وقتی جواب تست بارداری مثبت است ولی باردار نیستید
- مجموعه: بارداری و زایمان
بی بی چک مثبت و عدم بارداری
دلایل ایجاد کننده جواب منفی کاذب در تست بارداری
چک کردن تست زودتر از زمان لازم برای پاسخ نهایی
هر تست بر اصل ساختاری که در طراحی آن استفاده شده است، به مدت زمان به خصوصی احتیاج دارد تا پاسخ درست را به شما نشان دهد، این زمان در قسمت دستورالعمل مصرفی بر روی تست یادآوری شده است. چنانچه پیش از پایان یافتن زمان مربوطه مبادرت به خواندن آن کنید، امکان دارد نتیجه درستی حاصل نشود.
داروها
بعضی داروها امکان دارد سبب شوند پاسخ تست خانگی بارداری شما مثبت باشد؛ این داروها دارای مقداری hCG به عنوان ماده محرک دارند که بیشتر برای درمان ناباروری استفاده میشوند. بنابراین بهتر است خانمهایی که از داروهای درمان ناباروری استفاده میکنند، همیشه برای تست بارداری به پزشک متخصصشان مراجعه کنند. البته بیشتر داروها و همینطور مواد مخدر و الکل، اثری بر جواب تستهای خانگی بارداری ندارند.
بارداری شیمیایی
امکان دارد که شما باردار نباشید ولی جواب آزمایشتان مثبت باشد که به این اشتباه مثبت کاذب می گویند و بعضی وقتها دلیل آن بارداری شیمیایی می باشد . در بارداری شیمیایی تخمک توانایی کاشته شدن و رشد کردن را ندارد که به علل گوناگونی اتفاق می افتد و این مسئله هیچ ارتباطی به اقدامات مادر ندارد بلکه می تواند به علت اتفاقات درون رحم رخ دهد ، مانند :
- فیبروم
- بافت زخمی
- مشکلات مادرزادی رحم
- کمبود هورمون های خاص مثل پروژسترون که می تواند میزان کاشت تخمک را کاهش دهد.
- بعضی از علت ها نیز ناشناخته هستند.
بارداری های شیمیایی بسیار متداول است ولی بیشتر در صورت انجام ندادن تست بارداری، ناشناخته باقی می مانند . نتایج اشتباه این تست ها در مرحله های اولیه می تواند حس های مادر را خسته کند و به همین علت بهتر است که این تست های خانگی را یک هفته پس از پریود نشدن انجام دهید.
بارداری خارج رحمی
گاهی لانهگزینی تخمک بارور، بیرون از حفره اصلی رحم صورت میگیرد که سبب بارداری خارج رحمی میشود.
معمولاً بارداری خارج رحمی، وقتی پیش می آید که تخمک بارور در زمان حرکت به طرف رحم در لوله فالوپی، بدون حرکت بماند. این نوع بارداری خارج رحمی، بارداری لولهای هم نامیده میشود.
نتایج مثبت و منفی کاذب به علل متفاوتی رخ میدهند. باید به یاد داشت که در صورت مثبتشدن تست بارداری، شخص باید به پزشک رجوع کند تا مراقبتهای اولیهی دوران حاملگی شروع شود.
موارد زیر، امکان دارد منتهی به بارداری خارج رحمی شود:
- بافت جای زخم یا التهاب در لوله فالوپی
- شکل غیرطبیعی لوله فالوپی
- سابقهی عفونت رحمی
- بارداری خارج رحمی ممکن است در دهانه رحم، تخمدان یا حفره شکم رخ دهد.
حتی اگر جنین در جایی اشتباه لانهگزینی کند، باز هم میتواند هورمون hCG تولید کند که سبب خوانش مثبت کاذب تست بارداری خانگی میشود.
بارداری خارج رحمی نمیتواند به صورت بارداری طبیعی ادامه پیدا کند. در این بارداری نطفه نمیتواند زنده بماند، به این علت که جایی برای رشدونمو آن در خارج از رحم وجود ندارد.
بارداریهای خارج رحمی، اورژانسی به حساب می آید. در صورت درمان نشدن، شخص صدمه میبیند و دچار خونریزیهای شدید یا از دست دادن اندامهای تولید مثل میشود.
علامت های بارداری خارج رحمی شامل موارد زیر میشود:
- تهوع و درد سینهها که از علامت بارداری طبیعی هم هستند
- درد شدید در شکم، لگن، شانه یا گردن
- درد شدید در یک طرف شکم
- لکهبینی خفیف تا شدید واژینال یا خونریزی
- سرگیجه یا غش
- فشار بر روی رکتوم
- فرد در صورت مشکوک بودن به بارداری خارج رحمی، باید فوراً به پزشک مراجعه کند.
خطوط تبخیرشده
گاهی خط تبخیرشده با نتیجه تست بارداری مثبت، اشتباه گرفته میشود. در بعضی از تستهای بارداری خانگی زمانی که hCG تشخیص داده میشود دو خط دیده میشود و زمانی این هورمون تشخیص داده نمیشود، یک خط دیده میشود.
بیشتر این خطوط، رنگی روشن مثل صورتی، قرمز یا آبی دارند. گاهی خط دوم کمرنگتر است که ابتدای بارداری را نشان میدهد یا امکان دارد خطی تبخیرشده باشد.
گاهی، خط تبخیرشده با نتیجهی تست بارداری مثبت، اشتباه گرفته میشود.
گاهی، خط تبخیرشده با نتیجهی تست بارداری مثبت، اشتباه گرفته میشود.
اگر خط کاملاً بیرنگ باشد، احتمالاً خطی تبخیرشده است.
امکان دارد خطوط تبخیر بعد از اینکه ادرار کاملاً تبخیر شد، در تست ظاهر شوند. گاهی این خطوط ناشی از سطح هورمونی هستند و نشاندهنده بارداری نیستند.
بهترین راه برای تشخیص صحیح خط تبخیرشده، انجام دقیق تست در زمان تعیینشده و بر حسب دستورالعمل است.
حاملگي مولار
«حاملگی مولار»، «مول هيداتيفرم» يا «حاملگي پوچ»که به «بچه خوره» هم معروف است، شرايطي است که سبب رشد تومور رحمي ميشود. بارداری مولار به علت ناهنجاريهاي ژنتيکي تخم بارور شده و در نتيجه بارداري غيرطبيعي شود.
در يک حاملگي سالم و طبيعي، تخم بارور شده 23 کروموزوم از مادر و 23 کروموزوم از پدر دارد ولی در در يک بارداری مولار کامل، کروموزومهاي مادر وجود ندارند و تنها کروموزومهاي پدر وجود دارد که همين مسئله سبب عدم تشکيل رويان يا جفت ميشود.
در مقابل، حاملگي مولار ناکامل است که رويان و جفت تشکيل ميشود. با اين حال، رويان دو سري کروموزوم از پدر و يک سري از مادر دارد؛ در نتيجه رويان به جاي 46 کروموزم طبيعي، 69 کروموزوم دارد!
در بارداری مولار، به جاي رويان و جفت طبيعي، بافت جفت به شکل خوشهاي انگور رشد ميکند؛ اين اتفاق به خاطر شکلگيري تودهاي از کيسههاي کوچک و پر از مايع رخ ميدهد که بايد با يک جراحي D&C برداشته شود. پس از اين جراحي، پزشک متخصص ميزان هورمون hCG به طور مرتب چک ميکند تا مطمئن شود به وضعیت طبيعي برگشته است.
گاهي امکان دارد بيماري «تروفوبلاستيک بارداري پايدار» اتفاق بيفتد؛ شرايطي که به خاطر ادامه رشد محصولات حاملگي مولار در رحم رخ ميدهد که گاهي بايد با شیوههاي جدي و سخت و انجام اعمال جراحي براي برداشتن رحم يا انجام شيميدرماني درمان شود.
در ضمن بد نيست بدانيد خانمهايي که حاملگي مولار را تجربه ميکنند، امکان دارد درست مانند خانمهايي که دچار سقط شدهاند، به دلیل از دست رفتن غمگين و ناراحت ميشوند.
سابقه سقط عمدی یا ناخواسته
پس از سقط (خواسته یا ناخواسته) امکان دارد جواب تست خانگی ادرار برای تشخیص بارداری تان مثبت شود. هنگامی یک تخمک بارور وارد دیواره رحمی می شود، بدن شروع به ترشح هورمون بارداری hCG می کند. پس از سقط ناخواسته یا عمدی، سطح hCG شروع به پایین آمدن می کند؛ ولی این اتفاق به کندی رخ می دهد. معمولا سطح hCG در یک دوره ۹ تا ۳۵ روزه کاهش می یابد و به طور میانگین ۱۹ روز طول می کشد تا این کاهش انجام شود. بنابراین انجام تست بارداری در این دوره، یک جواب مثبت کاذب خواهد بود.
گاهی امکان دارد خانمی دچار سقط ناقص شود. در چنین شرایطی امکان دارد بافت هایی از بارداری در رحم باقی مانده باشند و همچنان سبب ادامه ترشح hCG شوند. در چنین مواردی، امکان دارد به جراحی D&C (دیلاتاسیون و کورتاژ که به معنای باز کردن دهانه رحم تراشیدن و بیرون آوردن بافت دیواره داخلی رحم است) احتیاج باشد تا تمام محصولات و بقایای بارداری از رحم تخلیه شده و پاکسازی شود.
بیماری ها
بعضی شرایط خاص پزشکی می توانند سطح هورمون hCG خانم ها را افزایش دهند؛ حتی زمانی که باردار نیست. به طور مثال:
بیماری هایی که بر غده هیپوفیز و سطح هورمون ها به خصوص در دوره پیش یائسگی یا خانم های یائسه اثر دارند.
بیماری تروفوبلاستیک بارداری که سبب به وجود آمدن تومور در سلول هایی می شوند که در وضعیت عادی مسئول ساخت جفت هستند.
سرطان های تخمدان، مثانه، کلیه، کبد، ریه، روده بزرگ، پستان و شکم
فانتوم hCG که در نتیجه دخالت آنتی بادی ها با کیت تست رخ می دهد؛ فانتوم hCG هنگامی انجام می شود که آنتی بادی های خاصی به مولکول های کیت تست بارداری می چسبند که مسئول شناسایی hCG هستند. این تداخل، سبب می شود کیت بارداری، میزان hCG را بیش از آنچه که حقیقتا هست، نشان دهد.
علل قاعدگی نامنظم و یا عقب افتادن عادت ماهانه
استرس
نخستین عامل در جلو انداختن و عقب انداختن عادت ماهیانه، استرس است. فشار های روحی موجود در محیط کار، منزل و ... همه و همه می توانند عامل اصلی شروع نشدن عادت ماهیانه ی شما باشند.
- بارداری
- داشتن سابقه قاعدگی نامنظم
- تغییرات ناگهانی وزن، چه از نوع اضافه کردن باشد و یا این که به صورت ناگهانی مقدار قابل توجهی وزن کم کنید.
عدم تعادلات هورمونی
این عامل که می تواند به وجود آمده از یک بیماری، تغییرات رژیم غذایی، مصرف بعضی داروها و ... باشد، به صورت مستقیم بر منظم بودن زمان قاعدگی شما تاثیرگذار است.
مصرف قرص های ضد بارداری
با مصرف این قرص ها شما مقدار قابل توجهی هورمون را هر روز به بدن خود وارد می کنید که بدون شک بر برنامه عادت ماهیانه تان تاثیر خواهد گذاشت، خصوصاً اگر به تازگی مصرف آنها را شروع کرده باشید.
انجام بیش از اندازه تمرینات ورزشی
ورزش کردن زیاد بر توده بافت چربی بدن و سطوح هورمون ها اثر مستقیم می گذارد، به این ترتیب امکان دارد تاریخ عادت ماهیانه ی شما را جابجا کند.
مسافرت به مناطق دور دست
تغییرات اقلیمی از جمله آب و هوا و تغییراتی که در الگوی خواب و خوراک شما در مکان های جدید رخ می دهد، می تواند زمان عادت ماهیانه را تغییر دهد.
پرولاکتینوما
در این عارضه یک توده ی غیر سرطانی در غده ی هیپوفیز باعث تولید هورمون پرولاکتین و کاهش میزان هورمون استروژن می شود که این عامل عدم قاعدگی در زمان همیشگی را به دنبال خواهد داشت.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
این عارضه که PCOS نیز نامیده می شود، با عدم تعادل هورمون های جنسی و تخمک گذاری مشخص شده که یکی از علامت های آن قاعدگی نامنظم است.
اگر برای باردار شدن تلاش می کنید، باوجود گذشتن تاریخ عادت ماهیانه تان و عدم شروع آن، تست بارداری شما منفی است، هنوز ناامید نشوید. دو هفته ی دیگر صبر کرده و مجددا یک تست یا آزمایش خون انجام دهید، در این زمان به جواب درست دست پیدا خواهید کرد.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته