زندگینامه عقیل بن ابی طالب



عقیل بن ابی طالب، زندگینامه عقیل بن ابی طالب، زندگی نامه عقیل بن ابی طالب

آشنایی با زندگینامه عقیل بن ابی طالب

 

زندگینامه عقیل بن ابی طالب

عقیل بن ابی طالب، متولد سال 580 میلادی در حجاز می باشد و در سال وفات آن شک وجود دارد (670-683) در مدینه فوت کردند. ایشان پسر عموی پیامبر (ص) و برادر بزرگتر علی بن ابی طالب و جعفر بن ابی طالب بود.

چکیده ای از زندگینامه عقیل بن ابیطالب:

نام : أبو یزید عقیل بن ابی طالب

نام کامل : ابو یزید عقیل بن ابی طالب بن عبدالمطلب بن ابی طالب بن هاشم

متولد : 580 میلادی

محل تولد : حجاز

وفات : 670 میلادی (سن 90-89) یا 683 میلادی (سن 102-103)

محل وفات : مدینه

نام های دیگر : ابو یزید

شناخته شده برای : صحابی و پسر عموی حضرت محمد

همسر: فاطمه بنت عتبه

فرزندان : مسلم بن عقیل ، محمّد بن عقیل، یزید بن عقیل، عیسی بن عقیل، حسن بن عقیل، عبدالرحمن بن عقیل ، عبدالله بن عقیل ، محمد بن ابی سعید بن عقیل (نوه)، دختری به نام رمله بنت عقیل

والدین : ابوطالب بن عبدالمطلب (پدر) و فاطمه بنت اسد (مادر)

خاندان : بنی هاشم

 

او که در کنار حکام قریشی مکه علیه محمد و مسلمانان اولیه جنگید، چند سال پیش از رحلت پیامبر در سال 632 به اسلام گروید. در زمان خلیفه دوم عمر بن خطاب ( ر.  634-644 ) به عنوان کارشناس در شجره نامه قریش منصوب شد. در جریان رقابت برادرش علی (که از سال 656 تا زمان مرگش در سال 661 به عنوان خلیفه چهارم سلطنت کرد ) و معاویه (نخستین خلیفه اموی ، 661-680  )عقیل ابتدا طرف برادرش را برگزید، اما ممکن است بعداً او را به نفع معاویه رها کرده باشد، زیرا معاویه انگیزه های مالی بهتری به او ارائه کرد.

 

نویسندگان بعدی او را به دلیل شیوایی و نیز به دلیل نقل چند حدیث مورد توجه قرار دادند. به دلیل خویشاوندی نزدیک او با محمد و علی، نسل های بعدی فرزندان او را در میان اهل بیت (خاندان بزرگ محمد مورد احترام مسلمانان شیعه ) قرار می دادند. مهمتر از همه، اکثریت قبایل سومالی ادعا می کنند که از نسل عقیل بن ابی طالب هستند، اگرچه این از نظر تاریخی غیرقابل باور است.

 

زندگی نامه عقیل بن ابی طالب :

عقیل بن ابی طالب در سال 580 میلادی در مکه متولد شد. عقیل دومین فرزند ابوطالب بود. کنیه ی وی ابو یزید بود. وی از اصحاب پیامبر (ص)، برادر امیرالمومنین علی (ع) و پدر مسلم از نسب شناسان قریش بود.

 

گفته می شود عقیل بن ابی طالب 10 سال پس از برادر بزرگترش طالب بن ابی طالب (اولین پسر عموی پدری محمد و وصی ابوطالب و فاطمه بنت اسد ) و 10 سال از برادران کوچکترش جعفر بن ابی طالب و 20 سال از علی بن ابی طالب بزرگتر بودند، بنابراین 10 سال بعد از عام الفیل متولد شد. پس از مرگ پدرش ابوطالب در 619.ق، عقیل و برادر بزرگترش طالب، ثروت هنگفت ابوطالب را به ارث بردند.

 

او که ابتدا در جنگ بدر (624) با محمد جنگید و در آن اسیر شد و بعداً توسط عمویش عباس بن عبدالمطلب آزاد شد، در حدود سال 629 یا 630 به اسلام گروید. او احتمالاً در جنگهای موته (629) و حنین (630) در جبهه مسلمانان شرکت کرده است.

 

پس از پیروزی مسلمانان و مرگ حضرت محمد (ص) در سال 632 ، عقیل مدتی در اردوگاه‌های نظامی کوفه و بصره زندگی کرد و از برادرش علی (ع) (که از مدینه به عنوان خلیفه چهارم ، 656-661 حکومت کرد ) حمایت کرد. با این حال، ممکن است بعداً علی را رها کرده باشد، زیرا او به شام ​​نقل مکان کرد تا به دربار اولین خلیفه اموی معاویه اول ( ر.  661-680 ) بپیوندد. 

بر اساس روایات متأخر، دلیل تغییر عقیل این بود که معاویه بیشتر از علی تمایل داشت، بدهی هایش را بپردازد.

 

عقیل بن ابی طالب که بود، سرگذشت عقیل بن ابی طالب، آشنایی با زندگی عقیل بن ابی طالب

عقیل بن ابی طالب که بود ؟

 

داستان درخواست عقیل بن ابی طالب از بیت المال

هنگامی که علی(ع) زمام امور خلافت را در کوفه در دست داشت و اموال بسیار از بیت المال در اختیار آن حضرت بود، روزی عقیل، به نزدش آمد و گفت: «مقروض هستم و از ادای آن عاجز می‌باشم، قرض مرا ادا کن.» وقتی علی (ع) از مقدار قرض که صدهزار درهم بود جویا شد فرمود: «سوگند به خدا آن قدر ندارم که بتوانم قرض تو را ادا کنم، صبر کن تا جیره شخص من برسد، تا آخرین حد توان، به تو کمک می کنم...».

 

عقیل گفت: از بیت المال بده، ولی حضرت از این امر امتناع نموده و آهنی گداخته را به دست وی که نابینا بود نزدیک کرد، عقیل به خیال اینکه پول است دست به آن زد، ولی با آهن داغ مواجه شده و اعتراض نمود، امام علی (ع) به وی فرمود تو طاقت این آتش را نداری من چگونه با زیر پا نهادن حق مردم آتش جهنم را تحمل کنم. گزارشی ازاین ماجرا درنهج البلاغه اززبان امیر المومنین (ع) امده است.

 

در حالی که او ممکن است از ادعای خلافت هاشمی دست کشیده باشد و به جای آن از ادعای رقیب بنی امیه حمایت سیاسی کرده باشد، او همیشه از برادرش علی (ع) در برابر هرگونه انتقادی که در دربار معاویه علیه او وارد می شود دفاع می کرد.

 

عقیل در شجره نامه قبیله قریش (قبیله پیشرو مکه که هر دو خاندان هاشمی و اموی به آن تعلق داشتند) خبره بود. خلیفه دوم عمر بن خطاب ( ر.  634-644 ) او را مأمور کرد تا نام اعضای قریش را در دفتر ثبت قبیله (دیوان) ثبت کند و در مورد اختلافات مربوط به شجره نامه داوری کند.

 

او با فاطمه بنت عتبه ازدواج کرد که از او چند فرزند (مشهورترین آنها مسلم بن عقیل ) بود. تعدادی از پسرانش بر خلاف پدرشان تصمیم گرفتند در راه هاشم بجنگند و به همراه پسر عمویشان حسین بن علی بن ابی طالب در جنگ کربلا در سال 680 به شهادت رسیدند. خود عقیل در سال 670 یا (براساس گزارش دیگری) در سال 683 در مدینه درگذشت.

 

عقیل بن ابی طالب کیست، فرزندان عقیل بن ابی طالب، والدین عقیل بن ابی طالب

قبر عقیل بن ابی طالب

 

میراث :

روایات نبوی متعددی از عقیل نقل شده و او در احادیثی که دیگران نقل کرده اند نیز وارد شده است. به گفته یکی از آن ها، محمد (ص) محبت دوگانه خود را به عقیل ابراز کرده بود: یکی به دلیل خویشاوندی با او و دیگری به این دلیل که عقیل پسر مورد علاقه ابوطالب بود (خود محمد با ابوطالب که او را به فرزندی قبول کرده بود رابطه نزدیک داشت. او پس از آنكه پدرش عبدالله بن عبدالمطلب چند ماه قبل از تولدش درگذشت.)

 

نویسندگان بعدی عقیل را اغلب به دلیل فصاحت و تذکرات زیرکانه‌اش، هم علیه همسرش فاطمه بنت عتبه و هم علیه معاویه، مورد استناد قرار دادند. به نظر می رسد که او مردی ثروتمند بوده و دارای املاک متعددی هم در مکه و هم در مدینه بوده است. یکی از املاک او در مدینه، دار عقیل ( به معنی خانه عقیل  )، به نظر می رسد که دارای قبرستانی باشد که در آن تعدادی از مسلمانان برجسته اولیه (به ویژه اعضای خاندان هاشمی، مانند دختر محمد (ص) و همسر علی (ع)، فاطمه ) در آن حضور داشته باشند. ) گفته می شود که دفن شده است.

 

فرزندان عقیل از طریق پسرش محمد، معروف به عقیلی، گاهی در نسلهای بعدی به عنوان اعضای اهل بیت (خانواده بزرگ حضرت محمد، که شیعیان آنها را واجد لقب خلیفه می دانستند) می دانستند. بسیار شبیه فرزندان برادرانش علی (علیه السلام) و جعفر (جعفریان) و نیز فرزندان عموی سه برادر، عباس بن عبدالمطلب (عباسیان).

 

وفات عقیل بن ابی طالب:

وی آگاهی گسترده ای از قبایل عرب و تاریخ و وقایع گذشته آنان داشت و به علم انساب مسلط بود. به هنگام اقامت علی در کوفه به آن شهر سفر کرد؛ ولی به علت کهولت سن در هیچ یک از جنگ های جمل، صفین و نهروان شرکت نکرد. گویند عقیل در اواخر عمر نابینا شد و در سال پنجاه هجری در مدینه درگذشت و در داخل خانه خود، که در کنار بقیع قرار داشت به خاک سپرده شد.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------