علت بوجود امدن پشه در گلدان و راههای از بین بردن پشه گلدان
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
علت به وجود آمدن پشه در خاک گل و راه های از بین بردن آن ها
پشههای گلدان، که به نام مگسهای قارچی نیز شناخته میشوند، حشرات ریز و سیاهی هستند که در اطراف گلدانهای خانگی پرسه میزنند و میتوانند به شدت آزاردهنده باشند. اگرچه نیش نمیزنند، اما پروازشان در اطراف گیاهان و در گوشه و کنار خانه، به خصوص زمانی که تعدادشان زیاد باشد، میتواند ناخوشایند باشد.
پشه گیاه چیست و چگونه به وجود می آید؟
پشههای گیاه، حشرات کوچکی هستند که به ظاهر شبیه به مگسهای میوه با رنگی تیره هستند و در خاک گیاهان آپارتمانی زندگی میکنند. هنگام آبیاری گیاهانتان، اگر این پشهها در خاک حضور داشته باشند، به راحتی آنها را مشاهده خواهید کرد.
یکی از دلایلی که گیاهان پشه میزنند، این است که شاید شما گیاهان آپارتمانی خود را در داخل منزل نگهداری میکنید. اغلب این پشهها از گلخانهها به طور مستقیم وارد محیط شما میشوند. هنگامی که گیاهان را از گلخانه خریداری میکنید، احتمالاً نخواهید دید که این پشهها در حال حاضر در خاک گیاهان وجود دارند، زیرا آنها در داخل خاک پنهان میشوند.
لاروهای این پشهها ریشههای گیاهان و قارچهای موجود در خاک را میخورند و پس از بیرون آمدن به شکل پشه، نمایان میشوند.
چرا پشه گیاه ضرر دارد و باید از بین برود؟
در حالی که این آفات در تعداد قابل توجهی آزاردهنده هستند؛ اما این حشرات بی خطر هستند که نیش نمی زنند. همچنین، آن ها آسیب زیادی به گیاهان قوی و سالم وارد نمی کنند؛ اما می توانند باعث پژمرده شدن برگ های زرد، توقف رشد و حتی مرگ در نهال ها و گیاهان شکننده تر شوند.
اما راستش را بخواهید؛ هیچ کس نمی خواهد هر بار که به گیاهان آپارتمانی خود آب می دهد؛ انبوهی از پشه ها به سمت صورتش پرواز کنند. به همین دلیل باید بانیم که چرا گیاهان پشه می زنند.
گرچه این آفات به تعداد قابل توجهی وجود دارند و برای ما آزاردهنده هستند، اما باید بدانید که حشرات پشه در واقع بیخطر هستند و نیشی به ما نمی زنند. همچنین، آنها به گیاهان قوی و سالم آسیب جدی وارد نمیکنند؛ اما میتوانند باعث پژمردگی و زردشدن برگها، توقف رشد و حتی مرگ نهالها و گیاهان حساستر شوند.
اما بگذارید راستی را بگویم؛ هیچ کسی نمیخواهد هر بار که به گیاهان آپارتمانی خود آب میدهد، با انبوهی پشه روبرو شود که به سمت چهرهاش پرواز کنند. به همین دلیل باید بفهمیم که چرا گیاهان مورد حمله پشه قرار میگیرند.
علت پیدایش پشه گلدان:
آبیاری بیش از حد: آبیاری بیش از حد رایجترین دلیل وجود پشه گلدان است. خاک مرطوب محیطی ایدهآل برای رشد لارو این حشرات فراهم میکند.
خاک نامناسب: خاکهای سنگین و متراکم که زهکشی ضعیفی دارند، رطوبت را در خود نگه میدارند و بستر مناسبی برای پشهها ایجاد میکنند.
مواد پوسیده: بقایای گیاهان و برگهای پوسیده در گلدان میتوانند منبع غذایی لارو پشهها باشند.
گیاهان آلوده: اگر گیاهی را با پشههای گلدان به خانه خود بیاورید، این حشرات به سرعت در سایر گلدانها نیز پخش میشوند.
راه های از بین بردن پشه گلدان:
کم کردن آبیاری :
پشه ها در خاک های مرطوب هستند و لارو پشه ها برای زنده ماندن به خاک مرطوب نیاز دارند. بنابراین، اولین راه مقابله با این پشه ها توقف آبیاری است، اجازه بدهید چندسانتی متر از خاک خشک شود تا هم لارو و تخم ها از بین بروند و هم اینکه تمایل به تخم گذاری کم شود.
گیاهان را از پایین آبیاری کنید :
آبیاری از پایین علاوه بر اینکه گیاه را هیدراته و شاد نگه می دارد؛ کمک می کند خاک سطحی (محل تخم گذاری پشه ها) خشک بماند.
استفاده از چسب زرد :
استفاده از چسب زرد تا حدودی می تواند در کاهش حشرات تاثیر داشته باشد. (چسب زرد را می توانید از فروشگاه های لوازم کشاورزی تهیه کنید)
استفاده از شن :
این حشرات معمولا تا عمق یک سانتی متری از خاک تخم گذاری می کنند و شما می توانید یک سانتی متری خاک را با شن بپوشانید تا محیط خشک شود و تخم گذاری را متوقف کنند.
استفاده از سیر :
نسبت به بوی سیر حساس هستند، تعدادی سیر را خرد کنید و روی خاک قرار بدهید این روش هم تا حدودی از جمعیت حشرات کم می کند.
استفاده از میخک در خاک :
بوی میخک پشهها را دور میکند. یک عدد گل میخک را روی خاک قرار دهید تا از تعداد پشههای گلدان کم کنید.
استفاده از سیب زمینی به عنوان تله:
تکه های سیب زمینی را با ضخامت نازک روی سطح خاک قرار بدهید و حداقل تا چهار ساعت به آن دست نزنید. بعد از دو روز سیب زمینی ها را با سیب زمینی های جدید جایگزین کنید.
استفاده از دارچین :
دارچین یک نوع سم طبیعی است و برای از بین بردن لاروها موثر است، دارچین آسیاب شده را روی خاک بپاشید و هر چند هفته یک بار تکرار کنید.
استفاده از پوست لیمو :
مقداری پوست لیمو را رنده کنید و روی سطح خاک بریزید. بوی لیمو دورکننده حشرات است.
استفاده از چای بابونه:
یک قسمت از چای بابونه سرد شده را با سه قسمت آب مخلوط کنید و هنگام آبیاری استفاده کنید.
استفاده از سرکه سیب :
شما میتوانید یک شیشه مربا را تا نیمه از سرکه سیب پر کنید و درون آن مقداری مایع ظرفشویی یا صابون مایع (یک یا دو قطره) بریزید. پشهها معمولا میتوانند روی سطح آب یا سرکه بمانند ولی با اضافه نمودن صابون مایع به سرکه، کشش سطحی آن کم شده و پشه در آن غرق میشود. سپس درب شیشه را با پوششی شفاف مانند نایلون ببندید و چند سوراخ که پشه قارچ بتواند از آن عبور کند در روی ظرف ایجاد کنید. ظرف سرکه را در نزدیکی گلدان خود قرار دهید. تا زمانی که پشهها کامل از بین نرفته اند ظرف را جابهجا نکنید.
استفاده از اسپری حشره کش :
در پایان اگر مواد گیاهی جشره ها را از بین نبرد از اسپری حشره کش استفاده کنید. روی دستمال کاغذی اسپری حشره کش بزنید و دستمال را روی خاک گلدان بگذارید. به مدت دو هفته هر روز به دستمال اسپری حشره کش بزنید. همچنین میتوانید روی سطح خاک را هر از گاهی با حشره کش اسپری کنید و بعد تا چند ساعت روی خاک نایلون قرار دهید تا باعث از بین بردن پشه گلدان که در خاک است، بشود.
جا به جایی خاک :
هر روز 3 الی 5 سانت از سطح خاک را هم بزنید (مانند شخم زدن). این عمل باعث خشک ماندن خاک و جا به جایی هوا در خاک و در نهایت ایجاد اشکال در زندگی پشه ها می شود.
لاروها هنوز هم می توانند از تخم خارج شوند؛ بنابراین بهتر است اجازه دهید این روند در بیرون از محیط منزل شما انجام شود. برای این منظور سطح بالایی خاک را در یک فضای باز، دور از منزل خاک کنید. با انجام این کار، می توانید به طور طبیعی هجوم پشه قارچی را کنترل کرده و از آن جلوگیری کنید.
تعویض خاک گلدان :
اگر در خاک گلدان لاروهای پشه را مشاهده کردید، میتوانید قبل از اینکه گیاهتان از بین برود خاک گلدان را تعویض کنید. گیاه را از خاک بیرون بیاورید و خاک را از روی ریشه ها بتکانید. خاک قبلی را درون یک کیسه بریزید و آن را دور بریزید. سپس از یک خاک سالم و ضدعفونی شده برای جایگزینی استفاده کنید.
تمیز نگه داشتن محیط :
همیشه خاک گلدان باید مرتب و تمیز باشد. برگ های افتاده شده و هرگونه موادی که باعث تغذیه و رشد پشه ها می شود رو از سطح خاک بردارید.
علت پشه زدن گل دیفن باخیا :
پشه ها در اثر ابیاری زیاد می آیند، باید آبیاری را کم کنید. اما برای از بین رفتن آن ها دو سه تا حبه سیر روی سطح خاک قرار بدهید. یا یک دستمال را به سم دیازینون آغشته کنید و روی خاک آن قرار بدهید تا بمیرند.
علت پشه زدن گل سانسوریا :
پشه گیاه، نوعی پشه قارچی محسوب میشود که برای تخمگذاری به خاک مرطوب نیاز دارد. در واقع لاروهای پشههای قارچی از مواد آلی که در خاک سانسوریا وجود دارد، تغذیه میکنند و این موضوع میتواند به گیاه آسیب وارد کند. پس دلیل اصلی بهوجودآمدن پشه در گیاه شمشیری، رطوبت بیش از حد و زهکشی نامناسب خاک است.
پشه گیاهان آپارتمانی که نام دیگر آن پشه خاکی است، از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به مگس میوه دارد و محتملترین راهی که برای بهوجودآمدن آن پیشبینی میشود، قرار دادن گیاهان آپارتمانی در خارج از محیط خانه است.
علت پشه زدن گل پتوس :
جایزه مزاحم ترین آفت گیاهان آپارتمانی باید به پشه های قارچی برسد. این حشرات ریز پرنده در اطراف خاک مرطوب گیاهان آپارتمانی در محیط های گرم و مرطوب آویزان می شوند و تخم های خود را در گلدان می گذارند تا تولید مثل کنند.
آنها ممکن است به راحتی قابل تشخیص باشند، در حال پرواز در اطراف پوتوس شما و احتمالاً در اطراف سر شما هنگامی که به آن نزدیک می شوید. اما، خلاص شدن از شر آنها آسان نیست.
تله های چسبنده به کاهش مشکل کمک می کنند، اما از آنجایی که آنها در خاک زندگی می کنند، گلدان مجدد معمولا تنها راه حل دائمی مشکل است.
* اما در کل، اکثر گل های آپارتمانی به دلیل رطوبت در خاکشان اطراف آن ها پشه ایجاد می شود.
نکته :
• از بین بردن این پشه ها نیاز به صبر و حوصله دارد و بهتر است که از روش های طبیعی استفاده کنید، چون استفاده از سموم شیمیایی ممکن است به گیاه شما آسیب وارد کند.
• اگر این روش ها را انجام داده اید اما از بین نرفت، باید بدانید که اولین اصل این است که صبر و حوصله به خرج بدهید و مستمر این کار را تکرار کنید. اگر طبق روش ها هم انجام بدهید حتما جواب می گیرید.
• اما اگر موفق به از بین بردنشان نشدید می توانید از سم های حشره کش استفاده کنید.
• همیشه گلدان تان را قبل از کاشت و یا تعویض خاک با کلر یا قارچ کش ضد عفونی کنید.
• از خاک های استریل و خارجی استفاده کنید.
• اگر از خاک باغچه استفاده می کنید خاک رو به مدت 30 دقیقه در دمای حدود 120 درجه در کوره بپزید.
گردآوری: بخش علمی بیتوته