ژانر ملودرام چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
- مجموعه: آکادمی هنر
ژانر ملودرام
ژانر ملودرام چیست؟
ملودرام اثری نمایشی یا ادبی است که پیرنگ آن احساسی و متقدم بر شخصیتپردازی است. شخصیتها در ملودرام، ساده و اغلب پیش پا افتاده هستند. ملودرام روایتی احساسی با شخصیتهایی ساده است که یا بسیار خوباند یا بسیار بد و اغلب از زبانی ساختگی و مبالغه آمیز استفاده میکنند. این اصطلاح اول فقط برای توصیف نمایشنامهها استفاده می شد ولی امروزه اصطلاحی توهین آمیز است که برای توصیف روایتهایی به این شکل در رسانههای دیگر هم استفاده می شود.
تاریخچه ژانر ملودرام
اولین بار ژانرملودرام در فرانسه در دوران انقلاب پدیدار شد. کلمه ژانر ملودرام، گرفته شده از یونانی و به معنای" درام موسیقی" یا" درام آهنگ" میباشد ، این کلمه هم به تئاتر ویکتوریایی از راه فرانسوی راه پیدا کرده است. از زیرشاخه های مهم ادبیات درام می توان به ژانر ملودرام اشاره نمود که احساسات و واکنش های شخصیت های داستان در آن نسبت به دیگر عناصر داستانی، نقش خیلی پررنگ تری دارد.
نمایش یا زبانِ نوشتار این آثار، همراه با فضایی موزیکال و شاعرانه میباشد که مثالی از آن رمان های بلندی های بادگیر از امیلی برونته یا جین ایر از شارلوت برونته است. استفاده از ملودرام نخست چنین بود که نمایشنامه ها را توصیف میکرد اما امروزه برای توصیف روایت هایی توهین آمیز در دیگر رسانه ها استفاده می شود.
خصوصیات ملودرام
ملودرام دارای خصوصیات کلیدی میباشد که از آن ها می توان به توهین ، قطبی سازی اخلاقی( خوب در برابر شر)، احساسات شدید، ساختار روایی غیرکلاسیک( به ویژه استفاده از تصادف شدید) و احساس گرایی( تأکید بر عمل، خشونت و هیجان) اشاره نمود.
فیلمهای ملودرام
ملودرام یک ژانر فرعی از ژانر اصلی درام به حساب می آید. ویژگی فیلمهای ملودرام، طرح آنها برای جذب کردن و افزایش عواطف مخاطبان است. آنها کلا به گسترش کاراکترهای کلیشهای، تعاملات و تمهای خیلی احساسی وابسته هستند. فیلمهای ملودراماتیک میل به استفاده از طرحهایی دارند که بیشتر با آشوب های احساسات انسانی، رابطه عاشقانه یا دوستانه شکست خورده، مشکلات خانوادگی ادامهدار، تراژدی، بیماری، اختلال روانی یا سختی های فیزیکی و احساسی ارتباط دارند.
قربانیان، زوجها، شخصیتهای پرهیزگار، قهرمانان و سردمداران رنج دیده (که اغلب قهرمانان زن هستند) در ملودرامها عرضه و معرفی میشوند این اشخاص اغلب در فشارهای اجتماعی، تهدید، سرکوب، ترسها، حوادث غیرمحتمل و یا مشکلات با دوستان، جامعه، کار، عشق، یا خانواده هستند. شکل ملودراماتیک به شخصیت اجازه میدهد تا با وجود مشکلات خود کار و تلاش کند و با استقامت پی در پی، اعمال فداکارانه و شجاعت ثابتقدم بر مشکلات پیروز شود.
گردآوری: بخش فرهنگ و هنر بیتوته