علت سفت شدن شکم در بارداری چیست؟



ترک شکم بعد از زایمان

در ابتدای بارداری، کشیدگی رباط ها باعث سفت شدن شکم می شود

  

بارداری مرحله شگفت انگیزی از زندگی است که با مزایا و معایب خاص خودش همراه است. دورانی که در عین سرشار بودن از شادی و هیجان با برخی شرایط استرس زا آمیخته است. دو عارضه کمر درد و سفت شدن شکم در بارداری معمولا از عمده ترین نگرانی های مادران باردار در این دوران به شمار می روند. 

با وجود آنکه تفکیک میان سفت شدن شکم، انقباضات براکستون هیکس و درد زایمان در مراحل اولیه کار چندان ساده ای نیست ولی علائمی وجود دارند که در تشخیص بهتر آنها به شما کمک می کنند. 


سفت شدن شکم در بارداری
بارداری تغییراتی زیادی در بدن ایجاد می کند که به دلیل تغییرات هورمونی است. با تغییر مرکز ثقل، درد در مفاصل و تاندوم ها و مشکلات گوارشی و جریان خون اتفاق می افتد. سفت شدن شکم گاهی با گرفتگی عضلات اشتباه گرفته می شود. با پیشروی بارداری، رحم احساسی دارد که به پوست فشار وارد می کند. اگر شما چاق باشید این سفت شدن را کمتر از زن های لاغر حس می کنید.

 

شما در این حالت حس می کنید معده در فاصله های زمانی غیر منظمی سفت می شود و فکر می کنید انقباضات است. این سفت شدن شکم خیلی طول نمی کشد اما برخی خانم ها ادعا می کنند این سفت شدن شکم حدود پنج دقیقه طول می کشد. سفت شدن شکم اغلب همراه با افزایش وزن است. افزایش وزن باعث کشیدگی پوست و انقباضات براکستون هیکس و درد اشتباهی زایمان می شود. انقباضات براکستون هیکس به آماده شدن بدن برای درد درست زایمان کمک می کند.


سفت شدن شکم در ابتدای بارداری
در ابتدای بارداری، کشیدگی رباط ها باعث سفت شدن شکم می شود. با رشد جنین، رحم کشیده می شود و به اندام ها فشار وارد می کند. در این صورت شکم سفت می شود و احساس ناراحتی در شکم خواهید داشت. درد رباط گرد در ابتدای بارداری امری رایج است. ممکن است این مسئله خیلی منظم نباشد. علاوه بر این یبوست در بارداری، غذای زیاد یا نفخ شکم در دوران بارداری نیز باعث سفت شدن شکم می شود. 


سفت شدن شکم در ماه نهم بارداری
معمولاً، خانم های لاغر در روزهای ابتدایی حاملگی سفت شدن شکم شان را تجربه می‌کنند، درحالی‌ که خانم های چاق، در سه‌ ماهه سوم بارداری شکمشان شروع به سفت شدن می کند و در کل معمولا خانم های باردار در ماه نهم بارداری هر چقدر که به زایمان نزدیک تر می شوند شکم شان دچار حالت های شل شدن و سفت شدن های مکرر یا همان انقباضات می شود؛ مراقبت های لازم در اواخر بارداری را داشته باشید تا دچار دردهای کاذب نشوید  وقتی این درد ها ایجاد شدن کمی استراحت کنید، راه بروید، آب بنوشید اگر بعد از انجام این کار ها بهتر شدید و درد تسکین پیدا کرد مطمئن باشید که این درد کاذب است اما اگر بعد از استراحت این درد ادامه داشت سریعا به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

 

زیرا زمانی که بعد از استراحت درد آرام نشد و شکم به حالت سفت باقی ماند زمانی است که به زایمان نزدیک تر می شوید. این را بدانید که درد های کاذب نا منطم بوده ولی درد اصلی زایمان منظم بوده و از ناحیه کمر شروع می شود و هر چه می گذرد این درد ها بیشتر شده.

 

  ترک شکم بعد از زایمان

سفت شدن شکم در ماه نهم بارداری

 
دلایل دیگر سفتی شکم در بارداری
انقباضات براکستون هیکس: انقباضات براکستون هیکس در سه ماهه دوم و سوم بارداری باعث سفت شدن شکم می شود. این انقباضات معمولا به جای درد اشتباه زایمان اشتباه گرفته می شود و معمولا بدن را برای انقباضات واقعی زایمان آماده می کند. درد و انقباضات واقعی زایمان در فاصله های منظمی و به صورت ریتمیک اتفاق می افتد. سعی کنید تعداد انقباضات و مدت زمان آن را ثبت کنید. این اطلاعات به پزشک کمک می کند. 


جداشدگی جفت: جفت برای تغذیه جنین در حال رشد بسیار مهم است. در شرایط نرمال جفت به ماهیچه های دیواره رحم چسبیده است. گاهی اوقات این جفت جدا می شود و به قسمت پایین رحم حرکت می کند. در این حالت خونریزی اتفاق می افتد و رحم سفت می شود. این سفت شدن موقتی نیست و خیلی طول می کشد. جداشدگی جفت برای مادر و جنین بسیار خطرناک است.


وعده غذایی سنگین: معده به جنین در حال رشد و رحم فشار وارد می کند و خوردن غذای سنگین باعث می شود این فشار افزایش یابد. بهتر است همیشه غذای سالم و در فاصله زمانی های منظم بخورید. 


یبوست: بیشتر خانم ها در بارداری یبوست را تجربه می کنند. یبوست باعث تشکیل گاز و نفخ می شود. در این صورت احساس سفتی شکم خواهید داشت.

 

 

آیا سفت شدن شکم در بارداری خطرناک است؟

چنانچه سفتی شکم شدیدتر شده و در مدت زمان طولانی تری ادامه یابد به این معنا است که بارداری شما به خطر افتاده و باید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید. به طور کلی می توان گفت که اگر سفتی شکم در طول یک ساعت به دفعات تکرار شود مراجعه به پزشک ضرورت خواهد یافت. همچنین مواجهه با هر یک از شرایط زیر نیز نیازمند مراجعه فوری به پزشک است:

 

احساس سفت شدن شکم بیش از 4 بار در یک ساعت

ادامه یافتن سفتی شکم در مدتی بیش از چند دقیقه

سفت شدن شکم همراه با تنگی نفس

سفت شدن شکم همراه با احساس درد

 

سفت شدن شکم در بارداری ,سفت شدن شکم , علت سفت شدن شکم

سفت شدن شکم در بارداری

 

درمان سفتی شکم در بارداری

اولین نشانه آن است که با وجود شدید بودن درد انقباضات کاذب، ولی درد حاصل از انقباضات واقعی زایمان بسیار طاقت فرساتر است. ضمن آنکه درد انقباضات حقیقی از پایین کمر آغاز می شود در حالیکه در انقباضات کاذب این درد را در قسمت بالای لگن احساس خواهید کرد. انقباضات واقعی زایمان در فواصل منظم رخ داده و با گذشت هر دقیقه بر شدت آنها افزوده می شود. علاوه بر آن این انقباضات با راه رفتن و یا تغییر موقعیت بدن آرام نمی شوند. و خوردن و نوشیدن نیز هیچ تاثیری در رفع یا تسکین آنها ندارد. در صورت رخ دادن این انقباضات هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید.

 

علاوه بر آن با شروع درد واقعی زایمان احساس می کنید که جنین به سمت حفره لگنی پایین آمده و ممکن است با ترشحات آبکی واژینال و یا خروج پلاگهای مخاطی مواجه شوید. هنگامی که انقباضات شدیدتر شده و در فواصل متوالی و نزدیک به هم رخ می دهند کیسه آب پاره می شود. در این حالت درد غیر قابل تحمل تر شده و راه رفتن یا صحبت کردن برایتان دشوار می شود. 

 

و در پایان به یاد داشته باشید که وجود کمی درد و ناراحتی در بارداری امری کاملا طبیعی است و به هیچ وجه نباید منجر به بروز نگرانی در شما شود. و همانگونه که می دانید هر گاه که درد از آستانه تحمل شما فراتر رفت مراجعه به بیمارستان ضرورت خواهد یافت.              

 

اگر متوجه شدید که دردی که حس می کنیند فقط و فقط مربوط به سفت شدن رحمتان است و ارتباطی با دردهای زایمانی واقعی ندارد، از روش های زیر کمک بگیرید.

 

درحقیقت درمان سفتی شکم در بارداری به عامل ایجاد آن بستگی دارد.

 

چنانچه انقباضات براکستون هیکس عامل اصلی سفت شدن شکم باشد در اینصورت تغییر موقعیت بدن می تواند در رفع آن موثر باشد. به عنوان مثال در صورت نشسته بودن می توانید از جا برخاسته و کمی قدم بزنید و یا بالعکس.

 

چنانچه سفتی شکم ناشی از انقباضات رحمی و یا در اثر حرکات جنین باشد به هیچ درمانی نیاز نخواهید داشت.

 

به طور کلی سفت شدن شکم در بارداری کاملا بی ضرر بوده و هیچ عارضه ای در پی ندارد. ولی با این وجود از آنجایی که سفت شدن شکم از نشانه های زایمان زودرس به شمار می رود هرگز آن را کم اهمیت تلقی نکنید.

 

از پزشک خود در مورد انجام تمرینات تنفسی برای کشیدگی و تقویت ماهیچه های شکمی راهنمایی بگیرید.

 

برای آبرسانی به بدن نوشیدن آب و مایعات کافی در طول روز را فراموش نکنید.

به منظور کسب انرژی و تجدید قوای بدن به استراحت کافی بپردازید.

 

سفتی شکم انجام برخی امور روزمره مانند پوشیدن کفش، خم شدن خوابیدن به پهلو و ... را با دشواری مواجه می کند. بنابراین برای غلبه بر مشکلات تنفس ناشی از سفت شدن شکم به انجام تمرینات تنفس عمیق بپردازید.

 

گردآوری: بخش زناشویی بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------