تازه های خلاقیت در کودکان

آموزش گام به گام اوریگامی خرس

آموزش گام به گام اوریگامی خرس

اوریگامی خرس آموزش اوریگامی خرس آموزش اوریگامی خرس در این مقاله از بیتوته به صورت گام به گام مورد…

انواع بازی های كودكان



آشنایی با انواع بازی برای کودکان

 

معرفی انواع بازی کودکان

کودکان به بازی های متفاوتی می پردازند که هر کدام از بازی های کودک نشان دهنده يکی از احساسات آنها می باشد.

بازی کودک:

بازی کودک عبارت است از هرگونه فعاليت جسمی يا ذهنی هدف دار که به صورت فردی يا گروهی انجام می شود و موجب کسب لذت و برآورده شدن نيازهای کودک می شود.

 

کودکان نقاط قوت و ضعف خود از جمله تمايل به فرمان دادن يا فرمان بردن، تهاجم يا تسليم، اجتماعی بودن يا منزوی بودن و همچنين احساسات دوستانه يا خصمانه، افسردگی يا شادی، اميال و آرزوهای خود را از طريق بازی نشان می دهند.

 

کودکان به بازی های متفاوتی می پردازند که هر کدام از بازی های کودک نشان دهنده يکی از احساسات آنها می باشد. کودکان برای بيان رفتارهای پرخاشگرانه خود به بازی هايی می پردازند که در آن بازی بتوانند با حمله و تخريب پديده های عادی و معنوی راهی برای بروز خشم خود پيدا کنند.

 

بازیهای نمادی (سمبولیک)

بازی های نمادی که نقطه اوج بازی های کودکانه است از حدود یک و نیم یا دو سالگی آغاز می شود و در پنج و شش سالگی به کمال خود می رسد و تا هشت و نه سالگی نیز ادامه می یابد. در واقع بازی نمادی زمانی آغاز می شود که کودک نیز به تدریج زبان می گشاید و توانایی کاربرد علایم و نمادهای زبان را دارد.

 

بازی های نمادی با تقلیدی و نمایشی متفاوت است، در بازی های تقلیدی و نمایشی کودک با استفاده از وسایل موجود به برون فکنی یا درون فکنی امیال و خواسته های خود می پردازد و از این طریق به لذتی درونی و برونی دست یافته و خود را از قید تنش ها رها می سازد.

 

در هر دوی این بازیها (تقلیدی و نمایشی) کودک سعی دارد تا به اشیا و وسایل واقعی موجود در محیط خود دست یافته و با آن وسایل به بازی مبادرت ورزد، اما در بسیاری از مواقع محدودیت ها مانع دستیابی کودک به ابزار و وسایلی است که در بازی به آنها نیاز دارد.

 

در این مرحله است که کودک برای حل مشکل خود به بازیهای نمادی رو می آورد، عناصر جدیدی وارد بازی کودکان می شوند. واقعیت ها تغییر شکل می یابند. اشیایی که وجود ندارند به وسیله اشیای دیگر نمایش داده می شوند.

 

بازی های کودکان به بـــــازی گروهی کودکـــــان گفته می شود که ممکن است توسط بزرگسالان نیز انجام شود که معمولاً در کوچه، مدرسه یا حیاط خانه ها انجام می شود. بازی های ورزشی شناخته شده مانند فوتبال شامل این موضوع نمی شوند.

 

بازی های کودکانه به چند صورت انجام می شود به صورت تک نفره،به صورت یک نفر به یک نفر، یک به چند نفر و گروه به گروه.

 

بچه های کوچک علاقه ی زیادی به بازی های انفرادی و تک نفر به تک نفر دارند. آن ها بیشتر با اسباب بازی هایشان بازی می کنند. و بچه های سنین بالا به بازی به صورت چند نفره علاقه دارند. آن ها بیشتر دوست دارند در جمع باشند.

 

 

انواع بازی کودکانه

اینکه کودک چگونه بازی می کند و چه نوع بازی می کند تا حد زیادی بستگی به سن او و حد تکامل او دارد.

 

بازی ها با توجه به محتوای آنها و تمایلات و گرایش های کودک که نشأت گرفته از اوضاع و احوال درونی اوست و بر اساس نگرش و دیدگاهی که نظریه پردازان روان شناسی نسبت به کودک دارند به انواع مختلفی تقسیم می شوند.

 

بازی های جسمی

این نوع بازی ها از قدیمی ترین انواع بازی هستند. کودک برای خارج کردن انرژی اضافی بدن خود یا رهایی از خمودگی و خستگی، اوقاتی را به بازی‏ های جسمی اختصاص می‏ دهد. بازی های جسمی می توانند به صورت گروهی و انفرادی یا ترکیبی از هر دو باشند.

 

در بین بازی ها، بازی های تقلیدی، نمایشی، نمادی، و تخیلی به دلیل اهمیتی که در شناخت و بررسی وضعیت روحی، روانی و درمانی کودک دارند، و از آنجا که کودکان هم تمایل بیشتری به این بازی ها دارند و وجوه اشتراک این بازیها که تشخیص آنها را قدری مشکل می سازند لذا اولویت را به بررسی و بیان این بازیها داده ایم.

 

بازی های تقلیدی

غریزه تقلید یکی از غرایز نیرومند و ریشه دار در انسان است. به برکت وجود همین غریزه است که کودک بسیاری از رسوم زندگی، آداب معاشرت، غذا خوردن، لباس پوشیدن، طرز تکلم، ادای کلمات و جمله ها را از پدر و مادر و سایر معاشران فرا می گیرد و به کار می بندد. انسان در تمام طول عمر کم و بیش از دیگران تقلید می کند اما در سنین بین یک سالگی تا پنج سالگی بیشتر از این قوه استفاده می کند.

 

کودکان ابتدا تقلید را از پدر و مادر خود شروع می کنند، به این ترتیب که اکثر فعالیتهای والدین خود را در خانه تقلید می کنند. پسران کارها و مشاغلی را تقلید می کنند که بیشتر مربوط به مردان است و دختران علاقه مندند که فعالیتهای مربوط به مادران را تکرار کنند. مثلاً پسرها دوست دارند که نقش بنا، دست فروش، مغازه دار، راننده، پزشک، خلبان، پلیس و ... را بازی کنند در حالی که دخترها ذوق فراوان دارند که در نقش مادر و پرستار کارهایی از قبیل تمیز کردن خانه، آشپزی، شستشو و اطو زدن لباسها و غیره را به صورت بازی انجام دهند.

 

بازی های تقلیدی نقش مهمی در رشد کودکان دارند. کودکان به فرصت هایی نیاز دارند تا خود را مثل بزرگترهایی که می شناسند بیارایند و همچون آنها عمل کنند. از جمله وسایلی که امکان چنین بازیهایی را فراهم می کند چیزهایی نظیر لوازم خانه داری، عروسک ها، پارچه های مخصوص خیاطی، ظرف ها، قطعات گوناگون و مکعب ها، انواع ماشین ها، هواپیما، قایق، تانک، تفنگ، میز و صندلی کوچک که به کودک کمک می کنند با فرو رفتن در نقش بزرگسالان دنیای واقعی پیرامون خود را تجربه کند و برای زندگی در آن آماده شود. این گونه بازی ها از سه سالگی به بعد مورد توجه کودکان هستند و کودک بسیاری از مسایل عاطفی و اجتماعی را به وسیله آنها می آموزد.

 

انواع بازی با کودک به چند دسته تقسیم می شوند

 

بازی های تخیلی

بازی تخیلی ریشه در خلاقیت کودک دارد. تخیل کودک به مرور و همگام با رشد ذهنی او از مرحله بازی ها خارج می شود و به صحنه داستان ها و گفتارهایش کشانده می شود. نظریه پردازان معتقدند رشد تخیل کودک در هنگام کودکی و از طریق بازی می تواند باعث شود تا در زندگی بزرگ سالی، این کودکان به هنرمندان، نویسندگان، نقاشان، مخترعان و کاشفانی بزرگ تبدیل شوند.

 

بازی های نمایشی

کودکان نه تنها به تقلید فعالیت های بزرگسالان می پردازند بلکه همچنین مشتاقانه علاقه دارند که مانند آنها لباس بپوشند و مانند آنها گفتگو کنند.

 

اولین بازی های نمایشی کودک در خانه انجام می شود و آن موقعی است که مثلاً یک دختر کفش های مادرش را می پوشد و یا یک پسر به تقلید از پدر روزنامه می خواند و یا تلفنی با مخاطب های فرضی صحبت می کند و نقش آنها را به نمایش می گذارد.

 

بازی نمایشی می تواند کمک کند تا کودک از خود مرکزی بیرون آید و متوجه بیرون خود شود. همچنین به کودک فرصت می دهد تا شخصیت درونی خود را آشکار کند. اگرچه بازی های تقلیدی و نمایشی با هم مشترک هستند اما در حقیقت بازی نمایشی خود نوعی از بازی تقلیدی است. اما نکته این جاست که در بازی تقلیدی، کودک سعی در تقلید نقش دارد در حالی که در بازی نمایشی کودک علاوه بر تقلید نقش، انتظار خود از آن نقش را هم بیان می کند.

 

در واقع مهمترین بازی که در آن احساسات، نیازها و عواطف کودکان می تواند بروز و ظهور کند بازی نمایشی است.

 

بازی های کودکان در سنین بالاتر بیشتر چند نفره می شود

 

بازی های نمادین

بازی نمادین زمانی آغاز می‏ شود که کودک کم کم زبان باز می کند و توانایی کاربرد علایم و نمادهای زبان را دارد. بازی های نمادین با بازی‏ های تقلیدی و نمایشی تفاوت دارد. در بازی های تقلیدی و نمایشی، کودک با استفاده از وسایل موجود به برون فکنی یا درون فکنی امیال و خواسته های خود می پردازد و از این راه به لذتی درونی و برونی دست پیدا می کند.

 

در این نوع بازی کودک سعی می کند به اشیا و وسایل واقعی موجود در محیط خود دست پیدا کند و با آن وسایل بازی کند اما در بسیاری از اوقات، محدودیت ها مانع دستیابی کودک به ابزار و وسایلی است که در بازی به آن نیاز دارد. در این مرحله است که کودک، برای حل مشکل خود، به بازی های نمادین روی می آورد.

 

با بازی با کودک می توانید خلاقیت کودک را پرورش بدهید

 

انواع بازی ها برای پرورش خلاقیت کودکان

برای کودکان زیر 3 سال معمولا اسباب بازی هایی وجود دارد، که می توانید تهیه کنید.

 

 بازی کردن با گل رس و یا خمیر بازی یکی از انواع بازی بچه گانه است که برای بالا بردن اعتماد به نفس و شناخت نقاط ضعف‌ می باشد و برای بچه های بالای 3 سال مناسب است اگر از گل رس استفاده کردید بچه ها می توانند اثر خود را خشک و در پایان رنگ آمیزی کنند.

 

 بازی با میخ و نخ و یا کش و یا دوخت و دوز: این بازی به درک بعد و فضا، تحریک هوش هندسی و ریاضی کودک کمک می کند. به این صورت که روی تخته ای تعدادی میخ بزنید و از کودک بخواهید با نخ روی میخ ها شکل های متفاوتی درست کند.

 

 برای کودکان سنین پایین می توانید مقوا یا جعبه ای را چندین سوراخ بزنید و از او بخواهید با کاموا روی آن را بدوزد.

 

 نقاشی کردن به وسیله ی دست و پا، این بازی برای شناخت بدن، برقراری ارتباط با رنگ ها، تقویت هماهنگی چشم و دست کمک می کند.

 

 به کمک کودکتان دست و یا پای او را روی کاغذ نقاشی کنید و از او بخواهید آن را به شکل های متفاوت در آورد.

 

 بازی نقطه به نقطه برای افزایش هوش فضایی کودکان مناسب است. بازی به این صورت است که یک قسمت از بالای یک برگه را چندین نقطه حدودا به فاصله ی 1 سانتیمتر قرار بدهید و از کودک بخواهید 2 نقطه را به هم وصل کند و بعد نوبت به شما می رسد.

 

زمانی که 3 طرف یک مربع کامل شد هر کس ضلع دیگر را کشید و مربع تکمیل شد اول اسم خود یا عدد و یا یک نشانه بزند و در پایان نشانه های هر کس را بشمارید هر کس بیشترین مربع را تکمیل کرده بود آن برنده است. ابتدای کار از نقطه های کمتری استفاده کنید. و به مرور زمان میزان نقطه ها را بیشتر کنید.

 

 ساخت فیلم و نمایش های عروسکی، که سبب بالارفتن اعتماد به نفس و تفکر انتزاعی کودک می شود. با عروسک های انگشتی و دیگر عروسک هایشان نمایش اجرا کنند و از آن ها فیلم بگیرید. این کار نه تنها باعث افزایش اعتماد به نفس می شود بلکه قدرت بیان کودک شما را بالا می برد.

 

گردآوری: بخش کودکان بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------