هفته دوازدهم نوزاد : میزان مراقبت ، رشد و تغذیه



نوزاد دوازده هفته ای, خواب کودک در هفته دوازدهم, رفتار کودک در هفته دوازدهم

هفته ی دوازدهم نوزاد به معنی سه ماهگی است

 

هفته دوازدهم رشد نوزاد، آنچه باید بدانید 

هفته دوازدهم به معنی سه ماه زندگی کردن نوزاد در کنار پدر و مادر است. با چشم بر هم زدنی نوزاد یک روزه حالا یک نوزاد ۹۰ روزه است. اما گذشت این ۹۰ روز به همین آسانی نبوده و بسیاری از مادرها با تحمل سختی‌های بسیار این ۹۰ روز را پشت سر گذاشته اند. شب زنده داری ها، بیخوابی ها، درد و سوزش محل زایمان، استرس واکسن های نوزاد و ... از جمله سختی هایی است که همه مادران آن را تجربه کرده اند.

حال سؤال بسیاری از مادران این است که آیا همچنان باید با شب زنده داری ها و بی قراری های کودک در هفته ۱۲ روزها و شبها را پشت سر بگذاریم؟ آیا تغییرات رشد در کودک به سرعت اتفاق می‌افتد؟ و...

 

ما اینجا بر این شدیم تا به سوال‌های مادران عزیز به خوبی پاسخ دهیم و آنها را از نگرانی در بیاوریم. همچنین این مقاله برای مادرانی که نوزادشان هنوز به دنیا نیامده است مفید است و باعث می‌شود آنها با سختی‌های ماه‌های اول زایمان به راحتی کنار بیایند و امید به بهتر شدن اوضاع و شرایط را داشته باشند.

 

میزان رشد در هفته دوازدهم نوزاد

در هفته دوازدهم نوزادی رشد کودک خیلی سریع تر از هفته‌های قبل است و مادران این روند رشد را به خوبی احساس می‌کنند. در این هفته کودک پدر و مادر خود را میشناسد و در آغوش آنها کاملاً آرامش دارد.

 

وقتی در جمعی قرار بگیرد با چشمان زیبایش به دنبال پدر و مادر و یا اطرافیان نزدیک می گردد و بعد از دیدن آنها آرامش خاصی می گیرد و با حرکت دادن دست‌ها و پاهایش خوشحالی خود را به والدین نشان می‌دهد. کودک در این هفته با پدر و مادر خود ارتباط چشمی برقرار می کند و صداهایی را تولید می‌کند که بیشتر شبیه به غان و غون و آغو است. همچنین زمان خندیدن ، صدای کودک بلندتر شده و قادر است با صدای بلند بخندد.

 

هفته دوازدهم نوزادی, هفته دوازدهم نوزاد, رشد کودک در هفته دوازدهم

در هفته ی دوازدهم نوزاد شیرخوردن به صورت جهشی افزایش می یابد

 

تغذیه در هفته دوازدهم نوزاد

به دلیل در حال رشد بودن کودک در این هفته به طور جهشی مدت زمان شیر خوردن نیز افزایش پیدا می‌کند و مادران باید برای شیر دادن و سیر کردن کودک وقتی بیشتری را بگذارنند. در این مدت مقدار شیری که مادر به کودک می‌دهد نیز افزایش پیدا می‌کند و به اندازه کافی کودک را سیر می‌کند. اما گاهی پزشک اطفال صلاح می بیند که کودک همزمان از شیر خشک نیز استفاده کند. در این هفته هضم کردن برای نوزاد بسیار راحت تر از هفته های قبل است ودچار مشکل نخواهد شد.

 

میزان خواب در هفته دوازدهم نوزاد

در این هفته خواب کودک یک نظم و ریتم خاصی می گیرد و به ندرت در طول شب بیدار می‌ شود. اگر موقع خواب کودک به اندازه کافی سیر شود حداقل سه الی چهار ساعت در طول شب را می خوابد و زمانی بیدار می شود که گرسنه باشد. همچنین خوابیدن در روز کودک نیز منظم خواهد شد و مادران می‌ دانند که کی وقت خواب کودک است و چندین ساعت میخوابد.

البته ناگفته نماند که استثنا هم وجود دارد و برخی از کودکان به جای خوابیدن بی قراری میکنند و خوابشان نمیبرد.

 

راهکارهایی که به بهبود خواب کودک کمک می‌ کنند

• کودک باید کمتر روزها بخوابد تا شب خواب آرام و با کیفیتی داشته باشد. علی الخصوص خواب عصرگاهی که بسیار مهم است.

 

• قبل از اینکه کودک بخوابد حتماً باید سیر باشد تا از گریه های مدام او جلوگیری کرده و خواب خوبی داشته باشد.

 

• موقع بیدار شدن کودک در شب به سرعت نباید به او واکنش نشان داد.باید چند دقیقه صبر کرد اگر آرام نشد بعد عکس‌العمل انجام داد. منظور از این کار به خواب رفتن کودک بدون کمک والدین است و او این را یاد می گیرد.

 

• قبل از خواب حتما باید پوشک‌ کودک را تعویض کرد تا از خیس بودن جای خود اذیت نباشد و خواب راحتی داشته باشد.

 

رفتار در هفته دوازدهم نوزاد

در این سن ذهن کودک برای درک علت و معلول در حال شکل‌ گیری است. به عنوان مثال:

با تکان دادن یک جغجغه برای یک بار جلوی کودک او درک می کند و می فهمد که برای به صدا درآوردن جغجغه باید آن را تکان دهد. به دلیل ناهماهنگی دستان کودک و امکان افتادن جغجغه روی صورتش والدین باید بسیار از او مراقبت کنند.

 

همچنین در این سن کودک بسیار کنجکاو می شود و با دستان کوچکش سعی بر برداشتن هر آنچه که اطرافش هست را دارد.پس والدین باید از گذاشتن هر وسیله ای که ایمنی کافی ندارد و یا نوک تیز است در اطراف کودک خودداری کنند.

 

کودک همواره در حال یادگیری است و به تمام فعالیت‌ها و کارهایی که در اطرافش صورت می پذیرد توجه می کند و واکنش نشان می دهد. وقتی مادر برای شیردادن به کودک به او نزدیک می‌ شود کودک حالتهای مادر را به دقت می بیند و می داند که مادر برای شیردادن به او نزدیک می شود ، پس کودک خود را آماده می کند.

 

گریه های کودک در هفته دوازدهم

با اینکه کودک از لحاظ ذهنی و فکری رشد چشمگیری داشته است اما باعث نمی شود که کودک بی دلیل گریه نکند و دست از گریه کردن بردارد. اما مادران با تجربیاتی که در طول سه ماه به دست آورده اند به راحتی می‌ توانند دلیل گریه های کودک را بفهمند و می‌دانند که درخواست کودک چیست. به راحتی کودک را درک می‌ کنند و سعی بر برطرف کردن مشکل او دارند.

 

رشد کودک در هفته دوازدهم, مراقبت از نوزاد در هفته دوازدهم, تغذیه کودک در هفته دوازدهم

در هفته ی دوازدهم نوزاد به دنبال منشأ صداها می گردد

 

بازی کردن نوزاد در هفته دوازدهم

کودکان تمام فعالیت‌ها را از والدین یاد می‌ گیرند. پس والدین باید از بازی هایی برای سرگرم کردن کودک استفاده کنند که مفید و آموزنده باشد و خلاقیت کودک را به همراه داشته باشد. برای تقویت مهارت شنیداری می توان از آهنگ هایی با صدای ملایم یا آهنگ های کودکانه استفاده کرد و همچنین برای تقویت مهارت گفتاری می توان با این آهنگ ها لب خوانی کرد.

 

درآوردن صدای انواع حیوانات یکی از بازی هایی است که کودکان در این سن بسیار دوست دارند و با تقلید کردن از والدین سعی می‌ کنند آن صدا را در بیاورند. این به والدین اطمینان می‌ دهد که همه چیز در مورد رشد ذهنی و فکری و ... کودک خوب است و مشکلی ندارد.

 

بازی زبان و بدن در یادگیری کودک بسیار مؤثر است. به عنوان مثال : زمانی که والدین از کودک درخواست دست زدن دارند باید همزمان خودشان نیز با استفاده از زبان بدن دست زدن را برای کودک اجرا کنند تا به خوبی این کار را یاد بگیرد.

 

یکی دیگر از سرگرمی هایی که کودکان در این سن دوست دارند بازی کردن با آینه است. والدین می‌ توانند از یک آینه نرم که دارای قاب پارچه ای است (به دلیل ایمن بودن) برای بازی کردن با کودک استفاده کنند. بازی کردن با آینه باعث می شود تا کودک فکر کند کودک دیگری را دیده و شروع به تولید صداهای غان ، غون و آغو کند.

 

اسباب بازی هایی که بالای تخت کودک آویزان است هم گزینه ی خوبی برای بازی کردن و سرگرم کردن کودک است.  مادران نیز می‌ توانند از این فرصت استفاده کنند و کمی به خود استراحت دهند.

 

نوزاد دوازده هفته ای, خواب کودک در هفته دوازدهم, رفتار کودک در هفته دوازدهم

در هفته ی دوازدهم نوزاد نیازی به دریافت واکسن خاصی ندارد

 

واکسیناسیون کودک در هفته دوازدهم

واکسن‌هایی که باید کودک دریافت کند ابتدا در بدو تولد، ۸ هفتگی( دو ماهگی) ، ۱۶ هفتگی (چهار ماهگی) ، ۲۰ هفتگی (۶ ماهگی) ، دوازده ماهگی ، ۱۸ ماهگی (یکسال و نیمگی) کودک است و لازم نیست در هفته دوازدهم رشد ، کودک واکسنی را دریافت کند.

 

شاید گفت یکی از سخت ترین کارهای مادران پرستاری از کودکی است که واکسن تزریق کرده. زیرا باید هر ساعت تب کودک را چک کنند و شب‌ها با بی‌ خوابی از کودک مراقبت کنند. همچنین برای پایین نگه داشتن تب کودک ازتب برهای مخصوص نوزادان استفاده می‌کنند که باعث می‌ شود کودک بی حال و خواب آلود شود و برای خوردن شیر اشتهایی نداشته باشد. این امر طبیعی است و اصلاً جای نگرانی ندارد. بعد از ۴۸ ساعت کودک به روال عادی برمی گردد.

 

اوضاع مادران در هفته دوازدهم

نه تنها در هفته دوازدهم بلکه از زمانی که کودک به دنیا می آید روابط همسران کمی دچار مشکل می‌ شود. اما این مشکلات به مرور زمان برطرف می‌ شود. در این مدت زمان همسران نقاط ضعفی را در یکدیگر کشف می‌ کنند که در طول زندگی هرگز متوجه آنها نشده اند.

 

زنان در راه فرزند پروری از همسرانشان انتظار دارند که به آنها در امور خانه‌ داری و بچه‌ داری کمک کنند و آنها را در رابطه با محرومیت از خواب شاان و بی میل بودن نسبت به روابط زناشویی و ... درک کنند.

 

مادران می توانند با عضویت در گروههای مادران و فرزند پروری شرکت کند و از راهکارها و سختی های زایمان ، مرخصی بعد از زایمان ، سختی‌های واکسیناسیون کودکان ، غذا دادن به کودکان و ... بهره مند شوند و از گوشه گیری و انزوا پرهیز کنند.

 

مادران نباید خود را از انجام کارهایی که دوست دارند باز دارند بلکه باید به فعالیت ها و سرگرمی هایی که می‌ پسندند بپردازند. تا هم احوال خودشان خوب باشد هم بتوانند با حال و هوای خوب و پر انرژی و شاد به کودک پروری و همسرداری بپردازند.

 

گردآوری:بخش کودکان و والدین بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------