رژیم غذایی مناسب برای بیماران پانکراتیت
- مجموعه: رژیم درمانی
رژیم غذایی بیماران پانکراتیت
پانکراتیت چیست؟
لوزالمعده به شما کمک می کند تا پردازش قند در بدن را تنظیم کنید. همچنین عملکرد مهمی در ترشح آنزیم ها و کمک به هضم غذا دارد. وقتی پانکراس شما متورم یا ملتهب می شود ، نمی تواند عملکرد خود را انجام دهد. به این بیماری پانکراتیت گفته می شود.
از آنجا که لوزالمعده بسیار با روند هضم شما گره خورده است ، تحت تأثیر آنچه انتخاب می کنید، می شود. در موارد پانکراتیت حاد ، التهاب پانکراس اغلب توسط سنگهای صفراوی تحریک می شود.
اما در موارد پانکراتیت مزمن ، که به مرور زمان شعله ور شدن مجدد اتفاق می افتد ، رژیم شما ممکن است ارتباط زیادی با این مشکل داشته باشد. محققان در حال یافتن اطلاعات بیشتر در مورد غذاهایی هستند که می توانید برای محافظت و حتی به بهبود پانکراس خود کمک کنید.
اگر پانکراتیت دارید چه بخورید
برای سالم سازی لوزالمعده ، روی غذاهایی غنی از پروتئین ، چربی حیوانی کم و حاوی آنتی اکسیدان تمرکز کنید. گوشت بدون چربی ، لوبیا و عدس ، سوپ و گزینه های لبنی (مانند شیر تخم کتان و شیر بادام) را امتحان کنید. لوزالمعده شما برای پردازش این موارد به سختی کار نخواهد کرد.
تحقیقات نشان می دهد برخی از افراد مبتلا به پانکراتیت وقتی که از منابع گیاهی کامل مواد غذایی یا تری گلیسیریدهای با زنجیره متوسط (MCTs) باشد ، می توانند 30 تا 40٪ کالری چربی را تحمل کنند. دیگران با مصرف چربی بسیار کمتر ، مثلاً 50 گرم یا کمتر در روز ، عملکرد بهتری دارند.
اسفناج ، بلوبری ، گیلاس و غلات کامل می توانند از هضم شما محافظت کرده و با رادیکال های آزاد که به اندام های شما آسیب می رسانند مبارزه کنند.
اگر اشتیاق به چیزی شیرین دارید ، به سراغ میوه ها بروید زیرا افراد مبتلا به پانکراتیت در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.
گوجه گیلاسی ، خیار و حمس و میوه را به عنوان میان وعده های اصلی خود در نظر بگیرید.
در صورت ابتلا به پانکراتیت چه چیزهایی نباید بخورید
غذاهایی که باید محدود شوند شامل:
- گوشت قرمز
- گوشت ارگان بدن حیوانات
- غذاهای سرخ شده
- سیب زمینی سرخ شده و چیپس سیب زمینی
- سس مایونز
- مارگارین و کره
- لبنیات پرچرب
- شیرینی و دسر با قند اضافه شده
- نوشیدنی هایی با قند اضافه شده
اگر می خواهید با پانکراتیت مقابله کنید ، از اسیدهای چرب ترانس در رژیم خود اجتناب کنید.
غذاهای سرخ شده یا فرآوری شده ، مانند سیب زمینی سرخ کرده و همبرگرهای فست فود ، از بدترین موارد تخلف محسوب می شوند. گوشت ارگان ، لبنیات پرچرب ، چیپس سیب زمینی و سس مایونز نیز در لیست غذاهای محدود کننده قرار دارند.
غذاهای پخته یا سرخ شده ممکن است شعله ور شدن لوزالمعده را ایجاد کنند. شما همچنین باید آرد تصفیه شده موجود در کیک ها ، شیرینی ها و کلوچه ها را کاهش دهید.
رژیم بهبودی پانکراتیت
• اگر در حال بهبودی از پانکراتیت حاد یا مزمن هستید ، از نوشیدن الکل خودداری کنید. اگر سیگار می کشید ، باید سیگار را نیز ترک کنید. تمرکز خود را روی داشتن یک رژیم غذایی کم چرب قرار دهید که التهاب پانکراس شما ایجاد نمی کند.
• همچنین باید هیدراته باشید. یک نوشیدنی الکترولیت یا یک بطری آب را همیشه با خود داشته باشید.
• اگر به دلیل شعله ور شدن پانکراتیت در بیمارستان بستری شده باشید ، احتمالاً پزشک شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع می دهد تا به شما کمک کند یاد بگیرید چگونه عادت های غذایی خود را برای همیشه تغییر دهید.
• افراد مبتلا به پانکراتیت مزمن به دلیل کاهش عملکرد پانکراس ، غالباً دچار سوء تغذیه می شوند. معمولاً در نتیجه پانکراتیت کمبود ویتامین های A ، D ، E و K دارند.
نکات مربوط به رژیم غذایی افراد مبتلا به پانکراتیت
همیشه قبل از تغییر عادات غذایی هنگام ابتلا به پانکراتیت، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. در اینجا چند نکته وجود دارد که آنها ممکن است پیشنهاد دهند:
• در طول روز بین شش تا هشت وعده غذایی کوچک بخورید تا به بهبودی از پانکراتیت کمک کنید. این در سیستم گوارش آسانتر از خوردن دو یا سه وعده غذایی بزرگ قابل هضم است.
از روغن MCT به عنوان چربی اصلی خود استفاده کنید زیرا این نوع چربی به هضم آنزیم های لوزالمعده نیاز ندارد. MCT ها را می توان در روغن نارگیل و روغن هسته خرما و در بیشتر فروشگاه های مواد غذایی سالم موجود است. (ام سی تی نشان دهنده تری گلیسیرید متوسط زنجیره ای یا نوعی اسید چرب اشباع است که در غذاهای خاص مانند نارگیل یافت می شود و یک منبع متمرکز از این چربی هاست، زیرا اکثر مواد غذایی مانند نارگیل یافت می شود.)
• از خوردن بیش از حد فیبر به طور هم زمان خودداری کنید ، زیرا این امر می تواند هضم را کند کرده و منجر به جذب کمتر از حد ایده آل مواد غذایی از غذا شود.
علل بروز پانکراتیت
پانکراتیت می تواند ژنتیکی یا نشانه واکنش خود ایمنی باشد. در بسیاری از موارد پانکراتیت حاد ، این بیماری توسط انسداد مجرای صفراوی یا سنگ صفرا ایجاد می شود.
شایع ترین علت پانکراتیت مزمن نوشیدن بیش از حد الکل است.
سایر درمان های پانکراتیت
اگر پانکراس شما توسط پانکراتیت آسیب دیده باشد ، تغییر در رژیم غذایی به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید. اما ممکن است برای بازیابی کامل عملکرد پانکراس کافی نباشد.
پزشک ممکن است آنزیم های مکمل لوزالمعده را برای شما تجویز کند تا با هر وعده غذایی مصرف کنید.
اگر هنوز درد ناشی از پانکراتیت مزمن را تجربه می کنید ، درمان تکمیلی مانند یوگا یا طب سوزنی را در نظر بگیرید تا درمان پانکراتیت تجویز شده توسط پزشک را تکمیل کند.
در صورت ادامه درد ، آندوسونوگرافی یا جراحی ممکن است به عنوان روش بعدی برای شما توصیه شود.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته