6 مورد از عجیب ترین قلب بین حیوانات
- مجموعه: آیا می دانید ؟
حقایقی اعجاب انگیز درباره قلب حیوانات
سیستم گردش خون و قلب انسان و حیوان با توجه به نیازهای بدنی هر موجود ساختار متفاوتی دارد.
قلب انسان در دقیقه 72 باز می تپد و 0.3 کیلوگرم وزن دارد. تفاوت عملکرد و ساختار قلب برخی از موجودات با انسان به قدری زیاد است که عجیب به نظر می رسد.
در ادامه مقاله عجیب ترین قلب بین حیوانات را به شما معرفی می کنیم.
قلب 3 حفره ای قورباغه
قلب پرندگان و پستانداران 4 حفره دارد که شامل 2 دهلیز در بالا و 2 بطن در پایین می شود ولی قلب قورباغه 3 حفره است است و فقط 1 بطن دارد.
قلب قورباغه خون بدون اکسیژن را از بدن گرفته و به شش ها می رساند و بعد از گرفتن اکسیژن به اندام بدن پمپاژ میکند.
از آنجا که قلب انسان 4 حفره دارد ، خون دارای اکسیژن و خون بدون اکسیژن را با دیواره میانی در دو بطن از هم جدا نگه می دارد ولی در قلب قورباغه ، شیارهایی به نام ترابکولا ، خون دارای اکسیژن و بدون اکسیژن را در یک بطن ولی جدا نگه می دارد.
بدن قورباغه ها میتواند علاوه بر ریه از پوست هم اکسیژن بگیرد بنابراین زمانی که خون بدون اکسیژن وارد دهلیز راست می شود به بطن رفته و برای گرفتن اکسیژن به ریه ها و پوست پمپاژ می شود سپس خون دارای اکسیژن وارد دهلیز چپ شده و به بطن رفته و به دیگر اعضا پمپاژ می گردد.
قلب عظیم نهنگ
نهنگ بزرگ چثه ترین حیوان شناخته شده محسوب می شود و قلبش به اندازه یک ماشین است که تقریبا 430 کیلوگرم وزن دارد و در بین پستانداران بزرگترین قلب محسوب می شود و دیواره آئورت قلب نهنگ به ضخامت آیفون 6 پلاس است.
قلب 3 تایی سفالوپود یا سرپایان
سفالوپود ها یا سرپایان موجودات دریایی شاخدار از جمله اختاپوس ، ماهی مرکب و اسکوئید هستند. سفالوپودها قلب 3 تایی دارند. 2 قلب بازویی در دو طرف بدن دارند که اکسیژن خون را از طریق عروق خونی آبشش ها تامین کرده و قلب میانی که در مرکز بدن جانور قرار دارد ، خون دارای اکسیژن را به اندام ها پمپاژ میکند.
خون سفالوپودها به دلیل وجود مس رنگ کبودی دارد بر خلاف خون انسان که به دلی وجود آهن در هموگلوبین به رنگ قرمز است.
قلب حفره ای سوسک
سوسک ها مانند دیگر حشرات گردش خون باز دارند یعنی خون به این که عروق خونی ار پر کند با استفاده از ساختاری مجزا که دارای 12 – 13 حفره است جریان پیدا میکند. سینوس پشتی سوسک خون حاوی اکسیژن را به حفره های قلب می رساند.
سوسک ها با منافذ سطحی بدنشان تنفس می کنند و به همین دلی نیازی به جا به جایی خون بین عروق ندارند.
خون سوسک که به نام همولنف شناخته می شود ، به رنگ سفید یا زرد است که مواد مغذی را حمل میکند.
قلب سوسک تپش خود به خودی ندارد با این حال عضلات موجود در حفره ها منبسط و منقبض می شوند تا به قلب کمک کنند ، همولنف را به اعضای بدن برساند. قلب سوسک های بدون بال کوچکتر هستند و تعداد ضربان قلب شان تقریبا با انسان یکی است.
قلب کاذب کرم خاکی
کرم خاکی یکی از جاندارانی است که قلب ندارد ولی به جای آن 5 قلب کاذب دارد ک اطرافی مری را گرفته اند. این قلب های کاذب ، خون پمپاژ نمی کنند ولی رگها را فشرده کرده و به گردش خون در بدن کمک میکنند.
از انجا که کرم خاکی ریه ندارد ، اکسیژن را از طریق پوست جذب میکند. هوایی که هنگام باران یا بعد از باران در خاک وجود دارد ، در مخاط پوست کرم خاکی حل شده و اکسیژن جذب بدنش می شود.
خون کرم خاکی هم به دلیل وجود هموگلوبین قرمز است ولی از آن جا که سیستم گردش خون باز دارند ، هموگلوبین در بین سایر مایعات شناور است.
قلب منحصر به فرد ماهی ها
ماهی گورخری یکی از منحصر به فرد ترین قلب ها را دارد و 2 ماه بعد از آسیب 20 درصدی عضله قلبش میتواند آن را به طور کامل احیا کند.
ماهی ها قلب منحصر به فرد دارند ، قلب ماهی یک دهلیز و یک بطندارد و دارای دو ساختار متفاوت قلبی هستند که در انسان وجود ندارد.
کیسه ای قبل از دهلیز قلب ماهی به نام سینوس ونوس قرار دارد و بعد از بطن لوله ای به نام بلبوس شریانی دارند.
خون بدون اکسیژن وارد سینوس ونوس شده و به دهلیز می رود سپس دهلیز خون را به بطن پمپاژ می نماید و دیواره ضخیم بطن ، خون را به داخل بلبوس شریانی می فرستد.
از آنجا که آبشش ماهی ها ظریف است و دیواره نازکی دارد در صورت فشار خون بیش از حد آسیب می بیند ، بلبوس شریانی محفظه ای با اجزای بسیار الاستیک است که مانع از بروز این مشکل می شود.
گردآوری : بخش علمی و آموزشی بیتوته