آشنایی با پرنده باز



 

آشنایی با پرنده باز

 

باز قادر است طعمه های متفاوتی را شکار کند. از جمله می توان به پرندگان کوچک؛ و بزرگ، پستانداران کوچک همچون موش، خرگوش، سنجاب، روباه و راکون و حتی برخی از پرندگان شکاری اشاره کرد.

پرنده های شکاری همان طور که از اسم شان مشخص است به پرندگانی گفته می شود که توانایی شکار را دارند.

 

پرنده های شکاری پرندگانی هستند که غذای خویش را از طریق شکار کردن در زمان پرواز بدست می آورند. آنها از حس بینایی خویش برای پیدا کردن مهره داران کوچک و سایر پرنده ها در هوا بهره می گیرند.

 

پرنده باز، یکی دیگر از گونه های پرنده های شکاری است که در ادامه مطلب شما را با آن بیشتر آشنا کنیم.

 

باز یا طرلان از راسته شاهین سانان و یا قوس سانان با تیره قوشیان (عقاب ها، سارگپه ها، سنقرها) می باشد که با نام علمی، A.gentilis شناخته می شود. از محبوب ترین پرندگان شکاری ؛ باجثه ای متوسط است.

 

طرلان در کنار پرندگانی مانند قرقی و پیغو یکی از اعضای سردهٔ Accipiter یا« قوش های حقیقی» است. این سه پرنده خویشاوندی نزدیک و تشابه ظاهری چشمگیر با یکدیگر دارند ولی طرلان بزرگ تر است و خلاف سایر خویشاوندان خویش که تنها در شکار پرنده های کوچک تخصص دارند، طعمه های متنوع تری من جمله پرنده های کوچک و بزرگ و چه بسا پرنده های شکاری دیگر، پستانداران کوچک مانند انواع موش و خرگوش و سنجاب و حتی حیواناتی مانند روباه و راکون را شکار می کند. طرلان تنها عضو این سرده است که هم در اوراسیا و هم در آمریکای شمالی پراکنده شده است. طرلان ها برای زمستان گذرانی به ایران هم می آیند و در تعداد ناچیز در استان های گلستان و مازندران دیده می شوند.

 

پرنده باز

 

اغلب طرلان ها مهاجرت هرسال ندارند ولی بعضی از پرنده های بومی نقاط سردسیر در فصل سرد به بخشهای گرم جنوبی می روند. تصویر این پرنده بر پرچم مجمع الجزایر اسور در پرتغال نقش بسته است و اسم این جزایر هم برگرفته از نام این پرنده در زبان پرتغالی یعنی açor است. کاشفانی که اولین بار این جزایر را کشف کردند تعداد متعددی پرنده شکاری را دیدند که خیال می کردند طرلان باشد ولی بعدها معلوم شد که آنها کورکور یا سارگپه عادی هستند.

 

سرعت و مانورپذیری طرلان در پرواز هرچند در مقایسه با پرنده های دیگر قابل توجه است ولی قابل مقایسه با شاهین ها نیست. طرلان معمولاً بصورت افقی شکار را دنبال می کند و ماکزیمم سرعت افقی آن ۶۱ کیلومتر بر ساعت اندازه گیری شده است. اما طرلان ها گاهی هم به سبک شاهین ها با شیرجهٔ عمودی و بال های به عقب رفته شکار می کنند.

 

مشخصات باز (پرنده)

گونه ماده تا حدودی از گونه نر بزرگتر است .طول بدن نرها ۴۶ الی ۵۷ سانتیمتر و ۸۹ الی ۱۰۵ سانتیمتر فاصله بین دو بالش است و وزنی در حدود ۷۸۰ گرم دارد. ولی گونه ماده ۵۸ الی ۶۹ ساتیمتر طول با ۱۲۲۰ گرم وزن و فاصله بین دو بالش ۱۰۸ الی ۱۲۷ سانتیمتر برآورد شده است.

 

همه چیز درباره پرنده باز

 

محل زندگی پرنده باز

محل زندگی این پرنده در ناحیه ها پردرخت و جنگلی است و هم در دشت ها و هم در کوهستان ها و اکثراً در نزدیکی فضاهای باز دیده می شود. طرلان در نقاط دور افتاده جنگل برای خویش اشیانه بزرگی می سازد، گاهی هم از اشیانه متروک پرنده های دیگر استفاده می کند.

 

باز پرنده ای است که به تعداد ناچیز در ایران دیده می شود و برای زمستان گذرانی به ایران می آید ولی احتمالا برخی از آنها در استان مازندران زادآوری هم بکنند. این پرنده در شمال ایران (استان گیلان، گستان و مازندران) دیده می شود و بطور تصادفی زمستان ها در فارس و بلوچستان هم دیده شده است.

 

تغذیه پرنده باز

 

بازداری

طرلان در زمان تاریخ از محبوبترین پرنده های شکاری برای بازداری بوده است. اسم این پرنده در زبان انگلیسی Goshawk بصورت تحت اللفظی به معنی« قوشِ غاز» است و به قابلیت آن در شکار پرنده های بزرگی مانند غاز وحشی اشاره دارد. اما کاربرد سنتی این پرنده اغلب برای شکار خرگوش، قرقاول، کبک و پرنده های آبزی متوسط بوده است. تنها ژاپنی ها به صورت رایج از این پرنده برای شکار حیوانات بزرگی مانند غاز و درنا استفاده می کردند.

 

در اروپای کهن این پرنده با لقب «پرنده کشاورزان» یا «پرنده آشپزی» شناخته می شد چرا که برای شکار انواع متنوع حیوانات خوراکی مناسب بود و در مقایسه با شاهین عادی (بحری) انتخاب بهتری برای مردم معمولی بود. شاهین عادی هم پرنده شکاری بسیار محبوبی بود ولی به علت محدودیت در نوع طعمه ها (اکثرا پرنده های متوسط) و فن های شکارگری اغلب مورد استفاده اشراف و نجیب زادگان بود. در زمان جدید هم این پرنده محبوبیت و اعتباری همپای شاهین عادی در بین بازداران دارد.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------