علت سقط جنین چیست؟
- مجموعه: بارداری و زایمان
سقط ناخواستۀ جنین به معنای پایان یافتن بارداری قبل از هفتۀ ۲۰ بارداری است. سقط ناخواستۀ جنین در سه ماهۀ اول بارداری بیشتر اتفاق میافتد.
مهمترین دلایل سقط جنین:
سبک زندگی ناسالم
اینکه یکی از رایج ترین علل، سبک زندگی ناسالم است، چندان تعجب آور نیست. زنانی که در دوران بارداری مواد مخدر، الکل و تنباکو مصرف میکنند، بیشتر مستعد سقط جنین هستند. بنابراین باید پیش از اقدام به باردار شدن، عادات خود را کنترل کنید. اگر بارداری ناخواسته است، باید سریعاً عادات مضر خود را کنار بگذارید.
اختلال کروموزومی
یکی از عواملی که باعث سقط جنین در هفته های اول می شود اختلال کروموزومی است. یعنی بخاطر یک مشکل در محتوای ژنتیکی جنین به خوبی رشد نمیکند و سقط اتفاق میافتد. گاهی اوقات تخمکی که با اسپرم لقاح داشته محتوای کروموزومی خوبی نداشته و این باعث شده بعد لقاح بارداری پوچ اتفاق بیفتد. که این هم منجر به سقط شود.
جفت معیوب
مشکل دار بودن جفت، اندامی که وظیفه تامین اکسیژن و مواد غذایی جنین را به عهده دارد، میتواند سبب این مشکل شود. در دوران بارداری مرتباً با پزشک/ماما خود مشورت کنید تا از خوب بودن اوضاع مطمئن شوید.
اختلالات هورمونی در بدن مادر
بعضی از اختلالات هورمونی در بدن مادر میتواند موجب سقط جنین شود.
دیابت کنترل نشده
زنان مبتلا به دیابت، باید پیش از اقدام به بارداری، بیماری خود را کنترل کنند. دیابت نوع 2 که کنترل کمی روی آن وجود دارد و یا اصلا کنترل نشده است میتواند منجر به سقط جنین در سه ماهه نخست بارداری شود.
اختلالات سیستم ایمنی بدن مادر
گاهی اوقات بخاطر اختلالات سیستم ایمنی بدن مادر نسبت به جنین احساس بیگانگی کرده و به اصطلاح جنین رو پس میزند و میتواند باعث سقط شود. عفونت های شدید و درمان نشده هم خطر افزایش سقط دارند.
بیماری
بیماریهایی همچون ایدز، سرخچه، سیفیلیس، مالاریا، کلامیدیا ، واژن باکتریال و سوزاک میتوانند خطر وقوع این مشکل را بالا ببرند.
اختلال ظاهری رحم
اختلال ظاهری رحم و مشکلاتی مثل رحم دوشاخ تهدیدی برای بارداری محسوب میشود و یکی از موارد موثر در سقط هست. چسبندگی های داخل رحمی، وجود میوم و سایر اختلالات رحم یکی از عوامل سقط هستند.
دهانه رحم شل یا ضعیف، ممکن است پیش از رشد کامل جنین باز شود. این یک وضعیت غیرمعمول است اما بهتر است با پیشرفت بارداری، توسط پزشک معاینه شوید تا از عدم وقوع این وضعیت مطمئن شوید.
سن مادر
این خطر پا به پای سن مادر افزایش مییابد. در زنانی که 35 ساله و یا مسنتر هستند، خطر بیشتر است.
مصرف دارو
انواع خاصی از داروها میتوانند خطر این مشکل را افزایش دهند. برای مثال: NSAID ها (داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی)، رتونوئید، میزوپروستول و متوتروکساید. در دوران بارداری پیش از استفاده از هرگونه دارو، با پزشک مشورت کنید.
علائم سقط جنین
- خونریزی واژینال مانند دوران قاعدگی یا لکه بینی
- درد شکمی کم یا گرفتگی عضلات
- ناراحتی و حساسیت در سینه ها
- کمردرد
- تغییرات هورمونی
در صورت وقوع علائم سقط جنین از کجا میتوان کمک گرفت؟
اگر احساس میکنید در حال تجربه این مشکل هستید، میتوانید با نزدیکترین واحد اورژانس نزدیک به خود تماس بگیرید و اگر علائم آن شدید شدند، به اورژانس مراجعه کنید. اگر علائم خفیف هستند و احساس درد ندارید، با پزشک خود تماس بگیرید و ایشان را از این علائم مطلع کنید. آنها میتوانند شما را راهنمایی کنند چه کار کنید و ممکن است توصیه کنند در منزل بمانید.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته