هفته ششم نوزاد: میزان رشد ، خواب و مراقبت های لازم
- مجموعه: بچه های سالم
میزان رشد ، خواب و شیر موردنیاز نوزاد شش هفته ای
هفته ششم نیز مانند سایر هفته های قبل از ان از اهمیت بالایی برخوردار است و شما باید مراقبت های خاصی از خود و فرزند تان داشته باشید.
استفراغ در هفته ششم نوزادی
نوزادانی که شیر می خورند اکثرا به استفراغ بعد از خوردن مبتلا می شوند. در واقع بالا اوردن شیر یک امر کاملا طبیعی است که در ان محتویات معده به مری امده و باعث استفراغ و رفلاکس فرزند تان می شود. این بالا اوردن ها معمولا تا 12 ماهگی نوزاد ادامه دارد و کم کم بهبود می یابد.
برای این که نوزاد شما کمتر استفراغ کند می توانید به او کمتر شیر دهید تا معده اش به طور کامل پر نشود و فرزند تان دچار استفراغ نشود.
گاهی ممکن از است چند ساعت بعد از شیر دادن به نوزاد تان او استفراغ کند که در این حالت او به رفلاکس دچار نشده. ممکن است او به یک غذایی که شما می خورید و از طریق شیر به او منتقل می شود حساسیت داشته باشد و یا فرزند تان به یک بیماری عفونی مبتلا شده باشد.
به علاوه اگر نوزاد شما به شکم می خوابد این عامل نیز می تواند باعث استفراغ او شود.
میزان تغذیه در هفته ششم نوزادی
اگر فرزند شما تنها به خوردن شیر مادر عادت دارد در هفته ششم میزان شیری که او می خورد کم تر از قبل خواهد شد. اما اگر او در کنار شیر مادر شیر خشک نیز می خورد در هفته ششم او به خوردن شیر بیشتر علاقه دارد و تغذیه اش نسبت به هفته های گذشته بیشتر خواهد شد.
متاسفانه برخی از مادران نسبت به این قضیه حساسیت زیادی نشان می دهند و کم و زیاد شدن میزان شیری که فرزند شان می خورد برای شان نگران کننده است.
اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید در وهله اول به شما توصیه می کنم نگران نباشید چون این امر در کودکان متفاوت است و هرگز میزان تغذیه فرزند تان را با دیگر نوزادان هم سن او مقایسه نکنید. چرا که هر نوزاد با توجه به وزن و سایر خصوصیاتش شیر می خورد. اما اگر میزان حساسیت شما بالاست بهتر است که به ازای هر کیلوگرم به فرزنتان 150 تا 200 میلی لیتر شیر در طول روز بدهید.
میزان رشد فرزند در هفته ششم نوزادی
کودکان در هفته ششم بعد از تولدشان نیز تقریبا مثل هفته های اول رشد می کنند. آن ها به طور میانگین باید در این هفته حدود 140 تا 200 گرم وزن گرفته باشند. البته این میزان رشد نیز باز هم در تمامی نوزادان یکسان نیست در در هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت است.
به علاوه فرزند شما در این هفته باید به جهش رشدی که در 4 تا 6 هفتگی برای کودکان اتفاق می افتد، رسیده باشند.
میزان خواب نوزاد در هفته ششم نوزادی
در هفته های قبل از هفته ششم نوزاد شما باید حدودا 18 ساعت در طول شبانه روز بخوابد اما در هفته ششم و بعد از ان این الگوی خواب تغییر کرده و نوزاد شما باید حدود 10 الی 14 ساعت استراحت داشته باشد.
در این زمان فرزند شما بخاطر این کاهش میزان خواب تفاوت شب و روز را بهتر درک خواهد کرد و الگوی خوابش منظم تر خواهد شد به شرطی که شما در این رابطه اصولی را رعایت کنید. برای این منظور در هنگام خواب وقتی که کودک تان بیدار می شود نباید چراغ اتاق را روشن کرده و سر و صدایی ایجاد کنید. در این صورت کودک شما تاریکی و ارام بودن شب از روز را تشخیص خواهد داد.
به علاوه وضعیت خواب فرزند شما نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. شما باید نوزادتان را عادت دهید تا به پشت خوابیده و به شکم نخوابد. در این صورت او خوابی بهتر و ارام تر دارد و دچار استفراغ نیز نخواهد شد.
متاسفانه سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یکی از مشکلاتی است که در صورت به شکم خوابیدن یک نوزاد ممکن است اتفاق بیفتد. در این صورت برخی نوزادان راه های تنفسی شان بسته شده و با کمبود اکسیژن مواجه می شوند که ممکن است به طور ناگهانی جان خود را از دست دهند.
رشد مغز نوزاد در هفته ششم نوزادی
نوزاد شما در هفته ششم بعد از تولدش اعمال و رفتار هایی را انجام می دهد که نشان دهنده رشد فکری و مغزی او است. در این سن نوزاد شما نسبت به صدا ها واکنش نشان داده و از هر طرف که صدایی بشنود سعی می کند تا سرش را به همان طرف برگرداند.
همچنین او در این هفته به صورت ارادی شروع به لبخند زدن می کند. شاید شما در هفته های قبل از هفته ششم نیز شاهد لبخند زدن های نوزاد تان بوده باشید اما باید بدانید که ان لبخند ها اکثرا غیر ارادی بوده اند. اما اکنون فرزند شما چیز های زیادی را درک کرده و با لبخند می تواند به ان ها واکنش نشان دهد.
یکی دیگر از نشانه های رشد مغزی نوزاد در هفته ششم علاقه ان ها به دیدن انسان ها و چهره های اشخاص است. آن ها در این سن به خصوص به دیدن چهره پدر و مادرشان علاقه نشان داده و مدام با چشم ان ها را دنبال می کنند.
نوزادان در این سن به مکیدن انگشت و یا دستشان نیز علاقه مند هستند و مدام دستشان را درون دهانشان می کنند. همچنین ان ها سعی می کنند با تولید صدا به هر یک از رفتار ها و اتفاقات پیرامونشان واکنش نشان دهند.
برای این که فرزند شما از رشد مغزی بیشتری بهره مند شود شما می توانید با انجام کارهایی ساده مثل حرف زدن و بازی کردن با ان ها به افزایش فعالیت مغزشان کمک بیشتری کنید.
شنوایی در هفته ششم نوزادی
حتما شنیده اید که جنین درون رحم مادرش نیز قادر به شنیدن صدا است. هرچه بعد از تولد سن نوزاد تان بالا تر برود درک و اگاهی او از صدا ها افزایش خواهد یافت به ویژه اگر ان صدا ها را از دوران جنینی نیز شنیده باشد.
در هفته ششم بعد از تولد نوزادان معمولا به درک بسیار بالایی از اصوات خواهند رسید و معمولا می توانند صداها را از یکدیگر تشخیص دهند. همچنین شما خواهید دید که فرزند تان در این سن به انواع صدا به ویژه صداهای اشنا به وسیله حرکات صورت و بدنش واکنش نشان خواهد داد.
چه علایمی در هفته ششم می تواند باعث نگرانی والدین شود؟
همانطور که اشاره کردیم نوزادان در هفته ششم رفتار های خاصی را انجام می دهند. اما گاهی ممکن است به دلایلی فرزند شما برخی از رفتار های هفته ششم را نداشه باشد. به عنوان مثال نسبت به صداهای بلند هیچ واکنشی نشان ندهد یا صدایی از خوش تولید نکرده و نسبت به حرکات اشیاء جلوی چشمش هیچ واکنش و حرکتی نداشته باشد. در این صورت شما باید با یک پزشک کودک مشورت کرده و فرزند تان را به او نشان دهید.
سخن پایانی
معمولا نوزادان در هفته های مختلف رفتار های متفاوتی خواهند داشت اما زیاد حساسیت به خرج ندهید چون ممکن است برخی رفتار ها در بعضی نوزادان زودتر و در بعضی دیرتر اتفاق بیفتد.
گردآوری : بخش کودکان بیتوته