فواید و مضرات نور خورشید برای کودکان
- مجموعه: بچه های سالم
نور خورشید به همراه ماهی و اسیدهای چرب اومگا 3 منابع سرشار ویتامین D هستند
مزیت نور خورشید برای کودکان
نور آفتاب برای سنتز ویتامین دی -D-در بدن انسان ضروری است.
کودکان به لحاظ نیاز بیشتر به ویتامین دی برای رشد استخوانها و دندانها در اثر کمبود آفتاب بیشتر مشکل پیدا میکنند. پس ضرورت دارد که بطور متناوب در طول هفته در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرند، ولی این نور آفتاب به دلیل لطافت و ظرافت زیاد پوست کودک ممکن است حساسیت شدید ایجاد کند قسمت عمده اشعه خورشید برای پوست مضر است. بنابراین به لحاظ حساسیت بیشتر پوست اطفال در برابر نور آفتاب ممکن است محافظت پوست نیز انجام شود.
افسردگی در کودکان
احتمال ابتلا به حملات افسردگی یا اختلالات روانی در بین کودکانی که در معرض اشعه خورشید بیشتری قرار دارند، کمتر از 10 درصد است.
محققان در یک پژوهش 2700 کودک 9 تا 13 ساله را درخصوص رابطه بین میزان قرار گرفتن در معرض نور خوشید و حملات افسردگی و اختلالات روانی مورد بحث و بررسی قرار دادند. و سطح ویتامین D را در بدن این کودکان اندازه گیری کردند و دریافتند: کودکان دچار کمبود ویتامین D بیشتر از کودکان برخوردار از سطح باثبات این ویتامین درخون خود، در معرض حملات افسردگی و اختلالات روانی و عقلی قرار دارند.
نور خورشید به همراه ماهی و اسیدهای چرب اومگا 3 منابع سرشار ویتامین D هستند. ویتامین D یکی از ویتامین های لازم برای بدن و محلول در چربی است که به رشد و استحکام استخوان ها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک میکند. این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از رودهها و کاهش دفع از کلیه، به متابولیسم استخوانها کمک می کند و همچنین از طریق ترجمه ژن های هسته سلول به رشد سلول کمک می نماید.
۱۰ تا ۲۰ دقیقه ماندن زیر نور آفتاب، نیاز روزانه بدن انسان به این ویتامین را تامین میکند.
کمبود این ویتامین همچنین باعث پوکی استخوان در کهنسالی می شود.
تماس طولانی با نور آفتاب خطرناک است
بعضی از کودکان رنگدانه طبیعی پوست را بطور ارثی یا کم دارند یا اصلاً ندارند این کودکان حساسیت فوق العاده شدیدی به اشعه ماوراء بنفش خورشیدی دارند و باید از همان دوران کودکی محافظت در مقابل اشعه خورشید برای جلوگیری از ایجاد سرطان پوست را اعمال کرد. پیری زودرس پوست و سرطان پوست دو عارضه مهم تماس طولانی با نور آفتاب در سنین کودکی است. در ده سال اول عمر به جهت رشد و حساسیت پوست اقدامات اولیه باید انجام شود.
قرار گرفتن در نور خورشید باعث کاهش افسردگی در کودکان می شود
آفتاب سوختگی یکی از عوارض نور خورشید
آفتاب سوختگی می تواند منجر به کم آبی، درد و تب شود. بهتر است بدانید تنها یک آفتاب سوختگی در طول دوران کودکی می تواند خطر ابتلا به ملانوم یا سرطان پوست در آینده را افزایش دهد. به همین دلیل کارشناسان توصیه می کنند تا آنجا که امکان دارد نوزاد تا قبل از 6 ماهگی در معرض نور خورشید قرار نگیرد.
بویژه در گرم ترین ساعات روز، یعنی بین 10 تا 4 بعد از ظهر که اشعه های آفتاب از شدت خاصی برخوردار است. شدت اشعه های خورشید پس از این ساعات از روز کم می شود و استفاده از نور خورشید برای کودک بی خطر است. از 6 ماهگی به بعد می توان با رعایت دستورالعملهای لازم در خصوص محافظت از پوست نوزاد در برابر آفتاب او را برای گردش و پیاده روی بیرون از منزل برد.
دستورالعملهای لازم در خصوص محافظت از پوست کودکان در آفتاب
لباس کودک در آفتاب
پوشش لباس کـــودک خصوصاً در فصل تابستان که روزها طولانی تر و اشعه خورشیدی عمودیتر است باید مناسب باشد لباسهائی با پوشش کامل بطوریکه دستها و پاها و گردن و سینه کودک بطور کامل پوشانیده شود ضمناً رنگ روشن لباس نیز در کاهش جذب اشعه خــــورشیدی و کاهش عوارض مؤثر است لباسهای تابستانه که معمولاً بدون آستین و پوشش کامل دست و پا میباشد لباسهای مناسبی برای تابستان کودکان نیست. ساعاتــــی از روز -۱۰ صبح تا ۵ بعدازظهر-که هوا گرمتر است و اشعه خورشیدی عمـــودیتر است، کــــودکان باید در منـــزل بازی و فعالیت و استراحت داشته باشند تا از گـــرما زدگی و آفتاب سوختگی و عـــوارض آن مصون باشند.
استفاد از کلاه در کودک
کلاه خصوصاً کلاههای نقابدار که پشت گردن، گوشها و پیشانی و صورت را بپوشاند مناسبترین وسیله محافظت در برابر نور خورشید است.
کرمهای ضد آفتاب برای کودکان
برای جلوگیری از سوختگی پوست مانند سیاه شدن رنگ پوست، سرطان پوست، پیری زودرس پوست باید ضدآفتابهای موضعی با عیار محافظتی بالا بطور مرتب به قمستهای در معرض آفتاب مالید و از تماس پوست با نور آفتاب در ساعاتی که بیشترین خطر را برای پوست دارد جلوگیری کرد. کرمهای ضد آفتاب کودکان مخصوص است و باید مناسب سن آنها و فصل سال استفاده شود. این کرمها باید ترکیباتی داشته باشد که ساختمانهای سلولی نارس را محکم کند و شدیداً نسبت به شستشو مقاوم باشد. چرا که کودک در ضمن فعالیت در معرض نور خورشید چنانچه پوست خود را با آب بشوید کرم اثر خود را داشته باشد.
استفاده از عینک آفتابی برای کودکان
استفاده از عینک آفتابی طبی با نظر چشم پزشک برای محافظت چشمها و همچنین گونهها از آفتاب سوختگی مناسب است. استفاده از عینکهای معمولی غیر استاندارد با شیشههای تیره که اغلب کودکان به عنوان اسباب بازی از آن استفاده میکنند به هیچ وجه مناسب نیست و بعضاً ممکن است به لحاظ ایجاد اتساها مردمک بعلت تیرگی رنگ آن و نفوذ اشعه مضر خورشید به شبکیه چشم ضرر جدی داشته باشند.
کودکانی که رنگدانه پوست آنها کم است و یا عیب انکساری چشم دارند حتماً باید با نظر چشم پزشک از عینک مناسب در مدت زمان مناسب استفاده نمایند. عینکهائی که فلزی هستند احتمال سوختگی و آسیب به پوست صورت بیشتر است حتماً باید با محافظ مناسب استفاده شوند.
شرایط جوی و اثــرات نــور خـورشید
فراموش نکنید در ارتفاعات بالای تپه و بالای کوه اشعه خورشید خطرناکتر و عوارض پوستی بیشتر است و هوای ابری مانع از اثرات مضر خورشید روی پوست نیست. در هوای ابری حتی اگر آفتاب نباشد اقدامات محافظتی چشم و پوست حتماً باید انجام شود زمین خود نیز منعکس کننده اشعه خورشیدی است زمانی برف روی سطح زمین است و یا کودکان کنار رودخانه با آب بازی میکنند و یا اینکه روی شن بازی میکنند، شدت انعکاس اشعه خورشیدی بیشتر است و باعث آسیب بیشتر به پوست میشود. وزیدن باد خنک اثر نفوذی اشعه خورشید به پوست را بیشتر میکنند بنابراین باید در این شرایط دقت بیشتری برای محافظت پوست انجام داد.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته
منابع:
niniban.com
farsnews.com