برگ گواوا چیست و چه کاربرد و خواصی دارد؟
- مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
خواص دارویی برگ گواوا
معرفی گیاه گواوا
گواوا یا امرود نوعی گیاه گرمسیری با درختچه ای دائم سبز است . این گیاه از خانواده میرتاسه است که برگ های دراز و بیضی شکل دارد. این درختچه متعلق به آمریکای جنوبی ، آمریکای مرکزی، پرو، برزیل و مکزیک، پاکستان و هندوستان است. میوه گواوا یکی از میوه های استوایی است که سرشار از مواد مغذی می باشد.
میوه گواوا افزون بر آبدار و شیرین بودن ، طعم دلنشینی نیز دارد . این میوه از جهت خاصیت های دارویی اش نیز مورد استفاده قرار میگیرد . میوه، برگ و قسمت های دیگر گیاه گواوا خواص های چشمگیری برای سلامتی انسان به همراه دارد. برگ های گواوا بدون کرک یا پوشیده از کرک هستند . برگ های گیاه گواوا به دلیل داشتن خاصیت دارویی برای درمان بیماری های مختلفی در طب سنتی استفاده می گردند.
از آن جایی که برگ گیاه گواوا خواص متعددی دارد ، مواد معدنی موجود در برگ های گیاه گواوا شامل : ترکیبات پلیفنولی ، آنتی اکسیدان ها ، فلاونوئیدها، ساپونین ، هاتانن ها ،Eugenol و دیگر ترکیبات فاعل می باشند . در ادامه مطالب برخی از شناخته شده ترین فواید آن را شرح می دهیم که عبارتند از :
- درمان اسهال :
اسهال از آن دسته بیماری هایی است که به همراه عفونت پدید می آید ، درست زمانی که کلون به دلیل عفونت باکتریایی استافیلوکوکوس اورئوس نمیتواند آب را جذب کند. تحقیقات علمی نشان داده است که برگ های گیاه گواوا سرشار از ترکیبات ضد باکتریایی قوی چون : تانن ها و اسانس می باشد که برای مبارزه با استافیلوکوکوس اورئوس بسیار موثر است و همچنین رشد باکتری ها را متوقف می کند. روش مصرف برگ های گیاه گواوا برای درمان اسهال به این صورت می باشد که ابتدا باید ۶ عدد برگ گواوا را شست و شو دهید و پس از آن برگ ها را در آب بجوشانید و عصاره آن را به دست آورید، سپس این عصاره را روزی یک مرتبه به مدت دو روز مصرف کنید.
- جلوگیری از چاقی :
در زمان حال چاقی و اضافه وزن مسئله ای است که بیشتر افراد درگیر آن می باشند . چاقی می تواند بدن را با مشکلاتی چون : دیابت و بیماری های قلبی رو به رو کند . برگ گیاه گواوا دارای ترکیب کورستین است که می تواند تشکیل سلول های چربی را متوقف کند . همچنین برگ گواوا کاتکین (cathechin) نیز دارد که سبب چربی سوزی در بدن می شود.
- جلوگیری از دیابت نوع دوم :
کاتکین (Cathechin) موجود در برگ گواوا افزون بر چربی سوزی ، می تواند سطح قند خون را کنترل کند یعنی تاثیرات هیپوگلایسمی در بدن دارد ، که این مسئله ممکن است از پیشرفت دیابت به ویژه دیابت نوع ۲ جلوگیری کند. از تاثیرات دیابت نوع ۲ می توان به چاقی هم اشاره کرد . پس می توان این گونه بیان کرد که با مهار کردن دیابت از پیشرفت چاقی نیز جلوگیری می کنیم.
- کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی:
در طب سنتی می توان با مصرف برگ گواوا، خطر ابتلا به آترواسکلروز را کاهش داد و از ابتلا به بیماری های قلبی نیز جلوگیری کرد.کورستین (Quercetin) تاثیر آنتی اکسیدانی پر قدرتی در بدن دارد ، که این موضوع می تواند به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد کمک کند. این تاثیر کورستین باعث توقف LDL یا تشکیل لیپوپروتئین کم چگالی (low density lipoprotein) می شود. LDL یک چربی مضر شناخته می شود که می تواند سبب ایجاد آترواسکلروز یا پلاک در عروق خونی شود .
- جلوگیری از ابتلا به سرطان :
یکی از شناخته شده ترین فواید برگ گیاه گواوا، ضد سرطان بودن آن می باشد . در تحقیقات علمی مشخص شده است که برگ گیاه گواوا می تواند خطر ابتلا به انواع سرطان های مختلف چون : سرطان معده، پستان، دهان و پروستات را کاهش دهد. این فایده به وسیله آنتی اکسیدان موجود در برگ گواوا همچون : کورستین، لیکوپن و ویتامین C انجام می گردد. این ترکیبات می توانند باعث فعالیت آپوپتوز یا فعالیت خودکشی سلول های سرطانی شوند.
- جلوگیری از ابتلا به وبا :
عصاره برگ گواوا دارای فعالیت ضد میکروبی پر قدرتی در برابر ویبریو کلرا است. در خیلی از کشور ها بیماری وبا به عنوان یک بیماری همه گیر شناخته شده است ، که پزشکان طب سنتی جهت درمان مصرف برگ گواوا را پیشنهاد می کنند .
- درمان سردرد و بهبود برونشیت :
برونشیت و همینطور سرما خوردگی می توانند با کمک عصاره برگ گواوا درمان شوند. . برگ گیاه گواوا برونشیت را درمان می کند با باز کردن ریه ها، کاهش میزان مخاط و کاهش سرفه باعث بهبود مشکل بیمار می شود.
- درمان التهاب دهان و دندان :
التهاب و ناراحتی های دهان را می توان به راحتی با جویدن برگ های گواوا درمان کرد. با جویدن این برگ ها ، لثه های ملایم، گلو درد، زخم های دهان و یا دندان ها می توانند تا حد ممکن و با سرعت قابل توجهی درمان شوند . همچنین برگ گواوا دارای مواد ضد باکتری است که این امر سبب محافظت از لثه و دندان ها می شود .
- جلوگیری از ریزش مو :
گیاه گواوا یک منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی می باشد که این خواص باعث رشد موهای سالم می شود.برای متوقف کردن ریزش مو می توان برگ های گیاه گواوا را با یک لیتر آب به مدت ۲۰ دقیقه جوشاند و پس از سرد شدن بر روی پوست سر قرار داد . این درمان سبب تقویت مو ها و جلوگیری از ریزش آن ها می شود .
- سلامت دستگاه گوارش :
محتوای فیبر بالا میوه گواوا و محتوای ضد میکروبی برگ گواوا به این معنی است که این گیاه استوایی برای هضم مواد مناسب می باشد.میل کردن یک میوه گواوا به همراه دانه ها در طول روز به بدن مقدار زیادی فیبر منتقل می کند در نتیجه هضم به خوبی انجام می گردد . یک میوه گواوا شامل ۳ گرم فیبر می باشد که ۱۲ درصد نیاز روزانه است.
عصاره گیاه گواوا به دلیل داشتن فیبر به سلامت گوارشی نیز کمک می کند. یک فنجان نکتار گواوای کنسرو شده به میزان گرم دارای ۲.۵ گرم فیبر می باشد که مقدار ۱۰ درصد از فیبر نیاز روزانه است.برگ درخت گواوا می تواند مشکلات گوارشی ناشی از مسمومیت غذایی، مشکلات معده و عفونت های ویروسی را درمان کند.
- درمان آکنه های تاول دار :
خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی عصاره گواوا به درمان جوش ها کمک می کند . عصاره برگ های گواوا در درمان باکتری هایی که برای بعضی از آکنه ها مسئول هستند نیز تاثیر گذار می باشد .
روزانه خوردن یک میوه گواوا به بدن کمک می کند تا به وسیله آنتی اکسیدان ها تعداد تاول های پوست را کاهش دهد.
برای متوقف کردن بروز جوش و آکنه با کمک گرفتن از گواوا، می توانیم این اقدام را انجام دهیم ، تنها کافی است که برگ های تازه گواوا را به یک خمیر تبدیل کنیم و مقداری ژل آلوئه ورا را به خمیر اضافه کنیم . پس از مالیدن ترکیب خمیر برگ گواوا و ژل آلوئه ورا برای ۲۰ دقیقه آن را روی محل جوش ها استراحت می دهیم .برای محافظت از پوست بهتر است که پس از شست و شوی صورت از یک مرطوب کننده طبیعی استفاده کنیم .
گردآوری:بخش سلامت بیتوته