آشنایی با دروس ، بازار کار و آینده شغلی رشته سم شناسی



شغل رشته سم شناسی, کتابهای رشته سم شناسی, رشته سم شناسی در دانشگاه

معرفی رشته سم شناسی

 

رشته دانشگاهی سم شناسی چیست ؟ بازار کار و آینده شغلی آن

سم شناسی یا toxicology یکی از رشته های علوم پایه وزرات بهداشت محسوب می شود. رشته سم شناسی، یک رشته جدید و در حال رشد است، که جزو یکی از تخصص های دارو سازی می باشد.

سم شناسی جزو زیر شاخه ی گروه pharmacology قرار گرفته است. بد نیست بدانید، از زمان راه اندازی رشته سم شناسی پیشرفت های زیادی در این مسیر ایجاد شده است و در سیستم آموزشی و مکان های کاری، اهمیت آن روز به روز بیشتر می شود. این رشته، یک تخصص بین رشته ای به شمار می آید، یعنی این رشته می تواند با رشته های مختلف زیادی در نظام سلامت ارتباط داشته باشد.

 

به طور کلی سم شناسی یا toxicologist با تخصص های بسیاری به شکل های مستقیم یاغیر مستقیم ارتباط دارد. در واقع می توان گفت، این رشته به زیان هایی که مواد شیمیای و فیزیکی بر روی سیستم های زنده می تواند تاثیر بگذارد می پردازد. هدف اصلی این رشته تحقیق و بررسی راجع به سم هایی است که از طریق گیاهان، جانوران، باکتری های پاتوژن به وجود می آیند.

 

حال اگر شما علاقه مند به شناخت رشته سم شناسی هستید و دوست دارید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، با ما تا انتهای مطلب همراه باشید. 

 

رشته سم شناسی, دروس رشته سم شناسی, شغل رشته سم شناسی

رشته سم شناسی در دانشگاه

 

رشته سم شناسی در دانشگاه

همان طور که گفته شده، این رشته نو پا و جدید یکی از یکی از رشته های علوم پایه وزارت بهداشت می باشد، که بسیار در حال پیشرفت و رشد است و در جامع علمی داخلی و خارجی جایگاه مهمی دارد. یکی دیگر از کارها و هدف رشته سم شناسی تحقیق و بررسی در مورد داروهای تاثیر گذار بر روی مسمومیت می باشد. قابل توجه است که علوم بیوشیمی و فارماکولوژی کاربرد و اهمیت زیادی در رشته سم شناسی دارند.

 

جالب است بدانید، رشته سم شناسی در مقطع کارشناسی ارائه نمی شود، پس کسانی می توانند در این رشته شرکت کنند که کارشناسی رشته هایی همچون کارشناسی بهداشت، شیمی، گیاه پزشکی، علوم آزمایشگاهی و .... را دارند. همچنین کسانی که در رشته شیمی ( همه گرایش ها) فارغ التحصیل شده اند می توانند چه در داخل کشور چه در خارج کشور در رشته سم شناسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه تحصیل بدهند.

 

باید بدانید، که پذیرش در دانشگاه های دولتی به شکل روزانه و شبانه می باشد و در دانشگاه آزاد طبق قبولی آزمون انجام می شود. لازم به ذکر است، چون این رشته زیر شاخه  وزارت بهداشت است، دارای 2 سال  دوره طرح اختیاری می باشند. دانشجویان رشته سم شناسی می توانند با گذراندن این این دو سال تجربه کاری خوبی کسب کنند.

 

دوره کارشناسی ارشد و دکتری رشته سم شناسی

همانطور که گفته شد، دانشجویان رشته شیمی به دلیل آشنایی و تسلط بر مبحث های شیمی که مربوط به سم شناسی می باشد، می توانند به راحتی در این رشته بخصوص در شاخه سم شناسی آنالیزی بسیار موفق باشند. آن ها با ورود به این رشته، از علم شیمی خود در روش های دیگر هم استفاده کنند.

 

کتابهای رشته سم شناسی, رشته سم شناسی در دانشگاه, دوره تحصیلی کارشناسی ارشد

تحصیل در رشته سم شناسی

 

دوره تحصیلی کارشناسی ارشد 

دوره تحصیلی کارشناسی ارشد چهار سال و نیم طول میکشد. همچنین در شرایط خاص تا شش سال نیم هم می توانند تحصیل را ادامه دهند. دوره کارشناسی ارشد سم شناسی، به شکل پژوهشی و آموزشی می باشد، یعنی به طور کلی دانشجویان در این رشته، دروس تئوری و نظری را می گذرانند و برای خود استاد راهنما انتخاب می کنند و در آخر با انتخاب موضوع پایان نامه و دفاع از آن دوره تحصیلی خود را به پایان می رسانند.

 

پژوهش های سلولی، پژوهش های بالینی، پژوهش های حیوانی، پژوهش های حوزه نانو فناوری و آنالیز دستگاهی، همه ی این ها زیر شاخه های اصلی سم شناسی می باشند. به طور کلی یکی از هدف های مهم این رشته، پرورش افرادی است، که بتوانند در زمینه نظام های آموزشی، پژوهشی یا خدماتی که وابسته به سموم هستند، خدمت کنند.

 

در واقع یاد گیری و آموزش این افراد می تواند در تشخیص، اندازه گیری سموم یا دارو ها در مایعات بیولوژیکی غیر بیولوژیکی، سم شناسی قانونی و در آخر پیشگیری کردن از مسمومیت ها امکان پذیر باشد.

 

دروس دانشگاهی رشته سم شناسی در مقطع کارشناسی

جمع واحد های درسی کارشناسی ارشد، در گرایش سم شناسی 32 واحد است. 9 واحد درسی در رشته سم شناسی مربوط می شود به دروس جبرانی. زمانی این واحدها ارائه می شود، که دانشجو آن ها را در دوره کارشناسی نگذرانده باشد.

 

این دروس شامل: فیزیولوژی، بیوشیمی، شیمی تجزیه، بیولوژی (زیست شناسی)

25 واحد دیگر مربوط می شود به دروس الزامی تخصصی رشته سم شناسی، که این دروس عبارتند از: روش های تجزیه دستگاهی نظری، روش های تجزیه دستگاهی عملی، داروشناسی 1، دارو شناسی 2،  سم شناسی نظری، سم شناسی عملی، سم شناسی سموم طبیعی، سم شناسی محیطی، سم شناسی محیط نظری، سم شناسی محیط عملی، سم شناسی بالینی، سم شناسی صنعتی، سم شناسی قانونی عملی، سم شناسی قانونی نظری، ازمون های سمیت و اسیب شناسی سموم، امار و اطلاع رسانی نظری، امار و اطلاع رسانی محیط عملی.

1 واحد سمینار _ 2 واحد کار آموزی _ 5 واحد پایان نامه.

 

آینده شغلی رشته سم شناسی, بازار کار رشته سم شناسی, رشته سم شناسی محیط

دوره دکتری رشته سم شناسی

 

دوره دکتری رشته سم شناسی

دوره تحصیلی دکتری نیز هست سال و نیم طول میکشد و در شرایط خاص و با موافقت شورای تحصیلات تکمیلی، می تواند یک سال و نیم به دوره تحصیل خود افزایش دهد. مقطع دکتری هم مانند کارشناسی ارشد، به شکل پژوهشی و آموزشی نیز می باشد.

 

برای قبول شدن در این مقطع تحصیلی باید یکی از مدارک دانشنامه دکتری را داشت.  این مدارک شامل: دکتری عمومی پزشکی، دکتری عمومی داروسازی، مدرک کارشناسی ارشد در رشته های داروسازی و سم شناسی می باشند.

 

این فارغ التحصیلان می توانند در تخصص های مانند: سم شناسی، نانو فناوری دارویی، مطالعات اعتیاد، بهداشت حرفه ای، علوم سلولی کاربردی، نانو فناوری پزشکی، علوم اعصاب، مهندس بافت، انفورماتیک پزشکی، توکسین های میکروبی، سلامت رفاه اجتماعی، اپیدمیلوژی، سلامت در بلایا و فوریت ها، گفتار درمانی بهداشت حرفه ای، مددکار اجتماعی ادامه تحصیل بدهند. این فارغ التحصیلان حتی می توانند در آزمون دکتری تخصصی وزارت علوم، در رشته زیست شناسی ( همه گرایش ها ) شرکت کنند.

 

دروس دانشگاهی رشته سم شناسی در مقطع دکتری

جمع واحد های دوره تحصیلی دکتر 47 واحد می باشد. 14 واحد از آن مربوط می شود به دروس جبرانی. زمانی این دروس ارائه می شود، که در دوران کارشناسی ارشد نگذرانده باشند.

 

دروسی مانند: دارو شناسی 1، داروشناسی 2، سم شناسی نظری، سم شناسی عملی، بیولوژی، بیوشیمی، شیمی تجزیه، فیزیولوژی، روش های تجزیه دستگاهی نظری، روش های تجزیه نظری عملی، امار و اطلاع رسانی نظری، امار و اطلاع رسانی عملی.

 

25 واحد دیگر مربوط می شود به دروس الزامی که عبارتند از: سم شناسی محیطی و صنعتی، داروشناسی پیشرفته نظری، داروشناسی پیشرفته عملی، روش تحقیق و امار، سم شناسی پیشرفته نظری، سم شناسی پیشرفته عملی، سم شناسی بالینی نظری، سم شناسی بالینی عملی، سم شناسی تجزیه ای قانونی نظری، سم شناسی قانونی تجزیه ای عملی، کامپیتر و اطلاع رسانی در سم شناسی، سم شناسی سلولی و مولکولی نظری، سم شناسی سلولی و مولکولی عملی.

22 واحد مربوط می شود به پایان نامه. 

 

بازار کار و آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته سم شناسی

این رشته بازار کار متنوع و زیادی دارد و فارغ التحصیلان طبق شاخه انتخابی خود می توانند وارد بازار کار شوند.

از جمله شغل های پیشنهادی: 

1- آزمایشگاه سم شناسی مراکز پزشکی و قانونی

2- آزمایشگاه سم شناسی مراکز بهداشتی و درمانی

3- آزمایشگاه سم شناسی شرکت های دارویی

4- آزمایشگاه سم شناسی مواد

5- آزمایشگاهای سازمان غذا و دارو

6- آزمایشگاه های تخصصی مسمومیت 

و دیگر شغل هایی که مربوط به این رشته می شود.

 

گردآوری : بخش علمی بیتوته 

 



چند دقیقه با دانستنی ها

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------