ضربان قلب نرمال جنین چند است؟
- مجموعه: بارداری و زایمان
ضربان قلب جنین
ضربان قلب نرمال جنین (fhr نرمال جنین)
fhr مخفف کلمه fetal heart rate به معنای تعداد ضربان قلب جنین است. ضربان قلب نرمال جنین معمولا بین 120 تا 160 ضربه در دقیقه در دوران بارداری است ولی در ابتدای حاملگی که هنوز قلب تشکیل نشده است ضربانی هم شنیده نمی شود و پس از شروع ضربان در اوایل سه ماهه اول، ضربان قلب جنین آهسته تر است.
به طور متوسط ضربان قلب جنین بین هفته های هفت تا هشت بارداری در سونوگرافی معلوم میشود. در ابتدا ضربان قلب پایین و آنگاه تا هفته 10 بارداری افزایش می یابد و شاید به 170 ضربه در دقیقه هم برسد ولی پس از آن ضربان قلب جنین دوباره کم می شود و به 130 ضربه در دقیقه می رسد.
مطالعه ای در سال 1996 نتایج زیر را به عنوان حداقل ضربان قلب طبیعی در سونوگرافی های بارداری اولیه اندازه گیری کرد، که اندازه آن با توجه به اندازه قطب جنین فرق داشت:
- نطفه 2 میلیمتری: 75 ضربه در دقیقه
- نطفه 5 میلیمتری: 100 ضربه در دقیقه
- نطفه 10 میلیمتری: 120 ضربه در دقیقه
- نطفه 15 میلیمتری: 130 ضربه در دقیقه
گرچه بعضی وقتها ضربان قلب اولیه پایین تر از این اعداد هم هست، ولی ضربان قلب آهسته جنین در ابتدای بارداری می تواند علامتی از سقط جنین باشد. پزشکان معمولا برای ضربان قلب آرام جنین سونوگرافی دیگری توصیه می کنند تا سلامت بارداری بررسی شود. متأسفانه در صورت پیدایش این اوضاع، هیچ کاری برای تغییر نتیجه نمی توان انجام داد.
سقط جنینی که بعد از تشخیص ضربان قلب آهسته اتفاق می افتد بعضی وقتها به این معنی است که نوزاد از ابتدا اختلالات کروموزومی داشته است. خوشبختانه ضربان قلب سریع تر از ضربان قلب طبیعی خطر بروز سقط جنین یا دیگر نتایج منفی را به همراه ندارد و پس از مدتی نرمال می شود.
تعداد ضربان قلب جنین دختر و پسر
تعداد ضربان قلب جنین در رحم در طی بارداری معمولا از ۱۲۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه تغییر می کند. تعداد ضربان قلب جنین با سونوگرافی از حدود هفته ۶ بارداری اندازه گیری می شود و محدوده این ضربان در طول بارداری، تغییر می کند. در طول اوایل بارداری ضربان قلب جنین کم کم زیاد شده و تا حدود ۱۰ هفته اول بارداری به ۱۷۰ ضربه در دقیقه می رسد، این در حالی است که کم کم این تعداد کاهش یافته و تعداد ضربان قلب جنین به ۱۳۰ ضربه در دقیقه می رسد.
یکی از شیوه های رایج تعیین جنسیت جنین، اندازه گیری محدوده ضربان قلب جنین می باشد. جنین درون رحم در طول بارداری امکان دارد حرکت کند، این حرکت جدا از جنسیت، باعث افزایش تعداد ضربان قلب او می شود. تحقیقات صورت گرفته در حال حاضر، هیچ گونه ارتباطی را بین تعداد ضربان قلب جنین و جنسیت او پیدا نکرده است و بررسی ها نشان از آن دارد که تفاوت قلب جنین دختر و پسر تنها در عملکرد آن ها می باشد. در حقیقت دانشمندان دریافته اند که ضربان قلب جنین دختر به گونه ی قابل توجهی زودتر از ضربان قلب جنین پسر است.
با توجه به مطالب گفته شده، امروزه فقط از طریق دستگاه های پیشرفته سونوگرافی می توانند زمان و تعداد ضربان قلب جنین را مشخص کرد، این در حالی است که به جواب این دستگاه ها هم نمی توان ۱۰۰ درصد اعتماد کرد و این دستگاه ها هم همراه با اشتباه می باشند.
افسانه های زیادی وجود دارد که از روی ضربان قلب جنین می توان جنسیت او را معلوم کرد. براساس این تئوری چنانچه ضربان قلب جنین بیشتر از 140 ضربه در دقیقه باشد، احتمال دختر بودن جنین بیشتر است. چنانچه ضربان قلب زیر 140 ضربه در دقیقه باشد احتمال پسر بودن جنین بیشتر است.
این شیوه برای تعیین جنسیت فرزند شیوه ای بدون ضرر است. قبل از تولد فرزند، هر موقعی که برای بررسی روند رشد جنین به پزشک مراجعه می کنید، به ضربان قلب جنین گوش می دهد. ضربان قلب از هفته هشتم بارداری قابل تشخیص است. در این موقع می توانید تعداد ضربان قلب را بشمارید یا از پزشک بخواهید این کار را انجام دهد.
صدای ضربان قلب جنین چطور است؟
بیشتر خانم ها می گویند ضربان قلب جنین مثل صدای گالوپ اسب است. ضربان قلب جنین بسیار سریع است و چنانچه کسی از مانتیور استفاده کند می تواند شمارش آن آسان تر باشد. چنانچه می خواهید در خانه مانیتورینگ انجام دهید امکان دارد صدای تند و تیزی را هم بشنوید. با این حال این صدای خون است که از طریق رگ های رحمی جاری می شود.
رابطه بین جنسیت جنین و ضربان قلب او
به صورت قطعی هیچ ارتباطی میان ضربان قلب جنین و جنسیت او وجود ندارد، ولی در قدیم گفته میشد چنانچه ضربان قلب جنین از ۱۵۰ بیشتر باشد یعنی جنین دختر و در صورتیکه از ۱۵۰ کمتر باشد یعنی جنین پسر است.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته