آشنایی با شرایط نگهداری از گل شمعدانی
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
شرایط پرورش و نگهداری گل شمعدانی
گیاهانی که ما به عنوان شمعدانی می شناسیم در واقع شمعدانی نیستند. اگر به یک شمعدانی در یک مغازه باغ اشاره کنید، در واقع احتمالاً یک Pelargonium را شناسایی می کنید، عضوی از گروهی از گیاهان که معمولاً "شمعدانی" نامیده می شوند. از نظر گیاه شناسی، شمعدانی های واقعی (آنهایی که متعلق به جنس شمعدانی هستند ) یک جنس مرتبط از درختچه های گلدار چند ساله هستند.
شمعدانیهای معطر، به دلیل زیبایی شکوفهها، عطرهای دلپذیر و کاربردهای متعدد، یک افزودنی بسیار جذاب برای باغها، حاشیهها، جعبههای پنجره و سبدهای آویزان محسوب میشوند. برخی از این شمعدانیها حتی میتوانند به عنوان پوشش زمین استفاده شوند. به عنوان مثال، شمعدانی نعناع فلفلی قابلیت پخش بو و پوشش دادن را دارد، مگر اینکه در برابر سرما و یخبندان سخت مقاومت نکند.
کشت گل شمعدانی در سراسر جنوب کشور بسیار محبوب است. این گیاهان، در هر جایی که کاشته شوند، با شاخهها و برگهای معطر و شکوفههای رنگارنگ، زیبایی و جذابیت باغچهها، فضاهای داخلی و ظروف گلدانی را افزایش میدهند. برای باغبانان با تجربه و کسانی که به تازگی به کشت و پرورش گل شمعدانی علاقهمند شدهاند، چند واقعیت جالب وجود دارد که احتمالاً آنها را شگفتزده خواهد کرد و شاید تشویقشان کند تا دوباره این شکوفههای شاد را ببینند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این گلهای محبوب در منطقه، میتوانید ادامه مطلب را مطالعه کنید و در این فصل سعی کنید برخی از آنها را در باغ خود بکار ببرید.
رشد شمعدانی: نکاتی برای مراقبت از شمعدانی
شمعدانی که بومی آب و هوای گرم آفریقای جنوبی است، یک گیاه چند ساله زیبا در بسیاری از مناطق دیگر جهان است. این گل جذاب و آشنا که به نام شمعدانی بستر و ناحیه ای نیز شناخته می شود، گیاهی محبوب یکساله و ظرفی است که به دلیل استفاده از آن در سبدهای آویز و جعبه های پنجره ای ارزشمند است.
جدا از گل های زیبا، یکی از دلایل محبوبیت آن این است که مراقبت از شمعدانی آسان است. فقط با کمی نگهداری اولیه، می توانید در تمام طول فصل رشد از شکوفه های رنگارنگ لذت ببرید.
خلاصه ای از حقایق شمعدانی:
نام گیاه شناسی - Pelargonium x hortorum
ارتفاع - 1 تا 3 فوت (30.5 تا 91.4 سانتی متر)
گسترش - 1 تا 3 فوت (30.5 تا 91.4 سانتی متر)
قرار گرفتن در معرض نور خورشید - آفتاب کامل تا نیمه سایه
نیازهای خاک - غنی، با زهکشی خوب
مناطق سختی - 10 تا 11 (به عنوان گیاهان چند ساله)
زمان کاشت - بهار، پس از آخرین یخبندان
کاشت گل شمعدانی :
ساده ترین راه برای کاشت شمعدانی از طریق پیوند است که در فصل بهار تقریباً در هر مرکز باغی به راحتی یافت می شود. ارقامی را خواهید دید که از طریق بذر تکثیر می شوند، که عمدتاً گونه هایی با شکل تک گل هستند. از آنجایی که این گیاهان باید از سرما محافظت شوند، قبل از کاشت صبر کنید تا خطر یخبندان از بین برود.
گیاهان را در فاصله 8 تا 12 اینچ (20 تا 30 سانتی متر) از هم قرار دهید و تقریباً به همان عمق گلدان های کاشت اصلی آنها باشد. مالچ پاشی گیاهان نیز برای کمک به حفظ رطوبت توصیه می شود.
نور و دمای مناسب شمعدانی :
شمعدانی ها در آفتاب کامل بهترین رشد را دارند اما مقداری سایه را تحمل می کنند، به خصوص در گرم ترین زمان روز. آنها باید روزانه 4 تا 8 ساعت در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرند. بسته به مکان یا نحوه رشد گیاهان شمعدانی، نیازهای آنها ممکن است متفاوت باشد.
زمانی که شمعدانی در داخل خانه رشد می کند، برای شکوفه دادن به نور زیادی نیاز دارد اما شرایط نور متوسط را تحمل می کند. آنها همچنین به دمای داخلی حدود 65-70 درجه فارنهایت (18-21 درجه سانتیگراد) در روز و 55 درجه فارنهایت (13 درجه سانتیگراد) در شب نیاز دارند.
خاک و کود مناسب شمعدانی :
در هر خاک خوب و با زهکشی سریع بکارید و خاک ضعیف را با مواد آلی فراوان اصلاح کنید. شمعدانی هایی که در خاک باغ خوب رشد می کنند به کود کمی نیاز دارند. کسانی که در خاک سبک و شنی هستند باید در طول رشد فعال دو یا سه بار تغذیه دریافت کنند.
شمعدانی های خود را با یک کود گیاهان آپارتمانی محلول در آب یا یک کود 5-10-5 با مواد آلی اضافی هر چهار تا شش هفته در طول فصل رشد فعال خود کود دهید.
بیش از حد کود ندهید: شمعدانی های خود را با کود آهسته رهش و دانه ای یک بار در بهار یا با کود مایع 20-20-20 سه بار در طول فصل رشد تغذیه کنید.
آبیاری مناسب شمعدانی :
شمعدانیها که در داخل خانه رشد میکنند، باید پس از خشک شدن خاک، عمیقاً آبیاری شوند.
شمعدانی ها را زمانی آبیاری کنید که یک یا دو اینچ بالای خاک (2.5 تا 5.0 سانتی متر) خشک باشد. در هوای گرم، گیاهان گلدانی در فضای باز ممکن است به آبیاری روزانه نیاز داشته باشند. شمعدانی ها خاک خشک را بهتر از مرطوب تحمل می کنند، بنابراین از آبیاری بیش از حد خودداری کنید و حتماً آنها را در خاکی با زهکشی مناسب بکارید. آنها در خاک رسی رشد نمی کنند. هنگام رشد شمعدانی در فضای باز، مرطوب، خاک گلدان داخلی با زهکشی خوب را با مقادیر مساوی خاک، ذغال سنگ نارس و پرلیت مخلوط کنید.
چگونه شمعدانی را هرس کنیم ؟
شمعدانی ها برای رشد خوب نیاز به نگهداری بسیار کمی دارند. گل های شمعدانی سر مرده برای حفظ گلدهی گیاهان، و برای تشویق شاخه ها، ساقه ها را از بین می برند. در غیر این صورت، واقعاً نیازی به هرس شمعدانی برای شادابی و شکوفایی آن ندارید.
آفات، بیماری ها و مشکلات
شایع ترین مشکلات شمعدانی ها شامل شرایط بیش از حد مرطوب است. اگر محیط شما گرم، مرطوب و بارانی است، ممکن است پوسیدگی و کپک را ببینید. برای جلوگیری از این مشکلات، گیاهان خود را برای جریان هوا مناسب قرار دهید، از آبیاری بیش از حد خودداری کنید و بقایای گیاهی را از خاک اطراف پاک کنید. شمعدانی ها را به آرامی در خط خاک آبیاری کنید تا شاخ و برگ خشک بماند و از پاشیدن خاک روی گیاهان جلوگیری شود.
هجوم های رایج شامل شته ها، مگس های سفید و کنه ها هستند. آنها بیشتر برای گیاهان آپارتمانی مشکل ساز هستند، بنابراین مراقب علائم اولیه آفات باشید. کرم جوانه تنباکو ممکن است در برخی مناطق مشکل ساز باشد. اکثر آفات با سمپاشی با روغن چریش یا اسپینوساد برای درمان کنترل می شوند.
نکاتی در مورد تکثیر گل شمعدانی :
شمعدانی از قلمه ها :
ساده ترین و بی عیب ترین راه برای تکثیر گیاه شمعدانی قلمه زدن است. اگر در آب و هوای گرم زندگی می کنید، در اوایل تابستان قلمه بردارید و به محض ریشه زدن آنها را بکارید. اگر شمعدانی را به صورت یکساله پرورش می دهید، در اواخر تابستان یا اوایل پاییز قلمه بزنید. آنها را در آب ریشه کن کنید و برای بهار آینده در داخل خانه بیاورید.
گل شمعدانی را از بذر پرورش دهید :
شما می توانید شمعدانی را از دانه رشد دهید، اما آنها به آرامی بالغ می شوند. برای شروع به حداقل 8 تا 10 هفته قبل از آخرین تاریخ یخبندان نیاز دارید. در غیر این صورت، پس از آخرین یخبندان، قلمه های ریشه دار یا نشا را در بیرون بکارید. شمعدانی ها نیز با قلمه زدن به راحتی تکثیر می شوند و برخی از واریته ها باید از این طریق تکثیر شوند تا از خصوصیات مناسب اطمینان حاصل شود.
نحوه رشد شمعدانی از بذر :
بهترین زمان برای شروع بذر شمعدانی اواخر زمستان است. با استفاده از زمین های کاشت تمیز، مخلوط کاشت مرطوب شده را پر کنید و در هر دهانه فشار دهید. با انگشت خود یک فرورفتگی کم عمق ایجاد کنید و بذر را طبق دستورالعمل روی بسته بذر شمعدانی بکارید. بذر را در خاک فشار دهید و به آرامی با محیط کاشت بپوشانید. خاک را به آرامی آبیاری کنید و کاشت را صاف زیر نور رشد قرار دهید. هنگامی که نهال دو یا چند برگ داشت، آن را به یک گلدان کوچک پیوند بزنید. قبل از کاشت، گلدانها را بیرون در سایهای قرار دهید تا استقامت گیاه در فضای باز افزایش یابد. بعد از یک هفته، شمعدانی ها را در گلدان، جعبه های پنجره یا بستر کاشت بکارید.
نحوه تکثیر شمعدانی از طریق قلمه :
سادهترین روش تکثیر شمعدانی، استفاده از قلمه است. برای این کار، ساقهای سالم به طول 10 تا 15 سانتیمتر از گیاه جدا کنید، برگهای پایینی آن را جدا کرده و در خاکی مرطوب قرار دهید.
چگونه شمعدانی را زمستان گذرانی کنیم ؟
هنگامی که آنها را به صورت یکساله پرورش می دهند، اکثر باغبان ها به سادگی هر بهار شمعدانی های جدید می خرند. یک گزینه مقرون به صرفه تر، زمستان گذرانی گیاهان مورد علاقه خود است. یکی از راه های انجام این کار، قلمه زدن است.
همچنین می توانید قبل از اولین یخبندان پاییز، شمعدانی را به عنوان گیاه آپارتمانی به داخل خانه بیاورید. آن را در مکانی خنک با نور مستقیم و روشن خورشید قرار دهید و آبیاری را برای زمستان کاهش دهید.
یکی دیگر از گزینه های زمستان گذرانی شمعدانی که شکوفه های قوی تری را در فصل رشد بعدی فراهم می کند این است که شمعدانی را به داخل بیاورید و اجازه دهید شمعدانی به حالت خفته برود. شمعدانی گلدانی را در قسمتی خنک و تاریک از خانه قرار دهید که به اندازه کافی برای یخبندان سرد نشود. گاراژ یا زیرزمین ایده آل است.
انواع گیاهان شمعدانی :
چهار نوع اصلی گل شمعدانی وجود دارد که در باغ های مدرن استفاده می شود.
شمعدانی های ناحیه ای که معمولاً به صورت یکساله و در بستر رشد می کنند. اینها به دلیل مناطق مختلف رنگ در برگهایشان نامگذاری شده اند. گلها معمولاً سفید، صورتی، ماهی قزل آلا یا قرمز هستند.
شمعدانی های برگ پیچک دارای برگ هایی شبیه پیچک و عادت رشد دنباله دار هستند.
شمعدانی های برگ معطر دارای رایحه های جالبی هستند، از جمله انواعی که بوی گل رز، سیب، نعناع فلفلی یا سیترونلا دارند. گل هایشان خودنمایی نمی کند.
شمعدانی های رگال یا مارتا واشنگتن بیشتر به عنوان گیاهان آپارتمانی استفاده می شوند.
شمعدانیها به گونههایی اطلاق میشود که به صورت یکساله و در مناطق مختلف رشد میکنند. این گونهها به دلیل وجود رنگهای متنوع در برگهایشان نامگذاری شدهاند. گلهای آنها معمولاً سفید، صورتی، قرمز یا قرمز-نارنجی هستند.
شمعدانیهای برگ پیچک، دارای برگهایی با شکلی شبیه به پیچک بوده و تمایل به رشد دنبالهدار دارند.
شمعدانیهای برگ معطر، دارای بوی جالبی هستند و برخی از انواع آنها بوی گل رز، سیب، نعناع فلفلی یا سیترونلا را دارند. گلهای آنها به خودنمایی مجاب نمیشوند.
شمعدانیهای رگال یا مارتا واشنگتن بیشتر به عنوان گیاهان آپارتمانی استفاده میشوند.
سوالات متداول :
عمر گل شمعدانی چقدر است؟
شمعدانی ها در صورت مراقبت مناسب می توانند حدود دو سال دوام بیاورند. برای اینکه شمعدانی ها بدون کاهش شکوفه ها شکوفا شوند، گیاهان شمعدانی را با استفاده از قلمه ها تکثیر کنید تا گیاهان سالم جدیدی تولید کنید.
چگونه از گل شمعدانی در گلدان مراقبت کنم؟
مراقبت از گل شمعدانی در گلدان مانند مراقبت از گیاهان در باغ است. شمعدانی ها به خاک مرطوب، با زهکشی خوب و غنی از مواد مغذی نیاز دارند. خاک گلدان را با مواد آلی اصلاح کنید تا به زهکشی کمک کند.
آیا شمعدانی ها رایحه خاصی دارند؟
شمعدانی ها به خاطر شاخ و برگ های معطر و سبز رنگ خود شناخته می شوند که عطر آن از گیاهی به گیاه دیگر متفاوت است.
آیا می توانم با شمعدانی آشپزی کنم؟
هم گل ها و هم شاخ و برگ های معطر شمعدانی خوراکی هستند و می توان از آنها برای مصارف آشپزی استفاده کرد. میتوانید از انواع برگهای تازه برای طعم دادن به ژله و نوشیدنیهای یخی استفاده کنید؛ از برگهای خشک شده در کیسهها و پاتپوری استفاده کنید. آنها را می توان برای طعم دادن به شکر، چای سرد، لیموناد، شیرینی، کیک پوند و سالاد نیز استفاده کرد.
آیا شمعدانی برای باغچه های گیاهی مفید است؟
شمعدانیهای معطر به دلیل شکوفههای زیبا، عطرهای دوستداشتنی و کاربردهای آشپزیشان، افزودنیهای عالی به باغهای گیاهی هستند.
من هرگز شاخ و برگ شمعدانی را هنگام چیدن گیاهان ظرف خود در نظر نگرفته ام. چه نوع شاخ و برگ باعث افزایش علاقه می شود؟
شاخ و برگ از گونه ای به گونه دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، شمعدانی برگ قلب دارای برگ های دندانه دار و لوبی است، در حالی که پلارگونیوم مارتا واشنگتن (همچنین به نام پلارگونیوم لیدی واشنگتن یا پلارگونیوم سلطنتی نیز شناخته می شود) دارای برگ های سبز تیره به شکل قلب یا کلیه است. شمعدانیهای معمولی دارای برگهای گرد هستند که نرم، مخملی و کرکدار با لبههای دلمهای هستند. برخی از شمعدانی ها شاخ و برگ هایی شبیه به سرخس دارند.
نکات مهم :
• برای گلدهی بیشتر، گلهای پژمرده را به طور مرتب از گیاه جدا کنید.
• در فصل زمستان، آبیاری شمعدانی را کاهش دهید و آن را در مکانی خنک و روشن قرار دهید.
• شمعدانی را میتوان در گلدان یا در فضای باز کاشت.
• تنوع زیادی از گل شمعدانی با رنگها و گلبرگهای مختلف وجود دارد. میتوانید با توجه به سلیقه خود، انواع مختلف آن را انتخاب کنید.
با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله، میتوانید از پرورش و نگهداری گل شمعدانی لذت ببرید و از زیبایی و طراوت این گل دوستداشتنی در خانه یا باغچه خود بهرهمند شوید.
سخن پایانی :
با مراقبت مناسب و کمی توجه، شمعدانی های شما با نمایشی پر جنب و جوش از شکوفه ها در طول فصل به شما پاداش می دهند. پس چرا با این زیباییهایی که به راحتی قابل نگهداری هستند، رنگ و شادی را به باغ یا پاسیو خود اضافه نکنید؟
گردآوری : بخش علمی بیتوته