هنگام شروع درد زایمان، این اقدامات را انجام دهید
- مجموعه: بارداری و زایمان
نکات مهم برای داشتن زایمان راحت
برای زایمان طبیعی راحت چه کنیم؟
ورزش كردن
ورزش كردن در دوران بارداری فواید بسیاری دارد از جمله اینكه وزنتان زیاد بالا نمی رود. همین طور از افسردگی های دوران بارداری نیز جلوگیری می كند، ولی تحقیقات جدید نشان داده زنان بارداری كه هفته ای 3 بار و هر بار 50 دقیقه حركات ایروبیك در آب را انجام میدهند، زمان زایمان درد كمتری دارند.
بهتر است با پزشك متخصص زنان خود مشورت كنید و چنانچه نظر او صحیح بود، زیرنظر مربی آگاه و با تجربه تمرینات ایروبیك را انجام دهید. لازم نیست مدت انجام حركات زیاد باشد؛ فقط 30 دقیقه تمرینات ایروبیك در روز كافی است.
پیاده روی کنید
راه رفتن طولانی سبب میشود زایمانی با انرژی داشته باشید. با آمادگی جسمانی شانس موفقیت شما در زایمان طبیعی زیاد می شود.
در طی 9 ماه بارداری میتوانید بدنتان را آماده این اتفاق مهم کنید. 30 دقیقه پیاده روی هر هفت روز هفته، پا زدن روی دوچرخه ثابتی به طوری که ضربان قلبتان بالا برود میتوانند موارد مناسب ورزش در دوران بارداری باشند.
انعطاف پذیری به خصوص در قسمت مفصل ران در موقع زایمان به شما کمک میکند بنابراین روزانه 30 دقیقه کشش انجام دهید یا دو روز در هفته یوگا انجام دهید.
بدن شما در دوران بارداری هورمون ریلاکسین ترشح میکند که به طور طبیعی انعطاف پذیری شما را بالا می برد پس مواظب باشید که عملیات کشش را بیش از اندازه انجام ندهید.
ورزش همینطور سبب پیشگیری از افزایش وزن شما و جنین میشود. وزن زیاد جنین زایمان طبیعی را دشوار تر میکند. ضمن آنکه هر نوع اشتباهی در انجام حرکات ورزشی یا مراعات نکردن مسائل مهم پیش از زایمان میتواند درد زایمان را شدیدتر کند.
حرکت اسکات انجام دهید
برعکس آنچه در بیشتر فیلمهای زایمان طبیعی میبینید لازم نیست روی تخت بیمارستان دراز بکشید تا بچه به دنیا بیاید. در واقع خیلی از زنان از قبل از زایمان با انجام حرکت اسکات خود را برای آمدن جنین آماده میکنند.
انجام اسکات سبب باز شدن لگن و قرار گرفتن جنین در بهترین حالت برای زایمان میشود. انجام اسکات در طی بارداری بسیار مفید است و هیچ گزارشی مبنی بر انجام اسکات و القای زایمان وجود ندارد.
چنانچه جنین در سه ماهه سوم بارداری در بهترین وضعیت قرار ندارد روی زانو نشستن، چهارزانو نشستن و نشستن روی توپهای بزرگ را در طول روز مرتب تمرین کنید.
میتوانید در را باز کنید و دو دستتان را روی هر دو دستگیره بگذارید و یک یا دو دقیقه با زانوهای خمیده اسکات انجام دهید. با کمک دستگیرههای در میتوانید خودتان را به عقب بکشید.
ورزش کگل انجام دهید
واژن برای انجام عملیات زایمان طبیعی باید آمادگی لازم را داشته باشید. انجام ورزش کگل میتواند این آمادگی را به وجود بیاورد.
زمان ادرار میتوانید این تمرین را انجام دهید و تلاش کنید ادرارتان را چند بار نگه دارید. عضلات در این وضعیت ادرار را نگه میدارند و به این ترتیب قدرتمند میشوند. هنگامی که عضلات را شناسایی کنید این تمرین را آسان تر انجام خواهید داد.
پزشک مناسب انتخاب کنید
هنگامی که برای زایمانتان میخواهید پزشک انتخاب کنید حتما تجربه دیگر مادران را درباره زایمان طبیعی با پزشک مورد نظر بخوانید زیرا زایمان طبیعی احتیاج به در دسترس بودن پزشک و همراهی همیشگی وی در طی زایمان دارد.
دوش آب گرم
دوش آب گرم به غیر از به وجود آوردن احساس آرامش ، سبب کمک به روند زایمان می کند.
حفظ خونسردی
خونسردی خود را حفظ کنید چون باید بدانید که زایمان در چندین مرحله انجام می شود، به عبارتی از آغاز دردهای زایمان تا تولد نوزاد امکان دارد ساعت ها طول بکشد.
نوشیدن آب و مایعات کافی
بر عکس زایمان سزارین که معده باید خالی باشد ، آب و مایعات بسیاری بنوشید . همینطور می توانید یک سیخ کباب هم میل کنید زیرا باید انرژی کافی برای زایمان داشته باشید.
چگونه درد زایمان واقعی را تشخیص دهم؟
فهمیدن اینکه درد زایمان واقعاً آغاز شده یا اینکه تنها دچار انقباضهای رحمی پراکنده شده اید کار مشکلی است. اما موارد زیر امکان دارد به تشخیص این تفاوت کمک کنند:
- انقباضات حقیقی هر چند دقیقه یکبار اتفاق می افتد و کم کم تعداد آنها بیشتر میشود (فاصله آنها کمتر میشود). انقباضات پراکنده هر چند دقیقه یکبار اتفاق می افتد اما با گذشت زمان تعداد آنها بیشتر نمیشود.
- انقباضات حقیقی هیچ زمان رفع نمیشوند حتی اگر استراحت کنید اما انقباضات پراکنده اغلب پس از استراحت برطرف میشوند.
- انقباضات حقیقی کم کم شدیدتر و دردناک تر میشوند. انقباضات پراکنده اغلب شدیدتر و دردناک تر نمیشوند.
- انقباضات حقیقی اغلب هم در کمر احساس میشوند هم در شکم، انقباضات پراکنده تنها در شکم احساس میشوند.
بیمارستانتان را مشخص کنید
بعضی وقتها پزشکی که انتخاب میکنید با بیمارستانی که طرف قرارداد بیمه شماست، همخوانی ندارد.
به همین علت باید فکر انتخاب بیمارستان را خیلی زودتر بکنید. توجه کنید بیمارستانی را انتخاب کنید که به محل زندگیتان نزدیک باشد زیرا با آغاز دردهای زایمان بهتر است هرچه سریعتر به بیمارستان برسید.
ساک بیمارستان را ببندید
آماده کردن ساک بیمارستان یکی از مهمترین کارها پیش از آغاز درد زایمان است. هنگام بستن ساک بیمارستان، باید به اولویتهای نوزادتان فکر کنید، پوشک، لباس زیر، سرهمی و هر اسبابی که برای شیر دادن به او احتیاج دارید مانند شیشه شیر را در ساک قرار دهید.
علامت های زایمان فعال
- انقباضات بیشتر و به یکدیگر نزدیک تر میشوند.
- طول انقباضات تمرکزتان تنها بر مدیریت درد است.
- طول انقباضات از خودآگاهی و گفتگوی کمتری برخوردارید.
- بعضی از زنان کنترل اوضاع از دستشان خارج شده و برای تسکین درد به مداخله پزشکی احتیاج خواهند داشت.
- احتمالاً آرزو میکنید که هیچ گاه باردار نمی شدید!
- اقدامات لازم پس از دیدن علامت های زایمان فعال
- در صورت امکان، بدن خود را مستقیم نگه داشته یا طول انقباضات روی کف دستها و زانوان بر زمین تکان بخورید.
- بعد از دریافت مسکن درد، روی پهلو دراز بکشید.
- چنانچه اپیدورال دریافت کردید، با لمس شکم، انقباضات را بررسی کنید.
- نوشیدن به تدریج آب را ادامه دهید.
مرحله انتقالی در زایمان طبیعی
مرحله انتقالی نسبتاً سریع به پایان میرسد. این مرحله میان زایمان و تولد نوزاد قرار دارد. مرحله انتقالی وقتی است که سر نوزاد در واژن قرار میگیرد و به آسانی به ماهیچههای مقعدی فشار میآورد و نیاز به فشار آوردن را تحریک میکند.
مستقیماً به بیمارستان مراجعه کنید، اگر:
- انقباضات خیلی زیادند و هر چند دقیقه یکبار به طور ناگهانی آشکار می شوند.
- کیسه آب تان پاره شد و مایع خارج شده سبز یا قرمز بود.
- دچار سردرد شدید هستید، پرتوهای نور میبینید یا دست و پاهای بسیار متورمی دارید.
دلیل استفاده از آب گرم در زایمان در قدیم
خب در واقع چند علت محکم در مورد استفاده از آب جوش برای زایمان وجود دارد. اول اینکه در گذشته که امکانات استریل و ضدعفونی کردن وجود نداشت، فقط و مطمئن ترین شیوه برای از بین بردن میکروارگانیسم های بیماری زا، مانند ویروس ها، باکتری ها و انگل ها، جوشاندن آب بوده است. به کمک آب جوش می توان وسایل مورد استفاده در زایمان را ضدعفونی و استریل کرد.
دوم اینکه زایمان طبیعی، مراحلی نسبتاً کثیف و همراه با آلودگی های زیاد محیطی است که به آسانی می توانند مادر و نوزاد را بیمار کنند و حتی به یک عفونت مرگبار تبدیل شوند. پس برای به حداقل رساندن آلودگی های، اطراف کانال زایمان باید تمیز نگه داشته شود، خون و مخاط (و حتی مدفوع مادر که در هنگام زایمان امکان دارد خارج شود) باید پاک شوند و لباس های خیس شده و ملافه ها، همگی باید شست و شو داده شوند تا بتوان مجددا از آن ها استفاده کرد. برای انجام همه این کارها و ضدعفونی کردن پارچه ها به آب جوش احتیاج است.
علت سوم این است که به طور معمول مادر در هنگام انجام زایمان، به علت فشارهای وارده، دچار ضعف، افت فشار و لرزش می شود و ممکن است که تحمل لمس شدن با هیچ چیز سردی را نداشته باشد. بنابراین پزشک یا ماما شست و شو را با داغترین آبی که مادر تحمل آن را دارد، انجام می دهد.
به علاوه مخلوط کردن آب جوش ضدعفونی شده با قدری آب سرد، شرایط مطلوبی را به وجود می آورد تا بتوان نوزاد تازه متولد شده را شست و شو داد و بقایای پرده های جنینی، مکونیوم (مدفوع نوزاد) و غیره را پاک کرد. از آنجا که خیلی از نوزادان در ساعات اولیه زندگی نمی توانند دمای بدن خود را به درستی تنظیم کنند، بنابراین شستن نوزاد با آب سرد کار درستی نخواهد بود.
و علت آخر در مورد کاربرد آب گرم در زایمان اینکه، زمانی که زایمان به پایان می رسد، مادر به شدت عرق کرده، بدن او با خون، مخاط و غیره کثیف شده و خسته است. حمام کردن با آب بسیار گرم نه تنها او را تمیز می کند، بلکه پس از طی کردن مراحل طاقت فرسای زایمان، باعث آرامش یافتن مادر هم می شود. فواید آب گرم به اندازه ای زیاد است که حتی امروزه نیز پزشکان نمی توانند از آن چشم پوشی کنند و می توان گفت که استفاده از حمام یا دوش آب گرم جایگاه به خصوصی را در مراحل زایمان به خود اختصاص داده است.
کاربرد آب گرم در زایمان در زمان حال
پیش از زایمان
طبق تحقیقات گوناگون، استفاده از دوش، وان و یا حمام آب گرم در مراحل قبل از زایمان به آغاز پروسه زایمانی در مادران کمک کرده و همین طور در برطرف کردن استرس و نگرانی های مادر هم بسیار مفید است.
مرحله اول زایمان
مرحله اول زایمان از وقتی آغاز می شود که مادر به طور منظم انقباضات رحمی را تجربه می کند و تا وقتی که جنین آماده خروج شود، هم ادامه خواهد یافت. چنانچه در بارداری مشکلی وجود نداشته باشد، وزن مادر کمتر از 110 کیلوگرم باشد و 37 هفته بارداری را تمام کرده باشد، قرار گرفتن در آب گرم در این مرحله، نه تنها مشکلی برای وی به همراه ندارد، بلکه احساس امنیت زیادی را برایش به ارمغان آورده و به او کمک می کند تا در فواصل میان انقباضات آرام باشد. حتی دیدن آب و شنیدن صدای آن هم در چنین شرایطی می تواند برای مادران باردار آرامش دهنده باشد. به علاوه کمک گرفتن از آب گرم در این مرحله سبب خواهد شد تا مادر:
در هنگام انقباضات، درد کمتری را حس کند.
ترس و استرس کمتری را تجربه کند.
راحت تر حرکت کرده و تغییر موقعیت دهد.
سریع تر زایمان کند.
با احتمال بسیار کمتری به داروهای ضد درد و مداخلات احتیاج پیدا کند.
مرحله دوم زایمان
چنانچه حال مادر و شرایط جنین او خوب باشد، تا هر وقت که بخواهد، می تواند از وان آب گرم استفاده کند. قرار گرفتن در آب گرم در این مرحله، چنین فوایدی را به همراه دارد:
به سرعت بخشیدن زایمان کمک قابل توجهی خواهد کرد.
احتمال انجام اپیزیوتومی (برش در دهانه واژن برای تسهیل خروج جنین) کمتر خواهد شد.
البته در زمان به دنیا آمدن نوزاد (مرحله دوم زایمان) بسیار مهم است که دمای آب شبیه به دمای بدن مادر باشد (در حدود 5/35 تا 37 درجه سانتیگراد)، تا بدین ترتیب انتقال نوزاد از رحم به دنیای بیرون در زیر آب، با کمترین مشکل انجام بگیرد.
غوطه وری در آب گرم برای چه مادرانی مناسب نیست؟
با وجود اینکه استفاده از آب گرم در حین زایمان، فواید زیادی به همراه دارد، ولی متاسفانه همه مادران باردار مورد مناسبی برای این کار نیستند. شما به عنوان یک مادر باردار، نمی توانید از این شیوه کمک بگیرید اگر:
- دمای بدنتان بالاتر از 37.5 درجه سانتی گراد باشد.
- در هنگام زایمان خود دچار عفونت شده باشید.
- سن بارداری شما زیر 37 هفته باشد.
- خونریزی زیادی داشته باشید.
- مراحل زایمانتان به صورت عادی پیشرفت نمی کند.
- فشار خون بالا داشته باشید.
- به دیابت مبتلا بوده و قند خونتان را با انسولین مدیریت کرده باشید.
- شما مبتلا به بیماری صرع باشید.
- تمایل داشته از روش بی حسی اپیدورال استفاده کنید.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته