خواص درمانی روناس
- مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
روناس گیاهی است که به حالت خودرو در مناطق مدیترانه، در شمال آفریقا و بعضی مناطق آسیا می روید. ساقه این گیاه پوشیده از خارهای ریز است و ارتفاع آن تا حدود دو متر می رسد. روناس با استفاده از خارهای ریزی که دارد به دیوار و درختان می چسبد و بالا می رود. برگ های آن بیضی، نوک تیز و دراز بوده که به صورت گروهی و به شکل چتر از کنار ساقه بیرون می آید.
گلهای روناس کوچک و به رنگ زرد مایل به سبز می باشد . میوه آن گوشتی و به رنگ تیره است. ریشه آن به نام روناس معروف است به رنگ قرمز تیره و به صورت دراز ، باریک و استوانه ای می باشد . دارای طعمی تلخ و گس بوده و قسمت مهم این گیاه از نظر طبی محسوب می شود. از ریشه روناس در قدیم برای رنگرزی پارچه و نخ استفاده می شده است.
● ترکیبات شیمیایی
ریشه روناس دارای ماده ای رنگی به نام آلیزارین است که برای رنگرزی بکار می رفت ولی بعد از اینکه توانستند این ماده را به طریقه شیمیایی تهیه کنند کشت آن برای تهیه آلیزارین متوقف گردید .
● خواص داروئی
▪ روناس از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است.
▪ باز کننده گرفتگی ها در بدن است.
▪ برای معالجه بیماری فلج آنرا با عسل مخلوط کرده و به بیمار بدهید.
▪ ترشح شیر رازیاد می کند.
▪ درد سیاتیک را رفع می کند.
▪ اشتها آور است.
▪ اوره خون را پائین می آورد .
▪ جوش خوردن استخوان شکسته را تسریع می کند .
▪ تورم را در بدن از بین می برد .
▪ از کمپرس جوشانده روناس برای رفع بیماریهای پوستی استفاده کنید.
● طرز استفاده
▪ دم کرده:یک قاشق مربا خوری ریشه خرد شده روناس را در یک لیوان آب جوش ریخته . بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. مقدار مصرف آن نصف فنجان سه بار در روز است.
▪ جوشانده روناس: ۱۰ گرم ریشه روناس را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید برای مدت ده دقیقه بجوشد . این جوشیده را در وان حمام بریزید و برای رفع بیماریهای پوستی در آن استراحت کنید .
● مضرات
همانطور که گفته شد روناس ترشح ادرار را زیاد می کند و فشار آنرا بالا می برد بنابرین ممکن است در اثر استفاده زیاد ایجاد خون در ادرار کند و در این صورت بهتر است که روناس با کتیرا خورده شود. روزنامه مردم سالاری دریافت دانستنیها ثبت آفتاب من چاپ بازگشت