مراقبت از والدین سالمند را چگونه مدیریت کنیم؟
- مجموعه: دوران سالمندی
چگونه از والدین سالمندمان مراقبت کنیم
با افزایش خدمات بهداشتی ، امید به زندگی سالمندان افزایش پیدا کرده است ، در این بین بعضی از فرزندان به دلیل علاقه و احساس وظیفه ای که نسبت به والدین دارند و برخی دیگر به دلیل هزینه های بالای مراکز نگهداری سالمندان یا استخدام پرستار ، ترجیح میدهند خودشان از والدین سالمندشان مراقبت کنند.
ممکن است والدین سالمند شما در منزل خودشان سکونت داشته باشند یا این که در منزل شما ساکن شوند ، در هر صورت توجه به مسائل عاطفی ، جسمانی و مالی والدین نیاز به دقت نظر بالایی دارد. اغلب افراد بالای 65 سال درگیر بیماریهای مزمنی می شوند که کارهای معمولی را برایشان محدود می کند و بنابراین نیاز به مراقبت های ویژه دارند.
با وجودی که شاید تصور کنید تامین هزینه های نگهداری و نظافت منزل والدینتان به معنی مراقبت از آنها است ولی از نظر روحی والدین شما نیاز به ملاقات ها و دیدارهای منظم و هم صحبتی با فرزندانشان دارند تا بتوانند احساس مفید بودن داشته باشند و روحیه شان را حفظ کنند.
بنابراین حتی اگر برای نظافت خانه یا تامین نیازهای دیگر والدینتان به اندازه کافی پول برای خرج کردن دارید باید بدانید که مهم ترین نیاز انسان، یعنی توجه و مراقبت عاطفی را نمیتوانید با پول یا تماس های صوتی و تصویری تامین کنید، سعی کنید هفته ای یک بار یا ماهی یک بار حداقل به دیدن والدینتان بروید یا آنها را به منزلتان بیاورید و در کنار هم وقت بگذرانید.
چگونه از والدین سالمندمان مراقبت کنیم
نکته ای که باید به یاد داشته باشید این است که نگهداری از سالمند کاری نیست که بتوانید به تنهایی انجام دهید و با وجود همکاری خواهران و برادران گاهی نیاز به افراد متخصص و آموزش دیده خواهید داشت.
اگر تصمیم به مراقبت از والدین سالمندتان گرفته اید باید نکات لازم برای رفاه عاطفی ، روحی و جسمی این عزیران را در نظر بگیرید و متوجه باشید که با افزایش سن ، غرور و نیاز به استقلال و احترام از بین نمی رود. سالمندان نیازهای مختلفی دارند که با توجه به شرایط جسمی و مالی برای تامین شان نیاز به کمک شما خواهند داشت.
فعالیت های زندگی روزمره سالمندان
شما به عنوان فرزند هنگام مراقبت از والدین نسالمندتان باید نیازهای جسمی و عاطفی روزمره او را تامین کنید از جمله :
• تغذیه مناسب و به موقع
• کمک به تحرک سالمند مثلا برای خوابیدن یا برخواستن از تخت خواب یا نشستن روی صندلی
• رسیدگی به بهداشت شخصی از جمله مسواک زدن ، وضعیت ظاهری ، آرایش و اصلاح صورت ، نظافت شخصی و حمام کردن
• بهداشت توالت و شستشو بعد از توالت رفتن یا تعویض پوشک
• حفظ تعادل برای سالمندان گاهی کار مشکلی می شود و ترس از سقوط و احتمال شکستن استخوان با آنها همراه است بنابراین همیشه باید مراقب این مسئله باشید.
• اگر سالمند برای تحرک مشکل دارد باید از شخصی توان جسمی کافی برای حرکت دادن او را داشته باشد کمک بگیرید و در مواقع ضروری یک پرستار با تجربه به صورت ساعتی استخدام کنید تا کارهایی از قبیل استحمام و نظافت سالمند را انجام دهد.
• چک آپ های دوره ای و ملاقات های منظم پزشکی از نیازهای ضروری سالمندان است ، در اغلب موارد مشکلات سالمندان فقط رو به بدتر شدن می رود بنابراین باید برای ویزیت های پزشکی به محض اتمام داروها برنامه ریزی های منظمی داشته باشید.
کمک های لازم برای حفظ استقلال سالمندان
اگر والدین سالمند شما در خانه ای مستق زندگی می کنند ، به احتمال زیاد برای انجام یک سری کارهای روزمره نیازمند کمک شما هستند ، این کمک ها با توجه به شرایط مختلف می تواند در موارد زیر خلاصه شود:
- غذا پختن و تهیه وعده های غذایی یا تهیه ملزومات اولیه پخت غذا
- تعمیرات و نظافت خانه
- پرداخت قبوض و مدیریت مالی
- ارتباط گرفتن اط طریق تلفن یا تماس تصویری
- مصرف به موقع داروهای تجویز شده
- خرید صندلی های چرخ دار هوشمند در صورت نیاز
مهارت های لازم برای مراقبت از والدین سالمند
برای مراقبت از سالمندان و حفظ شان و احترام آنها و همینطور حفظ آرامش زندگی خودتان باید روی مهارت های زیر تمرکز بیشتری داشته باشید و این مهارت ها را در خود تقویت کنید :
تحمل خود را بالا ببرید
صبر و تحمل خود را هنگام شنیدن نظرات و عقاید سالمندان بالا ببرید و طوری رفتار نکنید که احساس کنند نظراتشان برای شما بی اهمیت است ، به آن ها اجازه ابراز عقیده بدهید و از آنها نظرخواهی کند ، حتی اگر موافق نظراتشان نیستید ولی مخالفت جدی نشان ندهید. در مقابل تندخویی آنها سکوت کنید و وارد بحث نشوید.
اگر حس کردید والدین سالمند شما قدر زحماتتان را نمی دانند و تلاش هایتان بیهوده است ، در لحظه این افکار منفی را از ذهنتان بیرون کنید و لبخند بزنید تا تنش ها از شما دور شود و والدینتان با انرژی مثبتی که از شما دریافت میکنند احساس بهتری پیدا کنند.
همدلی و همصحبتی
سعی کنید برای همدلی و همصحبتی با والدین سالمندتان وقت بگذارید و در باره خاطرات گذشته یا اتفاقات روزمره یا حتی خبرهایی که میدانید به آنها علاقمند هستند با والدینتان صحبت کنید تا احساس مفید بودن پیدا کنند.
مدتی را به مرخصی بروید
هرگاه احساس کردید فشار زیادی به شما وارد می شود مسئولیت مراقبت از والدینتان را به خواهر ، برادر یا بستگان بسپارید و چند روزی از آنها دور شوید تا بتوانید به کارهای شخصیتان سر و سامان بدهید و به فعالیت های مورد علاقه خودتان بپردازید.
گردآوری : بخش زناشویی بیتوته