مشکلات شیردهی و راههای غلبه بر آنها
- مجموعه: بهداشت مادر کودک
راههای غلبه بر مشکلات شیردهی
متخصصان سلامت معتقدند که تغذیه با شیر مادر سالم ترین گزینه برای مادر و نوزاد است. آنها توصیه می کنند که نوزادان در 6 ماه اول فقط از شیر مادر تغذیه و سپس تا حداقل 1 تا 2 سالگی شیر مادر را به عنوان بخش اصلی رژیم غذایی خود ادامه دهند.
درست است که شیر دادن همیشه برای مادران و نوزادان آسان نیست. ممکن است کمی طول بکشد تا هر دوی شما به آن عادت کنید. دانستن نکاتی در مورد مشکلات شیردهی ضروری است، تا بتوانید مطمئن شوید که در صورت بروز مشکل، ادامات لازم را انجام دهید.
این طبیعی است که در هفته اول پس از تولد نوزاد، سینه های مادر با ورود شیر، سنگین، حساس و پر می شود. اما گاهی اوقات به چیزی تبدیل می شود که ما آن را احتقان می نامیم. چه چیزی باعث آن می شود، چگونه می توانید از آن جلوگیری کنید و در صورت بروز گرفتگی چه باید کرد؟
اگر درد واقعا شدید شود، آن را گرفتگی می نامیم، زیرا شیر آنقدر در سینه ها پر شده است که برخی از رگ های خونی و لنفاوی را می فشرد. بنابراین باعث تورم در بافت ها می شود این فقط شیر زیاد در سینه مادر نیست. این تورم واقعی سینه است و می تواند بسیار دردناک باشد و شیردهی را سخت می کند.
احتمالا بهترین راه برای جلوگیری از گرفتگی، تغذیه مکرر و زودهنگام کودک است. اگر حداقل هر 2 تا 3 ساعت زمانی که کودک در طول روز بیدار است و بیش از 4 یا 5 ساعت یکبار در شب در هفته اول شیر بدهید، اغلب از گرفتگی آن جلوگیری می کند.
اگر از تغذیه تکمیلی استفاده نشود، گرفتگی نیز کمتر رایج است. اما حتی اگر همه چیز را به خوبی انجام دهید، برخی از زنان همچنان دچار این مشکل می شوند. گرفتگی احتمالا 7 تا 10 روز ادامه خواهد داشت. اما اگر اقداماتی را برای درمان گرفتگی انجام دهید، معمولا ظرف 24 تا 48 ساعت، حداقل بدترین قسمت آن، از بین خواهد رفت. بنابراین درمان گرفتگی به چه معناست؟ این چند مرحله بسیار ساده است. اولین مورد این است که واقعا سعی کنید سینه ها را کاملا خالی کنید.
مجددا به تغذیه مکرر و تشویق کودک به شیر دادن برای پایان دادن به اولین سینه خود برگردید. سعی نکنید سینه ها را در این بین عوض کنید، بلکه اجازه دهید تا جایی که می توانید آنها را خالی کنید و تنها پس از اینکه احساس کردید سینه شما خالی شده است، سینه دیگر را امتحان کنید.
سپس دفعه بعد با سینه مخالف شروع کنید. با کمپرس سرد و گرم می توانید کمک های زیادی برای این مشکل انجام دهید. انجام کمپرس خنک در بین شیردهی می تواند به کاهش تورم و کاهش حساسیت کمک کند و سپس یک کمپرس گرم 10 تا 15 دقیقه قبل از شیردهی به بی حالی و تخلیه کامل سینه کمک کند. در واقع می توانید کمپرس هایی را تهیه کنید که برای این منظور ساخته شده است که می توانید گرم یا خنک کنید.
آنها را می توانید داخل لباس شیردهی خود قرار دهید. چیز دیگری که می تواند بسیار مفید باشد برگ کلم است. مطالعات متعددی حاکی از این موضوع بوده است و تجربیات شخصی بسیاری از افراد که فقط یک برگ کلم را به عنوان کمپرس استفاده کرده اند، و از آن رضایت داشته اند.
به نظر می رسد چیزی در آن وجود دارد که کمک می کند. هر کاری که انجام می دهید، ممکن است باز هم نیاز به تسکین دهنده درد نیز داشته باشید، چیزی مانند استامینوفن. و اگر این امر ضروری است، از آن استفاده کنید تا روند شیردهی متوقف نشود زیرا شیر مادر بهترین چیز برای کودکان است.
توصیه هایی برای شیردهی به نوزاد
شیردهی کودک می تواند تجربه خوبی هم برای مادر و هم برای نوزاد باشد. برای عادت کردن به شیر دهی راحت نیاز به زمان و تمرین است. کارهایی که می توانید برای کمک به فرآیند انجام دهید عبارتند از:
• شیردادن به نوزاد را در بیمارستان، درست پس از تولد شروع کنید.
• برای شروع از یک مشاور شیردهی یا پرستار کمک بخواهید.
• قبل از تولد فرزند تان درباره شیردهی مطالعه کنید.
درد نوک سینه
گاهی اوقات، حساسیت سینه و درد نوک سینه در هفته اول رخ می دهد. کمک گرفتن مناسب بلافاصله از یک فرد پشتیبان شیردهی می تواند به برطرف شدن سریعتر این مشکل کمک کند. درد نوک سینه ممکن است به دلایل زیادی ایجاد شود، از جمله :
• تکنیک های ضعیف تغذیه
• وضعیت نامناسب نوزاد هنگام شیر دادن
• مراقبت نکردن از نوک پستان
برای بسیاری از زنان، هیچ دلیل واضحی برای درد نوک پستان خود وجود ندارد. یک تغییر ساده در وضعیت کودک هنگام شیر دادن ممکن است درد را کاهش دهد.
اگر نوزادتان به هنگام جدا شدن از سینه به مکیدن ادامه دهد، ممکن است نوک سینه ها درد داشته باشند. شما می توانید با وارد کردن انگشت در کنار دهان برای شکستن مکش، به کودک خود کمک کنید تا رها کردن را بیاموزد.
پوست خیلی خشک یا خیلی مرطوب نیز می تواند باعث درد نوک سینه شود.
• سوتین های ساخته شده از پارچه های مصنوعی ممکن است باعث جمع شدن رطوبت شوند. این پارچه ها ممکن است باعث افزایش تعریق و کاهش تبخیر شوند.
• استفاده از صابون ها و محلول هایی که چربی های طبیعی پوست را از بین می برند می تواند باعث خشکی پوست شود. روغن زیتون، شیر دوشیده شده و پمادهای حاوی لانولین می توانند به تسکین نوک پستان های خشک یا ترک خورده کمک کنند.
• برخی از نوزادان هنگام شروع دندان درآوردن نوک سینه ها را می جوند یا گاز می گیرند.
دادن غذاهای سرد و مرطوب به کودک چند دقیقه قبل از شیردهی می تواند به جلوگیری از این مشکل کمک کند.
• قبل از شیر دادن با سینه دیگر، از یک پارچه سرد و مرطوب استفاده کنید.
پرشدن سینه یا پستان
پری سینه به تجمع آهسته خون و شیر در سینه چند روز پس از تولد گفته می شود. نشانه آن این است که شیر شما در سینه جمع می شود می شود و سینه ها سفت خواهند شد. در این حالت چروکیدگی سینه به دلیل برگشت در رگ های خونی سینه ایجاد می شود. سینه ها متورم، سفت و دردناک هستند. ممکن است نوک سینه ها به اندازه کافی بیرون نیایند که به کودک اجازه دهد به درستی به آن بچسبد.
رفلکس فروکش کردن بخشی طبیعی از شیردهی است. شیر ساخته شده در غدد شیر در مجاری شیر آزاد می شود. درد، استرس و اضطراب می تواند در رفلکس اختلال ایجاد کند. در نتیجه شیر انباشته می شود. درمان شامل:
• یادگیری استراحت و یافتن یک موقعیت راحت
• کاهش حواس پرتی در حین شیردهی، انجام ماساژ ملایم و اعمال گرما روی سینه
شیر دادن اغلب (8 بار یا بیشتر در 24 ساعت) و حداقل به مدت 15 دقیقه در هر شیردهی نیز می تواند از گرفتگی جلوگیری کند. راه های دیگر برای از بین بردن پف سینه شامل:
• به دفعات بیشتر شیر بدهید یا شیر را به صورت دستی یا با پمپ بدوشید. سینه پمپ های الکترونیکی بهترین عملکرد را دارند.
• برای کمک به کاهش ناراحتی، بجای دوش آب گرم ، استفاده از کمپرس سرد را جایگزین کنید.
شیر کافی برای نیازهای کودک نیست
تقریبا همه زنان می توانند شیر کافی برای نوزادان خود تولید کنند. اگرچه بسیاری از زنان درمورد این موضوع بسیار نگران هستند، اما بسیار نادر است که مادر شیر کمی تولید کند. تولید شیر کم می تواند به چند دلیل اتفاق بیفتد، از جمله استفاده از شیر خشک برای تغذیه نوزاد علاوه بر شیردهی.
اگر نگران رشد کودک خود هستید، باید قبل از شروع مصرف مکمل با شیر خشک، فورا با پزشک کودک صحبت کنید.
عرضه شیر مادر بر اساس تقاضای نوزاد برای شیر است. تغذیه مکرر، استراحت کافی، تغذیه خوب و نوشیدن مایعات کافی می تواند به حفظ شیر خوب کمک کند.
مجرای شیر
مجرای شیر ممکن است مسدود شود. این ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که نوزاد خوب تغذیه نکند، اگر مادر از شیر خوردن نوزاد جلوگیری کند (معمولا هنگام از شیر گرفتن کودک) یا اگر سینه بند مادر خیلی تنگ باشد ایت مشکل رخ می دهد. علائم مسدود شدن مجرای شیر عبارتند از:
• لطافت
• گرما و قرمزی در یک ناحیه از سینه
• توده ای که نزدیک به پوست احساس می شود.
گاهی اوقات یک نقطه سفید کوچک در دهانه مجرای نوک پستان دیده می شود، ماساژ دادن ناحیه و فشار ملایم روی آن می تواند به از بین بردن آن کمک کند. عفونت پستان (ماستیت) باعث درد عضلات، تب و قرمزی، داغ و حساس در یک سینه می شود. در صورت بروز این علائم با پزشک خود تماس بگیرید. درمان اغلب شامل موارد زیر است :
• مصرف آنتی بیوتیک برای عفونت
• استفاده از کمپرس مرطوب و گرم روی ناحیه عفونی
• استراحت کردن
ادامه شیر دادن از پستان عفونی به بهبودی کمک می کند. شیر مادر برای نوزاد بی خطر است، حتی زمانی که شما عفونت سینه دارید، این کار از افزایش بیشتر درد سینه جلوگیری می کند.
اگر شیردهی بیش از حد ناراحت کننده است، می توانید برای خارج کردن شیر از سینه، پمپاژ را امتحان کنید. برای جلوگیری از ناراحتی، می توانید ابتدا سینه های سالم را به کودک بدهید. باپزشک خود در مورد راه های مدیریت مشکل صحبت کنید.
بیماری
اگر تب یا بیماری دارید، با پزشک خود تماس بگیرید. در طول اکثر بیماری ها می توانید با خیال راحت به شیردهی ادامه دهید. کودک احتمالا از آنتی بادی های شما سود می برد.
نحوه تغذیه کودک شما یک تصمیم شخصی است، اما اگر به کودک خود شیر می دهید، یک منبع غذایی طبیعی و مغذی را انتخاب کنید که می تواند برای شما و کودکتان مفید باشد. بیایید در مورد شیردهی صحبت کنیم.
بسیاری از زنان می پرسند، چه چیزی در مورد شیردهی خوب است؟
شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای کودک است. حاوی مقادیر مناسبی کربوهیدرات، پروتئین و چربی است. و در طول زمان شیردهی و در طول ماه هایی که کودک شما رشد می کند،این مقادیر تغییر می کنند. شیر مادر همچنین آنزیم های گوارشی، مواد معدنی ، ویتامین ها، هورمون ها و مورد نیاز کودک را می دهد.
به علاوه کودک شما آنتی بادی ها و سایر عوامل ایمنی را از شما دریافت می کند. نوزادانی که باشیر مادر تغذیه می کنند کمتر به آلرژی، عفونت گوش، اسهال و یبوست، مشکلات پوستی، عفونت های معده یا روده مبتلا می شوند و همچنین کمتر دچار خس خس سینه، ذات الریه و برونشیت می شوند.
شیر دادن به مادر هم کمک می کند، شما یک پیوند منحصر به فرد با کودک خود ایجاد می کنید. شما ممکن است وزن بارداری را سریعتر کاهش دهید و خطر ابتلا به سرطان سینه، برخی از انواع سرطان تخمدان و پوکی استخوان را کاهش دهید. کودک شما در چند هفته اول پس از تولد نیاز به تغذیه زیادی دارد، تقریباً شبانه روزی. این کاملا طبیعی است.
اگر باید بلافاصله پس از تولد نوزادتان به سر کار بازگردید، یا مادری هستید که در خانه می مانید و به کارهای دیگر می پردازید، سیستم های پمپاژ و ذخیره سازی زیادی در دسترس هستند که به شما امکان می دهند به شیردهی خود ادامه دهید. اگر با مشکلی مواجه شدید، با یک مشاور شیردهی، فردی که در شیردهی متخصص است، تماس بگیرید.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته