آشنایی با سنت گیری چوگو یا هدیه دادن اجباری به همکار
- مجموعه: فرهنگ زندگی
گیری چوگو؛ رسم ژاپنی ها در روز عشق و اجبار در کادو دادن به همکاران
مقدمه ای درباره سنت گیری چوگو
کشورهای مختلف جهان ، به مناسبت روز عشق مراسم و سنت های جالبی دارند ولی روز عشق در ژاپن کمی متفاوت تر از بقیه کشورها است. «سنت گیری چوگو» سنتی در ژاپن می باشد که طبق این سنت زنان در این کشور باید در روز عشق به همکاران مرد خود هدیه شکلات و گل بدهند.
حتی اگر هیچ رابطه عاطفی یا عاشقانهای هم بین افراد برقرار نباشد. همچنین این سنت یک طرفه نیست و مردان هم باید در مقابل روز 14 ماه مارس به زنان همکار خود هدیه بدهند. با این حال برخی از شرکتها این کار را ممنوع کردهاند و بعضی هم آن را نوعی آزار و اذیت حساب می کنند.
داستان های زیادی در مورد آغاز این رسم در ژاپن وجود دارد و یکی از آنها این است که آغاز آن در سال 1963 بود، زمانی که شکلات ساز اولین آگهی تبلیغاتی را در روزنامه ژاپنی گذاشت و تشویق به هدیه شکلات کرد.
این سنت ریشه آن به اوایل دهه پنجاه میلادی برمی گردد که باعث اقتصاد خوبی در این کشور شده است و مردم این کشور در این دو روز خریدهای بیشتری می کنند. دادن یا ندادن این شکلات میتواند تاثیر جدی بر آینده روابط کاری و دوستی افراد در ژاپن بگذارد برای همین از اهمیت بالایی برخوردار است.
تاثیر کرونا در سنت گیری چوگو
با گسترش شیوع بیماری کرونا باعث شده بسیاری از شرکتها کارمندان خود را به خانه بفرستند و از آنها بخواهند دور کاری کنند. به همین علت کارمندانی که سرکار میآیند با محدودیتهای بسیار زیادی در زمینه معاشرت با همکاران رو به رو هستند.
در سالهای اخیر جنبشهای مختلفی علیه این سنت در ژاپن به راه افتاده و افراد خواهان تعطیل شدن این سنت هستند . پس از شیوع ویروس کرونا، فروشندههای شکلات در ژاپن میگویند به دلیل اقدامات پیشگیرانه از شیوع ویروس کرونا تعداد مشتریها را به شدت کاهش داده و حتی سبب کم شدن فروشگاه های شکلات در این کشور شده است.
به همین دلیل برخی افراد در ژاپن نگرانند که سنت «گیری چوگو» نابود شود و این گروه معتقدند صرف نظر از اینکه این هدیه با چه نیتی داده میشود این سنت به بخشی از فرهنگ و آداب و رسوم ژاپنی تبدیل شده و نباید اجازه داد نابود شود.
نتایج یک نظرسنجی که سوی یک موسسه تحقیقاتی در توکیو انجام شده نشان میدهد که در سال ۲۰۱۰ حدود ۵۷ درصد زنان و مردان هدیه ولنتاین دریافت کرده و یا دادهاند. این در حالیست که این عدد در سال ۲۰۲۰ به ۴۴ درصد کاهش یافته است.
به گفته یک خانم ژاپنی « پیش از ممنوعیت ، من و همکارانم دائم به این فکر میکردیم که چقدر باید پول برای خرید شکلات مصرف کنیم و بر سر کوتاه کردن فهرست کسانی که باید به آنها هدیه میدادیم با هم چانه میزدیم. اما حالا با خیال راحت میتوانیم به جنبشی بپیوندیم که میخواهد به این هدیه دادن اجباری پایان بدهد .
کادوهای گیری چوگو
برای ایده گرفتن و آشنایی شما عزیزان با هدایای سنت گیری چوگو در این قسمت قصد داریم چند نمونه از کادوهایی که زنان ژاپنی می توانند به همکاران مرد خود بدهند آشنا کنیم :
۱_ انواع شکلات ها
۲ _ انواع گل ها
۳ _ قلب های رنگی
البته شکلات هدیه اصلی این رسم است و سایر هدیهها چندان مرسوم نیستند
زنان ژاپن در این روز سه نوع شکلات باید هدیه دهند:
1- شکلات هونمی که زنان ژاپنی به معشوقهشون هدیه میدن
2- شکلات گیری که زنان ژاپنی به دوستانِ آقا و همکاران خود هدیه می دهند « کلمه گیری به معنای وظیفهست و اجبار فرهنگی می باشد . »
3- شکلات تومو که زنان ژاپنی به دوستانِ خانم هدیه می دهن .
به خصوص شکلات دوم و سوم که قیمت بالایی دارند و به خریدار استرس میدهد تا ببیند به چه کسانی هدیه رو بدهد. همچنین برای تزیین کادو های خود می توانند از روبان های رنگی مانند قرمز ، آبی ، زرد و … استفاده کنند که بسیار در زیبایی کادوی آنها نقش دارد.
روز سفید در ژاپن
در روز سفید دخترها به پسرها و زنها به مردها به نشانه عشق و محبت، احترام یا ضرورت اجتماعی هدیه شکلاتی میدهند. یک ماه بعد ، در روز سفید White Day ، مردان به زنانی که به آنها در روز ۱۴ فوریه یعنی در روز گیری چوگو هدیه داده اند ، یک چیز سفید میدهند و فرقی نمیکند چه باشد فقط کافی است که رنگش سفید باشد. مانند مارشمالو و کیک و شکلات گرفته تا دستمال ، لوازم التحریر یا حتی گاهی چیزهای گران قیمتی مانند جواهرات تزیین شده با مروارید. این رسوم زیبا در کشوری مانند ژاپن نشان دهنده ی این است که مردم و دولت این کشور، تا چه اندازه برای عشق و محبت ارزش قایل هستند.
گردآوری : بخش فرهنگ و هنر بیتوته