پیله ابریشم چیست؟ کاربردهای پیله ابریشم در سلامتی و آرایشی
- مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
مراحل رشد پیله ابریشم + موارد مصرف پیله ابریشم
پیله ابریشم چیست و چگونه تولید می شود؟
پیله ابریشم نوعی فیبر بسیار قوی و لطیف، منبع ابریشم تجاری است که توسط یکی از مفید ترین حشرات برای بشر یعنی کرم ابریشم تولید می شود.
کرم ابریشم بومی آسیاست و صنعت پرورش کرم ابریشم در ایران به مرور به جایگاه ویژه رسیده است و مردم استان های گیلان، مازندران، آذربایجان شرقی، اصفهان و فارس و... در کنار کشاورزی به پرورش این کرم نیز مشغول هستند.
مایع ترشح شده از غده های دهان کرم ابریشم پس از خارج شدن از دهان منجمد می شود؛ این مایع به صورت پیوسته و از منفذ بسیار باریکی خارج می شود و بدین ترتیب به شکل الیاف در می آید.
غذای اصلی کرم های ابریشم نیز برگ درخت توت سفید می باشد و پیش نیاز پرورش آن باغی پر از این درختان در فصل مناسب می باشد.
پس از طی شدن فرایند رشد و تغذیه کرم ابریشم، یک تار ابریشمی نازک تولید می کند که حاوی دو پروتئین طبیعی به نام های فیبروئین و سریسین می باشد. این پروتئین ها پانزده نوع اسید فعال دارند که در صنعت پزشکی و آرایشی بهداشتی پرکاربرد هستند. خواص استفاده از پیله کرم ابریشم برای زیبایی پوست و درمان برخی بیماری ها و سلامت بدن مورد توجه افراد بسیاری است.
کاربردهای پیله ابریشم
جالب است بدانید که پیله ابریشم در ابتدا تنها برای تولید پارچه مورد استفاده قرار می گرفت اما پس از مدتی افراد متوجه شدند پوست دست افرادی که با این پیله ها سر و کار دارند لطیف تر شده است و تحقیقات انجام شده ما را به دانش امروزی درباره خواص پیله ابریشم رسانده اند.
برخی از کاربردهای پیله ابریشم در سلامتی عبارتند از:
• نقش پیله ابریشم در سلامت پوست
همانطور که متوجه شدید سریسین یکی از پروتئین های مهم پیله ابریشم است؛ این ماده که نقش کنارهم نگه داشتن پیله را دارد با خیس شدن آزاد شده و به صورت یک لایه خیلی نازک روی پوست نم دار می چسبد و باعث آبرسانی کامل پوست می شود. این کار با جلوگیری از تبخیر آب در سطح پوست انجام می شود و احساس لطافت پس از استفاده پیله ابریشم نیز به همین دلیل می باشد.
همچنین استفاده از پیله ابریشم باعث افزایش کلاژن در پوست می شود که در بهبود و از بین بردن چین و چروک های سطح پوست مفید است. سریسین موجود در ابریشم تولید کلاژن را افزایش داده و در بهبود زخم های آکنه، بهبود رنگدانه ها از دیگر مزایای استفاده از ان می باشند. از دیگر مزایای پیله ابریشم برای پوست می توان به این موارد اشاره کرد:
- لایه بردار پوست
- سفید کننده پوست
- رفع چین و چروک پوست
- سفت کننده پوست
- درمان و از بین بردن جوش سر سیاه
- پاکسازی کامل پوست
- از بین بردن پف زیر چشم
بهترین روش برای بالا بردن تاثیر پیله ابریشم استفاده با روش سنتی است که معمولا برای سه هفته نیز توصیه می شود. استفاده از ماسک های ابریشم به دلیل درصد پایین ابریشم موجود در آنها تاثیر چندانی ندارد اما روش موجود در طب سنتی چینی و ژاپنی، با استفاده از پیله ابریشم به صورت ارگانیک به این این شکل مناسب است:
1. در ابتدا پوست محل استفاده را به خوبی شستشو داده و تمیز کنید.
2. در قدم بعدی دو عدد پیله ابریشم را داخل آب داغ بیندازید و چند دقیقه صبر کنید تا نرم شود.
3. پس از آن پوست محل استفاده را مرطوب کرده و پیله ها را از آب خارج کنید.
4. انگشت اشاره خود را وارد قسمت برش خورده کرده و پیله ها را در دست بگیرید.
5. آخرین مرحله ماساژ پوست به آرامی و دایره ای شکل برای چند دقیقه است.
• استفاده از پیله ابریشم در بیماری های قلبی
به طور کلی افراد معمولا پس از حمله قلبی سلامت خود را بدست می اورند اما خود قلب در اثر حمله قلبی آسیب غیرقابل جبرانی می بیند. در واقع سلول و بافت های مرده در اثر قلبی احیا نمی شوند و با مقداری بافت غیرفعال و خنثی جایگزین می شوند اما دانشمندان هندی توانسته اند با استفاده از پیله ابریشم نوعی بافت برای ترمیم این زخم ها بسازند.
• تاثیر ابریشم در درمان شکستگی استخوان
پیله ابریشم کاربردهای بسیاری دارد که از جمله آن می توان به تاثیر این ماده در ترمیم استخوان های شکسته اشاره کرد. احتمالا شماهم با مضرات و دردسرهای استفاده از فزهای خاص مانند تیتانیوم یا فولاد ضد زنگ در جراحی برای پایداری استخوان ها شنیده اید؛ استفاده از این مواد ممکن است باعث بروز مشکلات بیشتری شود و بیرون آوردن آنها به یک جراحی دوم نیاز دارد اما پژوهشگرانی توانسته اند با استفاده از پیله ابریشم نوعی انعطاف پذیرتر، قوی تر و کشش پذیر برای جایگزین پلاتین تولید کردند که در حفظ سلامت استخوان ها تاثیر بهتری دارد. همچنین این ماده پس از یک سال در بدن از بین رفته و جذب می شود و نیازی به جراحی دوم برای خارج کردن ان نیست.
• نقش پیله ابریشم در درمان و پیشگیری از سرطان
دانشمندان توانسته اند نوعی میکروسکوپیک از پیله های کرم ابریشم تولید کنند که از داروهای حساس برای تخریب هنگام ذخیره و پردازش بدن محافظت می کنند و کرم خلق شده به نام «بامبیکس موری» برای ساخت خانه های محافظتی برای مولکول ها استفاده می شود.
همچنین آنها توانستند با الهام گرفتن از بدنه محافظتی پیله ابریشم از آن برای محافظت مولکول های موادهای آرایشی، بهداشتی و غذایی استفاده کنند که در آن از روش خاصی با مراحل های میکرومهندسی استفاده کرده اند. بدین ترتیب می توان با کم کردن میزان نگه دارنده های شیمیایی مضر برای بدن به سلامت کمک بسیاری کرد.
علاوه بر این پروتئین موجود در پیله کرم ابریشم به نگه داری نمونه های خون در طولانی مدت و دمای بالا کمک بسیاری می کند
• پیله ابریشم در تولید محصولات پزشکی
استفاده از این پیله ها برای تولید محصولات جراحی مانند ایمپلنت های مغزی، ابزارهای نوری یا داربست های سلولی و ژل های چسبی رایج است چرا که کاملا با بدن انسان سازگار بوده و ایمنی بدن را به خاطر نمی اندازد.
• پیله ابریشم در صنعت لوازم آرایشی بهداشتی
از سریسین که یک پروتئین درخشان و پوشش دهنده در الیاف ابریشم است با طی کردن فرایندی کنترل شده آنزیمی، در صنایع آرایشی بهداشتی استفاده می شود. این بیو-پلیمر طبیعی که یک زیست محرک تقویتی موثر و بی نظیر در این صنعت هاست اهمیت بسیار بالایی دارد.
استفاده از این ماده نه تنها باعث مقابله با شرایط نامناسب مانند خشکی پوست مفید است بلکه باعث لطافت، کشیدگی و شادابی پوست نیز می شود و با اتصال به تارهای مو، باعث افزایش ضخامت و ترمیم شکستگی ها، ایجاد مقاومت کششی و حالت دهندگی برای شانه کردن می شود و در درمان موخوره تاثیر بسیاری دارد.
جمع بندی
امروزه پرورش کرم ابریشم در جهت تولید پیله ابریشم در بسیاری از کشورها از اهمیت بالایی برخوردار است که از جمله دلایل آن می توان به کیفیت و مزایای پارچه تولید شده از این الیاف و کاربردهای بسیار آن برای زیباسازی، جوان سازی و بهبود مشکلات پوستی و دیگر بخش های صنایع آرایشی بهداشتی، بخش پزشکی و ساخت وسایل جراحی و... اشاره کرد.
گردآوری: بخش سلامت بیتوته