آشنایی با زندگینامه اسعد بن زراره



اسعد بن زراره, زندگینامه اسعد بن زراره, زندگی نامه اسعد بن زراره

اسعد بن زراره کیست ؟

 

زندگی نامه اسعد بن زراره

ابوامامه اَسْعَدِ بْن زُراره، ملقب به اسعدالخیر، از صحابه و از نخستین مسلمانان یثرب بود. که مردم مدینه را به اسلام دعوت می کرد. گفته اند آیه 143 سوره بقره در شأن برخی یاران پیامبر(ص) از جمله اسعد نازل شد. بنابر نقلی نخستین نماز جمعه مدینه را او اقامه کرد.

چکیده ای از زندگی اَسْعَدِ بْن زُراره :

مشخصات فردی

نام کامل : ابوامامه اَسْعَدِ بْن زُراره

کنیه : ابوامامه

لقب اسعد بن زراره الخیر

محل زندگی : یثرب

مهاجر : انصار

نسب/قبیله : خزرج بنی نجّارِ

خویشاوندان : سعد بن معاذ

درگذشت : 1ق/623م

محل دفن : بقیع

 

مشخصات دینی :

زمان اسلام آوردن پیش از هجرت در مدینه

نحوه اسلام آوردن در مکه به دست پیامبر اکرم (ص)

نقش های برجسته نقیب النقبای پیامبر(ص) • صحابه

دیگر فعالیت‌ها تبلیغ اسلام در مدینه • از بیعت کنندگان بیعت عقبه

 

اسعد بن زراره کیست ؟

اسعد بن زراره (متوفی 623 میلادی) که اغلب با کنیه اش ابوامامه شناخته می شود، از اصحاب پیامبر اسلام (ص) و اولین رئیسی در مدینه بود که مسلمان شد.

 

خانواده اسعد بن زراره :

اسعد بن زراره پسر زراره بن عداس و سواد (الفرایه) بنت رافعی، هر دو از شاخه مالک از طایفه نجار از قبیله خزرج در مدینه بود. او یک برادر به نام سعد و دو خواهر به نام های الفریه و روبیه داشت. سعد بن معاذ ، رئیس مهم قبیله اوس، پسر عموی اول مادری آنها بود.

 

او با امیره بنت سهل از قبیله مالک بن نجار ازدواج کرد و صاحب سه دختر به نام های الفرایه، حبیبه و کبشه شد. در سال 620 او رهبر طایفه نجار شده بود.

 

اسعد بن زراره یکتاپرست بود، با این حال از یهودیان متنفر بود.

 

گرویدن به اسلام :

مدینه شهری تقسیم شده بود. قبایل خزرج و اوس با یکدیگر جنگیدند و به یهودیان نیز یورش بردند. یهودیان به مشرکان هشدار دادند: "به زودی پیامبری مبعوث می شود، روز او نزدیک است، ما از او پیروی می کنیم و شما را به کمک او می کشیم، همانطور که عاد و ایرم هلاک شدند."

 

اسعد بن زراره در سال 620 با ذکوان بن عبد قیس درگیر شد. در فصل تابستان، هر دو به مکه سفر کردند، به این امید که عتبة بن ربیعه بتواند مشکل شان را برایشان حل کند. عتبه درباره حضرت محمد (ص) به آنها گفت: «کسی که معتقد است او فرستاده خداست».

 

حضرت محمد (ص) در آن زمان به دنبال متحدان نظامی علیه قریش بود. او خود را به عنوان پیامبر به هر قبیله ای که گوش می داد عرضه داشت. ذکوان  که از توحید اسعد بن زراره اطلاع داشت به او گفت: «او را رها کن، این مرام توست!»

 

اسعد بن زراره به همراه پنج تن از دوستانش در خارج از مکه با حضرت محمد (ص) ملاقات کرد. حضرت محمد (ص) با شنیدن اینکه آنها از قبیله خزرج هستند پرسید که آیا آنها هم پیمان یهودیان هستند؟ آنها گفتند که هستند، پس آنها را دعوت کرد تا با او بنشینند.

 

اسلام را برای آنها توضیح داد و قرآن را تلاوت کرد. چون پيام حضرت محمد (ص) را شنيدند به يكديگر گفتند: اين همان پيامبری است كه يهود به ما هشدار داده بودند، نگذار پيش از ما به او برسند! اسعد بن زراره اولین کسی بود که تعالیم حضرت محمد (ص) را پذیرفت و مسلمان شد، و پنج تن از دوستانش پیروی کردند.

 

حضرت محمد (ص) از آنها خواست که از او در رساندن پیامش به مردمش حمایت کنند. به او گفتند: "هیچ قبیله ای به اندازه ما از روی کینه پراکنده نمی شود، شاید خداوند آنها را به وسیله تو محشور کند، پس برویم و آنها را به این دین تو دعوت کنیم، و اگر خدا آنها را محشور کند. در آن، هیچ کس قدرتمندتر از شما نخواهد بود.»

 

آنها به عنوان اولین مسلمانان شهر به مدینه بازگشتند. اسعد بن زراره بت های قبیله خود را شکست. اسلام را به مردم خود بازگو کردند و این خبر در مدینه پخش شد تا اینکه در هر خانه ای از حضرت محمد (ص) نام برده شد.

 

گفته اند آیه 143 سوره بقره در شأن برخی یاران پیامبر(ص) از جمله اسعد نازل شد. بنابر نقلی نخستین نماز جمعه مدینه را او اقامه کرد.

 

آشنایی با زندگی اسعد بن زراره, آشنایی با زندگینامه اسعد بن زراره, آشنایی با زندگی اسعد بن زراره

اسعد بن زراره که بود ؟

 

مأموریت اسعد بن زراره در مکه :

عقبه اول

در تابستان 621 اسد یازده دوست را به بازار آورد و آنها با حضرت محمد (ص) در عقبه ملاقات کردند. در آنجا به او بیعت زنان دادند: با اینکه با حضرت محمد (ص) بیعت کردند، اما خبری از جنگ نبود.

 

هنگامی که به مدینه بازگشتند، حضرت محمد (ص) مصعب بن عمیر را با آنان فرستاد. مصعب در خانه اسعد بن زراره اقامت کرد. اسعد بن زراره مسجدی را در ملک دو بخش از طایفه خود، نزدیک به محل مسجد آینده که حضرت محمد (ص) ساخته بود، ساخت. چهل مرد را گرد آورد و ملاقات کردند تا مصعب را بشنوند که برایشان قرآن می‌خواند و اسلام را به آنها می آموزد و نماز می‌خواند.

 

اسعد بن زراره مصعب را به خاندان عبدالاشهال برد و ظفر به مردم بیشتری درباره اسلام می آموزد. این امر پسر عموی او، سعد بن معاذ را که رئیس طایفه عبدالاشهال بود، آزار داد. روزی سعد در حالی که گروهی از مسلمانان به راحتی در باغی نشسته بودند، اسعد بن زراره را به چالش کشید. مصعب اسلام را برای سعد توضیح داد و او مسلمان شد. این منجر به تغییر مذهب کل طایفه سعد شد.

 

اسعد بن زراره و مصعب به دعوت مردم به اسلام ادامه دادند تا اینکه تقریباً در هر خانواده تعدادی مسلمان وجود داشت.

 

عقبه دوم

در ژوئن 622 گروه بزرگی از مدینه ها برای بازار تجاری به مکه رفتند. اسعد بن زراره، مصعب و 74 مسلمان دیگر از جمله آنها بودند. مسلمانان در نیمه های شب اردوگاه را ترک کردند تا مخفیانه در عقبه با حضرت محمد (ص) ملاقات کنند. حضرت محمد (ص) آنها را دعوت کرد تا بیعت دومی با او بکنند «همانطور که با زنان و فرزندان خود می کنید».

 

به گفته طایفه نجار، اسعد بن زراره اولین کسی بود که دستش را به وفا زد. امّا طایفه عبدالأشهل گفتند ابوالهیثم است و طایفه جوشم گفتند براء بن معرور است.  اسعد بن زراره چون دست حضرت محمد (ص) را گرفت گفت: ای مردم، آیا می دانید بر چه اساسی با حضرت محمد (ص) بیعت می کنید، بر اساس جنگ با عرب و عجم و جن و انس با او بیعت می کنید.

 

مدینه ها پاسخ دادند: با کسانی که می جنگند، می جنگیم و با صلح کنندگان، صلح می کنیم. حضرت محمد (ص) گفت: بر این اساس بیعت کنید که گواهی می دهید که معبودی جز الله نیست و من فرستاده خدا هستم، نماز را برپا دارید و زکات بدهید. بشنوید و اطاعت کنید، در کار خانواده او مجادله نکنید و آنچه را که خود و قومتان انکار می کنید، از من تکذیب کنید.» همه آنها موافق بودند.

 

حضرت محمد (ص) دوازده مرد را به عنوان رهبران جامعه مسلمانان در مدینه انتخاب کرد، «به قوم خود ضمانت کنید، همانطور که حواریون عیسی بن مریم در برابر او مسئول بودند، در حالیکه من نسبت به قوم خود مسؤول هستم». اسعد بن زراره در میان دوازده نفر بود.

 

هگیرا (مهاجرت)

مصعب به مکه بازگشت تا به طور رسمی واجد شرایط مهاجرت شود. اسعد بن زراره در مدتی که دور بود، روزی پنج بار در مسجد نماز می خواند.

 

مسلمانان مکه وارد مدینه شدند و به عنوان مهمان، در خانه های نوکیشان مدینه اقامت کردند. به گونه های مختلف ادعا شده است که طلحه بن عبیدالله و حمزه بن عبدالمطلب در خانه اسعد بن زراره اقامت داشتند.

 

اسعد بن زراره کیست, اسعد بن زراره چه کسی است, خانواده اسعد بن زراره

درباره ی اسعد بن زراره

 

مرگ اسعد بن زراره

اسعد بن زراره در بهار 623 از بیماری مشابه دیفتری یا مننژیت رنج می برد که در گلوی او صدای تق تق در می آمد. حضرت محمد (ص) در هنگام بیماری او را عیادت کرد و گفت: "این مرگ شیطانی است! یهودیان می گویند هیچ دفاعی در برابر آن نیست." او به اسعد بن زراره توصیه کرد که سوزانده شود. او دو بار از ناحیه رگ میانی بازو و دو بار از ناحیه گلویش سوخته بود، "و گردنش با سوزاندن احاطه شده بود."

 

اسعد بن زراره ظرف چند روز، در آغاز شوال، یعنی در آوریل 623 م درگذشت.

 

حضرت محمد (ص) در مراسم شستن او شرکت کرد و او را در سه جامه کفن کرد. جلوی قصار راه افتاد و نماز میت را اقامه کرد. گفته می شود اسعد بن زراره اولین مردی است که در بقیع دفن شد. حضرت محمد (ص) مرگ اسعد بن زراره را مصیبت بزرگی دانست. او نگران بود که یهودیان و منافقان بگویند که خداوند اجازه نمی دهد دوست پیامبر واقعی بمیرد، اما من از جانب خدا برای خود و دوستم قدرتی ندارم.

 

اسعد بن زراره، مادر، سه دختر، یک عمه و مقداری جواهرات طلا و مروارید را به عهده حضرت محمد (ص) گذاشت. زنان اسعد بن زراره به عنوان وابستگان حضرت محمد (ص) در میان همسران او زندگی می کردند، و او بعداً دختران اسعد بن زراره را ازدواج داد.

 

از آنجایی که اسعد بن زراره پسری از خود برجای نگذاشته بود، نجار از حضرت محمد (ص) خواست تا رهبر جدیدی برای قبیله آنها تعیین کند. حضرت محمد (ص) پاسخ داد: شما عموهای مادری من هستید و ما با هم هستیم، پس من رهبر شما خواهم بود. نجار از داشتن حضرت محمد (ص) به عنوان رئیس جدید خود خرسند بودند.

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------