفظ کنید. در فصل زمستان نیازی به دادن کود به گیاه نیست.
آبیاری مناسب گل شیپوری :
گل های شیپوری در اصل گیاهان مردابی هستند. علفزارهایی که به طور طبیعی در آفریقای جنوبی در آن رشد می کنند در ماه های تابستان کاملا خشک می شوند. بنابراین گل شیپوری به آب فراوان نیاز دارد. خاک گلدان باید همیشه مرطوب باشد، اما خیس نباشد. به خصوص در مراحل رشد به طور کامل آبیاری کنید و گیاه را در زیرگلدانی پر از سنگریزه و آب قرار دهید.
پس از گلدهی باید گل شیپوری را کمتر آبیاری کرد و گیاهان را برای چند هفته در شرایط خشک تری نگهداری کرد. به این ترتیب می توانید فاز خشکی که گل شیپوری به آن عادت کرده است را در موقعیت طبیعی خود شبیه سازی کنید. در فصل زمستان آبیاری را کاهش دهید و اجازه بدهید سطح خاک دو آبیاری خشک شود. همچنین می توانید برگ های گیاه را با آب اسپری کنید.
نحوه تکثیر گل شیپوری :
تکثیر گل شیپوری به دو روش کاشت بذر و تقسیم ریزوم قابل انجام است. بهترین روش ازدیاد این گل در محیط آپارتمان، تقسیم ریزوم (ساقه زیرزمینی) گیاه است. مراحل تکثیر گل شیپوری به روش تقسیم ریزوم به شرح زیر است:
در زمان استراحت گیاه و یا اوایل بهار ریزوم ها ر از گیاه مادری جدا کنید. توجه داشته باشید، لازم است بر روی هر قطعه از ریزوم، حداقل یک عدد جوانه وجود داشته باشد.
بعد از تمیز کردن خاک اطراف ریزوم و ریشه ها آنها را تقسیم کرده و هریک را در گلدان جداگانه بکارید.
عمق کاشت ریزوم ها، با توجه به اندازه آنان کمی متفاوت است و معمولا در عمق 5 تا 10 سانتیمتری کاشته می شوند و باید تقریبا به شکل عمودی در خاک قرار گیرند.
توجه داشته باشید، قبل از کاشت و قرار دادن قطعات ریزوم در گلدان جدید، بستر کاشت را ابتدا کاملا مرطوب کنید و اجازه دهید که آب اضافه از ته گلدان خارج شود.
به مرور زمان گیاهچه های کوچکی که در واقع پاجوش هستند در کنار گیاه مادری و از ساقه زیرزمینی شکل می گیرند. لازم است در تمام گیاه خاک سطح گلدان مرطوب و نه خیس باشد.
نحوه تعویض گلدان :
گل شیپوری هر 2 تا 3 سال یکبار نیاز به تعویض گلدان دارد. برای تعویض گلدان، گلدان جدید را کمی بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب کنید. می توانید در ماه جولای یا مرداد ماه گل شیپوری را مجدداً بکارید و در صورت تمایل همزمان با تقسیم توپ ریشه آن را تکثیر کنید. از آنجایی که گیاه با حساسیت شدید به باکتری ها و قارچ ها واکنش نشان می دهد، باید گلدان های گیاه را قبل از کاشت به خوبی بشویید.
هنگام تعویض گلدان گل شیپوری، کل خاک را نیز عوض کنید. به این ترتیب می توانید از بیماری ها پیشگیری کنید. احتیاط: از آنجایی که شیره گل شیپوری سمی است و می تواند باعث تحریک پوست شود، هنگام کار با گل شیپوری همیشه باید از دستکش استفاده کنید!
هرس گل شیپوری :
گیاهان شیپوری نیازی به هرس ندارند. گل ها و برگ های مرده را می توان حذف کرد. از بریدن برگ های زنده و سبز خودداری کنید، زیرا زنبق برای تامین مواد مغذی خود به آنها نیاز دارد. ساقه های گل شیپوری مانند گل های بریده در گلدان بسیار ماندگار هستند.
تکثیر گل های شیپوری :
گل شیپوری را می توان به روش تقسیم ریزوم تکثیر کرد. برای این کار، در فصل بهار، ریزوم گیاه را از خاک خارج کرده و آن را به چند قسمت تقسیم کنید. هر قسمت باید حداقل دو جوانه باشد. سپس، ریزوم های تقسیم شده در گلدان های جدید بکارید.
آفات و بیماری های گل شیپوری :
گل شیپوری نسبت به آفت و بیماری ها مقاوم است. اما در صورت عدم رعایت شرایط نگهداری مناسب، ممکن است دچار آفاتی مانند تار عنکبوتی، شته و شپشک شود. همچنین ممکن است دچار بیماری هایی مانند پوسیدگی و بیماری های قارچی شود.
مشکلات رایج گل شیپوری :
عدم گلدهی: یکی از رایج ترین مشکلات گل شیپوری، عدم گلدهی است. این می تواند از جمله موارد نور، نامناسب، آبیاری نامناسب، مواد غذایی و بیماری ها ایجاد شود.
پژمردگی برگ ها: پژمردگی برگ ها می تواند انتخاب شود از جمله موارد آب، کمی نامناسب، آبیاری بیش از حد، مصرف مواد غذایی یا وجود عفت و بیماری ها ایجاد می شود.
زرد شدن برگ ها: زرد شدن برگ ها می تواند انتخاب شود از جمله نور، نامناسب، آبیاری بیش از حد، مواد غذایی یا وجود آفت ها و بیماری ها ایجاد می شود.
سوختگی برگ ها: سوختگی برگ ها می تواند از جمله قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب، آبیاری بیش از حد یا وجود عفت و بیماری ها ایجاد شود.
نکات مهم در نگهداری گل شیپوری :
• در فصل زمستان، گل شیپوری را در مکانی خنک و تاریک قرار دهید.
• پس از اتمام گلدهی، ساقه های گل را قطع کنید تا انرژی گیاهی خود را صرف تولید برگ های جدید کند.
• در فصل بهار، گل شیپوری را به مکانی پر نور و گرم انتقال دهید.
با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله، می توانید گل شیپوری زیبا و شادابی داشته باشید.
در آخر :
همانطور که در بالا گفته شد، گل شیپوری (Calla lily) گیاهی چند ساله و همیشه سبز است که بومی جنوب آفریقا است. این گیاه به دلیل گل های زیبا و رنگارنگ، از محبوب ترین گیاهان زینتی در جهان است. گل شیپوری در انواع رنگ های سفید، زرد، صورتی، نارنجی و قرمز موجود است. با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله، می توانید گل شیپوری زیبا و شادابی داشته باشید.
گردآوری : بخش علمی بیتوته