همه چیز درباره پلاسمافرز یا تعویض پلاسمای خون و کاربردهای آن در پزشکی
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
تعویض پلاسما؛ روشی نوین برای درمان بیماریهای خودایمنی
پلاسمافرز یا پلاسمافرزیس فرآیندی است که متخصصان بهداشت و درمان برای به دست آوردن پلاسما از خون استفاده میکنند. تعویض پلاسما زمانی است که متخصصان از پلاسمافرزیس برای جایگزینی پلاسما استفاده میکنند. این فرآیند شامل استفاده از یک دستگاه برای جداسازی پلاسما از خون و سپس بازگرداندن خون به فرد دریافتکننده درمان است.
پلاسمافرزیس و تعویض پلاسما چیست؟
خون از چهار جزء اصلی تشکیل شده است: پلاسما، گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها. پلاسما بخش مایع خون است و عمدتاً از آب، الکترولیتها (نمکهای محلول) و پروتئینها تشکیل شده است. این پروتئینها نقشهای حیاتی ایفا میکنند، از جمله محافظت از بدن در برابر عوامل بیماریزا مانند ویروسها و باکتریها و کمک به کنترل خونریزی.
پلاسمافرزیس فرآیندی است که در آن پلاسما از خون جدا میشود. این روش اغلب برای جمعآوری پلاسما از اهداکنندگان سالم انجام میشود که میتواند برای درمان برخی بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، پلاسمافرزیس در روش درمانی به نام تعویض پلاسما نیز کاربرد دارد. در تعویض پلاسما، پلاسمای فرد بیمار با یک محلول جایگزین میشود. این کار به منظور حذف مواد مضر یا آنتیبادیهای مضر از خون انجام میشود و میتواند در درمان برخی بیماریهای خودایمنی موثر باشد.
به طور خلاصه، پلاسمافرزیس یک روش درمانی است که در آن پلاسما از خون جدا شده و ممکن است با یک محلول جایگزین شود. این روش در جمعآوری پلاسما برای اهدا و همچنین در درمان برخی بیماریها کاربرد دارد.
هدف از پلاسمافرزیس چیست؟
پلاسمافرزیس میتواند برای درمان طیف وسیعی از اختلالات خودایمنی از جمله:
• میاستنی گراویس
• سندرم گیلن-باره
• پلینورپاتی دمیلین کننده التهابی مزمن
• سندرم میاستنیک لامبرت-ایتون
همچنین میتواند برای درمان برخی عوارض بیماری سلول داسی و برخی اشکال نوروپاتی استفاده شود.
در هر یک از این اختلالات، بدن پروتئینهایی به نام آنتیبادی تولید کرده است که برای شناسایی و از بین بردن سلولها برنامهریزی شدهاند. این آنتیبادیها در پلاسما هستند. معمولاً این آنتیبادیها به سلولهای خارجی که ممکن است به بدن آسیب برسانند، مانند یک ویروس، هدایت میشوند.
با این حال، در افرادی که مبتلا به بیماری خودایمنی هستند، آنتیبادیها به سلولهای داخل بدن که وظایف مهمی را انجام میدهند، پاسخ میدهند. به عنوان مثال، در مولتیپل اسکلروزیس، آنتیبادیها و سلولهای ایمنی بدن به پوشش محافظتی اعصاب حمله میکنند. این در نهایت منجر به اختلال عملکرد عضلات میشود. پلاسمافرزیس میتواند این روند را با حذف پلاسمای حاوی آنتیبادیها و جایگزینی آن با پلاسمای جدید متوقف کند.
در سالهای اخیر، این روش درمانی به طور فزایندهای برای درمان افرادی که به دلیل عفونتها و مشکلات دیگر مانند بیماری ویلسون و پورپورا ترومبوتیک ترومبوسیتپنیک به شدت بیمار هستند، استفاده شده است. همچنین برای کمک به افرادی که پیوند عضو دریافت کردهاند، برای مقابله با اثر روند طبیعی رد شدن بدن، استفاده شده است.
چگونه برای پلاسمافرزیس آماده شویم؟
شما میتوانید با انجام این مراحل، موفقیت را بهینه کرده و علائم و خطرات پلاسمافرزیس را به حداقل برسانید:
1. قبل از درمان یا اهدا، مطمئن شوید که یک وعده غذایی مغذی داشته باشید.
2. شب قبل از عمل، خوب بخوابید.
3. مایعات فراوان بنوشید.
4. برای عفونتهای رایج، واکسیناسیون خود را به روز نگه دارید. با پزشک خود همکاری کنید تا دریابید به کدام واکسنها نیاز دارید.
5. از سیگار کشیدن و مصرف تنباکو خودداری کنید.
6. در روزهای منتهی به پلاسمافرزیس، رژیم غذایی پر پروتئین و کم فسفر، سدیم و پتاسیم داشته باشید.
7. 72 ساعت قبل از درمان نوشابه های بدون گاز بنوشید.
8. لباس راحت بپوشید و در طول درمان چیزی برای خواندن یا گوش دادن به همراه داشته باشید.
9. کسی را در دسترس داشته باشید که بعد از درمان شما را به خانه ببرد.
پلاسمافرز چگونه انجام می شود؟
در طول اهدای پلاسمافرز، شما روی یک تخت استراحت خواهید کرد. سپس یک سوزن یا کاتتر در یک رگ در خم آرنج دارای قویترین شریان قرار داده میشود. در برخی موارد، یک کاتتر در کشاله ران یا شانه قرار داده میشود.
پلاسمای جایگزین یا بازگردانده شده از طریق یک لوله دوم که در بازو یا پا قرار داده شده است، به بدن شما جریان مییابد.
طبق مقررات فدرال، یک فرد میتواند حداکثر دو بار در هفته پلاسما اهدا کند. جلسات اهدا معمولاً حدود 90 دقیقه طول میکشد.
اگر شما پلاسمافرز را به عنوان درمان دریافت میکنید، این روش میتواند بین یک تا سه ساعت طول بکشد. ممکن است شما به پنج درمان در هفته نیاز داشته باشید. فرکانس درمان میتواند از یک وضعیت به وضعیت دیگر بسیار متفاوت باشد و همچنین به سلامت کلی شما بستگی دارد.
گاهی بستری شدن در بیمارستان لازم است. در مواقع دیگر، درمان سرپایی امکانپذیر است.
مزایای پلاسمافرزیس چیست؟
اگر پلاسمافرز را به عنوان درمانی برای ضعف یا یک اختلال خودایمنی دریافت میکنید، ممکن است در عرض چند روز احساس بهبودی کنید. برای سایر شرایط، ممکن است چند هفته طول بکشد تا تغییراتی در علائم خود مشاهده کنید.
پلاسمافرز فقط تسکین کوتاه مدت را فراهم میکند. اغلب این فرآیند باید تکرار شود. فرکانس و طول نتایج به شدت وضعیت شما و شدت آن بستگی دارد. پزشک یا پرستار شما میتواند ایده کلی در مورد مدت زمان موثر بودن پلاسمافرز و دفعاتی که نیاز به استفاده از آن دارید، به شما بدهد.
خطرات پلاسمافرزیس چیست؟
پلاسمافرزیس با خطر عوارض جانبی همراه است. معمولاً نادر هستند و عموماً خفیف هستند. شایعترین علامت افت فشار خون است. این اغلب همراه با:
• ضعف
• تاری دید
• سرگیجه
• احساس سرما
• گرفتگی معده
پلاسمافرزیس همچنین میتواند خطرات زیر را به همراه داشته باشد:
• عفونت: اکثر روشهایی که شامل انتقال خون به داخل یا خارج بدن میشوند، خطر عفونت را دارند.
• لخته شدن خون: پزشک شما ممکن است برای کمک به کاهش خطر لخته شدن خون، یک داروی ضد انعقاد تجویز کند.
• واکنش آلرژیک: این معمولاً یک واکنش به محلولهای استفاده شده برای جایگزینی پلاسما است.
خطرات جدیتر اما نادرتر شامل خونریزی ناشی از داروهای ضد انعقاد است. سایر خطرات جدیتر شامل تشنج، گرفتگی شکم و سوزن سوزن شدن در اندامها است.
پلاسمافرزیس ممکن است برای برخی افراد مناسب نباشد، از جمله:
• افرادی که از نظر همودینامیک ناپایدار هستند.
• افرادی که نمیتوانند محلول مرکزی را تحمل کنند.
• افرادی که به هپارین آلرژی دارند.
• افرادی که دچار هیپوکلسمی هستند.
• افرادی که به آلبومین منجمد یا پلاسما آلرژی دارند.
سوالات متداول درباره پلاسمافرز
1. زمان بهبودی چقدر است؟
اکثر افراد در عرض چند ساعت از درمان تعویض پلاسما بهبود مییابند.
2. پس از درمان چقدر احساس بهتری خواهم داشت؟
این بستگی به دلیل انجام تعویض پلاسما دارد. به عنوان مثال، افرادی که مبتلا به میاستنی گراویس هستند ممکن است برای کاهش علائمی مانند ضعف، تعویض پلاسما را انجام دهند. آنها ممکن است چندین درمان در طی چند هفته داشته باشند و برای چند ماه قبل از نیاز به درمانهای اضافی، احساس قویتری داشته باشند.
3. آیا پلاسمافرزیس همان دیالیز است؟
دیالیز و پلاسمافرزیس و تعویض پلاسما بر اساس یک اصل عمل میکنند: فیلتر کردن مواد مضر از خون شما. افراد به دلیل اینکه کلیههای آنها قادر به حذف زباله از خون خود نیستند، دیالیز انجام میدهند. این زباله در جریان خون آنها جمع میشود. در دیالیز، متخصصان از یک دستگاه برای خارج کردن خون از بدن شما، پاکسازی خون و بازگرداندن آن به شما استفاده میکنند.
4. آیا پلاسمافرز دردناک است؟
خود فرآیند پلاسمافرز معمولاً دردناک نیست، اما ممکن است در محل ورود سوزن یا کاتتر احساس ناراحتی کمی وجود داشته باشد.
5. چند جلسه پلاسمافرز نیاز است؟
تعداد جلسات پلاسمافرز به نوع بیماری، شدت بیماری و پاسخ بیمار به درمان بستگی دارد. پزشک معالج تعداد جلسات مورد نیاز را تعیین میکند.
6. آیا پلاسمافرز خطرناک است؟
پلاسمافرز یک روش درمانی ایمن است، اما مانند هر روش پزشکی دیگری، عوارضی نیز دارد. قبل از انجام پلاسمافرز، پزشک تمام خطرات و مزایای آن را با بیمار در میان میگذارد.
7. آیا پلاسمافرز میتواند جایگزین داروها شود؟
خیر، پلاسمافرز معمولاً به عنوان یک درمان مکمل برای سایر درمانها استفاده میشود و به تنهایی نمیتواند تمام بیماریها را درمان کند.
8. آیا بعد از پلاسمافرز احتیاط خاصی لازم است؟
بعد از پلاسمافرز، ممکن است پزشک توصیه کند که به مدت چند ساعت استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید. همچنین، از انجام فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
9. آیا میتوان پلاسما اهدا کرد؟
بله، افراد سالم میتوانند پلاسما اهدا کنند. پلاسمای اهدایی برای درمان برخی بیماریها استفاده میشود.
10. آیا پلاسمافرز برای همه افراد مناسب است؟
خیر، پلاسمافرز برای همه افراد مناسب نیست. افرادی که دارای بیماریهای قلبی، مشکلات انعقادی خون یا عفونت هستند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای پلاسمافرز نباشند.
سخن آخر
متخصصان بهداشت و درمان دهههاست که از پلاسمافرزیس و تعویض پلاسما استفاده میکنند. عمل پزشکی حذف خون غیر طبیعی، از جمله پلاسما، به قرنها قبل باز میگردد. تعویض پلاسما بخشی از درمان کلی برای شرایطی مانند اختلالات خون، سرطانهای خون و بیماریهای عصبی است. تعویض پلاسما این شرایط را درمان نمیکند. با این حال، علائمی را که ممکن است بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند، کاهش میدهد. اگر مبتلا به بیماری هستید که ممکن است با تعویض پلاسما بهبود یابد، از پزشک خود اطلاعات بیشتری بخواهید.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته