واکسن HPV و سلامت دهان: چه ارتباطی با هم دارند؟
- مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
چگونه واکسن HPV می تواند از سلامت دهان شما محافظت کند
عملکرد پیشگیرانه واکسن HPV ( ویروس پاپیلومای انسانی ) بر روی ضایعات ناحیه تناسلی و مقعدی به خوبی شناخته شده است، اما ممکن است فوایدی برای سلامت دهان نیز داشته باشد . در حال حاضر چندین محقق در حال مطالعه این رابطه هستند.
واکسن های HPV تایید شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای جلوگیری از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و همچنین ضایعات پیش سرطانی و سرطان های مرتبط استفاده می شود و اگرچه HPV باعث بیماری های دهانی، از جمله سرطان دهان و حلق می شود، شواهد کمی از عملکرد واکسن در سطح دهان وجود دارد. در ایالات متحده، بروز سرطان HPV در دهه های اخیر افزایش یافته است.
بیش از نیمی از موارد مربوط به یک نوع پرخطر HPV، HPV 16، یکی از سویه های تحت پوشش واکسن های مورد تایید FDA است. با این حال، این داروها مجوز خاصی برای پیشگیری از سرطان دهان ندارند. با این حال، برخی از مطالعات این ایمن سازی را با مزایای سلامت دهان مرتبط می دانند. در این مقاله بیشتر در مورد آن به شما خواهیم گفت.
واکسن HPV
واکسن های HPV از عفونت های ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) محافظت می کنند. این میکروب ها با گروهی بیش از 200 ویروس مرتبط هستند که ضایعات مختلفی را در سراسر بدن ایجاد می کنند. بیش از 40 نوع HPV از طریق تماس مستقیم جنسی منتقل می شود. در این میان، دو سویه ایجاد زگیل تناسلی و حدود 12 نوع ایجاد کننده سرطان مانند سرطان مقعد، دهانه رحم، آلت تناسلی، فرج، واژن و اوروفارنکس وجود دارد.
در حال حاضر سه واکسن با مجوز FDA وجود دارد که در برابر عفونت با برخی از انواع HPV عامل بیماری محافظت می کند:
- گارداسیل ®
- Gardasil 9®
- سرواریکس ®
هر سه از عفونت با انواع 16 و 18 HPV جلوگیری می کنند، دو گونه از گونه های پرخطر که باعث حدود 70 درصد سرطان های دهانه رحم و درصد بیشتری از سرطان های دیگر می شوند.
واکسن Gardasil® همچنین در برابر عفونت با HPV نوع 6 و 11 که باعث 90 درصد زگیل تناسلی می شود، محافظت می کند. در همین حال، Gardasil 9® که در سال 2015 تأیید شده است، در برابر همان چهار نوع HPV مانند قبلی خود و پنج نوع دیگر (31، 33، 45، 52 و 58) که باعث سرطان رحم می شوند، محافظت می کند.
در ایالات متحده، Gardasil 9 تنها واکسن HPV در حال استفاده است. دو نوع دیگر هنوز در کشورهای دیگر استفاده می شود.
در جستجوی ارتباط بین واکسن HPV و سلامت دهان
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) سازمان جهانی بهداشت (WHO) با همکاری محققان کاستاریکا و موسسه ملی سرطان (INC) ایالات متحده، مطالعاتی را انجام دادند که نشان داد واکسن علیه انواع ویروس پاپیلومای انسانی 16 و 18 (برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم استفاده می شود ) و همچنین برای سلامت دهان مفید است.
به طور خاص، می تواند محافظت قوی در برابر عفونت های HPV دهان، مرتبط با سرطان اوروفارنکس و لوزه ها ایجاد کند. برای بررسی رابطه بین واکسیناسیون HPV و عفونت های دهانی HPV، داده های 2627 بزرگسال جوان که در یک نظرسنجی بهداشتی در ایالات متحده شرکت کردند، تجزیه و تحلیل شد.
این مطالعه نشان داد که فراوانی عفونت دهان با چهار نوع HPV، از جمله دو نوع سرطانزای پرخطر، در افرادی که حداقل یک دوز از واکسن HPV را دریافت کرده بودند، 88 درصد کمتر از افرادی بود که این واکسن را دریافت نکرده بودند.
این نتایج نشان می دهد که واکسن HPV که در حال حاضر استفاده می شود ممکن است اثرات مفیدی بر سلامت دهان و دندان نیز داشته باشد. این می تواند عفونت های دهان توسط ویروس پاپیلومای انسانی را کاهش دهد و با این کار، خطر ابتلا به سرطان دهان و حلق را کاهش دهد.
سرطان دهان چگونه تشخیص داده می شود؟
مراجعه منظم به دندانپزشک برای تشخیص هر گونه علائم مرتبط با سرطان دهان در دهان ضروری است. در اینجا برخی از علائمی وجود دارد که دندانپزشک شما هنگام انجام یک معاینه معمول دهان به دنبال آنها خواهد بود:
- درد در دهان که از بین نمی رود.
- زخم ها یا زخم هایی که خوب نمی شوند.
- لکه هایی روی مخاط دهان
- بی حسی زبان یا سایر نواحی دهان
- یک توده در گردن
- مشکل در بلع یا صحبت کردن
اگر هر یک از این مشکلات را در دهان خود دارید، در اسرع وقت با دندانپزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر بیش از یک یا دو هفته ادامه داشته باشد.
اگر متخصص علائم مشکوک را تشخیص دهد، چندین آزمایش و معاینات تکمیلی را برای رسیدن به تشخیص دقیق انجام می دهد. در مورد یک ضایعه بدخیم، هرچه زودتر درمان شود، بهتر است.
همچنین باید بدانید که عفونت های HPV در دهان فقط باعث ایجاد سرطان دهان نمی شوند. وجود ویروس در مخاط دهان همچنین باعث ایجاد زخم، توده یا تومور سفید رنگ، برجسته و گاهی اوقات مودار یا شبیه گل کلم می شود. مهم است که دندانپزشک این ضایعات را از نظر احتمال تبدیل بدخیم بررسی و ارزیابی کند.
با واکسن HPV از سلامت دهان خود مراقبت کنید
واکسن HPV برای جلوگیری از ضایعات ناشی از عفونت های مقاربتی استفاده می شود. علاوه بر این، به نظر میرسد که با مبارزه با سویههای ویروسی که باعث بیشتر سرطانهای دهان و حلق میشوند، در سطح دهان محافظت میکند.
و در حالی که شواهد بیشتری در مورد این رابطه مورد نیاز است، به عنوان یک ابزار مهم برای کاهش عفونت های HPV دهانی فرض می شود که، همانطور که مشاهده کردید، یک عامل خطر برای ضایعات بدخیم در دهان هستند.
ویروس پاپیلومای انسانی می تواند مشکلات مختلفی را در سراسر بدن ایجاد کند. با این حال، داشتن یک واکسن موثر یک راه ساده برای کاهش خطرات است. بنابراین، توصیه می شود برنامه واکسیناسیون HPV را تکمیل کنید.
چه کسانی باید واکسن HPV را دریافت کنند؟
انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) از واکسن HPV به عنوان روشی موثر و ایمن برای کاهش خطر عفونت های دهانی HPV و سرطان هایی که می توانند ایجاد کنند، حمایت می کند.
ADA واکسن HPV را برای افراد از هر دو جنس بین 9 تا 45 سال تایید کرده است. بنابراین، این واکسن تنها یک اقدام پیشگیرانه برای فقط کودکان یا بزرگسالان جوان نیست.
بسته به کشور و نوع واکسن، برنامه های تجویز آن متفاوت است. موارد زیر توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می شود:
• در حالت ایده آل، این واکسن در 11-12 سالگی تجویز می شود: دو دوز واکسن HPV به فاصله 6 تا 12 ماه مورد نیاز است. هم به دختر و هم به پسر داده می شود. اگر واکسن ها با فاصله کمتر از پنج ماه تزریق شوند، دوز سوم مورد نیاز است.
• شروع بعد از 15 سالگی: سه دوز واکسن HPV در عرض شش ماه مورد نیاز است.
مانند هر واکسن دیگری، ممکن است پس از تزریق، درد یا قرمزی در ناحیه تزریق شده بازو ایجاد شود. به طور کلی، بیمار به مدت 15 دقیقه برای رد هرگونه عوارض جانبی تحت نظر قرار می گیرد. پس از آن، بیمار می تواند به روال عادی روزانه خود ادامه دهد.
اگر علیه HPV واکسینه نشده اید، برای مشاوره مناسب و شروع برنامه تلقیح با یک پزشک مراقبت های اولیه تماس بگیرید.
این به جلوگیری از ضایعات خطرناک دستگاه تناسلی کمک می کند، اما همچنین ابزاری برای مراقبت از سلامت دهان و دندان است. کاهش خطر ابتلا به عفونت های دهان با ویروس پاپیلومای انسانی، احتمال ابتلا به بیماری های جدی مانند سرطان را کاهش می دهد.
بنابراین، از دریافت مشاوره برای به روز بودن واکسیناسیون خود دریغ نکنید و در نتیجه مراقب سلامتی خود از جمله سلامت دهان خود باشید.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته