بیوگرافی زنده یاد فریدون فروغی نوازنده و خواننده ایرانی
- مجموعه: هنر و هنرمند
فریدون فروغی
تولد: ۹ بهمن ۱۳۲۹ سلسبیل، تهران
ملیت: ایرانی
مرگ: ۱۳ مهر ۱۳۸۰ تهران پارس، تهران
علت مرگ: سکته قلبی
سالهای فعالیت : ۱۳۴۸تا ۱۳۸۰
سبک(ها) : پاپ، راک فارسی، راک، بلوز
ساز(ها): گیتار، پیانو، درامز
سازهای برجسته: گیتار، پیانو، درامز
فریدون فروغی متولد ۱۳ بهمن ۱۳۲۹ در محله سلسبیل تهران است. اصالت فریدون فروغی به نراق از توابع شهرستان دلیجان باز میگردد. فریدون فروغی یکی از بهترین آهنگسازان، نوازندگان و خوانندگان ایرانی است. پدر فریدون فتح الله فروغی کارمند ادارهی دخانیات بود که در اوقات تنهاییاش به سرودن شعر و نواختن تار مشغول میشد. او تنها پسر خانواده بود و سه خواهر به نامهای پروانه، عفت و فروغ داشت.
فریدون فروغی در سال ۱۳۳۵ در سن 6 سالگی تحصیل را آغاز کرد و در سال ۱۳۴۷ مدرک علوم طبیعی گرفت و دیگر ادامه تحصیل نمیدهد.فریدون فروغی بدون هیچ استادی و باتوجه به علاقهای که به موسیقی راک و به خصوص آثار چارلز داشت، موسیقی را شروع و تمرین کرد.
فریدون فروغی در سن ۱۶سالگی، با همراهی گروهی نوازنده موسیقی را به صورت جدی شروع کرد و در مکان های مختلف به اجرای ترانه و آهنگ های غربی معروف آن روزگار و به خصوص موسیقی بلوز می پردازد و تا سن ۱۸سالگی فعالیت خود را به همین صورت ادامه داد. در این دوران است که پس از یک شکست عشقی مدتی از موسیقی کنار می کشد، اما پس از این مدت، در سال ۱۳۴۸ صاحب کاباره کازابای شیراز از فروغی و همراهانش برای اجرا در آن مکان دعوت می کند. در اواخر این دهه فریدون فروغی اواخر دهه چهل، او به خوانندهٔ بلندآوازهٔ کلوپ های شبانه تهران قدیم و ستارهٔ صحنهٔ کافه های معروفی چون مارکیز و کاکوله بدل شد.
اگرچه کارنامه کاری فریدون فروغی کم حجم است، اما همین حجم کم طی چند دهه تکیه گاه و پناه نسل های مختلفی شده است که به دنبال نوع دیگری از موسیقی و احساسی بوده اند که بتواند همنشین غم و شادی لحظات مختلف زندگی شان باشد.
فریدون فروغی که پیش از انقلاب یک آلبوم کامل و چند ترانه ضبط کرده بود، پس از انقلاب و با پایان محدودیت هایش در سال های اولیه انقلاب چند اجرا داشت که یکی از آن ها را ضبط کرد و در قالب یک آلبوم روانه بازار کرد. آلبومی که در آن فروغی جدا از حس و حال اجتماعی و عاشقانه آثارش به سراغ اجرای ترانه های متفاوت تری رفت که ضمن نقد اجتماعی و ترجمه شرایط گذشته به زبان موسیقی، از شادی، شور و شوخ و شنگی خاصی بهره می برد.
یکی از این ترانه ها، «مشتی ماشاالله» بود که هنوز هم در فرم و اجرا تجربه تازه ای در موسیقی ایران محسوب می شود. ترانه «کوچه شهر دلم» یکی دیگر از تجربه های این خواننده بود که از کمال و غنای صدا و تکنیک او در نوازندگی و خوانندگی حکایت داشت.
جدا از نقشی که آهنگسازان و ترانه سرایان در شکل گیری موسیقی فریدون فروغی داشتند، جنس صدا و تکنیک خوانندگی فریدون فروغی هم سهم به سزایی در موفقیت ها و تداوم حیات ترانه هایش داشت.
مرگ فریدون فروغی :
فریدون فروغی در روز جمعه، سیزدهم مهر ماه ۱۳۸۰ در منزلش در تهرانپارس به دلیل سکته قلبی و در سن ۵۰ سالگی درگذشت. او را در روستای قورقورک بوئین زهرا قزوین در کنار برکهای کوچک، در سایهٔ کوهی بزرگ و در آرامشی که سالها انتظارش را میکشید به خاک سپردند.
آثار فریدون فروغی :
۱۳۵۰ - ترانهٔ «آدمک» و «پروانهٔ ی من» برای فیلم آدمک، ترانهٔ «ماهی خسته» (با صدای فروغی، نلی و کیوان)
۱۳۵۱ - ترانهٔ «فتنهٔ چکمهپوش» برای تیتراژ فیلم فتنهٔ چکمهپوش
۱۳۵۲ - ترانهٔ «تنگنا» برای تیتراژ فیلم تنگنا، خوانندهٔ موسیقی فیلم زن باکره، خوانندهٔ موسیقی فیلم کیفر، اجرای چندین ترانه؛ شاخصترین آنها ترانهٔ «نماز»، اجرای ترانه «هوای تازه» برای برنامهٔ تلویزیونی رنگارنگ، ترانهای برای فیلم یاران میخواند.
۱۳۵۳ - اجرای ترانهٔ «همیشه غایب»، آلبوم زندون دل ، آهنگ مشتی ماشالا
۱۳۵۴ - آلبوم یاران
۱۳۵۶ - آلبوم سال قطحی
۱۳۵۷ - آلبوم بتشکن، ترانهٔ «روسپی» (مجوز پخش داده نشد)
۱۳۵۸ - آلبوم فروغی در آغاز عصری نو (ترانههای کنسرت ۱۳۵۸ فروغی در ایران) - این آلبوم به دو تا چشم سیاه نیز معروف است[نیازمند منبع]، ترانهٔ «طاهره» (شعر از طاهره قرهالعین)
۱۳۵۹ - ترانهٔ یار دبستانی برای تیتراژ فیلم از فریاد تا ترور، ترانهٔ «کوچه شهر دلم»
۱۳۶۰ - آلبوم سُل (همکاری کوروش یغمایی و فریدون فروغی)
۱۳۶۰ و ۱۳۶۱ - آهنگ چهار قسمتی «چرا نه؟»
۱۳۷۹- ترانهٔ «میتراود مهتاب» برای فیلم دختری بنام تندر
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته