بیوگرافی زنده یاد مسعود بختیاری خواننده
- مجموعه: هنر و هنرمند
بهمن علاءالدین (متخلص به مسعود بختیاری) خواننده، ترانه سرا و آهنگساز مشهور بختیاری روز “بیستم مهرماه سال ۱۳۱۹ در شهرستان” مسجدسلیمان” و در خانواده ای پرجمعیت، سنتی و با فرهنگ از تیره ” زیلایی” در طایفه” بهداروند” از ایل” هفت لنگ ” بختیاری متولد شد. پدر وی “میرزا محمد کریم” ، مردی صاحب سواد و فرهنگ، مومن و متدین، روشن ضمیر و نیکو سرشت بود که به ادامه تحصیل و آموزش فرزندان خود بسیار علاقمند بود و مادرش “حاجیه لیمو خانم” زنی پاکدامن و مادری مهربان بود که از صدایی خوب و سیرتی نیکو برخوردار و در تادیب و تربیت فرزندان خود بسیار کوشا و مراقب بود.
گر چه او تنها روایتگر بخشی از فرهنگ موسیقایی بختیاری زبانها بود ولی نقشی بیش از یک خنیاگر بومی یافت و توانست در طول 35 سال از حیات خود، یک زبان مشترک موسیقایی بین همه بختیاریها ایجاد کند. شاید همسنگ او در سایر فرهنگهای بومی ایران نتوان یافت.
بهمن علاءالدين خواندن آواز و سرودن ترانه را از همان سالهاي دوران تحصيلات ابتدايي در "لالي" و به صورت غيرحرفه اي آغاز کرد و از سال 1350 با ارايه نخستين و جاودانه ترين اثر خود" دختر لچک ريالي"، دوره اول فعاليت حرفه اي خود را بطور رسمي با همکاري راديو و تلويزيون اهواز و نفت ملی آبادان و اجراي کنسرت هايي در هفت تپه ،کرمان و ماهشهرآغاز کرد و با ورود خود به عرصه موسيقي، موسيقي بختياري را وارد فاز جديدي از تجربه خود نمود.
تا پیش از انقلاب با همراهی منصور قنادپور، نوازنده سنتور، آثاری را به دو گویش فارسی و بختیاری با حالوهوای موسیقی شهری ارائه داد.
علاءالدین پس از تکمیل تحصیلات متوسطه آن زمان به خدمت آموزش و پرورش درآمد و تا سنّ بازنشستگی در کسوتِ معلّمی انجام وظیفه کرد. از سال ۱۳۵۰ در کنار شغل معلّمی، همکاری خود را با رادیو اهواز و منصور قنادپور آغاز کرد.
پس از انقلاب، مدتی در سکوت بهسر برد تا این که با عطا جنگوک آشنا شد. جنگوک، بختیاری نبود ولی زادگاهش لار واقع در جنوب استان فارس از نظر فرهنگی خیلی به بختیاریها نزدیک بود. بدین ترتیب «مالکَنون» به عنوان نخستین نوار رسمی وی در سال ۱۳۶۵ وارد بازار موسیقی شد و توفیق باور نکردنی یافت.
به عقیده بعضی از کارشناسان موسیقی، آلبوم مال کنون، از موفقترین آثار موسیقی محلی در ایران است. دومین و آخرین همکاری بهمن علاءالدین با عطا جنگوک، شش سال بعد منجر به «هِیجار» شد. «هیجار» نیز محبوبیت و مقبولیت فراوانی یافت ولی به پای «مالکنون» نرسید.
مسعود بختیاری پس از این دو اثر شاخص خود، سه اثر دیگر به نامهای «آستارَه»، «بَراَفتَو» و تاراز را به علاقهمندان موسیقی بختیاری ارائه داد.
مسعود بختیاری در طول عمر خود هیچگاه ازدواج نکرد و پس از بازنشستگی نیز در جمع خانوادهٔ خواهرش در کرج میزیست. وی همچنین از حضور در تجمعات و مجالس چندان لذت نمیبرد.
درگذشت:
بهمن علاءالدین در سال ۱۳۷۹ برای زندگی به شهرستان کرج رفت و پس از طی یک دورهٔ بیماری کلیوی و عمل جراحی مثانه در صبحگاه جمعه، دوازدهم آبانماه ۱۳۸۵ پس از ۶۶ سال زندگی به علت نارسایی قلبی در این شهر درگذشت. وقتی خبر درگذشتش منتشر شد، بختیاریهای داخل و خارج از کشور، سیلی از پیام و اظهار همدردی به راه انداختند.
پیکر بهمن علاءالدین در جوار برخی از هنرمندان برجسته ایران نظیر غلامحسین بنان، حبیبالله بدیعی، مرتضی حنانه، نعمتالله آغاسی، دلکش، هوشنگ گلشیری در بقعهٔ امامزاده طاهر کرج بهخاک سپرده شد.
آثار استاد بهمن علا الدین:
۱۳۶۵ - مال کنون
۱۳۷۱ - هی جار
۱۳۷۳ − کبک تاراز
۱۳۷۵ − بر افتو
۱۳۷۷ − آستاره
۱۳۸۴ - بهیگ
گلهای کاغذی
دنگ و فنگ
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته