آشنایی با شرایط پرورش و نگهداری از گل کراسولا



خاک مناسب کراسولا

آشنایی با شرایط پرورش و نگهداری از گل کراسولا

 

نحوه نگهداری و پرورش گل کراسولا :

در این مقاله از بیتوته، با شرایط نگهداری و پرورش گل کراسولا آشنا می شوید. کراسولا، که با نام گیاه یشم نیز شناخته می شود، یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی ساکولنت به شمار می رود. این گیاه به دلیل زیبایی ظاهری، مقاومت بالا و نگهداری آسان، در بین طیف وسیعی از افراد از مبتدی تا متخصصان گلخانه، طرفداران بسیاری دارد.

کراسولا، که با نام گیاه یشم نیز شناخته می شود، یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است. این گیاه به دلیل ساقه های ضخیم و برگ های گوشتی که آب را در خود ذخیره می کنند، به مراقبت زیادی نیاز ندارد و می تواند در شرایط مختلف رشد کند. در این مقاله، تمام اطلاعات لازم برای نگهداری از گل کراسولا را به شما ارائه خواهیم داد:

 

در این مقاله، راهنمای کاملی برای نگهداری از کراسولا در منزل ارائه خواهیم کرد تا از شادابی و طراوت این گیاه زیبا در خانه خود لذت ببرید.

 

معرفی گل کراسولا :

کراسولا شامل بیش از 150 گونه مختلف از گیاهان ساکولنت می شود که بومی مناطق گرمسیری آفریقا هستند. این گیاهان با برگ های گوشتی و ضخیم، آب را در خود ذخیره می کنند و به همین دلیل به آبیاری زیادی نیاز ندارند. کراسولا به طور کلی گیاهی کم رشد است و در صورت نگهداری مناسب، می تواند تا چندین دهه عمر کند.

 

آشنایی با گل کراسولا :

گونه ها: کراسولا بیش از 150 گونه دارد که برخی از محبوب ترین آنها عبارتند از: کراسولا اواتا (گیاه یشم)، کراسولا ابلق، کراسولا کامپکتا و کراسولا پرفوراتا.

 

مشخصات: کراسولاها معمولاً دارای برگ های گوشتی و ضخیم هستند که در رنگ های سبز، قرمز، بنفش و خاکستری دیده می شوند. برخی از گونه ها دارای برگ های ابلق یا رگه های رنگی هستند.

 

خاستگاه: کراسولا بومی آفریقای جنوبی است.

 

گونه های محبوب کراسولا :

کراسولا اواتا (Crassula ovata): معروف ترین گونه کراسولا که با نام گیاه یشم نیز شناخته می شود.

 

کراسولا کامپکتا (Crassula compacta): با برگ های کوچک و فشرده، گزینه مناسبی برای آپارتمان های کوچک است.

 

کراسولا perforata (Crassula perforata): دارای برگ های سوراخ دار و ظاهری خاص است.

 

کراسولا tomentosa (Crassula tomentosa): برگ های کرک دار خاکستری این گونه، زیبایی منحصربه فردی به آن بخشیده است.

 

شرایط نگهداری از کراسولا :

نور مناسب برای گیاه کراسولا :

گل کراسولا خرفه ای گیاهی نور دوست است؛ یعنی به حداقل 4 تا 5 ساعت نور مستقیم در روز نیاز خواهد داشت. این گیاه آپارتمانی آفتاب مستقیم را تحمل کرده و در این شرایط، ساقه های ضخیم تر و برگ های بیش تری نیز تولید می کند اما با نور کم نیز سازگار خواهد بود.

در صورتی که نور کراسولا کم باشد، برگ ها با فاصله زیاد بر روی ساقه رشد خواهند کرد. همچنین این گیاه نور صبح تا ظهر را بیش تر از نور بعد از ظهر دوست دارد؛ زیرا وجود دمایِ بالاترِ هوایِ بعدازظهر، همراه با اشعه مستقیم آفتاب می تواند موجب افزایش آسیب به گل خرفه شود.

 

پس بهترین محل برای نگهداری گل کراسولا در آپارتمان، پنجره های جنوبی هستند. اگر شرایط نوری این گیاه مناسب باشد، اطراف برگ ها قرمز شده و این امر به گل خرفه ای زیبایی دو چندان خواهد داد. همچنین سعی کنید مکان قرارگیری کراسولا خرفه را تغییر ندهید و میزان نور آن را همواره ثابت نگه دارید؛ زیرا تغییر ناگهانی مکان قرارگیری این گیاه، موجب ریزش برگ های زیبای گل خرفه خواهد شد.

 

کراسولا قاشقی

تصاویر انواع کراسولا

 

دمای مناسب گیاه کراسولا :

بهترین و ایده آل ترین دما برای نگهداری از کراسولا دمای 15 تا 25 درجه سانتی گراد است. در واقع اگر کراسولا را دور از سرما یا گرمای شدید نگهدارید، شرایط دمایی مورد نیاز آن را فراهم کرده اید.

 

این گیاه توانایی تحمل هوای سرد تا دمای 10 درجه را هم دارد اما بهتر است که به مدت طولانی در چنین محیطی قرار نگیرد. یخ زدگی و هوای بسیار سرد می تواند منجربه پوسیدن گیاه کراسولا شود.

 

آبیاری مناسب گل کراسولا :

در طول بهار و تابستان، کراسولا خرفه ای باید به طور پیوسته آبیاری شود؛ به گونه ای که خاک آن همواره مرطوب نه خیس و غرقاب باقی بماند. پس از مناسب بودن زهکشی خاک و حفرات موجود در زیر گلدان، اطمینان حاصل کنید. همچنین همواره زیرگلدانی را از آب خالی کنید و هرگز اجازه ندهید کراسولا خرفه ای در آب بماند.

 

رشد کراسولا خرفه ای در فصل های گرم خاصه فصل بهار به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند. پس بهتر است در این فصل کمی میزان آبیاری را افزایش دهید. از اواخر پاییز تا انتهای زمستان اما، گیاه وارد دوران نیمه خفتگی می شود؛ پس آبیاری نیز باید به حداقل برسد. ضمن اینکه آبیاری زیاد در این فصل به ریشه های کراسولا آسیب رسانده و ریشه های کراسولا در خاک سرد و مرطوب دچار پوسیدگی می شوند.

 

در طول نگهداری از کراسولا خرفه ای اگر نمی توانید برای آبیاری آن به تعادل برسید، بد نیست برای مدتی روشی که در ادامه به آن اشاره می کنیم را امتحان کنید، این روش برای بیشتر گیاهان نیز کاربردی خواهد بود:

 

برای این کار، گلدان را در سینک قرار داده و شیر آب را باز کنید. دقت کنید که برگ ها نباید خیس شوند و آب باید به صورت مستقیم بر روی خاک بریزد. اجازه دهید آب از خاک عبور کند و به خیس شدن سطحی آن بسنده نکنید. این کار سبب می شود تا عناصر تجمع یافته در آن، شسته شوند و ریشه فضای بهتری برای جذب آب داشته باشد. پس از چند دقیقه، شیر آب را ببندید. گلدان را در سینک رها کرده و صبر کنید تا آب اضافی از خاک خارج شود. حتی می توانید گلدان را به آرامی تکان دهید تا آب های باقی مانده بیرون بریزند. سپس گیاه را به مکان اصلی خود بازگردانید. هر زمان که خاک خشک شد، این عملیات را مجددا اجرا کنید.

 

خاک مناسب کراسولا درختی :

خاکی که برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی استفاده می شود، باید قدرت کافی برای رشد و نمو آن را داشته باشد. در شهریارکاکتی تلاش می شود همراه با هر گیاه و از جمله کراسولا بهترین خاک به مشتریان توصیه شود. به هر حال هر گیاه شرایط منحصر به فردی برای رشد دارد و نوع خاک آن با خاکی که برای سایر گیاهان استفاده می شود متفاوت است. به همین دلیل در این فروشگاه به همراه گیاه آپارتمانی، خاک مخصوص آن نیز به مشتری داده می شود.

 

خاک این گیاه باید از مواد مغذی برای رشد و نمو سرشار باشد تا فقط ساقه بدون برگ را مشاهده نکنید. از نظر ما بهترین خاک برای این گلدان ترکیبی از کوکوپیت، خاک برگ، ماسه و خاک باغچه است که باید زهکشی بالایی نیز داشته باشد. به این معنا که به محض آبیاری، آب اضافه از گلدان خارج شود و به ریشه گیاه آسیب وارد نکند.

 

گیاه کراسولا درختی

شرایط نگهداری کراسولا

 

نحوه کوددهی به کراسولا :

بهترین زمان برای کود دادن به این گیاه، فصل های بهار، تابستان و پاییز است. در واقع نکته اصلی این است که کود دادن به کراسولا در زمستان کار درستی نیست و در سایر فصل ها این کار مشکلی ایجاد نمی کند. برای کوددهی به این گیاه بهتر است که ماهی یک بار با کودهای مکمل دست به کار شوید.

 

نحوه تعویض گلدان کراسولا : 

کراسولا ها مانند بسیاری از ساکولنت ها و کاکتوس ها ریشه های زیادی تولید نمی کنند؛ در نتیجه به گلدان های بسیار بزرگ و تعویض گلدان هر ساله احتیاجی ندارند. گلدان باید متناسب با سایز گیاه انتخاب شود. بهتر است از گلدان های سفالی برای کاشت این دو گیاه استفاده کنید تا علاوه بر کنترل رطوبت خاک از افزایش دمای خاک در هنگام تابش نور خورشید جلوگیری کند. بهترین زمان برای تعویض گلدان فصل بهار است.

 

هرس گل کراسولا : 

گل کراسولا خرفه ای و کراسولا اواتا در شرایط مساعد به سرعت رشد می کنند. این دو گیاه با تولید شاخه های فرعی، گیاهی متراکم و پر شاخ و برگ را شکل می دهند. برای حفظ آراستگی شاخه های گیاه لازم است آن ها را هرس کنید. هرس معمولا روی شاخه های جوان تر صورت می گیرد. در هنگام هرس از دستکش و چاقوی تیز و پاکیزه استفاده کنید. شما می توانید به راحتی از شاخه های هرس شده این گیاهان زیبا را تکثیر کنید.

 

بهترین روش های تکثیر گل کراسولا :

برای تکثیر این گیاه می توان از دو روش استفاده کرد:

روش اول: تکثیر از طریق برگ

برای تکثیر از طریق برگ، باید ابتدا یکی از برگ های سالم و سرحال گیاه را از آن جدا کنید. سپس این برگ را در بستری مناسب برای ریشه دادن قرار دهید تا ریشه های آن تشکیل شود. بستر مناسب برای ریشه دادن می تواند مخلوطی از شن و پرلیت باشد.

 

تقریباً یک ماه طول خواهد کشید تا ریشه های این گیاه شکل بگیرند. بعد از ریشه دادن کم کم گیاهچه ای در کنار برگ رشد می کند و خود برگ زرد و خشک می شود. زمانی که برگ خشک شد، گیاهچه را به گلدانی حاوی خاک مناسب کراسولا انتقال دهید. از این به بعد می توانید مطابق همان شرایط نگهداری از کراسولا عمل کنید تا گیاهچه به گیاهی قوی و سرحال تبدیل شود.

 

نکته اول: گیاهچه را در مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید.

 

نکته دوم: آبیاری در زمانی که ریشه ها در حال شکل گیری هستند، لازم نیست؛ تنها مرطوب کردن بستر کاشت قبل از قرار دادن برگ کافی است.

 

روش دوم: تکثیر از طریق قلمه ساقه

برای تکثیر از طریق قلمه زدن همان طور که می توانید پیش بینی کنید، باید در قدم اول بخشی از ساقه گیاه را برش بزنید. این ساقه باید حداقل یک گره و یک جفت برگ داشته باشد. بهتر است برشی که روی ساقه می زنید به شکل مورب باشد. برای طول قلمه هم حدود 7 تا 10 سانتی متر کافی به نظر می رسد.

 

بعد از برش قلمه را حدود دو یا سه روز در محیطی با سایه و دور از نور قرار دهید تا محل برش خشک شود. بعد از خشک شدن محل برش می توانید قلمه را در بستر مناسب ریشه زایی قرار دهید؛ این بستر می تواند مخلوطی از پیت‎ماس یا خاک‎برگ به طور مساوی باشد.

 

گره های قلمه باید داخل خاک قرار بگیرند و گلدان را در محلی دور از نور مستقیم قرار دهید. تا حدود یک ماه نباید در آبیاری به گیاه زیاده روی کنید چون هم نور محیط کم است و هم ریشه ها ضعیف هستند. بعد از یک ماه و با قدرت گرفتن ریشه ها می توانید کم کم گلدان را به محلی پرنورتر انتقال دهید. طبیعی است که به دنبال نور بیشتر، گیاه به آبیاری بیشتری هم احتیاج پیدا کند.

 

بهترین زمان برای قلمه زدن و تکثیر این گیاه، فصل پاییز و بهار است. اما می توانید با فراهم کردن شرایط مورد نیاز این گیاه در هر فصلی از سال برای تکثیر کردن آن اقدام کنید.

 

خاک کراسولا

گیاه کراسولا قاشقی

 

آفات و بیماری های رایج گل کراسولا :

مثل بسیاری دیگر از ساکولنت های آپارتمانی، کراسولا خرفه نیز مورد هجوم بسیاری از آفات و بیماری ها قرار دارد. رایج ترین آفت این گیاه، شپشک آردی است. این آفت لکه های سفید رنگی روی گیاه (عموما در محل اتصال برگ به ساقه) ایجاد می کند. از آنجایی که کراسولا خرفه ای و به طورکلی ساکولنت ها به روغن آفت کش حساس هستند، باید روش دیگری را برای حذف شپشک آردی امتحان کنید. به این منظور می توانید با استفاده از پنبه یا دستمال آغشته به الکل، گیاه را به خوبی تمیز کرده و تمام شپشک ها را جدا کنید. بعد از شپشک آردی آفت بعدی کنه تار عنکبوتی یا شپشک معمولی است. راه درمان این آفات نیز مثل شپشک آردی خواهد بود و اگر گیاه شما به آن دچار شد باید به روش از بین بردن شپشک آردی آن ها را از بین ببرید.

 

مشکلات رایج گیاه کراسولا خرفه ای :

با وجود اینکه نگهداری از کراسولا خرفه ای تقریبا آسان است و گیاهی سرسخت به شمار می رود، اما گاهی اوقات مشکلاتی نیز برای آن به وجود می آید که رایج ترین آن ها به شرح زیر است:

 

1. برگ های پژمرده و چروکیده

کراسولا خرفه ای، آب را در برگ های خود ذخیره می کند. ازاین رو پژمردگی و چروکیدگی برگ ها نشانه واضحی از کم آبی برای این گیاه است. این اتفاق یعنی گیاه به میزان مورد نیاز خود آب دریافت نمی کند و دچار تشنگی شده است. در این شرایط ظاهر گیاه عموما پژمرده و بی حال می شود، اما پس از آبیاری سریعا طراوت خود را باز خواهد یافت. بنابراین برای حل این مشکل گیاه را آبیاری کنید.

 

2. ریزش بدون توقف برگ ها

در طول نگهداری از کراسولا خرفه ای اگر کراسولا خرفه ای شما به طور مداوم در حال از دست دادن برگ های خود است، شاید نور کافی به آن نمی تابد. برای حل این مشکل گیاه را به مکانی منتقل کنید که نور غیرمستقیم خورشید را برای حداقل 6 ساعت در طول روز دریافت کند بعد ببینید آیا مشکل حل می شود یا خیر؛ اگر اغلب برگ های ریخته شده از قسمت پایینی گیاه و برگ های قدیمی هستند یا ریزش با رشد علفی و ضعیف همراه شده است، یعنی گیاه در حال تحمل گرمای بیش ازحد هواست. در این شرایط باید آن را به مکانی با دمای کمتر اما نه سرد منتقل کنید.

 

3. زرد شدن کل گیاه

اگر یک یا دو برگ از کراسولای شما زرد شده، جای نگرانی نیست. اما اگر تمام برگ ها در حال زرد شدن هستند، باید به دنبال علت باشید. یعنی گیاه با مشکلی جدی روبرو شده است. این اتفاق عموما نشانه آبیاری بیش از حد است. برای حل مشکل ریشه ها را از لحاظ پوسیدگی بررسی کرده و سپس میزان آبیاری را کاهش دهید. اگر ریشه پوسیده شده باشد، باید بخش های آسیب دیده را حذف کرده و گیاه را مجدد در خاکی جدید و مناسب برای نگهداری از کراسولا خرفه ای بکارید.

 

کراسولا آربورسینز

گل کراسولا قاشقی

 

علت ایجاد لکه های ریز قهوه ای و سوخته روی برگ های گیاه :

به علت غبارپاشی در آفتاب است. برای رفع این مشکل، از انجام این کار خودداری نمایید.

 

علت زردی و ریزش برگ ها و سوختگی ریشه در کراسولا خرفه ای :

علت این امر، کوددهی زیاد می باشد. نیاز گیاهان گوشتی به کود بسیار اندک است. برای کوددهی به کراسولا خرفه ای می توانید از کود مخصوص گیاهان ساکولنت نیز استفاده نمایید.

 

علت رنگ پریدگی برگ ها و سوختگی نوک برگ ها :

کمبود مواد غذایی خاک نیز می تواند باعث رنگ پریدگی، زرد شدن برگ ها یا سوختگی نوک برگ ها شود. با کوددهی مناسب، این مشکلات از بین خواهند رفت.

 

علت پوسیدگی ریشه در گیاه کراسولا چیست؟

رطوبت بالای خاک یا خاک نامناسب می تواند باعث رشد بیماری های قارچی و پوسیدگی کراسولا شود. برای رفع این مشکل از آبیاری بیش از حد خودداری نموده و زهکش خاک را مرتباٌ چک نمایید.

 

بیماری های کراسولا :

علت ایجاد سفیدک پودری بر روی برگ ها و ساقه های گل خرفه چیست؟

این بیماری نیز قارچی بوده که می تواند بر روی برگ ها و ساقه ها، لکه های سفید رنگ پودری ایجاد نماید. عدم آب‎پاشی روی گیاه نیز در کنترل این پدیده بسیار موثر خواهد بود.

 

علت ایحاد شپشک آردآلود و سپردار بر روی گیاه چیست؟

شپشک آرد آلود به شکل توده های پنبه ای سفید و شپشک سپردار به صورت نقاطِ ریزِ تیره رنگ روی گیاه دیده می شوند که باعث ضعف و زردی گیاه نیز خواهند شد. برای رفع این مشکل یا از پنبه الکل و یا از سموم حشره کش سیستماتیک استفاده کنید.

 

سمی بودن یا نبودن کراسولا :

در مورد سمی بودن یا نبودن کراسولا خرفه ای باید بگوییم که تمامی بخش های این گیاه برای سگ ها و گربه ها سمی است و در صورت خورده شدن نیز عوارض گوارشی و التهابی برای آن ها در پی خواهد داشت. ازاین رو باید این گیاه را دور از دسترس حیوانات خانگی خود قرار دهید.

 

چند نکته در مورد نگهداری گیاه کراسولا :

با مهم ترین و اصلی ترین علت ریزش برگ کراسولا به طور کامل آشنا شدید. اگر قصد نگهداری از این گیاه در محل کار و یا منزل را دارید بهتر است بدانید برای رشد کامل کراسولا باید برخی موارد مهم و نکاتی را در نظر داشته باشید. این گیاه نیز مانند سایر گیاهان جهت رشد به یک سری مواد اولیه نیاز دارد. در ادامه با نکات مهم در نگهداری گیاه کراسولا آشنا خواهید شد:

 

• این گیاه برای بنسایی مناسب است.

• گیاه کراسولا به آبیاری زیاد نیاز ندارد در واقع این گیاه خشکی خاک را بیشتر از آبیاری زیاد تحمل می کند.

 

• آبیاری زیاد بدون شک باعث ریزش برگ های این گیاه خواهد شد.

• آبیاری گیاه را به صورت منظم و کم انجام دهید و بگذارید خاک گیاه کاملا خشک شود.

• ریزش برگ کراسولا خرفه ای اگر برای محیط خیلی گرم باشد حتما محیط نگهداری گیاه را تعویض کنید و به جای خنک تری انتقال دهید.

 

• رشد آن آهسته است لذا نیاز به تعویض گلدان هر ساله ندارد. 

• اگر گیاه دچار انبوه شاخسار شد می توانید آن را در فصل بهار یا اواخر زمستان قبل از آنکه وارد مرحله رشد فعال گردد هرس کنید، هرس بیش از 30 درصد کراسولا سبب وارد شدن شوک به این گیاه می گردد.

 

چگونگی رفع گرد و غبار از گیاه کراسولا :

برگ های گیاهان یشم مثل لوازم خانه هستند و به شدت گرد و غبار را به خود جذب می کنند و این اتفاق باعث می شود که جذب نور خورشید توسط این گیاهان مختل شود.

 

خوشبختانه برگرداندن زیبایی آن ها کار راحتی است و کافیست که از یک پارچه نخی سبک استفاده کنید و گرد و غبار را از روی برگ ها بردارید.

 

سوالات متداول

مشکلات رایج گیاه کراسولا چیست؟

اگر گیاه شما دارای برگ های چروکیده است، به آب بیشتری نیاز دارد. اگر در حال از دست دادن برگ است، احتمالاً به نور بیشتری نیاز دارد. اگر برگ های زرد زیادی داشته باشد (برخلاف تعداد کمی)، احتمالاً بیش از حد آبیاری شده است.

 

آیا گیاهان کراسولا را می توان در آب ریشه کرد؟

در واقع، بله! برای انجام این کار، یک شاخه یا قلمه 3 تا 6 اینچی از یک گیاه کراسولا سالم بردارید و هر برگ نزدیک پایه ساقه را که ممکن است زیر خط آب باشد جدا کنید. برای کاهش خطر پوسیدگی ریشه، اجازه دهید شاخه یا دلمه برای چند روز (یا اگر بریده بزرگ است) روی آن بماند. هنگامی که پینه بسته شد، آن را با خلال دندان در آب شفاف و صاف شده فرو کنید تا قلمه را در جای خود نگه دارید. قلمه خود را در یک نقطه آفتابی قرار دهید و هر چند روز یکبار آب آن را عوض کنید تا ریشه های جدید شروع به تشکیل شود. ممکن است یک یا دو ماه طول بکشد، اما پس از ظهور ریشه ها، می توانید قلمه را به خاک پیوند بزنید.

 

گیاهان کراسولا چقدر عمر می کنند؟

گیاهان کراسولا طول عمر شگفت انگیزی دارند و در صورت مراقبت صحیح می توانند بین 50 تا 100 سال زندگی کنند. آنها همچنین خوش شانسی محسوب می شوند و تصور می شود برای کسانی که از آنها مراقبت می کنند رفاه و ثروت به ارمغان می آورند. به همین دلیل، گیاهان کراسولا اغلب از نسلی به نسل دیگر به عنوان میراث ارزشمند منتقل می شوند.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------