آشنایی با انواع تکنیک گره ریشه فرش



گره ی فرش چیست, دوگره فرش, انتخاب روش گره زدن فرش ها

گره ریشه ی فرش چیست

 

آیا با انواع گره ها در ریشه ی فرش آشنا هستید؟ 

شاید برایتان جالب باشد که بدانید ریشه ی فرش ها را می توان به شکل های مختلفی گره زد. گره زدن علاوه بر جنبه ی زیبایی که دارد باعث جلوگیری از پاره شدن و افزایش طول عمر فرش می شود. البته همه ی فرش ها دارای گره نیستند. شاید دقت کرده اید که گره ی ریشه ی فرش فقط در انواع فرش های کلاسیک دستبافت و ماشینی دیده می شود؛ زیرا فرش های فانتزی اغلب ریشه ندارند. در این مطلب از بیتوته قصد داریم در خصوص گره ریشه ی فرش ها صحبت کنیم. 

ریشه ی فرش چیست؟

ریشه ی فرش به انتهایی ترین قسمت فرش ها گفته می شود. وجود ریشه سبب افزایش استحکام تار و پودهای فرش ها شده و آن ها را در کنار هم محکم نگه می دارد. ریشه ها می توانند به صورت متفاوتی گره زده شوند.

 

پرکاربردترین مدل های گره زدن ریشه ها شامل: توری، اریب، گره دار، زنجیری، گیس بافت، حلقه ای و پنجره ای است.

احتمالا شما هم به امروز فکر می کردید که گره زدن ریشه های فرش فقط جنبه ی تزئینی دارد؛ اما لازم است که بدانید اغلب اولین محلی که در فرش ها دچار پارگ می شود کناره های آن یعنی اطراف ریشه است.

 

بنابراین با ریشه دوزی فرش ها خطر کشیده شدن آن و آسیب دیدن کاهش می یابد. ریشه دوزی علاوه بر جلوگیری از پاره شدن فرش ها از پوسیده شدن و حتی تغییر رنگ نیز جلوگیری می کند. اگر ریشه ی فرش ها به مرور زمان بر اثر عوامل مختلف دچار آسیب شد با جایگزینی و ترمیم ریشه های قدیمی استحکام فرش های محبوبتان بیشتر می شود.

 

انواع گره در فرش دستباف, ترفندی برای ریشه های فرش, گره زنجیره ای ریشه فرش

ریشه ی فرش

 

گره ی فرش چیست؟

گره زدن فرش به فرایندی گفته می شود که در آن پرز فرش و یا نخ ابریشمی در کنار یکدیگر و دور چله های فرش پیچیده می شود. گره زدن فرش به نام های دیگری مانند: گند، ایلمک، ایلمه، خفت و پیچه نیز شناخت می شود.

 

گره زدن جز مهم ترین عواملی است که در بافت فرش های مختلف مخصوصا فرش های دستبافت باعث افزایش کیفیت و دوام آن می شود. بعد از بافت فرش و گره زدن ریشه ها نوبت آن است که پودها را روی آن قرار داده و سپس گره ها را محکم تر کنید.

 

در بافت فرش اصطلاحی به نام رج وجود دارد. هر رج مشخص می کند که در هر 7 سانتی متر چند گره وجود دارد. مشخصا هر چه تعداد گره های یک فرش در رج ها بیشتر باشد کیفیت بالاتری خواهند داشت. انواع گره های فرش ها دارای ویژگی های مشخصی هستند که شامل موارد زیر است:

* قطر گره: هر چه قطر گره کمتر باشد فرش ظرافت بیشتری دارد.

* جهت گره: جهت گره مشخص می کند که خواب فرش ها به کدام سمت است.

* قوس گره: تفاوت محسوسی که بین پشت و روی فرش مشاهده می شود به علت قوس گره است.

* رنگ گره: رنگ گره مشخص کننده طرح و رنگ فرش شما است. انواع گره در ریشه های فرش گره زدن فرش ها انواع مختلفی دارد که متناسب با روش گره زدن آن نامگذاری می شود.

 

انتخاب روش گره زدن فرش ها براساس نوع الیاف ها و ساختار آنها انتخاب می شود. مهم ترین انواع روش ها شامل: دوگره، گره نخودی، گره زنجیره و گره پنجره ای است.

 

انواع روش های گره زدن 

در این قسمت از مقاله برای آشنایی بیشتر شما قصد داریم انواع روش های گره زدن را تشریح کنیم.

 

انواع گره در ریشه فرش, انواع گره در سر ریشه های قالی, ریشه ی فرش چیست

گره نخودی فرش

 

روش گره ی زنجیره ای

روش گره زدن زنجیره ای اغلب برای فرش هایی انتخاب می شود که دارای ریشه های بلندی هستند. روش گره ی زنجیره ای بدین صورت است که اول دو گره ی کوچک که به آن گره ی نخودی گفته می شود در انتهای ریشه ی فرش زده می شود. بعد از این مرحله باید حدود 2 تا 3 سانتی متر بعد از گره ی نخودی که در ریشه های هموار زده شده را مجددا گره زد.

 

در این مرحله لازم است که دوباره 2 سانتی متر بعد از گره های جدید، ریشه ها را با ریشه های کنارشان گره بزنید. این مراحل را تا انتهای طول ریشه ها تکرار کنید تا نهایتا ساختار زنجیره ای ایجاد شود.

 

گره ریشه فرش, انواع گره در ریشه فرش, انواع گره در سر ریشه های قالی

گره زنجیره ای ریشه فرش

 

روش دو گره

روش دو گره یکی از معروف ترین و زیبا ترین روش های گره زدن فرش است. در این روش باید ریشه های فرش را به صورت دسته های 2 تا 5 تایی کنار هم قرار دهید. سپس با دست چپ خود یکی از دسته های ریشه را گرفته و با دست راست خود دسته ی دیگر پود را دو مرتبه دور انگشت شصت خود بپیچید. بعد از پیچش الیاف حالا انگشت شصت خود را دور پودهای الیاف بچرخانید تا دسته ها با یگدیگر گره بخورند.

 

چرخاندن الیاف ها باعث می شود که گره ها به انتهای ریشه برسد و بافت گلیم از لحاظ استحکام محکم تر شود. توجه داشته باشید! از آنجایی که در این روش الیاف ریشه ها کشیده می شوند، باید برای فرش های جدید و دارای ریشه های محکم انجام شود. اگر روش دو گره را برای فرش های قدیمی و پوسیده انتخاب کنید ممکن است براثر کشیدن ریشه ها بافت فرش متلاشی شده و پاره شود.

 

دوگره فرش, انتخاب روش گره زدن فرش ها, انواع گره در فرش دستباف

روش دو گره ریشه فرش

 

روش گره نخودی

برای انجام این روش نیز به طور مشابه با روش زنجیره ای لازم است الیاف ریشه ی فرش بلند باشد. ابتدا ریشه های فرش را به دسته های 5 تایی تقسیم کرده و انتهای آن ها را به خودشان یکدیگر گره بزنید. سپس حدود 3 سانتی متر پس از گره ها را مجددا یک گره ی بزرگ بزنید به طوری که هر 5 دسته به یکدیگر متصل شوند. اگر فرش های شما از لحاظ طول ریشه کوتاه است و امکان گره نخودی وجود ندارد؛ می توانید آن را به رفوگران با تجربه بسپارید تا ریشه های فرش را برایتان بلندتر کنند.

 

روش گره پنجره ای

روش گره پنجره ای نیز یکی از روش های تزئینی گره زدن ریشه ی فرش است. در این روش نیز باید ریشه ی فرش ها بلند باشد. برای انجام این کار ابتدا انتها ریشه ها را با روش دو گره و یا گره نخودی گره بزنید. سپس در فاصله ی 1.5 سانتی متر پس از گره نخودی مجددا 4 تا 5 دسته ی ریشه را به یکدیگر گره بزنید. سپس دوباره در فاصله ای مشابه یعنی 1.5 سانتی متر ریشه های مجاور را با یکدیگر گره بزنید. این کار را تا انتهای ریشه ها ادامه دهید تا ساختار پنجره ای ایجاد شود.

 

کار گره زدن ریشه ی فرش ها کار چندان تخصصی نیست. بنابراین شما می توانید با مطالعه ی این مقاله و دیدن چند ویدئوی آموزشی کار گره زدن ریشه ی فرش های خود را انجام دهید. البته دقت کنید موقع گره زدن ریشه ها فشار زیاد دست هایتان باعث کنده شدن و پارگی فرش نشود.

 

گردآوری: بخش فرهنگ و هنر بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------