تاثیر لقمه حرام بر جنین و فرزند چگونه است ؟
- مجموعه: متفرقه دینی
آیا مصرف لقمه حرام میتواند بر جنین و فرزند تأثیرات منفی داشته باشد؟
دوران بارداری قواعد و ضوابطی دارد. این طور نیست که مادر باردار هر غذایی که دلش خواست بخورد، هر تفریحی که خواست برود و در کل هر کاری مایل بود، انجام بدهد. در این میان جان و سعادت مادر و جنین، هر دو در میان است و چه بسا کوتاهی در بعضی امور، سعادت و سلامت جنین را به خطر بیندازد.
تاثیر لقمه حرام بر فرزند:
امام صادق(ع) فرمودند: «اثر کسب حرام، در نسل آشکار مى شود.» و یکی از آثار لقمه حرام، بی اعتنایی فرزندان در پذیرش حق و حقیقت است. طبق روایات و احادیث معصومین علیهم السلام وقتی شکم انباشته از مال حرام شد، تاریکی آن همه وجود فرد را فرا می گیرد، چنانچه حتی حاضر است به آبروی خود و خانواده اش چوب حراج بزند، اما ذره ای از خواسته های نفسانی و مادی خود کوتاه نیاید.
غذائی که انسان می خورد به منزله ی بذری است که در زمین ریخته می شود و اگر حلال و پاکیزه باشد اثرش در قلب که به منزله سلطان بدن است ظاهر خواهد شد و قلبی مملو از صفا خواهد داشت و از اعضاء و جوارحش جز خیر و نیکی تراوش نخواهد کرد، لکن اگر آن خوراک پلید و حرام باشد قلب را کدر و تیره خواهد کرد.
خوردن غذایی که مربوط به کسی است و او واقعا و با رضایت قلبی تعارف می کند، اشکالی ندارد ولی مهم این است که : این رضایت قلبی را چگونه احراز می کنید؟ خود انسان، می تواند حساب کند که این بنده خدا که معمولا با این غذا سیر نمی شد، حالا من از غذای او بخورم ! اگر واقعا هم تعارف بکند آیا آنقدر تمکن دارد که اگر سیر نشد غذای دیگری برای خودش تامین کند ؟ خلاصه اینکه بهتر است که تا می توانید از غذایی که احتمال می دهید چشم دیگری به آن است؛ مصرف نکنید، حتی اگر غذا هم مال خودتان بود ولی احساس کردید که کسی دیگر هم به این غذا مایل است ! خوب است که به او نیز بخورانید!
همانطوری که خود شما اشاره کردید، خوردن غذای حرام، و یا شبهه ناک و یا مواردی که در بالا به آن اشاره شد، هم در خود شما و هم در فرزند شما اثرات نامطلوبی را می گذارد و تا می توانید از لقمه حلال مصرف کنید و یا حد اقل از غذایی بخورید که مطمئن هستید حرام نیست.
از جمله امور مهمی که در دین اسلام نسبت به آن تأکید و سفارش زیادی شده توجه به حلال و حرام بودن لقمه یا همان رزق است، زیرا تأثیرات آن در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی می تواند ظهور و بروز کند؛ چنانچه بی توجهی به حلال و حرام لقمه بود که مسلمانان نماز خوان و معتقد را در روز عاشورا مقابل امام و ولی خود قرار داد، به گونه ای که امام حسین (ع) فرمودند: « تأثیر نکردن سخنان من در دل و قلب شما در اثر آن هدایای حرامی است که به دست شما رسیده و مشکل شما شکم های پر از مال حرام است».
رابطه خوشبختی جنین با خوراک مادر :
در دین اسلام نسبت به موضوع رزق حلال تأکید و توجه زیادی شده است. نکته حلال بودن خوراک را برای دوران بارداری چگونه باید تحلیل کرد؟
یکی از مهمترین عوامل در تعیین سعادت یا بدبختی و شقاوت فرزند خانم باردار، تغذیه ی خانم باردار از غذاهای حلال یا حرام است. البته به طور کلی حلال و پاک بودن غذایی که هر انسانی می خورد، از دوران کودکی تا وقتی که پدر یا مادر می شود، اثر زیادی بر خلق و خو و سرنوشت فرزند او دارد.
اصولاً غذاهای حرام و ناپاک سبب می شود که فرزند ناصالح و ناپاک شود و در زندگی خود، علاوه بر ارتکاب اشتباهات و گناهان زیاد، احتمالاً دچار سرنوشت خوبی نباشد.
پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله بارها بر دوری کردن زنان باردار از خوردن غذای حرام و شبهه ناک تأکید کرده و خطاب به پدران فرموده است: «أَدِّبُوا أَولادَکم فی بُطُونِ اُمَّهاتِهِم قیلَ: وَکیفَ ذلِک یا رَسُولَ اللّهِ؟ فَقالَ بِإطعامِهِمُ الحَلالَ؛ فرزندان خود را در رحم مادرانشان تربیت کنید. سؤال شد: این چگونه است، ای رسول خدا؟ فرمودند: با خوراندن غذای حلال (به مادرش).»
محمد بن مسلم از امام باقر (علیه السّلام) درباره آیه «وَ شارِکْهُمْ فِی الْاَمْوالِ وَ الْاَوْلادِ »؛ سؤال کرد و عرض کرد که مشارکت شیطان در اولاد به چه معناست.
امام باقر (علیه السّلام) فرمود: «مَا کَانَ مِنْ مَالٍ حَرَامٍ فَهُوَ شِرْکُ الشَّیْطَانِ قَالَ وَ یَکُونُ مَعَ الرَّجُلِ حَتَّی یُجَامِعُ فَیَکُونُ مِنْ نُطْفَتِهِ وَ نُطْفَه الرَّجُل »؛ یعنی هر مالی که از راه حرام به دست آید، شیطان در او شریک است و اگر کسی اثرات این مال در وجودش باشد و همبستر شود، در نطفه به وجود آمده نیز، شیطان شریک است.
جایگاه و اهمیت درآمد حلال برای داشتن نسل پاک و فرزند صالح، چقدر است؟ در واقع می خواهیم اهمیت این موضوع را در سعادت و خوشبختی نسل های بعدی بدانیم.
برای پاسخ به این سؤال باید گفت که اولین و مهم ترین شرط برای داشتن نسل پاک و صالح، تغذیه خود و فرزندان با مال حلال است. در واقع لقمه حرام در عین حال که بر شخصیت هر انسانی اثر منفی می گذارد و زمینه ارتکاب گناه را در او فراهم می کند، بر فرزندان و نسل او هم مؤثر است. به همین دلیل است که برای داشتن نسل پاک، تربیت را نه از دوران کودکی، بلکه از زمان پیش از بچه دار شدن و سپس بارداری و شیردهی آغاز کرد.
در کنار تأثیر منفی در تربیت فرزند، استفاده از درآمد نامشروع و حرام چه آثار دیگری در زندگی روزمره ما دارد ؟
خوب است بدانیم که خوردن غذای حرام مفسده هایی را برای انسان و فرزندان او به همراه دارد، مانند کم شدن رزق حلال، مستجاب نشدن دعاها، قبول نشدن اعمال صالح، سنگدلی، ضعیف شدن ایمان، تشخیص ندادن حق از باطل و....
همان طور که اشاره شد تمام این مفسده ها، نه تنها خورنده مال حرام را درگیر می کند بلکه شامل فرزندانی که از او متولد می شوند هم خواهد شد و نسلش را ناصالح خواهد کرد.
یک حکایت از تاثیر لقمه حرام بر جنین و فرزند :
ملا محمدتقی مجلسی از علمای بزرگ اسلام است. وی در تربیت فرزندش اهتمام فراوان داشت و نسبت به حرام و حلال دقت فراوان نشان می داد تا مبادا گوشت و پوست فرزندش با مال حرام رشد کند. مـحمدباقر، فرزند ملامحمدتقی، کمی بازیگوش بود. شبی پدر برای نماز و عبادت به مسجد جامع اصفهان رفت. آن کودک نیز همراه پدر بود. محمدباقر در حیاط مسجد ماند و به بازیگوشی پرداخت. وی مشک پر از آبی را که در گوشه حیاط مسجد قرار داشت، با سوزن سوراخ کرد و آب آن را به زمین ریخت.
با تمام شدن نماز، وقتی پدر از مسجد بیرون آمد، با دیدن این صحنه ناراحت شد. دست فرزند را گرفت و به سوی منزل رهسپار شد. رو به همسرش کرد و گفت: می دانید که مـن در تربیت فرزندم دقت بسیار داشته ام. امروز عملی از او دیدم که مرا به فکر واداشت. با این که در مورد غذایش دقت کرده ام که از راه حلال به دست بیاید، نمی دانم به چه دلیل دست به این عمل زشت زده است.
حال بگو چه کرده ای که فرزندمان چنین کاری را مرتکب شده است؟ زن کمی فکر کرد و عاقبت گفت: راستش هنگامی که محمدباقر را در رحم داشتم، یک بار وقتی به خانه همسایه رفتم، درخت اناری که در خانه شان بود، توجه مرا جلب کرد. سوزنی را در یکی از انارها فرو بردم و مقداری از آب آن را چشیدم. ملامحمدتقی مجلسی با شنیدن سخن همسرش آهی کشید و به راز مطلب پی برد.
آری آنچه مادر در ایام بارداری می خورد در آینده ی فرزند تأثیر فراوانی دارد، اگر از همان لحظه های نخست، بدن فرزند با مال حرام رشد کند، این فرزند روی سعادت را نخواهد دید.
بی اهمیتی والدین به لقمه شبهه ناک :
در زمان گذشته زمانی زنی باردار بود خیلی مراقبت می شد که به همه جا نرود و یا همه چیز از همه کس و همه جا به اصطلاح لقمه نگیرد؛ چرا که این آموزه دینی و اعتقادی در بین مردم به خوبی نهادینه شده بود که لقمه حرام بر احوالات معنوی جنین در شکم مادر اثر می گذارد.
روایات و حکایات زیادی هم در این رابطه وجود دارد که چقدر والدین در این دوران حساس و مراقب بودند پدر به عنوان نان آور خانه بسیار دقت می کرد تا حتی لقمه شبه ناک به خانه نیاورد؛ اما هرچه به جلو آمدیم و علی الظاهر پیشرفته تر و مدرن ترشدیم چنین اموری بین خانواده ها کم رنگ و کم بها شد به گونه ای که در رسانه های ما چندان به این قضیه پرداخته نمی شود.
چگونه غذای حرامی که مادر در دوران بارداری می خورد، بر سرنوشت جنین او اثر می گذارد؟
در عین حال باید توجه داشت که شیطان لشکر خودش را از بین انسان هایی با نطفه و لقمه حرام تشکیل می دهد. کسی که حرام می خورد، ناخودآگاه نه تنها نمی تواند حق را از باطل تشخیص بدهد بلکه حتی حق را به صورت باطل و باطل را به شکل حق می بیند و درک می کند.
بر همین اساس بوده که امام حسین علیه السلام در روز عاشورا خطاب به لشکر عمر سعد که با ایجاد سر و صدا مانع از سخن گفتن آن حضرت می شدند، تأکید فرمودند که: «حرامی که در وجود خودتان فروبردید مانع از این می شود که کلام حق را بشنوید و درک کنید.»
مشخص است که توجه به این گونه موارد در مورد خانم های باردار اهمیت بسیار بیشتری پیدا می کند.
در عین حال به خانم های باردار توصیه شده است که علاوه بر اینکه در حلال و پاک بودن خوراک خود دقت می کنند، در عین حال توصیه شده است که برخی از خوراکی ها را با دقت و وسواس انتخاب کنند. مانند اینکه مادر از زمانی که تصمیم به بارداری گرفت، نباید از کنجد و فرآورده های آن استفاده کند. همچنین هنگام ویار بهتر است که مادر از غذاهای بودار استفاده نکند و به جای آن ها شربت عسل با لیمو ترش تازه و یخ استفاده کند.
همین طور است. به این دلیل که تغذیه خانم باردار از غذاهای حلال یا حرام، یکی از مهم ترین عوامل در تعیین سعادت یا بدبختی و شقاوت فرزند او است. شاهد این نکته بسیار مهم در روایتی که در کتاب بحار الانوار نوشته شده، آمده است، با این مضمون که پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله در این باره فرموده است: «سعادتمند و خوشبخت کسی است که سعادت او در شکم مادرش پایه گذاری شده باشد» و در حدیث دیگری فرموده است: «بدبخت کسی است که اساس شقاوتش در بطن مادرش پایه گذاری شده باشد».
طبق این روایت می توان نتیجه گرفت که غذاهایی که انسان در دوران جنینی از مادر خود دریافت می کند و همچنین پای بندی مادر در رعایت حلال و حرام، تا اندازه زیادی در رقم خوردن سعادت یا شقاوت کودک تأثیر دارد.
البته به طور کلی حلال و پاک بودن غذایی که هر انسانی می خورد، از دوران کودکی تا وقتی که پدر یا مادر می شود، اثر زیادی بر خلق و خو و سرنوشت فرزند او دارد. به این ترتیب غذاهای ناپاک و حرام موجب می شود که فرزند ناپاک و ناباب شود و در دوران زندگی خود علاوه بر اینکه دچار گناهان و خطاهای زیادی می شود، سرنوشت خوبی هم نداشته باشد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته