خوردن ترشی در بارداری درست است یا خیر؟
- مجموعه: بارداری و زایمان
عوارض خوردن ترشی در بارداری
در دوران بارداری، معمولا مادران میل بیشتری به غذا خوردن دارند، البته شدت میل به غذا در اشخاص گوناگون، فرق دارد. در دوران بارداری، هورمون های بارداری سبب می شود برخی از مادران میل به خوردن غذا های غیر عادی مانند ترشی داشته باشند. در حالی که در بیشتر موارد به عنوان چاشنی آن را می خورند. ولی برخی از زنان برای پیشگیری ازحالت تهوع ترشی می خورند. نکته حیاتی که باید در اینجا به یاد داشته باشیم، این است که از خوردن بیش از حد ترشی خودداری کنیم. خوردن روزانه ترشی در دوران بارداری توصیه نمی شود و باید آن را در اندازه اعتدال بخوریم.
دلیل تمایل به خوردن ترشیجات در بارداری چیست؟
خوردن ترشی در بارداری علل گوناگونی میتواند داشته باشد. یکی از مهمترین آنها تغییرات هورمونی بدن مادر است که باعث ویارهای گوناگون میشود. رایج ترین این ویارها میل به ترشیجات است.
با به وجود آمدن نوسانات هورمونی در بدن مادر، حس بویایی، حس چشایی و همینطور اشتهای مادر تحت تاثیر قرار میگیرد.
علت دیگری که باعث ویارهای گوناگون مثل ویار و هوس به خوردن ترشی در بارداری میشود، کمبود بعضی از ویتامینها و مواد معدنی است. هنوز دلیل دقیق ناشی از این هوس معلوم نیست ولی بعضی از متخصصین بر این اعتقادند که بر اثر کمبود سدیم میل به استفاده از ترشی در بارداری به وجود می آید که هنوز به اثبات علمی دقیق نرسیده است.
شور و ترشی ارزش تغذیه ای چندانی ندارد
اغلب انواع ترشی ها با سرکه و شورها با آب نمک و سرکه تهیه می شود. هر دو محصول برای معطر شدن و به اصطلاح جاافتادن به مدت زمان تعریف شده ای احتیاج دارند. در طول این زمان میوه و سبزیجات مورد استفاده در شور یا ترشی تخمیر و همین عامل سبب افزایش دوام و پیدایش عطر و طعم مطلوب در محصول می شود.
ولی خوب است بدانید ترشی در قیاس با محصولات لبنی مانند ماست و پنیر که طی تخمیر مغذی تر می شوند، ارزش تغذیه ای زیادی ندارد. از طرف دیگر، طی تخمیر خاصیت اسیدی ترشی دوچندان شده و در صورت استفاده بیش از اندازه، سبب افزایش ترشح اسید معده می شود و برای مبتلایان به زخم و ورم معده و اثنی عشر و ریفلاکس زیان آور است.
در ضمن نوجوانانی که در سن رشد هستند و به علت استفاده از غذاهای آماده و نوشیدنی های گازدار از معده و سیستم گوارشی آسیب پذیرتری دارند استفاده از یک یا دو بار ترشی در هفته برایشان کافی است و همیشه شور و ترشی را همراه با غذا و نه با شکم خالی بخورند.
زیاده روی خوردن ترشی در بارداری
در صورت زیاده روی در مصرف ترشی امکان دارد مشکلاتی برای مادر به وجود آید. ترشی به علت داشتن انواع ادویه مثل فلفل و زردچوبه به همراه نمک فراوان و سرکه امکان دارد حالات گوناگونی را در صورت استفاده کنترل نشده به وجود آورد. این موارد شامل موارد زیر است:
- بالا رفتن فشار خون در بارداری
- به وجود آمدن مشکلات گوارشی
- بالا رفتن ضربان قلب
- گر گرفتن و بالا رفتن دمای بدن
- سوزش معده و سوزش سر دل
- ورم بدن (به دلیل وجود نمک در بعضی ترشیجات ماههای آخر دوران بارداری امکان دارد با ورم همراه باشد)
فواید خوردن ترشی در دوران بارداری
خوردن ترشی در بارداری در حد اعتدال، امکان دارد فواید زیر را به دنبال داشته باشد:
سطح الکترولیتها را در بدن متعادل میکند
مواد معدنی مثل سدیم و پتاسیم، الکترولیتهای مهمی در بدن ما هستند. در دوران بارداری، بدن شما برای تحقق خواستههای جنین در حال رشد، به مقدارهای بیشتری از این الکترولیتها احتیاج دارد. استفاده از ترشی در مقدارهای کم میتواند این احتیاج را تأمین کند؛ زیرا ترشی دارای مقدار قابل توجهی سدیم و پتاسیم است.
امکان دارد روند گوارش را تقویت کند
به نظر می آید ترشیها تا اندازه ای سبب بهتر شدن هضم و حتی عملکرد سیستم ایمنی بدن شوند. همینطور امکان دارد ترشی دارای باکتریهای خوب باشد؛ به این ترتیب خوردن ترشی در بارداری میتواند به تکثیر باکتریهای خوب در دستگاه گوارش شما کمک کند. این باکتریها در مقابله با خیلی از مشکلات گوارشی مفید هستند.
امکان دارد به مبارزه با رادیکال های آزاد کمک کند
معتقدند که ترشی خاصیت آنتیاکسیدانی دارد. میوه یا سبزیهای موجود درترشی، اغلب پخته نمیشوند؛ به همین علت آنتیاکسیدانهای خود را حفظ میکنند. این آنتیاکسیدانها میتوانند از بدن شما در برابر رادیکالهای آزاد مراقبت کنند.
امکان دارد سیستم ایمنی شما را تقویت کند
استفاده از ترشی تازه از سبزیها و میوههای گوناگون، امکان دارد ویتامینهای ضروری مثل ویتامین A,K و ویتامین c در بارداری، همینطور مواد معدنی مثل پتاسیم، کلسیم، آهن در بارداری را به بدن شما برساند. این ویتامینها و مواد معدنی، میتوانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و خطر مبتلا شدن به بعضی بیماریها را در دوران بارداری کمتر کنند.
نکات لازم برای استفاده از ترشی در بارداری
چنانچه در دوران بارداری ویار به خوردن ترشی دارید، بهتر است قبل از استفاده از آن، نکات زیر را در نظر بگیرید:
خوردن ترشی میتواند باعث کم آبی شود. پس تلاش کنید مقدار زیادی آب و مایعات سالم بنوشید تا بدن هیدراته باقی بماند. به جز این، آب آشامیدنی میتواند سبب کاهش سطح سدیم در بدن شود.
چنانچه مستعد مبتلا شدن به ورم یا التهاب معده در دوران بارداری هستید، بهتر است در این مدت از خوردن ترشی خودداری کنید. از خوردن ترشیهای خیلی تند خودداری کنید، چون امکان دارد سبب پیدایش مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل و افزایش اسید معده شود. خوردن ترشیهایی که دارای سدیم بالا هستند، فشار خون را افزایش میدهد و بر رشد جنین اثر میگذارد.
از آنجایی که ترشی حاوی مواد نگهدارنده شیمیایی است، استفاده بیش از اندازه آن امکان دارد سبب پیدایش عوارض جانبی ناخواسته شود. خوردن ترشی انبه خانگی، در دوران بارداری توصیه نمیشود، چون امکان دارد دارای باکتری لیستریا باشد. بهتر است در دوران بارداری ترشیهای کم کالری را انتخاب کنید تا از افزایش وزن احتمالی پیشگیری شود.
آیا خوردن ترشی در بارداری جنین را زشت میکند؟
نکته مهمی که در رابطه با بعضی از باورهای نادرست و غلط باید در نظر داشت این است که باورهایی مثل زشت شدن جنین با استفاده از مواد غذایی ویژه هنوز از نظر علمی ثابت نشده است.
چهره ظاهری جنین، از چهره پدر و مادر و همینطور ژنتیک اثر می گیرد. باورهایی مثل خوردن ترشی و زشت شدن جنین، باورهای کاملا اشتباهی هستند که به اشتباه در بین مردم و بعضی از جوامع شایع شدهاند.
استفاده از هیچ ماده خوراکی بر چهره جنین اثرگذار نیست. مواد غذایی و خوراکیهایی که مادر در این دوران استفاده میکند، روی زیبایی و زشتی جنین اثری نخواهد داشت. بهتر است به جنبه سلامت تغذیهای در دوران بارداری برای تکامل رشد جنین توجه بیشتری شود تا اینکه باورهای اشتباه پذیرفته شود.
آیا خوردن ترشی در جنسیت نوزاد تاثیر دارد؟
خیلی ها می گویند که هوس های غیرطبیعی در دوران بارداری در حقیقت ربط به جنسیت جنین دارند. مثلا چنانچه یک خانم باردار در آغاز هوس چیزهای شیرین مانند شکلات و آب نبات یا محصولات لبنیاتی به خصوص شیر بکند. می گویند که او دختردار می شود.
ولی متاسفانه هیچ مدرکی برای ثابت کردن و حمایت این فرضیه وجود ندارد. بنابراین حتی اگر در کل دوران بارداری خود هوس کیک شکلاتی کرده اید، هنوز احتمال اینکه صاحب فرزند پسر شوید بسیار است.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته