آشنایی با آداب و رسوم ازدواج در فرانسه
- مجموعه: فرهنگ زندگی
آداب و رسوم جشن عروسی در فرانسه
اگر می خواهید با آداب و رسوم ازدواج در فرانسه آشنا شوید و بدانید که در یک عروسی فرانسوی چه می گذرد می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.
بدون شک تمام کشورهای دنیا برای مراسم های عروسی خود، دارای آداب و رسومی هستند که کشور فرانسه نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. عموما سه مرحله ی خواستگاری، تعهد زوجین و جشن، در تمام کشورها رایج است اما اینکه نحوه ی برگزاری این مراحل، گونه است بستگی به کشوری دارد که شما در آن زندگی می کنید. در صورتی که مایل هستید با مراسم خواستگاری در کشورهای مختلف آشنا شوید مقاله رسوم خواستگاری در سراسر جهان را مطالعه کنید.
آداب و رسوم ازدواج در کشور فرانسه بسیار زیاد و متنوع می باشد که از جمله ی آن ها می توان به مراسم نامزدی، چهار عنصر، دفن کردن زندگی مجردی، پرتاب دسته گل، کارت دعوت و ... اشاره نمود. برای آشنایی بیشتر با این مراسم ها با ما همراه باشید.
معرفی آداب و رسوم ازدواج در فرانسه
آداب و رسوم ازدواج، زینت بخش هر مراسم ازدواجی است که بسیاری از آن ها از زمان های قدیم به یادگار مانده اند. در مراسم های ازدواج فرانسوی نیز این سنت های قدیمی مشاهده می شود که برخی از آن ها غلط می باشد.
یکی از این سنت های غلط سر کشیدن کوزه های مهمانان توسط عروس بود که خوشبختانه، این مراسم به همراه بسیاری از سنت های غلط و قدیمی دیگر از بین رفته است. اما همه ی سنت های قدیمی، غلط نبودند. بسیاری از این سنت ها زیبا هستند که به انتخاب زوجین در مراسم های عروسی آن ها اجرا می شود.
دوران و جشن نامزدی در فرانسه
یکی از رایج ترین سنت ها و فرهنگ هایی که در کشور فرانسه، در زمان ازدواج وجود دارد دوران نامزدی است. در واقع پیشنهاد نامزدی و تقاضای ازدواج، یکی از بزرگ ترین رویدادهای زندگی هر زن و مردی است. عموما این دوران با یک سفر عاشقانه، شروع می شود.
پس از اینکه تقاضای ازدواج از سوی مرد به زن داده شد خانواده ها، دوستان و همچنین شاهدهای ﺁینده ی ازدواج، در مراسمی به نام جشن نامزدی، دور هم جمع می شوند و این رویداد را جشن می گیرند. در واقع، این جشن که در دوران نامزدی برگزار می شود از مهم ترین سنت های و آداب و رسوم ازدواج در فرانسه است و تقریبا تمام زوجین فرانسوی، به آن احترام می گذارند و این جشن را برپا می کنند.
اطلاع رسانی جشن ازدواج در فرانسه
مهمان های یک عروسی فرانسوی، چند ماه قبل از جشن ازدواج، un faire-part را دریافت می کنند. un faire-part یک نامه ی زیبا یا همان کارت دعوت است که مهمانان را از زمان و مکان عروسی باخبر می کند.
اگر این عروسی، یک عروسی مذهبی باشد مهمانان را به یک دورهمی و جشن مذهبی در کلیسا و سپس سرو نوشیدنی، دعوت می کنند. نیازی نیست مهمانان به این کارت پاسخی یا RSVP بدهند. اگر قرار باشد مهمان مورد نظر، به سرو شام هم دعوت شود در داخل کارتش، کارت دیگری می گذارند و به اصطلاح، مهمان را به repas de noce یا همان سرو یک وعده ی غذایی دعوت می کنند.
ولی این کارت نیاز به RSVP یا همان پاسخ دارد. به همین دلیل صاحبان جشن عروسی می دانند که چند نفر به مراسم شامشان می ایند و مطابق با آن، غذا تدارک می بینند.
یکی از سنت های قدیمی مراسم ازدواج فرانسوی این بود که هزینه ی جشن را خانواده ی عروس پرداخت می کردند که این رسم، کنار رفت و در حال حاضر خانواده ها به همراه عروس و داماد تصمیم می گیرند که هزینه ی عروسی چگونه باشد.
بریدن روبان سفید
بریدن روبان سفید از قدیمی ترین آداب و رسوم ازدواج در فرانسه است. در زمان قدیم، در کشور فرانسه خصوصا در روستاها رسم بر این بود که قبل از ازدواج، داماد به همراه یک کاروان، به خانه ی عروس برود. این کاروان متشکل بود از نوازندگان، که عروس با پدرش و داماد با مادرش را همراهی می کردند. قبل از ورود عروس به داخل کلیسا، کودکان نوارها و روبان های سفیدی را جلوی درب کلیسا نگه می داشتند.
عروس برای اینکه بتواند از راهرو عبور کند باید این روبان ها را پاره کند. پاره کردن روبان توسط عروس، نشانه ی غلبه ی او بر مشکلات زندگی و زناشویی است. اما امروزه این روبان های سفید، جای خود را به کاغذهای سفیدی داده اند که در وسط آن ها قلب قرمزی وجود دارد. این کاغذ نشان می دهد همان طور که عروس و داماد در سوگندنامه، قسم خورده اند باید از سد مشکلات زندگی و زناشویی عبور کنند.
جهاز عروس در فرانسه
از دیگر آداب و رسوم ازدواج در فرانسه، جهاز عروس است که شامل لباس عروس و داماد و همچنین لباس های شخصی آن ها می باشد. این جهاز توسط والدین عروس، تهیه و به منزل آن ها فرستاده می شود. این رسم در ایالات متحده نیز متداول است. به این صورت که جواهرات، لباس زیر، لوزام جانبی و آرایشی عروس را داخل یک صندوقچه ی چوبی می گذارند و به دختر می دهند تا به عنوان جهاز با خود ببرد.
البته این رسم، دیگر در حال منقرض شدن است چرا که اکثر پسرها و دخترهای فرانسوی، قبل از ازدواج با هم زندگی می کنند و نیازی به چنین جهازی ندارند. در عوض، اکثر عروس ها به جای این وسایل و جهاز، هدایای نقدی می خواهند تا به یک ماه عسل رویایی و فوق العاده بروند. در حال حاضر تعداد کمی از عروس ها هستند که به سبک قدیم، لباس زیر و یا لباس عروس به عنوان جهاز و هدیه ی ازدواج می خواهند.
تدفین زندگی مجردی
یکی از جالب ترین آداب و رسوم ازدواج در فرانسه، تدفین زندگی مجردی است. این مراسم یک مراسم سنتی و قدیمی است که در برخی از کشورهای دیگر هم اجرا می شود. در واقع این مراسم، همان آخرین شب سرگرمی و خوشگذرانی مجردی عروس و دامادها به دوستان خود است. به این صورت که یک هفته مانده به جشن ازدواج، عروس شب را با دوست های خود و داماد با دوست های خود، می گذرانند. این مراسم، فرصتی را در اختیار زوجین قرار می دهد که با دوستان خود، خوش بگذرانند.
چهار عنصر از آداب و رسوم ازدواج در فرانسه
چهار عنصر از دیگر آداب و رسوم ازدواج در فرانسه است که بر اساس آن، عروس ها برای یک زندگی موفق باید چهار عنصر را انتخاب کنند. فرانسوی ها بر اساس اعتقاداتی که در قرن 19 حاکم بود اعتقاد دارند این چهار عنصر برای عروسی، خوشبختی می آورد. این چهار عنصر از بین یک شیء قدیمی، یک چیز جدید، یک چیز آبی رنگ و یک شیء قرضی انتخاب می شود و ممکن است لباس، جواهرات، دامن، بند جوراب، لباس عروسی و ... باشد.
نحوه برگزاری مراسم عروسی در آداب و سنت فرانسوی ها
یکی دیگر از جالب ترین آداب و رسوم ازدواج در فرانسه، برپایی دو مراسم عروسی است. در واقع مراسم عروسی فرانسوی ها طی دو روز و با دو نوع مراسم است. یکی از این مراسم ها مدنی و دیگری مذهبی است. مراسم مدنی از مهم ترین مراسم ها و سنت های فرانسوی ها است چرا که در طی آن، زوجین به طور رسمی با هم ازدواج می کنند.
عموما مراسم های مدنی یک روز قبل از مراسم مذهبی برپا می شود. عموما در این مراسم فقط خانواده ی درجه ی یک و شاهدین عقد، حاضر هستند و به صورت کاملا ساده، برگزار می شود. مراسم مذهبی، یک روز بعد از این مراسم و در کلیسا و یا یک مکان خاص و مشخص شده برپا می شود. از آنجایی که اعتقادات مذهبی در این کشور و سایر کشورها کمرنگ شده لذا کمتر جشن هایی را می توان دید که در کلیساها برگزار شود. از دیگر دلایل کاهش جشن در کلیساها، تمایل زویجن به برپایی جشن و عروسی در ساحل است.
نحوه پوشش لباس ساقدوش ها در مراسم های ازدواج فرانسه
یکی از متفاوت ترین آداب و رسوم ازدواج در فرانسه این است که برعکس کشورهای دیگری، اصلا شخصی به نام ساقدوش ندارند و حتی کلمه ای برای این شخص وجود ندارد. در مراسم های عروسی فرانسوی، به جای ساقدوش، چند کودک 12 تا 15 ساله هستند که به آن ها دختران و پسران گل یا دختران افتخار و یا پسران افتخار می گویند.
این کودکان لباس های شبیه به هم می پوشند و دنباله ی لباس عروس را نگه می داند، حلقه ها را حمل می کنند و همچنین در مسیر عروس و دوماد، گلبرگ می ریزند.
به ازای عروس و داماد، یک یا دو شاهد نیاز است که شاهدها لباسشان را خودشان انتخاب می کنند. این شاهدها بزرگسالند و برگه های ازدواج را امضا می کنند.
آداب و رسوم ازدواج در فرانسه در کلیسا یا تالار شهر
جدایی کلیسا از دولت، به شدت در فرانسه اجرا می شود. به همین دلیل کشیش ها فقط در حیطیه ی کلیسا می توانند زوجین را به عقد هم درآورند و این ازدواج از نظر نظر دولت فرانسه، اصلا قانونی نمی باشد.
این مساله سبب می شود که یک تالار عروسی بزرگ در شهر وجود داشته باشد. مهم ترین و بزرگترین روز عروسی در همین تالارها است و اگر قرار باشد در کلیا نیز جشنی برگزار شود به دلیل کوچک بودن اتاق کلیسا، تنها خانواده و دوستان درجه ی یک به جشن دعوت می شوند.
مراسم عقد عروس و دوماد هم توسط شهردار یا کارمندان انجام می شود. بسیاری از زوجین در کلیسا حلقه ها رد و بدل می کنند و بسیاری هم در تالارهای عروسی به عقد هم درمی آیند.
عروس از تالار به سمت کلیسا قدم می زند یا ممکن است با خودرو به کلیسا برود. داماد در کلیسا منتظر او است و پدر عروس، عروس را به سمت داماد هدایت می کند. عروس و داماد آخرین نفراتی هستند که از کلیسا خارج می شوند و معمولا بر سر آن ها برنج، گندم و گلبرگ ریخته می شود که نماد سعادت و تولد فرزند است. بعد از گرفتن عکس های یادگاری به مراسم بعدی که به آن le vin d’honneur یا repas de Noce می گویند می روند.
ثبت رسمی ازدواج و سند
داشتن سند ازدواج از قانون های اجباری فرانسه است. این سند در تمام سال های زندگی در اختیار زوجین قرار دارد و نام فرزندهایشان در این سند، ثبت می شود.
عبور از راهرو از رسوم ازدواج در فرانسه
یکی دیگر از آداب و رسوم ازدواج در فرانسه سنت همراهی عروس و داماد تا جایگاه است. در عروسی های فرانسوی، مادر داماد پسرش را و پدر عروس دخترش را تا جایگاه همراهی می کنند. این آداب و رسوم در فرانسه به قدری مهم است که اگر داماد به تنهایی به جایگاه برود مادر عصبانی می شود.
ظاهر لباس عروس در فرانسه
در فرانسه به لباس عروس la robe de mariée می گویند که یک لباس سفید دنباله دار و توردار است.
گل دادن به مجسمه مریم مقدس از دیگر آداب و رسوم ازدواج در فرانسه
در مراسم های عروسی فرانسوی بعد از انجام دادن مراسم مذهبی، عروس و داماد در مقابل مجسمه ی حضرت مریم قرار می گیرند و به آن گل هدیه می دهند تا از آن ها محافظت کند.
پذیرایی و وعده های غذایی در عروسی های فرانسه
یکی دیگر از آداب و رسوم جالب عروسی های فرانسوی وعده های غذایی عروسی ها است که به آن repas de noces می گویند. عموما مهمانان این مراسم 200 تا 300 نفر هستند و در برخی مواقع این مراسم تا 7 صبح هم ادامه دارد. در این مهمانی، صندلی ها اختصاصی اند و هر مهمان باید به دنبال نام خود باشد. روی میز شام، تزئینات خاص و زیبایی وجود دارد که یکی از زیباترین و سنتی ترین آن ها les dragées یا بادام اردنی است.
بادام اردنی، بادامی با روکش شکر است که تزئین شده است و هدیه ی عروس و داماد به مهمانان است و مهمان ها می توانند بعد از اتمام عروسی آن را با خود ببرند.
غذا و شراب کاملا فرانسوی، اولین وعده های غذایی هستند که عروس و دامادهای فرانسوی برای مهمانان خود تدارک می بینند. فرانسوی ها به غذاهای لذیذ خود افتخار می کنند و دوست دارند آن ها در مراسم هایشان سرو شوند. معمولا وعده های غذایی در پایان مراسم عروسی که 4 یا 5 صبح است سرو می شود و بعد از آن، مهمانان به خانه می روند.
صرف شراب به احترام عروس و داماد از مهم ترین سنت های عروسی فرانسوی
یکی دیگر از آداب و رسوم ازدواج در فرانسه، صرف شراب به احترام عروس و داماد است که گاهی تا 3 ساعت هم طول می کشد. این مراسم قبل از سرو شام برگزار می شود.
ماشین عروسی فرانسوی
ماشین عروسی که فرانسوی ها به آن la voiture balai می گویند می تواند یک اسب یا یک ماشین لوکس باشد.
صرف شامپاین و نوشیدنی های الکلی، نوشیدن برای اولین بار در جام عروسی حکاکی شده ی ارثی از اجداد عروس یا داماد، مراسم تقدیر و تشکر عروس و داماد از مهمانان قبل از صرف شام، رقص پدر و عروس، سرو یک دسر سنتی به نام کروکمبوچه، پرتاب دسته گل عروس و... از دیگر آداب و رسوم ازدواج در فرانسه می باشند.
گردآوری : بخش فرهنگ و هنر بیتوته