آیا می دانید شکر واقعی نعمت چیست؟
- مجموعه: متفرقه دینی
شکر واقعی نعمت چیست؟
خداوند نعمت های فراوانی را به ما ارائه کرده است. در اصل شکر واقعی نعمت های خداوند این است که از نعمت هایی که خداوند به انسان عطا کرده، در راه نافرمانی او و انجام کارهای حرام استفاده نکنیم.
امام صادق (ع) در این خصوص میفرمایند: شکر آن است که نعمت خدا در گناه هزينه نشود. در یک مثال ساده میتوان گفت، یکی از نعمتهایی که خداوند به انسان عطا کرده، توانایی است. از این رو صرف این توان و انرژی در راه شیطان نهایت ناسپاسی است.
پرسش شکر واقعی نعمت چیست ؟
پاسخ: شکر واقعی نعمت این است که از نعمت های خداوند در انجام کارهای حرام استفاده نکنیم.
پاسخ دیگر: شکر نعمت خداوند یعنی این که از آنچه را که خدا حرام کرده دوری کنیم و به دستورات او عمل کنیم.
امام صادق (ع) در این خصوص می فرمایند: شکر آن است که نعمت خدا در گناه هزینه نشود.
شکر واقعی نعمت چیست؟ توضیح دهید؟
از نعمت های خداوند در راه نافرمانی او و انجام کارهای حرام استفاده نکنیم.
این است که از نعمتها در راه حرام استفاده نکنیم. امام صادق ( ع ) می فرمایند : شکر نعمت آن است که از آنچه خداوند حرام کرده است دوری کنی.
شکر نعمت نعمتت افزون کند کفر نعمت، از کفت بیرون کند
حقیقت شکر تنها تشکر زبانى یا گفتن الحمد لله و مانند آن نیست، بلکه شکر داراى سه مرحله است نخستین مرحله آن است که به دقت بیندیشیم که بخشنده نعمت کیست ؟ این توجه و ایمان و آگاهى پایه اول شکر است، و از آن که بگذریم مرحله زبان فرا مى رسد ، ولى از آن بالاتر مرحله عمل است،
شکر عملى آن است که درست بیندیشیم که هر نعمتى براى چه هدفى به ما داده شده است آنرا در مورد خودش صرف کنیم که اگر نکنیم کفران نعمت کرده ایم، همانگونه که بزرگان فرموده اند : الشکر صرف العبد جمیع ما انعمه الله تعالى فیما خلق لاجله؛ سپاس از خدا آن است که بنده، تمام نعمت های او را برای هدفی که آفریده شده به کار بگیرد.
امام صادق علیه السلام فرمود: شکر نعمت، دورى از گناه است و نیز فرمود: شکر آن است که انسان نعمت را از خدا بداند (نه از زیرکى و علم و عقل و تلاش خود یا دیگران) و به آنچه خدا به او داده راضى باشد و نعمتهاى الهى را وسیله ى گناه قرار ندهد، شکر واقعى آن است که انسان نعمت خدا را در مسیر خدا قرار دهد
داستانی از امام صادق (ع) در مورد شکر نعمت :
در ادامه داستانی از امام صادق (ع) بیان می کنیم که در آن آثار شکر واقعی و استفاده درست از نعمت های خدا را می گوید:
در روزگاری دور زن و شوهر جوانى بودند که زندگى خود را تازه شروع کرده بودند. شبی داماد خواب دید فردى با چهره اى نورانى به او مى گوید: خداوند عمر تو را دو قسمت کرده است، یک قسمت آن را براى تو به ایام گشایش و ثروت قرار داده و قسمت دیگرش را ایام فقر و تهیدستى. کدام یک را اول انتخاب مى کنى؟
او که آدم باهوش و عاقلی بود گفت: من باید با شریک زندگى ام در این باره مشورت کنم. اجازه دهید با او صحبت کنم و پس از همفکرى یکى را انتخاب کنم!
مرد داستان، خواب خود را صبح براى همسرش تعریف کرد و نظر او را خواست. همسرش گفت به او بگو نصفه اول زندگى ما را ایام گشایش قرار دهد!
شب، دوباره آن مرد به خوابش آمد تصمیم شان را جویا شد و مردِ داستان انتخابشان را گفت. وقتى ثروت بر این زوج سرازیر شد، همسر مرد به شوهرش گفت: همسایه هاى کنارى ما مشکل دارند، از مالى که خدا به ما ارزانى داشته به آن ها هم کمک کنیم! به همین ترتیب، نیمه اول عمر خود را خوب زندگى کردند و به دیگران هم خوب کمک کردند.
این مدت که سپرى شد، یک شب همان مرد به خواب شوهر آمد و گفت: فرصت شما تمام شد. حال، در نیمه دوم می خواهى چه کنى؟ گفت: صبر کن با شریک زندگى ام صحبت کنم!
صبح فردا، ماجرا را براى همسرش گفت. زن گفت: پروردگار مهربان به ما وعده داده که «لَئِنْ شَکرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکمْ»؛ اگر نعمت هاى مرا بى جهت و در راه گناه مصرف نکنید و شکر واقعی نعمت را به جای آورید، نعمت را بر شما فراوان تر می کنم و او سزاوارتر است از اینکه به وعده اش عمل کند.
امام صادق (ع) می فرماید: شب دوباره آن مرد را به خواب دید و گفت: خدا وعده داده که ثروت شاکران را اضافه کند و در نیمه دوم زندگیتان نیز فقر از شما برداشته شد و بیش از پیش به شما نعمت خواهد رسید.
سنّت خداوند بر آن است كه شكر را وسیله ى زیاد شدن نعمت قرار داده و این سنّت را قاطعانه اعلام كرده است. در حقیقت وقتی خداوند ببیند که بنده اش به خاطر نعمت هایی که به او داده، از او تشکر کرده، همین تشکر کردن باعث می شود که نعمت های فراوان دیگری بدهد.
در حدیث آمده است كه خداوند به موسى وحى كرد: حقّ شكر مرا بجا آور. موسى گفت: این كار امكان ندارد، زیرا هر كلمه ى شكر نیز شكر دیگرى لازم دارد. وحى آمد: همین اقرار تو و این كه می دانى هر چه هست از من است، بهترین شكر من است.
مراحل شکر نعمت :
البته شکر نعمت مراحلی دارد :
شكر قلبى : در شکر قلبی انسان همه ى نعمت ها را باید از خداوند بداند.
شكر زبانى : شکری است که بنده به زبان از خدا تشکر می کند و کلماتی مانند الحمدلله، شکر خدا را به زبان می آورد.
شكر عملى : شکری است که با انجام عبادات و صرف كردن عمر و اموال در مسیر رضاى خدا و خدمت به مردم به دست مى آید.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته