تغذیه و ایدز (HIV)
- مجموعه: ایدز و انواع اعتیاد
تغذیه و ایدز (HIV)
این مطالب به برخی از سوالات معمول در رابطه با غذا ،تغذیه و روش زندگی با HIV پاسخ می دهد. این مقاله به ما می گوید که چطور بخوریم که خوب بمانیم. شما باید بدانید که چه غذاهایی جذب داروهای ضد HIVرا افزایش می دهدو بیشترین تاثیر را روی درمان دارد.
غذای سالم
تغذیه خوب برای همه اهمیت دارد .تغذیه نقش مهمی را در سلامت سیستم ایمنی و توانایی مقاومت در برابر عفونت بازی می کند. غذای سالم به شما کمک میکند که در وزن مناسب بمانید،و باعث کاهش خطر بیماری قلبی ،دیابت و سرطان و استئوپروز کمک می کند.
اگر شما مبتلا به HIVهستید باید تغییرات زیادی در رژیم غذایی خود بوجود آورید. تغذیه خوب قبل از شروع درمان بیماری نیز اهمیت دارد.همچنین باعث می شود که داروهای ضد بیماری بخوبی عمل نمایند.
اگر شما داروی ضدHIV مصرف می نماید باید غذای سالم بخورید و رژیم متعادل داشته باشید،در ضمن داروهای HIV تغییراتی را روی متابولیسم های چربی و قندها در بدن بوجود می آورد.
یک رژیم خوب شامل تعادل بین تمام انواع مواد غذایی است:
غذاهای نشاسته ای
مانند نان ،کاساوا،غلات،موز سبز،خانواده گندم ،سیب زمینی،پاستا،برنج یا سیب زمینی شیرین.غذاهای نشاسته ای بخش پایه رژیم غذایی محسوب می شود. تقریبا یک سوم کل رژیم روزانه از مواد نشاسته ای است. این گروه کربوهیدرات را جهت تامین انرژی ، مواد معدنی،ویتامین ها و فیبر تامین می نمایند. برنج ماکارونی و نان سبوس دار مقدار فیبر بیشترو اغلب ویتامین و مواد معدنی بیشتری را تامین می کنند.
میوه ها و سبزیجات
تامین کننده ویتامین ،مواد معدنی و فیبر می باشند.سعی نمایید روزانه 6-5 واحد میوه و سبزی مصرف نمایید. هر واحد 80 گرم و تقریبا برابر:
یک میوه با اندازه متوسط (مانند سیب ،گلابی، پرتغال )
2 عدد از میوه هایی مانند آلو برقانی یا گوجه سبز
یک تکه از میوه هایی مانند آناناس و هندوانه
3 قاشق غذاخوری پر از سبزیجات(سبزیجات تازه ،کنسرو شده یا فریز شده ) ،البته سبزیجاتی مثل سیب زمینی جزء این 5 واحد سبزی به شمار نیامده بلکه غذای نشاسته ای محسوب می شود.
یک مشت میوه های خشک شده یا یک لیوان کوچک(150 میلی لیتر)آبمیوه تازه .
میوه ها وسبزیجات بدن را در برابر سرطان ها و بیماری های قلبی محافظت می کند.این گروه چربی کمی دارند، افزایش آنها در رژیم کمک به کاهش وزن می نماید.
محصولات لبنی
مانند شیر،پنیرو ماست ؛ویتامین و مواد معدنی بخصوص کلسیم را فراهم می آورد.برخی محصولات لبنی حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند که باید به مقدار کم خورده شوند یا اینکه انواع کم چرب آن ها انتخاب شوند .اگر عدم تحمل شیر دارید ،باید از سویای غنی شده،برنج یا مالت ،سبزیجات برگ سبز ،انجیر خشک ،زردآلو و مغزهای حاوی منابع خوب کلسیم استفاده نمایید.
گوشت، مرغ ،ماهی ،تخم مرغ ،لوبیا و مغزها
پروتئین ،ویتامین و مواد معدنی را فراهم می آورد(قسمت عمده ویتامین ب 12 از گوشت است).تقریبا 15% غذای دریافتی روزانه باید از منابع غنی پروتئین باشد.
چربی ها
روغن های پخت ،کره و مارگارین گوشت و دیگر غذاهای پروتئینی ،انرژی ،اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی (A,D,E,K) را فراهم می آورد. سعی نمایید چربی های غیر اشباع مانند روغن ماهی ،آجیل ها ؛و آواکادو،روغن زیتون و روغن های گیاهی را بیشتر مصرف نمایید.چربی های اشباع مانند گوشت ،پنیر ، و کره و بسیاری از غذاهای پروسه شده غنی از کلسترول هستند.این گروه باید به مقدار کم خورده شوند.
غذاها و نوشیدنی های پرچرب و قندی فقط باید بخش کوچکی از رژیم غذایی شما باشند.
این گروه میتواند منجر به افزایش وزن شود.
نمک و غذاهای نمکی اگر به مقدار زیاد خورده شوند؛ منجر به افزایش فشار خون می شود؛ در نتیجه احتمال سکته و بیماری قلبی را افزایش می دهد. بالغین و بچه های بالای 11 سال نباید بیشتر از 6 گرم نمک در روز بخورند ،البته کودکان کوچکتر مقدار کمتر باید بخورند.
برخی غذاها غنی از نمک هستند(مانند پنیر،همبرگر ، غذاهای آماده تهیه شده در نمک،آبگوشت و ماهی شور،زیتون ها ،سس سویا و...)؛سعی نمایید از این گروه به مقدار کمتر میل نمایید.
نان و غلات صبحانه می تواند مقدار زیادی نمک داشته باشند،بخصوص اگر بمقدار زیاد خورده شوند.تا جاییکه ممکن است برچسب غذایی سس ها و دسرها ،غلات صبحانه ،چیبس ها و پنیر هارا مطالعه نماییدو آنها که کمتر نمک و شکر دارند مصرف نمایید.
مقدارنمک مصرفی جهت پخت غذا را نیز کاهش دهید.شما می توانید از ادویه ها یی مانند فلفل ، سیر و پودر لیمو استفاده نمایید.
غذاهای دیگری را جایگزین غذاهای نمکی ،قندی و پرچرب نمایید تا یک رژیم سالم و متعادل داشته باشید.
منابع:www.nhs.uk و www.aidsmap.com