بیت باکس چیست؟ تاریخچه و آموزش بیت باکس
- مجموعه: آکادمی هنر
همه چیز درباره بیت باکس
بیت باکس چیست؟
بیت باکس نوعی موسیقی است که با نوآوری در بیان صداها و ساختن موسیقی با استفاده از دهان، گلو و بینی است. برای سال های بسیاری انسان ها همواره با تقلید از صدای حنجره و صداهای طبیعت به ساختن سازها مشغول بوده اند اما بیت باکس را می توان تقلید از موسیقی الکترونیک و سازهای کوبه ای دانست.
این هنر همواره درحال رشد بوده است و هم اکنون بیت باکسرهای بسیاری وجود دارند که قدمی فراتر از تقلید صدای درام برداشته اند به طوری که قادرند یک آهنگ کامل را تنها با بیت باکس اجرا کنند.
بر خلاف باور بسیاری از افراد هنر بیت باکس تنها به فرهنگ هایپ هاپ مربوط نمی شود اما از ابتدای مسیر به عنوان یک عنصر فرعی جذاب در هیپ هاپ حضور داشته است و موسیقی رپ نیز در شهرت آن تاثیر گذار بوده است.
درحال حاضر هنرمنان بسیاری در کشورهای سرتاسر زمین هستند که به اجراهای زنده از بیت باکس در خیابان یا شبکه های مجازی و... می پردازند یا ممکن است با حضور در استدیو برای ضبط بیت باکس جهت استفاده های مختلفی اقدام کنند.
هنرمندان بیت باکس
بیت باکس که همزمان با تولد فرهنگ هیپ هاپ در آمریکا مورد توجه قرار گرفته از سال ۲۰۰۰ روند رو به رشد محبوبیت جهانی خود را طی می کند به طوری که کشورهای بسیاری از شرق آسیا تا خاورمیانه و غرب دارای تعداد زیادی بیت باکسر هستند.
اگرچه هنرمندان بیت باکس ایران کمتر مورد توجه قرار می گیرند اما در این میان هیپ هاپ آرتیست و هنرمندان خیابانی بسیاری همچون نیما نیموش، امید قدر، آتور (احسان ضیا)، کیا رکنی و... به اصول بیت باکس مسلط بوده و اجراهای زیبایی خلق کرده اند.
تاریخچه بیت باکس
استفاده از اصطلاح بیت باکس به دهه های ۱۹۷۰ میلادی باز می گردد و تقلید سازهای موسیقی و الکترونیک با حنجره از زمان شکل گیری فرهنگ هیپ هاپ مورد توجه این قشر از جامعه قرار گرفت. اگرچه تکینک ها و سبک موسیقی های مشابهی هم وجود دارند که تاریخچه ای طولانی تر از بیت باکس داشته و مشابه آن می باشند؛ برای مثال موسیقی روستایی یا دشتی و آهنگ های مذهبی و آکاپلا از جمله مواردی هستند که تنها با استفاده از حنجره انسان و بدون سازهای موسیقی به آواز و خواندن آهنگ می پردازند.
در دهه هفتاد میلادی عبارت بیت باکس برای دستگاه های درام رونالد مورد استفاده قرار می گرفت اما به مرور افرادی که تنها با استفاده از حنجره خود ضرب های هیپ هاپ را اجرا کرده و به تولید موسیقی می پرداختند بیت باکسر نام گرفتند.
همچنین سبک های دیگر نیز از بیت باکس استقبال کردند و هنرمندان بسیاری همچون مایکل جکسون و پل مک کارتنی از اولین موسیقی دان های معاصری بودند که از بیت باکس در آهنگ های خود استفاده کردند.
جایگاه بیت باکس امروزی
پخش شدن ویدیوهای بیت باکس در اینترنت باعث محبوبیت جهانی آن شد به طوری که ملیون ها نفر در کشورهای مختلف به اجرا یا تماشا و شنیدن بیت باکس می پردازند. این بیت باکسرها معمولا از دست یا سایر اعضای بدن خود نیز برای افزایش طیف صدا، تاثیرات بهتر، دادن ریتم و... استفاده می کنند.
بیت باکس اصول ابتدایی و ساده ای دارد که پس از یادگیری آن می توانید آن را کاستوم یا شخصی سازی کرده و با تکینک های همچون دمیدن یا کشیدن هوا در اطراف انگشتان و... با توجه به خلاقیت خود استفاده کنید. درحال حاضر بیت باکسرهای حرفه ای قادرند هشت صدای مختلف را به طور همزمان ایجاد کنند که شگفت اور است.
بیت باکس های مدرنیزه شده در فیلم و آثار هنری بسیاری دیده می شوند و مسابقات بسیاری نیز در این حوزه برگذار می شود که گاه بین المللی و یا در سطح کشور های مختلف می باشند. این مسابقات معمولا بیت باکس بتل یا بیت باکس چلنج نامیده می شوند. مسابقات جهانی بیت باکس در دوره های سه سال یکبار توسط Beatbox Battle TV و مسابقات سالانه Grand BeatBox که توسط Swissbeatbox برگزار می شوند از معروف ترین چلنج ها می باشند.
همچنین بیت باکسر ها در بتل های خیابانی ام سی ها و بریک دنسرها نیز حضور دارند و می توانند موسیقی مورد نیاز آنها را با کمترین امکانات تامین کنند.
آموزش بیت باکس
تمامی افرادی که قادر به استفاده از حنجره خود هستند می توانند بیت باکسر شوند که بدین منظور آموزش های مختلفی در سایت ها و شبکه های اجتماعی وجود دارد. با دنبال کردن این آموزش ها و تماشای ویدیو دیگر هنرمندان در کنار تمرین روزانه شما نیز می توانید به مرور بیت باکس های حرفه ای تولید کنید.
اولین قدم در این مسیر یادگیری صداهای پایه ای یا Basic می باشد که شامل مواردی همچون Kick Drum ، Hi hat ، Pf Snare می باشند. پایه تمامی آهنگ های هیپ هاپی با این صداها ساخته می شود و معمولا سه قسمت مختلف دارد.
برای شروع از الگوهای ساده و آماده استفاده کنید تا زمانی که خلق الگو و بداهه نوازی را یاد بگیرید. به طور کلی می توان اقدامات لازم را در یادگیری صدا های Kick, Snare, hi hat & cymbals, Clicks pops, Bass, Zipper و تقلید صداهای الکترونیک، تقلید سازها و کنترل نفس گیری خلاصه کرد.
بسیاری از افراد در رابطه با زمان مورد نیاز برای آموزش بیت باکس و حجم تمرین برای حرفه ای شدن سوال می کنند که در جواب آن پاسخ دقیقی وجود ندارد؛ چرا که علاقه، استعداد و تمرین تاثیر زیادی در یادگیری بیت باکس دارند و ممکن است برخی افراد با یک هفته آموزش مقدمات بیت باکس را یاد بگیرند اما در بعضی دیگر مقدمات تا ماه ها به طول بی انجامد. اما موضوع مهم داشتن پشتکار و ادامه مسیر است که با یک برنامه تمرینی مناسب قطعا به موفقیت منجر خواهد شد.
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته