ابداع دروازه ماهی مجهز به هوش مصنوعی | کنترل جمعیت سالمونهای اقیانوس آرامی
- مجموعه: نوآوری و کشفیات علمی
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نیو اطلس، تعداد ماهیهای سالمون اقیانوس آرام پس از ورود به دریای سفید روسیه در دهه ۵۰ میلادی، در امتداد خط ساحلی نروژ و در رودخانههای آن به تدریج گسترش یافته است. ماهیهای سالمون آزاد مهاجم اقیانوس آرام علاوه بر انتقال بیماریهای جدید به ماهیهای سالمون آزاد بومی اقیانوس اطلس، چرخه تولید مثل سریعتری نیز دارند و این به معنی تهدید غذایی ماهیهای سالمون بومی اقیانوس اطلس است. در نتیجه رشد جمعیت سالمونهای آزاد بومی اقیانوس اطلسی در مقاسیه با ماهیهای سالمون آزاد مهاجم اقیانوس آرامی رو به کاهش رفته است.
انجمن شکارچیان و ماهیگیران برلواگ نروژ با همکاری برنامه توسعه پایدار TECH4AL شرکت هواوی چین برای حل این معضل، فناوری دروازه مجهز به هوش مصنوعی (AI-enabled fish gate) را ابداع کردند. در این سیستم یک دروازه مکانیکی وجود دارد که در کانال بالادست رودخانه استورلوا نروژ مستقر شده است. ماهیها هم هنگام شنا کردن از دریا به سمت بالا رودخانه به داخل آن به شکل قیفی گیر افتاده و بعد وارد میشوند. یک دوربین فیلمبرداری زیر آب، واقع در یک گذرگاه منتهی به دروازه مکانیکی هم مستقر است که ویدیوی همزمان را فراهم میآورد. این ویدیوی همزمان توسط یک الگوریتم هوش مصنوعی که قادر است بین ماهی سالمون اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام با نرخ دقت ۹۱ درصد تمایز قائل شود، تجزیه و تحلیل میشود.
در مرحله بعد اگر سیستم تشخیص دهد که ماهی وارد شده یک ماهی سالمون اقیانوس اطلسی یا یک ماهی سالمون خال قرمز بومی قطب شمال است، دروازه باز میشود تا ماهی بتواند به سمت رودخانه حرکت کند. اگر ماهی سالمون اقیانوس آرام شناسایی شود، دروازه بسته میشود و ماهی برای حذف شدن از منطقه به مخزن نگهداری هدایت میشود.
این فناوری قابلیت شناسایی انواع دیگر ماهیها را هم دارد. یک مزیت جالب این سیستم علاوه بر محروم کردن ورود ماهیهای سالمون مهاجم اقیانوس آرام؛ فراهم آوردن داده برای مطالعات روی الگوهای مهاجرت و سطوح جمعیت محلی گونههای ماهیها مختلف است.
جیر کریستیانسن، رییس انجمن شکارچیان و ماهیگیران برلواگ نروژ معتقد است این فناوری یک ابتکار نه تنها در نروژ بلکه در سطح جهانی است. او به امکان این فناوری برای مدیریت کامل رودخانهها اشاره میکند و از علاقه مدیران محلی و رودخانهها به این فناوری گفته است.