تومورهای بدخیم تیروئید (سرطان تیروئید)



تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

چندین نوع سرطان تیروئید وجود دارد

 

سرطان تیروئید در سنین جوانی و میانسالی شیوع دارد و در خانم‌ها شایع‌تر است. این بدخیمی اگرچه نسبت به سرطان‌های ریه، پستان، پوست و کولون خیلی شایع نیست، اما جزو سرطان‌های با شیوع متوسط است.

سرطان تیروئید در سلول های تیروئید رخ می دهد (غده ای به شکل پروانه ای که در پایه گردن شما قرار دارد) تیروئید شما هورمون هایی را تنظیم می کند که ضربان قلب ، فشار خون ، دمای بدن و وزن شما را تنظیم می کند.

سرطان تیروئید در ابتدا ممکن است علائمی ایجاد نکند. اما با رشد ، می تواند باعث درد و تورم در گردن شما شود.

 

چندین نوع سرطان تیروئید وجود دارد. بعضی از آنها بسیار آرام رشد می کنند و برخی دیگر بسیار سریع هستند. بیشتر موارد سرطان تیروئید قابل درمان است.

 

تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

نوع سرطان تیروئید در تعیین درمان و پیش آگهی شما در نظر گرفته می شود

 

علائم سرطان تیروئید :

سرطان تیروئید به طور معمول هیچ نشانه یا علائمی در ابتدای بیماری ایجاد نمی کند. با بزرگ شدن سرطان تیروئید ، ممکن است:

توده (گره) که از روی گردن شما احساس می شود.

 تغییر در صدای شما

 بلع مشکل

 درد در گردن و گلو

 گره های لنفاوی متورم در گردن شما

 

علل سرطان تیروئید :

هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز سرطان تیروئید می شود.

سرطان تیروئید هنگامی رخ می دهد که سلول های تیروئید شما دچار تغییرات ژنتیکی (جهش) شوند. جهش ها باعث می شوند سلول ها به سرعت رشد و تکثیر یابند. سلولها نیز مانند سلولهای طبیعی توانایی مردن را از دست می دهند. سلول های غیر طبیعی تیروئید تجمع یافته توموری را تشکیل می دهند. سلولهای غیر طبیعی می توانند به بافت مجاور حمله کنند و می توانند در سایر نقاط بدن گسترش یابند.

 

تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

سرطان تیروئید به طور معمول هیچ نشانه یا علائمی در ابتدای بیماری ایجاد نمی کند

 

انواع سرطان تیروئید :

براساس انواع سلولهای موجود در تومور ، سرطان تیروئید به انواع مختلفی تقسیم می شود. نوع سرطان تیروئید شما زمانی مشخص می شود که نمونه ای از سرطان شما تحت میکروسکوپ بررسی شود. نوع سرطان تیروئید در تعیین درمان و پیش آگهی شما در نظر گرفته می شود.

 

انواع سرطان تیروئید شامل موارد زیر است:

• سرطان پاپیلری تیروئید: شایع ترین شکل سرطان تیروئید ، سرطان پاپیلری تیروئید از سلولهای فولیکولی ناشی می شود که هورمونهای تیروئید را تولید و ذخیره می کنند. سرطان پاپیلری تیروئید در هر سنی ممکن است رخ دهد ، اما بیشتر اوقات در افراد بین 30 تا 50 سال دیده می شود.

 

• سرطان فولیکولار تیروئید: سرطان فولیکولار تیروئید نیز از سلولهای فولیکولی تیروئید ناشی می شود. این بیماری معمولاً در افراد بالای 50 سال دیده می شود. سرطان سلولی هورتل یک نوع نادر و بالقوه تهاجمی تر از سرطان فولیکول تیروئید است.

 

 سرطان آنپلاستیک تیروئید: سرطان آنپلاستیک تیروئید نوعی نادر از سرطان تیروئید است که در سلولهای فولیکولی شروع می شود. به سرعت رشد می کند و درمان آن بسیار دشوار است. سرطان آنپلاستیک تیروئید به طور معمول در بزرگسالان 60 ساله و بالاتر مشاهده می شود.

 

 سرطان تیروئید مدولاری: سرطان مدولاری تیروئید در سلولهای تیروئید به نام سلولهای C آغاز می شود که هورمون کلسی تونین را تولید می کنند. افزایش سطح کلسی تونین در خون می تواند نشان دهنده سرطان مدولاری تیروئید در مرحله خیلی زود باشد. برخی از سندرمهای ژنتیکی خطر ابتلا به سرطان تیروئید مدولاری را افزایش می دهد ، اگرچه این پیوند ژنتیکی غیر معمول است.

 

 انواع دیگر نادر: سایر انواع بسیار نادر سرطان که در تیروئید شروع می شود شامل لنفوم تیروئید است که در سلولهای سیستم ایمنی تیروئید و سارکوم تیروئید شروع می شود که در سلولهای بافت همبند تیروئید شروع می شود.

 

تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد

 

عوامل خطر ابتلا به سرطان تیروئید:

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش دهد عبارتند از:

جنس زن: سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد.

قرار گرفتن در معرض پرتونگاری زیاد: درمان های پرتودرمانی سر و گردن خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می دهد.

برخی از سندرمهای ژنتیکی ارثی: سندرم های ژنتیکی که خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش می دهد شامل سرطان مدولاری تیروئید خانوادگی ، نئوپلازی متعدد غدد درون ریز ، سندرم کوودن و پولیپوزوم آدنوماتوز خانوادگی است.

 

تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

 سرطان تیروئید

 

پیشگیری از سرطان تیروئید :

پزشکان مطمئن نیستند که چه عواملی باعث سرطان تیروئید می شود ، بنابراین هیچ راهی برای جلوگیری از سرطان تیروئید در افرادی که میانگین خطر ابتلا به این بیماری را دارند ، وجود ندارد.

 

پیشگیری از افراد با ریسک بالا :

بزرگسالان و کودکانی که دارای جهش ژنی ارثی هستند و خطر ابتلا به سرطان مدولاری تیروئید را افزایش می دهد ، ممکن است عمل جراحی تیروئید را برای جلوگیری از سرطان (تیروئیدکتومی پیشگیرانه) در نظر بگیرند. در مورد گزینه های خود با مشاور ژنتیکی صحبت کنید که می تواند خطر ابتلا به سرطان تیروئید و گزینه های درمانی شما را توضیح دهد.

 

پیشگیری از افراد نزدیک نیروگاههای هسته ای :

دارویی که اثرات اشعه در تیروئید را مسدود کند ، گاهی برای افرادی که در نزدیکی نیروگاههای هسته ای زندگی می کنند ، تهیه می شود.

 

تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

پزشک شما از سوزن برای برداشت نمونه های بافت مشکوک تیروئید استفاده می کند

 

تشخیص سرطان تیروئید :

آزمایشات و روشهای مورد استفاده برای تشخیص سرطان تیروئید عبارتند از:

معاینه بدنی: پزشک معالج گردن شما را معاینه می کند تا تغییرات جسمی در تیروئید مانند گره های تیروئید احساس کند. او همچنین ممکن است در مورد عوامل خطر شما ، مانند قرار گرفتن در معرض اشعه در گذشته و سابقه خانوادگی تومورهای تیروئید ، سؤال کند.

 

آزمایش خون : آزمایش خون به تعیین عملکرد غده تیروئید به طور عادی کمک می کند.

 

تصویربرداری با سونوگرافی: سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می کند. برای ایجاد تصویری از تیروئید ، مبدل سونوگرافی روی گردن شما قرار می گیرد. ظاهر تیروئید شما در سونوگرافی به پزشک شما کمک می کند تا تعیین کند که آیا گره تیروئید غیر سرطانی است (خوش خیم) یا اینکه آیا خطر ابتلا به سرطان وجود دارد یا خیر.

 

برداشتن نمونه ای از بافت تیروئید: در طی بیوپسی آسپیراسیون سوزن ریز ، پزشک شما یک سوزن بلند و نازک را از طریق پوست و داخل گره تیروئید وارد می کند. سونوگرافی به طور معمول برای هدایت دقیق سوزن به گره استفاده می شود. پزشک شما از سوزن برای برداشت نمونه های بافت مشکوک تیروئید استفاده می کند. این نمونه در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرد تا سلول های سرطانی را جستجو کند.

 

سایر تست های تصویربرداری: ممکن است یک یا چند آزمایش تصویربرداری انجام دهید تا به پزشکتان کمک کنید تا تشخیص دهد سرطان شما در تیروئید گسترش یافته است یا خیر. آزمایشات تصویربرداری ممکن است شامل تست های سی تی اسکن، MRI و تصویربرداری هسته ای باشد که از یک شکل رادیواکتیو ید استفاده می کنند.

 

آزمایش ژنتیک: برخی از افراد مبتلا به سرطان مدولاری تیروئید ممکن است دچار تغییرات ژنتیکی شوند که با سایر سرطانهای غدد درون ریز همراه باشد. با توجه به سابقه خانوادگی شما ممکن است پزشک به شما آزمایش ژنتیکی را برای جستجوی ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد ، توصیه کند.

 

تیروئید بدخیم, ید درمانی بعد از عمل تیروئید

سرطان تیروئید بدخیم

 

درمان سرطان تیروئید:

گزینه های درمانی سرطان تیروئید به نوع و مرحله سرطان تیروئید، سلامتی کلی و ترجیحات شما بستگی دارد.

بیشتر سرطانهای تیروئید قابل درمان هستند.

 

ممکن است بلافاصله نیاز به درمان نباشد:

سرطانهای تیروئید بسیار ریز که خطر کم انتشار آن در بدن وجود دارد ممکن است فوراً نیازی به درمان نداشته باشند. درعوض ، ممکن است با نظارت مکرر بر سرطان را در نظر بگیرید. پزشک شما ممکن است یک یا دو بار در سال آزمایش خون و معاینه سونوگرافی از گردن شما را توصیه کند.

در برخی افراد ، سرطان ممکن است هرگز رشد نکند و هرگز نیازی به درمان نداشته باشد. در برخی دیگر ، سرانجام ممکن است رشد تشخیص داده شود و درمان شروع شود.

 

عمل جراحي :

بیشتر افراد مبتلا به سرطان تیروئید برای از بین بردن تیروئید تحت عمل جراحی قرار می گیرند. کدام عمل ممکن است پزشک توصیه کند به نوع سرطان تیروئید ، اندازه سرطان بستگی دارد ، آیا این سرطان در ورید تیروئید گسترش یافته است و نتایج حاصل از معاینه سونوگرافی کل غده تیروئید.

 

هورمون درمانی تیروئید :

پس از تیروئیدکتومی ، شما ممکن است هورمون تیروئید داروی لووتیروکسین (لوووسیل ، سینتیروئید و دیگران) را برای زندگی مصرف کنید.

این دارو دو فایده دارد: این هورمون از دست رفته تیروئید را که به طور معمول تولید می کند تأمین می کند ، و تولید هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) از غده هیپوفیز شما را سرکوب می کند. سطح بالای TSH می تواند سلولهای سرطانی باقیمانده را برای رشد تحریک کند.

 

ید رادیواکتیو :

درمان ید رادیواکتیو از دوزهای زیادی از فرم ید که رادیواکتیو است استفاده می کند.

ید درمانی اغلب پس از تیروئیدکتومی برای از بین بردن بافت سالم تیروئید و همچنین نواحی میکروسکوپی سرطان تیروئید که در حین عمل جراحی از بین نرفت ، استفاده می شود. درمان ید رادیواکتیو همچنین ممکن است برای درمان سرطان تیروئید که بعد از درمان عود می کند یا در مناطق دیگر بدن گسترش می یابد ، مورد استفاده قرار گیرد.

 

گردآوری: بخش سلامت بیتوته 

  

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب سلامت(بیماری ها، پیشگیری، داروها، تغذیه، پزشکی آنلاین و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------