آنفولانزای پریود: چه چیزی باعث آن می شود و چگونه آن را درمان کنیم؟
- مجموعه: بهداشت بانوان
چرا بعضی از زنان همزمان با قاعدگی دچار علائم آنفلوآنزا میشوند؟
آنفلوآنزای پریود یا دوره ای علائمی است که شبیه بیماری آنفلوآنزا می باشد و برخی از زنان قبل از سیکل قاعدگی آن را تجربه می کنند. این علائم شامل علائم جسمی و عاطفی شبیه آنفلوآنزا است که پزشکان آن را سندروم پیش از قاعدگی نیز می نامند. علت اصلی این سندروم هنوز کاملا مشخص نشده است.
آنفلوآنزای پریود یا دوره ای چیست؟
این اصطلاح یک اصطلاح پزشکی نیست و به مجموعه ای از علائمی اطلاق می شود که شبیه آنفلوآنزا بوده و برخی از زنان آن را قبل از دوره قاعدگی تجربه می کنند. آنها در روزهای قبل از قاعدگی دچار علائمی جسمی و عاطفی شبیه به علائم آنفلوآنزا می شوند. پزشکان این حالت را سندروم پیش از قاعدگی می نامند (PMS) ، متخصصین هنوز نتوانسته اند آنفلوآنزای دوره ای را درک کنند و علت اصلی آن هنوز به طور دقیق مشخص نیست.
ابتلا به آنفلوآنزای پریود در جوانان بیشتر از افراد مسن است و با آغاز دوران یائسگی پایان می یابد.
علت آنفلوآنزای پریود
پروستاگلاندین ها اسیدهای چرب هورمونی هستند که قبل از دوران قاعدگی تولید می شوند تا به رحم در تخریب پوشش داخلی خود کمک کنند. این اسید های چرب اضافی وارد جریان خون شده و باعث ایجاد علائم پریود مانند گرفتگی عضلات ، یبوست و .. می شود.
علت احساس خستگی در این دوران ، تغییرات چرخه ای در هورمون های جنسی می باشد. علاوه بر احساس خستگی در این دوران فرد دچار علائمی مانند گرفتگی عضلات ، حساسیت به پستان و تغییرات خلقی می شود. در این شرایط حتی برخی از تغییرات شیمیایی در مغز مانند نوسانات سروتونین و سایر مواد شیمیایی مرتبط باعث ایجاد تغییر در خلق و خو شود.
این تغییرات شامل خستگی ، اختلالات در خواب ، خوردن غذا با ولع و افسردگی می باشد.
علائم این حالت که معمولا توسط خانم ها گزارش شده است مربوط به بعد از تخمک گذاری است یعنی زمانی که سطح استروژن کاهش می یابد و سطح پروژسترون افزایش می یابد.
اگر چه علت بروز این علائم قبل از قاعدگی هنوز توسط متخصصان شناسایی نشده است اما آنها می گویند که این علائم ممکن است به علت موارد زیر باشد:
- حساسیت به موادی که با تجزیه پروژسترون به وجود می آید.
- تغییر در سطح سروتونین که یک انتقال دهنده عصبی خاص می باشد.
- پروژسترون مؤثر بر پیام رسان های شیمیایی در مغز که به انتقال دهنده های عصبی معروف است.
آنفلوآنزای پریود شامل چه علائمی است؟
اگر چه این حالت آنفلوآنزا نیست اما به آنفلوآنزا معروف است و اصطلاحی است که توسط مردم برای توصیف علائم قبل از پریودی به کار می رود. علائم آنفلوآنزای پریود شامل موارد زیر است:
• اسهال یا یبوست
• سردرد
• خستگی و سرگیجه
• نفخ شکم
• تب و لرز
• کمر درد
• درد مفاصل و درد های عضلانی
• حالت تهوع
• اختلال در تمرکز
• گرفتگی عضلات
آنفلوآنزای پریود به صورت چرخه ای رخ می دهد و این علائم هر ماه در همان زمان و درست در زمان قبل از پریودی رخ می دهد. با پایان یافتن پریودی این علائم نیز از بین می رود و در دوران یائسگی برای همیشه متوقف می شود.
تفاوت علائم PMS با علائم ویروس کرونا
همان طور که گفته شد علائم آنفلوآنزای دوره ای بسیار شبیه به علائم آنفلوآنزا می باشد و این علائم شبیه به علائم کووید 19 است. در این بخش تفاوت علائم مربوط به این دو شرایط را برای شما عنوان می کنیم. در هر دوی این شرایط فرد ممکن است علائمی مانند سردرد ، احساس خستگی ، اختلالات گوارشی و درد های عضلانی را تجربه کند.
توجه داشته باشید که بیماری کووید 19 یک بیماری عفونی است در حالی که علائم آنفلوآنزای دوره ای چنین نیست. کووید 19 یک بیماری واگیردار است و برای پیشگیری از ابتلا به آن باید فاصله اجتماعی را رعایت کرد و در مکان های پر جمعیت از ماسک استفاده کرد و دست ها را به طور مرتب ضد عفونی کرد.
در صورت احساس علائم مربوط به آنفلوآنزای دوره ای برای اطمینان بیشتر توصیه می شود تست کرونا انجام دهید.
درمان خانگی برای آنفلوآنزای پریودی
برای برطرف شدن و بهبود این علائم می توانید از راه کارهای ساده ای در خانه استفاده کنید. برای این منظور باید خواب کافی داشته باشید و به اندازه کافی مایعات بنوشید. می توانید از برخی از مسکن ها که به صورت بدن نسخه قابل تهیه هستند استفاده کنید.
از پد حرارتی استفاده کنید. با استفاده از یک کیسه آب گرم درد های عضلانی را از بین ببرید. در طول روز هر بار به مدت 15 دقیقه یک پد گرم در پایین شکم خود قرار دهید.
به اندازه کافی مایعات بنوشید. این کار می تواند از سردرد جلوگیری کند.
برای توقف اسهال داروهای ضد اسهال مصرف کنید. همچنین می توانید از داروهای گیاهی مانند روغن گل مغربی و کوه سیاه استفاده کنید.
علاوه بر مواردی که ذکر شد می توانید برای کاهش این علائم از ماساژ ، تمرین های یوگا و مراقبه و نفس عمیق نیز بهره ببرید.
رژیم غذایی برای کاهش علائم ناشی از آنفلوآنزای پریود
با تغییرات رژیم غذایی نیز می توانید این علائم را کاهش دهید ، برخی از این تغییرات شامل موارد زیر است:
• میزان مصرف نمک ،چربی و شکر را کاهش دهید.
• از مصرف الکل و کافئین و تنباکو خودداری کنید.
• غذاهای حاوی کلسیم مانند ماست و سبزیجات برگ سبز مصرف کنید.
• غلات سبوس دار مانند نان سبوس دار ، برنج قهوه ای و یا لوبیا مصرف کنید
• وعده های غذایی تان را کمتر و تعداد آنها را بیشتر کنید تا سطح قند خونتان ثابت باشد.
• غذاهایی که حاوی اسید های چرب اشباع نشده هستند مانند ماهی ، آجیل و دانه های کتان مصرف کنید.
درمان آنفلوآنزای پریود با دارو
علائم آنفلوآنزای پریود در برخی از افراد خفیف می باشد و به راحتی با استفاده از درمان های خانگی می توانند آن را برطرف کنند اما برخی نیز این علائم را با شدت بیشتری تجربه می کنند که برای درمان آن می توان از برخی از دارو های زیر استفاده کرد:
• داروهای ادرار آور برای احتباس آب
• داروهای ضد درد و مسکن برای درد های مفصلی و عضلانی
• داروهای هورمونی برای تأثیر بر سطح هورمون ها به منظور بهبود علائم
• داروهای ضد افسردگی برای بهبود شرایط روانی که در این دوره ایجاد می شود.
راه های پیشگیری از آنفلوآنزای دوره ای
برای پیشگیری از شدت علائم آنفلوآنزای پریود توصیه می شود روزانه به مدت نیم ساعت ورزش های هوازی انجام دهید. ورزش های هوازی شامل ورزش ها و حرکاتی است که سرعت تنفس و ضربان قلب را افزایش می دهند.
ورزش های هوازی شامل فعالیت هایی مانند شنا ، دوچرخه سواری ، دویدن و پیاده روی سریع ، ایروبیک و رقصیدن و ... می باشد.
علاوه بر مواردی که ذکر شد می توانید به طور کلی برای بهبود و کاهش درد های قاعدگی در دوره های بعدی از برنامه های منظمی پیروی کنید که شامل موارد زیر است:
ورزش منظم: ورزش کردن به طور منظم باعث افزایش انرژی، درمان افسردگی و کاهش دردها و گرفتگی های عضلانی در این دوره می شود.
مصرف غذاهای سالم: سعی کنید از دو هفته قبل از پریودی از غذاهای سالم استفاده کنید و از مصرف الکل ، نمک و کافئین خودداری کنید.
پرهیز از مصرف سیگار: سیگار کشیدن باعث شدید تر شدن علائم PMS می شود و باعث قاعدگی نامنظم و یائسگی زودرس می شود. ترک سیگار در کاهش این علائم بسیار کمک کننده می باشد.
خواب کافی: بدن هر فردی حداقل به هفت ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارد. کم خوابی باعث افسردگی ، اضطراب و اختلالات خلقی و سردرد می شود.
مصرف غذاهای حاوی کلسیم: مصرف کلسیم به کاهش شدت علائم PMS کمک می کند. در برنامه های غذایی خود از مقادیر مناسب کلسیم استفاده کنید.
مصرف ویتامین B6 : مصرف مکمل های ویتامین B6 می تواند به کاهش برخی از علائم مربوط به دوره قاعدگی مانند تغییرات خلقی ، نفخ و تحریک پذیری کمک کند. غذاهایی مانند مرغ ، ماهی ، میوه و سیب زمینی حاوی ویتامین B6 هستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
اگر چه در بسیاری از موارد علائم آنفلوآنزای پریود با استفاده از روش های درمان خانگی بهبود می یابد و به اندازه ای شدید نیست که نیاز به مراجعه به پزشک باشد اما در صورتی که در توانایی انجام فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد شد توصیه می شود به پزشک مراجعه کنید.
اگر هر یک از علائم و نشانه های زیر را تجربه کردید نباید آن ها را نادیده بگیرید و باید به پزشک مراجعه کنید:
• دوره های سنگین و دردناک
• کاهش وزن بدون دلیل خاصی
• درد هنگام رابطه جنسی
• قاعدگی های نامنظم
سخن پایانی
آنفلوآنزای دوره ای شامل علائمی است که بسیار شبیه به آنفلوآنزا می باشد. این علائم دقیقا قبل از دوره قاعدگی ایجاد می شود. از آنجایی که علائم آن شبیه سرماخوردگی است ممکن است با سرما خوردگی اشتباه گرفته شود. این علائم به هیچ وجه مسری نیست. برای بهبود و کاهش شدت این علائم توصیه می شود به طور منظم ورزش کنید و از رژیم غذایی سالم استفاده کنید، به انداز کافی مایعات بنوشید و خواب کافی داشته باشید.
گردآوری : بخش سلامت بیتوته