خواص شیرین بیان + نحوه استفاده
- مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
آشنایی با خاصیت شیرین بیان
شیرین بیان چیست؟
شیرین بیان از ریشه گیاهی به نام glycyrrhiza glabra می آید. عصاره ریشه عطر و طعم شیرینی دارد و حاوی بیش از 300 ترکیب مختلف فعال است. مطالعات نشان می دهد که شیرین بیان ممکن است برای تعدادی از شرایط از جمله سوء هاضمه ، گرگرفتگی و فشار خون پایین موثر باشد.
در اروپا آبنبات هایی با طعم تند از شیرین بیان تهیه می شود که طرفدار زیادی هم دارد. البته باید گفت که طعم اغلب این گونه تنقلات با روغن تخم انیسون (بادیان رومی) تامین میشود و مقدار واقعی شیرینبیان در آنها بسیار کم است.
خواص شیرین بیان
تصور می شود که شیرین بیان دارای خواص ضد میکروبی ، ضد التهابی و ضد ویروسی است. تحقیقات نشان می دهد که ممکن است برای تعدادی از شرایط مفید باشد ، مانند:
• مسائل گوارشی: در یک مطالعه، که در پزشکی تکمیلی و جایگزین مبتنی بر شواهد منتشر شده است ، افراد مبتلا به سوء هاضمه را که از عصاره ریشه شیرین بیان 75 میلی گرم دو بار در روز و به مدت 30 روز استفاده می کردند ، بررسی کرد. پس از دو هفته ، بیماران گفتند که بسیاری از علائم آنها به طور قابل توجهی بهبود یافته است ،به طور قابل توجهی بهبود یافته است ، از جمله پر شدن شکم فوقانی ، نفخ ، نارسایی مجدد و کاهش اشتها.
شیرین بیان همچنین می تواند به مشکلات معده مربوط به باکتری H.pylori ، که باعث زخم معده می شود ، کمک کند. مطالعه ای دیگر،نشان داد که افزودن عصاره شیرین بیان به داروی معمولی برای H.pylori می تواند به ریشه کنی موثرتر باکتری ها کمک کند.
• گلودرد: از شیرین بیان به طور سنتی برای تسکین گلودرد استفاده می شد و اکنون برخی شواهد برای تأیید این مسئله وجود دارد. در یک مطالعه کوچک در مصر ، دانشمندان قبل از عمل به مردم شیرین بیان یا یک دارویی معمول دادند که غرغره کنند. بعد از انجام یک عمل ، وقتی لوله تنفسی خارج می شود ، بسیاری از بیماران می توانند گلودرد بعد از عمل را تجربه کنند. اما نتایج این مطالعه نشان داد که غرغره شیرین بیان به همان اندازه غرغره معمولی موثر است.
• مشکلات بهداشتی دندانها : تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده است که شیرین بیان می تواند باکتری های مرتبط با پوسیدگی دندان را از بین ببرد ، در مطالعه ای توسط دانشگاه واشنگتن نشان داد یک تکه شیرین بیان در دهان می تواند زخم های دهان را تسکین دهد.
• گرگرفتگی یائسگی: در مطالعه ای در مجله تحقیقات دارویی ایران منتشر شد ، محققان دریافتند زنان یائسه مبتلا به گرگرفتگی که روزانه 3 بار 330 میلی گرم عصاره ریشه شیرین بیان مصرف می کنند ، از کاهش دفعات و شدت گرگرفتگی آنها خبر می دهند.
• بیماری های پوستی : یک مطالعه در دانشگاه شهید بهشتی ایران، نشان داد عصاره برگ و ریشه شیرین بیان به مبارزه با عفونت های پوستی کمک می کند.
چه مقدار شیرین بیان بی خطر است؟
در حال حاضر هیچ دستورالعملی برای میزان بی خطر مصرف شیرین بیان وجود ندارد ، اما هر دو سازمان بهداشت جهانی و کمیته علمی غذایی اروپا بیش از 100 میلی گرم در روز اسید گلیسیریزیک (یک ترکیب بالقوه سمی موجود در شیرین بیان ) را برای یک بزرگسال متوسط توصیه نمی کند.
مصرف بیش از حد شیرین بیان می تواند باعث کاهش سطح پتاسیم در بدن شود که منجر به فشار خون می شود. اگر سابقه مشکلات قلبی یا فشار خون دارید ، اگر به فکر مکمل شیرین بیان هستید با پزشک خود مشورت کنید. در صورت استفاده از دارو با پزشک خود صحبت کنید ، زیرا شیرین بیان می تواند با برخی از داروها مانند وارفارین یا درمان جایگزینی هورمون تداخل داشته باشد.
از مصرف مکمل شیرین بیان در دوران بارداری خودداری کنید زیرا می تواند به مغز نوزاد متولد شده آسیب برساند. زنان شیرده بهتر است قبل از مصرف شیرین بیان با پزشک خود صحبت کنید.
عوارض جانبی مصرف شیرین بیان
عوارض جانبی سطح پتاسیم پایین می تواند شامل بی حالی و ریتم غیر طبیعی قلب باشد. تصور می شود که عوارض جانبی شیرین بیان توسط اسید گلیسیریزیک ایجاد می شود.
استفاده زیاد از شیرین بیان برای طحال نیز مضر است. همچنین ممکن است به بروز حالاتی خطرناک نظیر فشار خون و حتی سکته قلبی منجر شود.
طرز تهیه دم کرده شیرین بیان
برای درست کردن دم کرده ی شیرین بیان باید 50 گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کنید و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت 10 دقیقه دم بکشد.
برای درست کردن جوشانده شیرین بیان نیز باید 50 گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کرده و در 100 گرم آب بریزید و آنقدر بجوشانید که دوسوم آن باقی بماند.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته