تازه های متفرقه دینی

چرا در ماه رمضان گناه می‌کنیم

چرا و چگونه از گناه در ماه رمضان دوری کنیم ؟

چرا و چگونه از گناه در ماه رمضان دوری کنیم ؟ گناه در ماه رمضان در این مقاله از بیتوته، گناه در ماه…

شبهای قدر، بهترین زمان مقبولیت توبه به درگاه خدا



توبه در شب قدر,توبه در شب های قدر,شب قدر

توبه در شب قدر

 

پيغمبر(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود: «إنَّ اللّهَ َ يُحِبُّ الشّابَّ التّائِبَ» شب قدر، خدا عاشق جوان توبه كننده مى شود. (جامع الصغير، ج 1، ص 285)

مهربانا من آمده‌ام با کوله باری از گناه...

شب قدر، بال گشودن فرشتگان و عرشیان، روی زمین دیدنی است. ستارگان با نورافشانی زیبای شان اشک های سوز و توبه‌ی بندگان گنه کار را در اوج نگاه های شان و در آسمان عشق منعکس می کنند. همه جا پر شده است از بوی رحمت و مهربانی و عشق خداوندی.

 

همه جا لبریز ناله‌ی سوزناک عاشقان الهی است. نواهای عاشقانه با آوایی عطشناک، تشنگی روح های سرگردان در کویر دنیا را سر می دهند و با ناله های "بک یا الله" عاشقی و نیاز را به اوج می رسانند. امشب، مهتاب مثل همیشه نیست، او نیز نورانی تر شده تا با تابش رحمت الهی بر دل های تاریک و سیاه چندین ساله، آن ها را روشن و الهی کند.

 

مهربانا! می دانم که شب قدر را فرصتی برای دل سوختگان و عاشقان راهت قرار داده ای و من باید این پلکان صعود را در این شب زیبا و نورانی بپیمایم. باید راهی به سوی آسمان بیابم. باید خود را به ابدیت نزدیک کنم. باید وجودم را در آینه خوبی ها منعکس کنم. باید در این شب، خود را پیدا کنم که سال هاست گم کرده‌ی راهم و اسیر پندارهای خویش. باید در این جاده تنهایی گام بردارم، عاشقانه ناله‌ی "بک یا الله" سر دهم و بند بند یا "غیاث المستغیثین" را بر لوح دلم حک کنم.

 

شب قدر، شب زیبایی ها، شب توبه و استغفار، شب وعده با خداست. و من آمده ام با چشمانی اشکبار و دستانی تهی و کوله باری از گناه که بر دوشم سنگینی می کند. آمده ام تا همیشه نیازم را با بی نیازی وجودش یک رنگ کنم. آمده ام تا تسبیح توبه و استغفار را دانه دانه بشمارم. آمده ام تا وجودم را در اقیانوس بی کران رحمت الهی غرق کنم.

 

پذیرش توبه نزد درگاه حق در شب قدر

شب‌قدر را به «الهی‌العفوش» می‌شناسند؛ به اینکه از یک‌سال «کج‌نگری» و «کجروی» پشیمان شده و اراده صراط مستقیم را کرده باشیم. شب قدر شب بازگشت به سوی خداست؛ هر چند توبه زمان و مکان ندارد و همواره میسر است؛ اما توبه در شب‌های قدر به سبب اهمیت و منزلت این شب‌ها و پذیرش آن بسیار سفارش شده است.

توبه در شب قدر,توبه در شب های قدر,شب های قدر

فضیلت شب‌های قدر

 

اهمیت و منزلت شب قدر

چه مسئله‌ای باعث می‌شود که یک روز و یا شب نسبت به روز و شب‌های دیگر مقام برتری داشته باشد؟

زمان و مکان‌ها از نظر ظاهری تفاوتی با هم ندارند، هر مکان و زمانی در ظاهر امر عین دیگر است مگر به اعتبار حادثه‌ای که در آن زمان و مکان رخ می‌دهد.

 

اگر حوادث مثبت باشد، مکان و زمان ارزشمند و اگر منفی باشد آن زمان و یا مکان منفی خواهد بود. طبیعی است یکی از شب‌هایی که ارزش‌مند است، شب قدر است، زیرا مهم‌ترین واقعه این شب نزول قرآن کریم است. 

 

در سوره قدر مقام این شب تشریح و بیان شده است، در سوره دخان نیز این شب را شبی مبارک معرفی کرده است و مبارک یعنی شبی که پر خیر و برکت است و در آن خیر کثیری متوجه انسان می‌شود.

 

بنابراین شب قدر به اعتباری که نزول قرآن در آن تحقق پیدا کرده شب مبارکی شده است و در این شب انسان می‌تواند کارهایی انجام دهد و از آن به عنوان یک فرصت استفاده فراوان ببرد. 

 

شب قدر یک فرصت است و بستگی دارد ما انسان‌ها، چگونه از این فرصت‌ها استفاده کنیم و به تعبیری در روایات ما هست «در ایام زندگی شما، اوقات و فرصت‌های مناسبی را خداوند در اختیارتان قرار می‌دهد، بکوشید از آن فرصت‌ها استفاده کنید». این ما انسان‌ها هستیم که باید از این فرصت‌های معنوی استفاده کنیم. 

 

خداوند این فرصت‌ها را قرار داده است و می‌گوید این شب به دلیل نزول قرآن و به اعتبار خیر کثیری که از سوی خدا متوجه انسان شده است باید مورد استفاده انسان قرار گیرد و زمینه رشد و تعالی خود را فراهم کند، توبه واقعی کند تا بخشوده شود، قرآن را به سرکند و خود را در پناه قرآن قرار داده و واقعا زندگی خود را قرآنی بکند و خود را مشمول رحمت و برکت و آثار معنوی قرآن قرار دهد به ائمه معصومین توسل کند. 

توبه در شب قدر,توبه در شب های قدر,عکس شب قدر

پذیرش توبه در شب قدر

 

عظمت شب قدر تا آنجاست که با درک واقعی آن انسان به سعادت می‌رسد و چه بسا حتی توجه و درک درست آن آینده یک نسل را دگرگون می‌کند و آن را به سعادت می‌رساند. همچنین توبه‌ی راستین از گناه در شب‌های قدر می‌تواند انسان را به سعادت برساند.

 

در شب نوزده ماه رمضان باید ۷۰ بار می‌گوییم « اللَّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ أَمِيرِالمومنین»، ۷۰ بار استغفار می‌کنیم یا اذکار دیگری که اگر این‌ها به طور واقعی باشد و اگر انسان حالی پیدا کند و تحولی در درون او پیدا شود، زمینه‌ای می‌شود برای استفاده از برکت معنوی شب‌های قدر.

 

در قرآن می‌گوید ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم و این شب در ماه رمضان است. اگر کسی از فرصت این شب استفاده بکند مانند این است که هزار ماه با خدا ارتباط برقرار کرده و می‌خواهد از این ارتباط با خدا در جهت تعالی خود بهره‌مند شود.

 

گاهی انسان در یک لحظه عوض می‌شود. چرا به ما گفته‌اند یک ساعت فکر کردن به اندازه هفتاد سال عبادت ارزشمند است و منشا توجه به تعقل، تقدیر و توجه به حق می‌شود که از این طریق انسان از این طریق بفهمد که خود کیست، خدا کیست. بنابر این تفکر توجه و درک قرآن و اعمال شب قدر ان‌شا‌الله می‌تواند زمینه‌ساز استفاده از برکات معنوی این شب را برای انسان فراهم کند. 

 

وقتی می‌گویند یک ساعت تفکر به اندازه ۷۰ سال عبادت ارزشمند است، مراد تفکری است که زمینه رشد و تعالی را فراهم کند. و انسان واقعا بفهمد هدف از آفرینشش چیست و خداوند چرا این همه نعمت‌های مادی و معنوی به او داده و او را چرا آفریده است. 

 

اهل معرف می‌گویند گاهی انسان حیوان می‌آید و حیوان می‌رود و نمی‌فهمد وارد حریم انسانیت شده است.  چون نمی‌فهمد دارای روح الاهی است خلیفة الله است و حامل امانت الهی است، اما انسانی که تحول واقعی در او به وجود بیاید و از حالت حیوانی خارج شود و به صورت کامل انسان شود طبیعتا این انسان می‌توان در مسیر کمال و رشدی قرار بگیرد که در نتیجه تمام گذشته خود را جبران بکند. 

 

شب قدر شب "مسئولیت‌پذیری" است نه "مسئولیت‌گریزی"

در شب‌قدر با گریه‌هایمان از خدا طلب پوزش می‌کنیم تا جلوی خطای بیشتر را بگیریم، نه اینکه به صرف این کار، همه‌چیز جبران شود. جبران با توبه حاصل می‌شود؛ یعنی نماز نخوانده را بخوانی، روزه نگرفته را بگیری و غیبت و تهمت انجام شده را حلالیت بگیری. نمی‌شود با یک شب اشک ریختن، گمان کنی مسئولیت برداشته شده چرا که شب‌قدر، شب «مسئولیت‌پذیری» است نه شب «مسئولیت‌گریزی».

توبه در شب قدر,توبه در شب های قدر,شب قدر

شرایط پذیرش توبه در شبهای قدر

 

توبه کرده‌ایم یا توهم توبه!

ما بسیاری از گناهان را گناه نمی‌دانیم که بخواهیم از آن‌ها توبه کنیم. گمان ما این است که فقط دزدی و این قسم کارها، گناه هستند. اما آیا خانمی که حجابش را کامل نمی‌گیرد و باعث ویرانی خانواده‌ای می‌شود جای توبه ندارد؟ آیا بد رانندگی‌کردن، صد معبر‌کردن، شب عروسی بوق‌بوق کردن و مزاحم مردم شدن توبه ندارد؟ آیا اسراف‌ها و تفاخر‌ها و سبک زندگی سرشار از تحقیر فقرا توبه ندارد؟ آیا تحقیر نظامی که از خون هزاران شهید به‌وجود آمده و تمجید از دشمنانش توبه ندارد؟ آیا هزاران معضل اجتماعی و فرهنگی دیگر که مجال شمردنش نیست توبه ندارد؟ بی‌شک عمده ما اصلا توجه نداریم که این‌ها نیز گناهانی هستند که باید جبرانشان کنیم. جنس رفتار آینده ما به ما خواهد گفت که «توبه» کرده‌ایم یا «توهم توبه» داریم.

 

شرایط و مراحل توبه در شب قدر

ما یک حق الله داریم و یک حق الناس. حق الله با عبادت و تعقل تامین می‌شود اما تضییع حق الناس یعنی اینکه کسی ظلمی در حق کس دیگری بکند، باید از طریق جلب رضایت صاحبان حقوق حل کرد و به ایجاد زمینه آمرزش خود رسید.

 

فکر نکنیم اگر هزاران گناه مرتکب شدیم که بخشی از آن حق الناس است به راحتی می‌توانیم بگوییم در شب قدر قرآن به سر می‌کنیم و توبه و تمام می‌شود، این طور نیست و توبه شرایط و مراحل دارد.

 

یکی از شرایط این است که من باید جلب رضایت صاحبان حقوق را بکنم، بنابراین اگر من آبروی کسی را بردم، مال کسی را خوردم، خون کسی را ریختم و ضرر جسمی به دیگران زده‌ام، باید جلب رضایت آن صاحب حق را داشته باشم، از این رو باید توبه با شرایط خودش باشد. 

 

اگر تفکیکی بین حق الله و حق الناس را در نظر داشته باشیم و اهمیت حق‌الناس را درک کنیم  متوجه خواهیم شد که هر توبه‌ای نمی‌تواند زمینه بهره‌مندی از شب قدر را برای ما فراهم کند. 

 

 

گردآوری: بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------